ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 7 Μάρτη 2024
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΗΣ ΕΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΥΝΑ
Ρίχνει κι άλλο λάδι στη φωτιά

Στην κλιμάκωση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών με τη Ρωσία, την Κίνα και άλλα κέντρα, αλλά και για την «απεξάρτηση» από τις ΗΠΑ, η Κομισιόν παρουσίασε στις Βρυξέλλες την πρώτη Βιομηχανική Στρατηγική της ΕΕ στον τομέα της άμυνας, προτείνοντας κοινές αγορές όπλων και ένα πρόγραμμα για την ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία (EDIP), ύψους 1,5 δισ. ευρώ έως το 2027, για την επιτάχυνση της πολεμικής παραγωγής στην Ευρώπη.

Η Στρατηγική καθορίζει διάφορες «νέες δράσεις» για την επίτευξη αυτού του στόχου, π.χ. «ενθαρρύνοντας τις χώρες της ΕΕ να επενδύσουν περισσότερα, καλύτερα, από κοινού και "ευρωπαϊκά"», με «νέα προγράμματα για την αγορά και την ευκολότερη συνεργασία σε ευρωπαϊκό επίπεδο». Επίσης, «καθιστώντας την ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία ισχυρότερη, πιο ευαίσθητη και πιο καινοτόμο», με «μέτρα για την υποστήριξη της έρευνας, την τόνωση των επενδύσεων και την εργασία σε ζητήματα κατά μήκος των αλυσίδων εφοδιασμού».

Προβλέπουν επίσης έξτρα χρηματοδότηση «για την προετοιμασία της αμυντικής βιομηχανίας, μέσω ενός νέου προγράμματος ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας αξίας 1,5 δισ. ευρώ και συζήτησης των αμυντικών αναγκών για τον επόμενο μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της ΕΕ σε συνεργασία με εταίρους σε όλο τον κόσμο - η Ουκρανία, για παράδειγμα, θα μπορεί να συμμετέχει σε προγράμματα της ΕΕ στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας», όπως τονίζουν, ενώ σε αυτό το πλαίσιο θα ανοίξουν και Γραφείο Αμυντικής Καινοτομίας στο Κίεβο.

Στη Στρατηγική μπαίνουν επίσης συγκεκριμένοι στόχοι μέχρι το 2030, όπως ότι οι χώρες της ΕΕ θα πρέπει να αγοράζουν τουλάχιστον το 40% του αμυντικού εξοπλισμού από κοινού, ώστε να μειώνουν κόστη και να επιτυγχάνεται ομοιοτυπία. Περαιτέρω, να δαπανούν τουλάχιστον το ήμισυ του προϋπολογισμού τους για αμυντικές προμήθειες σε προϊόντα που κατασκευάζονται στην Ευρώπη, καθώς και να εμπορεύονται τουλάχιστον το 35% των αμυντικών αγαθών με χώρες της ΕΕ αντί άλλων χωρών.

Στις Βρυξέλλες επιμένουν ότι αυτά τα μέτρα δεν θα ωφελήσουν μόνο τα κράτη - μέλη της ΕΕ «αλλά και βασικούς συμμάχους, συμπεριλαμβανομένων του ΝΑΤΟ και της Ουκρανίας».

ΕΜΠΛΟΚΗ ΣΤΗΝ ΕΡΥΘΡΑ ΘΑΛΑΣΣΑ
Ετοιμάζεται και η δεύτερη φρεγάτα

Εργασίες εκτεταμένης μηχανολογικής συντήρησης και μιας σχετικής αναβάθμισης σε άλλα συστήματα της φρεγάτας «ΨΑΡΑ» ξεκίνησαν, κατά πληροφορίες, στον Ναύσταθμο Σαλαμίνας, καθώς προγραμματίζεται στο τρίμηνο να αντικαταστήσει τη φρεγάτα «Υδρα» που στάλθηκε στο «στόμα του λύκου» στην Ερυθρά Θάλασσα, στην επιχείρηση της ΕΕ «EURONAV Aspides» για την υλοποίηση επικίνδυνων σχεδιασμών του ευρωατλαντικού άξονα κόντρα σε άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, καθώς και για την προστασία συμφερόντων του κεφαλαίου.

Θυμίζουμε ότι η φρεγάτα «Υδρα» βρίσκεται ήδη στην περιοχή, με το πλήρωμά της να έχει τεθεί σε επιφυλακή. Με βάση τις δυνατότητες του πλοίου, λέγεται ότι η πρώτη αποστολή της ελληνικής φρεγάτας θα είναι η ασφαλής συνοδεία εμπορικών πλοίων από πιθανές επιθέσεις των Χούθι. Στο μεταξύ, ενδεικτικό για το πού έχει στείλει η κυβέρνηση τους Ελληνες στρατιωτικούς είναι πως τα πλοία από Ιταλία, Γαλλία και Γερμανία, που αναπτύχθηκαν από νωρίτερα στην εμπόλεμη ζώνη, έχουν ήδη εμπλακεί στην κατάρριψη πυραύλων και άλλων εκρηκτικών μηχανισμών που εκτοξεύθηκαν από τους Χούθι.

Εκδηλώσεις τιμής και μνήμης

Διήμερες εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για τα 80 χρόνια από το ηρωικό Μπλόκο της Καλογρέζας διοργανώνει, το Σάββατο 9 και την Κυριακή 10 Μάρτη, η Τομεακή Επιτροπή Βορειοδυτικής Αθήνας του ΚΚΕ. Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής:

  • Το Σάββατο 9 Μάρτη, στις 12 το μεσημέρι, θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στον χώρο του μνημείου του Μπλόκου, με ομιλία του Θοδωρή Χιώνη, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέα της ΚΟ Αττικής (με προσυγκέντρωση στις 11 π.μ. στην πλατεία Αναπήρων και πορεία μέχρι το μνημείο).
  • Την Κυριακή 10 Μάρτη, στις 7 μ.μ. στην πολυγωνική αίθουσα του 5ου Λυκείου Ν. Ιωνίας (Ανατόλια), θα γίνει μεγάλη συναυλία αφιερωμένη στο εργατικό - επαναστατικό τραγούδι από το συγκρότημα «Ρωμιοσύνη».

Επίσης:

-- Εκδήλωση για την εκτέλεση των 12 αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης στον Διδυμότειχο οργανώνει το Παράρτημα Διδυμοτείχου - Ορεστιάδας της ΠΕΑΔΕΑ - ΔΣΕ, σήμερα Πέμπτη, στις 5.30 μ.μ. στο μνημείο Εθνικής Αντίστασης που βρίσκεται στο 1ο χιλιόμετρο του δρόμου Διδυμοτείχου - Ελληνοχωρίου.

-- Εκδήλωση τιμώντας τη συμπλήρωση 81 χρόνων από την ίδρυση της ΕΠΟΝ διοργανώνουν το Σάββατο 9 Μάρτη, στις 11 π.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων του 6ου Δημοτικού Σχολείου Λαμίας, η ΤΕ Φθιώτιδας του ΚΚΕ και το παράρτημα Λαμίας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ. Η εκδήλωση περιλαμβάνει ομιλίες και μουσικοθεατρική παράσταση από μέλη του παραρτήματος της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ και του Μουσικού Πολιτιστικού Συλλόγου «Χορωδία Αταλάντης», με καλλιτεχνική επιμέλεια του Ηλία Σχοίνη. Στον χώρο θα υπάρχει έκθεση φωτογραφίας.

-- Εκδήλωση - γλέντι, τιμώντας τη συμμετοχή των γυναικών στην Εθνική Αντίσταση και στον Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας, με αφορμή και την Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας, θα πραγματοποιήσει το Παράρτημα Πάτρας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, την Κυριακή 10 Μάρτη (1.30 μ.μ.), στην Ανω Πόλη (Ουζοθεραπευτήριο 47, Λόντου 63 & Γ. Ρούφου).

-- Μεγάλη ιστορική, πολιτική και πολιτιστική εκδήλωση τιμής στη 18η Ταξιαρχία του ΔΣΕ διοργανώνει η Επιτροπή Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ την Κυριακή 10 Μάρτη, στις 11 π.μ. στο Πνευματικό Κέντρο Πτολεμαΐδας.

Η ΕΠ Δυτικής Μακεδονίας απευθύνει ξεχωριστό κάλεσμα στις οικογένειες και τους απογόνους όλων των ηρώων της ΕΑΜικής Αντίστασης και της τρίχρονης εποποιίας του ΔΣΕ, να τιμήσουν με την παρουσία τους την εκδήλωση: «Τους καλούμε ιδιαίτερα να συμβάλουν στη διάδοση αυτής της ένδοξης Ιστορίας, για να μάθουν την αλήθεια ο λαός και η νεολαία της περιοχής μας».

Πολιτική δραστηριότητα Οργανώσεων του ΚΚΕ

Το Σάββατο 9 Μάρτη

- Η Τομεακή Επιτροπή Χανίων του ΚΚΕ διοργανώνει στις 7.30 μ.μ., στο καφενείο Σταυρουλάκη (κεντρική πλατεία Βουκολιών), εκδήλωση με θέμα: «Η αγροτιά στον αγώνα ενάντια στην Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ. Οι θέσεις του ΚΚΕ!». Θα μιλήσει ο Μανώλης Συντυχάκης, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Κρήτης και βουλευτής του ΚΚΕ.

- Η Τομεακή Οργάνωση Κιλκίς του ΚΚΕ οργανώνει πολιτική συγκέντρωση, με θέμα «Αδιέξοδα δεν υπάρχουν. Με το ΚΚΕ στον αγώνα μπορούμε να νικήσουμε!», στις 6.30 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων του Εργατικού Κέντρου Κιλκίς. Θα μιλήσει ο Σωτήρης Αβραμόπουλος, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και περιφερειακός σύμβουλος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Την Κυριακή 10 Μάρτη

- Η Τομεακή Οργάνωση Σερρών του ΚΚΕ οργανώνει πολιτική εκδήλωση, με θέμα «Αδιέξοδα δεν υπάρχουν. Με το ΚΚΕ στον αγώνα μπορούμε να νικήσουμε!», στις 11 το πρωί, στην αίθουσα της ΚΕΔΗΣ, με ομιλητή τον Γιάννη Δελή, βουλευτή του ΚΚΕ.

ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΝΕ
«Οι κοινωνικές σχέσεις θυσία στον βωμό του κέρδους»

Εκδήλωση το Σάββατο 9/3 στη Θεσσαλονίκη

Εκδήλωση με θέμα «Οταν όλα πουλιούνται και αγοράζονται... Οι κοινωνικές σχέσεις θυσία στον βωμό του κέρδους» πραγματοποιούν οι Οργανώσεις Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ το Σάββατο 9 Μάρτη, στις 7 μ.μ. στην αίθουσα της Ενωσης Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων Θεσσαλονίκης (ΕΔΟΘ).

Θα μιλήσει η Βιβή Δάγκα, βουλευτής του Κόμματος, μέλος της ΚΕ και υπεύθυνη του Τμήματος της ΚΕ για την Ισοτιμία και τη Χειραφέτηση των Γυναικών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ