ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 9 Μάρτη 2024 - Κυριακή 10 Μάρτη 2024
Σελ. /40
ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ
Ανείπωτο μακελειό και υποκρισία περί «ανθρωπιστικής βοήθειας»

Οι κάτοικοι της Χαν Γιούνις προσπαθούν να επιβιώσουν μέσα στα συντρίμμια που αφήνουν οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί

Copyright 2024 The Associated

Οι κάτοικοι της Χαν Γιούνις προσπαθούν να επιβιώσουν μέσα στα συντρίμμια που αφήνουν οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί
Με τις πλάτες των ΗΠΑ και της ΕΕ το Ισραήλ συνεχίζει το μακελειό σε βάρος των Παλαιστινίων της Γάζας, προωθώντας τα σχέδια μακροπρόθεσμης κατοχής της περιοχής μέσω της δημιουργίας «αποστρατιωτικοποιημένων» ζωνών και υπονόμευσης της ουσιαστικής ανθρωπιστικής βοήθειας (που θα γινόταν με πραγματική άρση του αποκλεισμού), μέσω «προσωρινού λιμανιού» από τις ΗΠΑ και θαλάσσιου «διαδρόμου» σε συντονισμό με τις Βρυξέλλες.

Διανύοντας πλέον τον έκτο μήνα της ισραηλινής εισβολής στην Γάζα, την Παρασκευή οι νεκροί Παλαιστίνιοι έφτασαν τους 30.878 και οι τραυματίες τους 72.402. Το 70% των θυμάτων αυτών είναι γυναίκες, παιδιά και έφηβοι, οι οποίοι τις τελευταίες βδομάδες αποδεκατίζονται όχι μόνο από τις βόμβες αλλά και από την πείνα. Τα θύματα του λιμού στη Γάζα επισήμως είναι τουλάχιστον 18, στην πλειοψηφία τους βρέφη και παιδιά, αλλά δεν αποκλείεται να είναι πολύ περισσότερα, καθώς η βόρεια Λωρίδα της Γάζας είναι σχεδόν ερμητικά αποκλεισμένη και έχει να φανεί εκεί φορτηγό με βοήθεια από τον ΟΗΕ από τις 27 Γενάρη.

Υπό τις συνεχείς απειλές του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου για επικείμενη γενική επίθεση στη νότια πόλη Ράφα, περίπου 1,5 με 2 εκατομμύρια εκτοπισμένοι άμαχοι ζουν στην πόλη αυτή μέσα σε καθημερινή αβεβαιότητα, κακουχίες, πείνα και τεράστιες ελλείψεις σε βασικά τρόφιμα, νερό, υπηρεσίες Υγείας και είδη πρώτης ανάγκης.

Οι ΗΠΑ σκοτώνουν και με ...πακέτα βοήθειας

Το δεκάχρονο αγόρι, που νοσηλευόταν σε νοσοκομείο της Ράφα, είναι ένα από τα παιδιά που κατέληξαν λόγω έλλειψης τροφής

Copyright 2024 The Associated

Το δεκάχρονο αγόρι, που νοσηλευόταν σε νοσοκομείο της Ράφα, είναι ένα από τα παιδιά που κατέληξαν λόγω έλλειψης τροφής
Μπροστά στη διεθνή λαϊκή κατακραυγή για τους δεκάδες χιλιάδες νεκρούς Παλαιστίνιους στη Γάζα και τους θανάτους παιδιών από πείνα που προκαλεί ο εγκληματικός πόλεμος του Ισραήλ, οι ΗΠΑ έκαναν αυτήν τη βδομάδα τρεις εναέριες ρίψεις λίγων δεκάδων χιλιάδων μερίδων έτοιμου φαγητού, για να ρίξουν σκόνη στα μάτια των λαών που διαμαρτύρονται. Ωστόσο, ακόμα κι αυτή η ελάχιστη «βοήθεια» που έριξαν, σε συνεργασία με πολεμικά μεταγωγικά αεροσκάφη της Ιορδανίας, προκάλεσε (όπως μετέδωσε την Παρασκευή το «Al Jazeera») τον θάνατο τουλάχιστον 5 πολιτών.

Η ανακοίνωση του Τζο Μπάιντεν ότι θα φτιάξει «προσωρινό» λιμάνι στη Γάζα για τη διευκόλυνση της ανθρωπιστικής βοήθειας που θα έρχεται από το λιμάνι της Λάρνακας, αφού προηγουμένως ελεγχθεί εξονυχιστικά από Ισραηλινούς αξιωματούχους, προκάλεσε ικανοποίηση στο ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών και αντιδράσεις σε γιατρούς του θύλακα.

Η ΜΚΟ «Ιατρική Βοήθεια για τους Παλαιστίνιους» (Medical Aid for Palestinians, MAP) ανακοίνωσε ότι οι ρίψεις βοήθειας από αεροπλάνα και το σχέδιο προσωρινού λιμανιού «δεν είναι ρεαλιστικές και μόνιμες λύσεις για την αποτροπή του λιμού και την υποστήριξη της ζωής στη Γάζα». Οι γιατροί της ΜΚΟ ζήτησαν άρση του αποκλεισμού και των επιθέσεων, ώστε να αυξηθεί πραγματικά η βοήθεια στους αμάχους.

Σχολιάζοντας τη νέα δήλωση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπ. Νετανιάχου την Πέμπτη, ότι ο στρατός θα προχωρήσει σε επίθεση στη Ράφα, γιατί εκεί βρίσκεται το τελευταίο οχυρό της Χαμάς, επειδή το Ισραήλ πρέπει να εξασφαλίσει την «απόλυτη νίκη», ο εκπρόσωπος Τύπου της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Τζέρεμι Λόρενς, ζήτησε να μην υλοποιηθεί το σχέδιο αυτό. Οπως τόνισε, οποιαδήποτε χερσαία επέμβαση στη Ράφα θα οδηγήσει «σε μεγάλες απώλειες ζωών και περισσότερη βαρβαρότητα και εγκλήματα».

Μπαράζ εποικισμών και επιδρομών στη Δυτική Οχθη

Ωστόσο, ο ισραηλινός στρατός δεν κλιμακώνει μόνον τις επιθέσεις στη Γάζα στο πλαίσιο σχεδιασμών για κατοχή διαρκείας, αλλά και στη Δυτική Οχθη. Στην αρχή της βδομάδας το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε την ανέγερση 3.500 νέων κατοικιών για Εβραίους εποίκους κοντά στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, σε κατεχόμενη παλαιστινιακή γη της Δυτικής Οχθης, κάτι που απαγορεύεται από το Διεθνές Δίκαιο.

Τα σχέδια επέκτασης των εποικισμών προκάλεσαν (στα λόγια...) έντονες αντιδράσεις σε χώρες του Κόλπου, όπως η Σαουδική Αραβία, τα ΗΑΕ και το Κατάρ, που κατηγόρησαν το Ισραήλ ότι επιχειρεί την «ιουδαιοποίηση» της ευρύτερης περιοχής.

Ρεπορτάζ αραβικών ΜΜΕ, όπως η εφημερίδα «The New Arab», αποκάλυψαν αυτήν τη βδομάδα ότι πλάι σε αυτά τα σχέδια αύξησης των εποικισμών στη Δυτική Οχθη, οργανώσεις εποίκων σε ΗΠΑ και Καναδά ακόμα και μέσα σε συναγωγές κάνουν αγοραπωλησίες κατεχόμενων παλαιστινιακών περιοχών, αναζητώντας «επενδυτές» και προεξοφλώντας ως βέβαιη την προσάρτηση της Δυτικής Οχθης στο κράτος - δολοφόνο.

Ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Φόλκερ Τουρκ, είπε την Παρασκευή ότι οι εβραϊκοί εποικισμοί στη Δυτική Οχθη εξαπλώνονται με «αριθμούς ρεκόρ» και ότι πρακτικά διακυβεύεται η εξάλειψη κάθε ρεαλιστικής πιθανότητας για ανεξάρτητο, γεωγραφικά ενιαίο και βιώσιμο παλαιστινιακό κράτος.

«Η βία των εποίκων και οι παραβιάσεις που κάνουν προκαλούν σοκ και έχουν φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ» είπε ο ύπατος αρμοστής, παρουσιάζοντας 16σέλιδη σχετική έκθεση στην οποία καταγράφονται 24.500 νέες οικιστικές μονάδες εποίκων στη Δυτική Οχθη από τον Οκτώβρη του 2022 μέχρι τον Οκτώβρη το 2023, που θεωρείται αριθμός ρεκόρ από τότε που άρχισαν οι καταγραφές αυτού του είδους το 2017.

Νωρίτερα η Επιτροπή Παλαιστινίων νυν και πρώην Κρατουμένων ανακοίνωσε ότι πάνω από 110 Παλαιστίνιοι που είναι φυλακισμένοι στο Ετζιόν της νότιας Δυτικής Οχθης υποφέρουν από πείνα, τροφή κακής ποιότητας, έλλειψη ρουχισμού, ιατρική παραμέληση ασθενών, ακόμα και έλλειψη κλινών, με αποτέλεσμα πολλοί κρατούμενοι να κοιμούνται με βάρδιες. Επιπλέον, δεκάδες από αυτούς κατήγγειλαν στην δικηγόρο Ζακλίν Αλ Φαράτζα, που κατάφερε να συναντήσει κάποιους από τους κρατούμενους στο Κέντρο Κράτησης Ετζιόν, ότι υπέστησαν πριν τη σύλληψή τους, στη διάρκεια «ανάκρισης», ξυλοδαρμούς, κακοποιήσεις και ταπεινώσεις διαφόρων μορφών.

Με φόντο αυτές τις διαπιστώσεις και ανακοινώσεις, ο ισραηλινός στρατός κατοχής πριν τα χαράματα της Παρασκευής πραγματοποίησε νέες εισβολές σε Ναμπλούς, Χεβρώνα, Ραμάλα και Καλκίγια, συλλαμβάνοντας δεκάδες άτομα. Στο χωριό Σιλάτ Αλ Χαριθίγια, βορειοδυτικά της Τζενίν,ο στρατός κατοχής συγκρούστηκε με νεαρούς Παλαιστινίους και σκότωσε έναν 40χρονο μαχητή.

Στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ, Ισραηλινοί αστυνομικοί ξυλοκόπησαν Παλαιστίνιους προσκυνητές και απαγόρευσαν την είσοδό τους στο τέμενος Αλ Ακσα από την Πύλη των Λεόντων, λίγες μέρες πριν ξεκινήσει το Ραμαζάνι.


Δ. Ορφ.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ - ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ
Νέα παράταση στα παζάρια για ομήρους και προσωρινή εκεχειρία

Χωρίς κάποια συμφωνία συνεχίστηκαν τα διπλωματικά παζάρια και αυτήν τη βδομάδα, έως την Πέμπτη, στο Κάιρο, με στόχο μια προσωρινή εκεχειρία και ανταλλαγές ομήρων με Παλαιστίνιους κρατούμενους.

Η αντιπροσωπεία της Χαμάς αποχώρησε το πρωί της Πέμπτης από το Κάιρο επιμένοντας στα αρχικά της αιτήματα για κλιμακωτή διαδικασία εκεχειρίας που θα οδηγήσει σε μόνιμο τερματισμό των συγκρούσεων, επιστροφή των εκτοπισμένων αμάχων στη βόρεια Γάζα, αποχώρηση των στρατευμάτων κατοχής και αύξηση της διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας. Απέρριψε έτσι τις προτάσεις Ισραήλ και ΗΠΑ, μέσω των μεσολαβητών της Αιγύπτου και του Κατάρ, για άνευ όρων απελευθέρωση περίπου 130 Ισραηλινών ομήρων στη Γάζα.

Το Ισραήλ επέμεινε στην απαίτηση για απελευθέρωση όλων των ομήρων με αντάλλαγμα να αφεθούν ελεύθεροι μερικές εκατοντάδες Παλαιστινίων κρατουμένων σε μια περίοδο προσωρινής εκεχειρίας, έξι βδομάδων. Το Ισραήλ παράλληλα χρησιμοποιεί ως διαπραγματευτικό χαρτί τον λιμό και την απειλή μιας καταστροφικής γενικής επίθεσης στη Ράφα (ανατολικά προάστια της οποίας βομβαρδίζει η Πολεμική του Αεροπορία εδώ και βδομάδες προκαλώντας καθημερινά δεκάδες νεκρούς).

Μπροστά στη δικαιολογημένη ανησυχία των ΗΠΑ να γενικευτούν οι συγκρούσεις μεταξύ κατοχικών δυνάμεων και Παλαιστινίων στη Δυτική Οχθη, στα σύνορα Ισραήλ - Λιβάνου και στην ευρύτερη Μέση Ανατολή, εν μέσω Ραμαζανιού που ξεκινά μετά τις 10 Μάρτη, ο διευθυντής της CIA, Γουίλιαμ Μπερνς, κατέφθασε μεσοβδόμαδα μυστικά σε Κάιρο και Ντόχα αναλαμβάνοντας ακόμη μια «ειδική αποστολή» σε άτυπο ρόλο «διπλωματικού διαπραγματευτή».

Δεν έγινε άμεσα φανερό εάν και πού οδήγησαν αυτές οι μυστικές διαπραγματεύσεις (που διέρρευσαν την Πέμπτη το βράδυ σε μερίδα του ισραηλινού Τύπου), ωστόσο, έγινε γνωστό ότι η Χαμάς έχει ήδη ανακοινώσει πως θα επιστρέψει στο Κάιρο για νέο γύρο παζαριών την ερχόμενη βδομάδα.

Οι ΗΠΑ έχουν πραγματοποιήσει μέσα στους 5 μήνες του πολέμου εκατοντάδες αποστολές εξοπλιστικών πακέτων στο Ισραήλ (σύμφωνα με πρόσφατο ρεπορτάζ της εφημερίδας «The Washington Post»).

Το συγκεκριμένο ρεπορτάζ της «Washington Post» καταγράφει ότι οι ΗΠΑ «σιωπηλά ενέκριναν και υλοποίησαν πάνω από 100 ξεχωριστές πωλήσεις όπλων στο Ισραήλ από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα στις 7 Οκτώβρη», δίνοντας επίσης χιλιάδες πυρομαχικά ακριβείας, βόμβες μικρού διαμετρήματος, εκρηκτικά μεγάλης ισχύος, μικρά όπλα, κ.ά. Η ίδια πηγή αναφέρει ότι τα στοιχεία αυτά φανερώνουν τον μεγάλο βαθμό εκτενούς ανάμειξης της Ουάσιγκτον στον πόλεμο, την ώρα που Αμερικανοί ανώτεροι αξιωματούχοι χύνουν κροκοδείλια δάκρυα ή εκφράζουν «ανησυχία» για τις τακτικές του ισραηλινού στρατού στα πεδία συγκρούσεων.

Μπροστά στον ρόλο των ΗΠΑ και την κλιμάκωση του πολέμου στη Γάζα, ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών, Ουάνγκ Γι, επανέφερε την Πέμπτη το αίτημά του για ίδρυση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους και την πρότασή του για την πραγματοποίηση μεγάλης διεθνούς διάσκεψης για το Παλαιστινιακό ώστε να οριστούν «οδικός χάρτης» και χρονοδιάγραμμα για την ίδρυση ανεξάρτητης Παλαιστίνης στη βάση διεθνών αποφάσεων. Επισήμανε ότι η ανεξάρτητη Παλαιστίνη είναι ο μόνος τρόπος «για να σταματήσει ο φαύλος κύκλος της βίας» μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών και κάλεσε τα άλλα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (και δη τις ΗΠΑ) να μην μπλοκάρουν τις προσπάθειες να γίνει το παλαιστινιακό κράτος πλήρες μέλος των Ηνωμένων Εθνών.

Λίγα 24ωρα μετά την πρόταση της Κίνας για ίδρυση παλαιστινιακού κράτους και ένταξή του ως πλήρους μέλους του ΟΗΕ, ΗΠΑ, Βρετανία και Γαλλία ζήτησαν (ανταποκρινόμενες σε απαίτηση του Ισραήλ), την Παρασκευή, από το Συμβούλιο Ασφαλείας να συνεδριάσει εκτάκτως για να συζητήσει την έκθεση εισηγητών του ΟΗΕ για «σεξουαλικά εγκλήματα» μαχητών της Χαμάς σε βάρος Ισραηλινών κατά τις επιθέσεις στις 7 Οκτώβρη.

Στο φόντο αυτών των εξελίξεων, η Νότια Αφρική προσέφυγε για ακόμη μια φορά στο Διεθνές Δικαστήριο του ΟΗΕ στη Χάγη ζητώντας «επιπρόσθετα μέτρα» κατά του Ισραήλ λόγω της πρόκλησης λιμού και ένδειας στη Λωρίδα της Γάζας. Σημείωσε ότι ο ισραηλινός στρατός διαπράττει μακελειό σε βάρος των Παλαιστινίων της Γάζας και ότι επιδιώκει τη συρρίκνωση της ανθρωπιστικής βοήθειας με κάθε τρόπο «παραβιάζοντας αδιαμφισβήτητα τη Σύμβαση περί Γενοκτονίας».

ΥΕΜΕΝΗ - ΛΙΒΑΝΟΣ
Νέα θύματα από εντεινόμενες εχθροπραξίες

Τρεις ναυτικοί από Φιλιππίνες και Βιετνάμ έγιναν αυτήν τη βδομάδα τα πρώτα θύματα επίθεσης των Χούθι της Υεμένης, αφότου ξεκίνησαν τις επιθέσεις σε εμπορικά σκάφη ισραηλινών και δυτικών συμφερόντων στις 19 Νοέμβρη σε Ερυθρά Θάλασσα και Κόλπο του Αντεν, ως αντίδραση για τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα.

Το δυστύχημα με τους τρεις ναυτικούς που έχασαν τη ζωή τους, και άλλα δύο μέλη του πληρώματος που τραυματίστηκαν από την έκρηξη που προκάλεσε πύραυλος των Χούθι, έγινε στο εμπορικό πλοίο «True Confidence», εταιρείας με έδρα τον Πειραιά.

Το συμβάν ανέδειξε τους σοβαρούς κινδύνους για τα πληρώματα εμπορικών αλλά και πολεμικών πλοίων (συμπεριλαμβανομένης της φρεγάτας «Υδρα») που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας, στο πλαίσιο της ΕΕ. Ανέδειξε επίσης ότι οι επιχειρήσεις των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου κατά των Χούθι όχι μόνο δεν σταματούν τέτοιες επιθέσεις, αλλά πολλαπλασιάζουν τους κινδύνους σε μια περιοχή από τις πιο «νευραλγικές» για τη διεθνή ναυτιλία και το διεθνές εμπόριο, η οποία θυμίζει «μπαρουταποθήκη». Το ζήτημα αυτό ανέδειξαν και τα ναυτεργατικά σωματεία στη χώρα μας, με αφορμή τους νεκρούς και τραυματίες ναυτεργάτες.

Ασταμάτητες εχθροπραξίες Ισραήλ - Λιβάνου

Το ίδιο διάστημα στα σύνορα Ισραήλ - Λιβάνου παραμένουν ασταμάτητες οι εχθροπραξίες, την ώρα που εντείνονται εδώ και πέντε μήνες τα διπλωματικά παζάρια, με τις ΗΠΑ - και λιγότερο τη Γαλλία - σε ρόλο «μεσολαβητή».

Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι έχασε άλλους τρεις μαχητές της από ισραηλινά πυρά, απαντώντας με νέες επιθέσεις στο βόρειο Ισραήλ. Σύμφωνα με ορισμένους Ισραηλινούς στρατιωτικούς αναλυτές, οι επιθέσεις της Χεζμπολάχ δεν γίνονται στα τυφλά: Είναι στοχευμένες, επιδιώκοντας να βρουν τα τρωτά σημεία της ισραηλινής αντιπυραυλικής ασπίδας «Σιδερένιος Θόλος».

Στο φόντο εχθροπραξιών και παζαριών, ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας Γιοάβ Γκάλαντ δεν παραλείπει να απειλεί σχεδόν καθημερινά τον Λίβανο με «ολοκληρωτικό πόλεμο», σε περίπτωση που η Χεζμπολάχ εντείνει τις επιθέσεις και δεν απομακρυνθεί από τη μεθόριο των δύο χωρών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ