Τετάρτη 6 Μάρτη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Σε διαπραγματεύσεις για κλαδική Σύμβαση η Ομοσπονδία Τροφίμων - Ποτών

RIZOSPASTIS

Τις διεκδικήσεις της σχετικά με την υπογραφή κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας έθεσε η Ομοσπονδία Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών στις εργοδοτικές οργανώσεις, στο πλαίσιο της έναρξης των μεταξύ τους διαπραγματεύσεων. Συγκεκριμένα, μετά από αίτημα της Ομοσπονδίας, τη Δευτέρα 4 Μάρτη πραγματοποιήθηκε συνάντηση με εκπροσώπους των εργοδοτικών οργανώσεων του κλάδου, ενώ ορίστηκε νέα συνάντηση για τις 28 Μάρτη.

Ο κλάδος βρίσκεται χωρίς Συλλογική Σύμβαση εδώ και 15 χρόνια «με αποκλειστική ευθύνη των βιομηχάνων, που αξιοποιώντας την αντεργατική νομοθεσία επιβάλλουν εργασιακή ζούγκλα, συμπιέζουν τον μέσο μισθό, εντατικοποιούν την εργασία», καταγγέλλει η Ομοσπονδία. Η πραγματικότητα αυτή δεν αναιρείται από το γεγονός ότι «κάποιες επιχειρήσεις, κυρίως μεγάλες, ενώ αρνούνται όλα αυτά τα χρόνια την υπογραφή κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης, υπογράφουν επιχειρησιακές Συμβάσεις», οι οποίες ωστόσο δεν αφορούν το σύνολο των εργαζομένων.

Οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας παρουσίασαν στοιχεία που δείχνουν την ανάπτυξη και την κερδοφορία των επιχειρήσεων του κλάδου σε αντιδιαστολή με τους χαμηλούς μισθούς και τα μεροκάματα των εργαζομένων. Τόνισαν ότι η υπογραφή κλαδικής ΣΣΕ είναι ζωτικής σημασίας για τους εργαζόμενους, που λόγω της ακρίβειας και της κερδοσκοπίας στα τρόφιμα, στα καύσιμα, στο ρεύμα, δεν μπορούν πλέον να ανταποκριθούν ούτε σε βασικές ανάγκες. Στο πλαίσιο αυτό, στάθηκαν σε βασικά σημεία της πρότασης που καταθέτουν για τη ΣΣΕ, με ουσιαστικές αυξήσεις σε μισθούς και βελτιώσεις στις συνθήκες εργασίας για το σύνολο των εργαζομένων.

Από την πλευρά τους οι εργοδότες δήλωσαν ότι «περιμένουν την ανακοίνωση του κατώτατου μισθού από την κυβέρνηση», για τη διαμόρφωση του οποίου έχουν στείλει την πρότασή τους στο υπουργείο Εργασίας, αποφεύγοντας ωστόσο να ενημερώσουν για το περιεχόμενο της πρότασης αυτής. Οσο για την κλαδική Σύμβαση, το μόνο που ανέφεραν είναι ότι η όποια συζήτηση δεν μπορεί να θίγει την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία τους. Στο φόντο αυτό, η Ομοσπονδία επανέλαβε το αίτημά της στις εργοδοτικές οργανώσεις να τοποθετηθούν συγκεκριμένα στην πρόταση που έχει καταθέσει στην επόμενη συνάντηση.

«Οι βιομήχανοι θα υπογράψουν με όρους που θα επιτρέπουν να ζούμε με αξιοπρέπεια εμείς και οι οικογένειές μας μόνο κάτω από την οργανωμένη και μαζική διεκδίκηση των δικών μας συμφερόντων», υπογραμμίζει η Ομοσπονδία σε ανακοίνωση με την οποία ενημερώνει τους εργαζόμενους για τη συνάντηση. «Είναι στο δικό μας χέρι να επιβάλουμε το δίκιο μας, έχουμε τη δύναμη, θα τα καταφέρουμε!», προσθέτει και καλεί τα σωματεία να βρίσκονται σε αγωνιστική ετοιμότητα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ