Σάββατο 9 Μάρτη 2024 - Κυριακή 10 Μάρτη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ - ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ
Νέα παράταση στα παζάρια για ομήρους και προσωρινή εκεχειρία

Χωρίς κάποια συμφωνία συνεχίστηκαν τα διπλωματικά παζάρια και αυτήν τη βδομάδα, έως την Πέμπτη, στο Κάιρο, με στόχο μια προσωρινή εκεχειρία και ανταλλαγές ομήρων με Παλαιστίνιους κρατούμενους.

Η αντιπροσωπεία της Χαμάς αποχώρησε το πρωί της Πέμπτης από το Κάιρο επιμένοντας στα αρχικά της αιτήματα για κλιμακωτή διαδικασία εκεχειρίας που θα οδηγήσει σε μόνιμο τερματισμό των συγκρούσεων, επιστροφή των εκτοπισμένων αμάχων στη βόρεια Γάζα, αποχώρηση των στρατευμάτων κατοχής και αύξηση της διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας. Απέρριψε έτσι τις προτάσεις Ισραήλ και ΗΠΑ, μέσω των μεσολαβητών της Αιγύπτου και του Κατάρ, για άνευ όρων απελευθέρωση περίπου 130 Ισραηλινών ομήρων στη Γάζα.

Το Ισραήλ επέμεινε στην απαίτηση για απελευθέρωση όλων των ομήρων με αντάλλαγμα να αφεθούν ελεύθεροι μερικές εκατοντάδες Παλαιστινίων κρατουμένων σε μια περίοδο προσωρινής εκεχειρίας, έξι βδομάδων. Το Ισραήλ παράλληλα χρησιμοποιεί ως διαπραγματευτικό χαρτί τον λιμό και την απειλή μιας καταστροφικής γενικής επίθεσης στη Ράφα (ανατολικά προάστια της οποίας βομβαρδίζει η Πολεμική του Αεροπορία εδώ και βδομάδες προκαλώντας καθημερινά δεκάδες νεκρούς).

Μπροστά στη δικαιολογημένη ανησυχία των ΗΠΑ να γενικευτούν οι συγκρούσεις μεταξύ κατοχικών δυνάμεων και Παλαιστινίων στη Δυτική Οχθη, στα σύνορα Ισραήλ - Λιβάνου και στην ευρύτερη Μέση Ανατολή, εν μέσω Ραμαζανιού που ξεκινά μετά τις 10 Μάρτη, ο διευθυντής της CIA, Γουίλιαμ Μπερνς, κατέφθασε μεσοβδόμαδα μυστικά σε Κάιρο και Ντόχα αναλαμβάνοντας ακόμη μια «ειδική αποστολή» σε άτυπο ρόλο «διπλωματικού διαπραγματευτή».

Δεν έγινε άμεσα φανερό εάν και πού οδήγησαν αυτές οι μυστικές διαπραγματεύσεις (που διέρρευσαν την Πέμπτη το βράδυ σε μερίδα του ισραηλινού Τύπου), ωστόσο, έγινε γνωστό ότι η Χαμάς έχει ήδη ανακοινώσει πως θα επιστρέψει στο Κάιρο για νέο γύρο παζαριών την ερχόμενη βδομάδα.

Οι ΗΠΑ έχουν πραγματοποιήσει μέσα στους 5 μήνες του πολέμου εκατοντάδες αποστολές εξοπλιστικών πακέτων στο Ισραήλ (σύμφωνα με πρόσφατο ρεπορτάζ της εφημερίδας «The Washington Post»).

Το συγκεκριμένο ρεπορτάζ της «Washington Post» καταγράφει ότι οι ΗΠΑ «σιωπηλά ενέκριναν και υλοποίησαν πάνω από 100 ξεχωριστές πωλήσεις όπλων στο Ισραήλ από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα στις 7 Οκτώβρη», δίνοντας επίσης χιλιάδες πυρομαχικά ακριβείας, βόμβες μικρού διαμετρήματος, εκρηκτικά μεγάλης ισχύος, μικρά όπλα, κ.ά. Η ίδια πηγή αναφέρει ότι τα στοιχεία αυτά φανερώνουν τον μεγάλο βαθμό εκτενούς ανάμειξης της Ουάσιγκτον στον πόλεμο, την ώρα που Αμερικανοί ανώτεροι αξιωματούχοι χύνουν κροκοδείλια δάκρυα ή εκφράζουν «ανησυχία» για τις τακτικές του ισραηλινού στρατού στα πεδία συγκρούσεων.

Μπροστά στον ρόλο των ΗΠΑ και την κλιμάκωση του πολέμου στη Γάζα, ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών, Ουάνγκ Γι, επανέφερε την Πέμπτη το αίτημά του για ίδρυση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους και την πρότασή του για την πραγματοποίηση μεγάλης διεθνούς διάσκεψης για το Παλαιστινιακό ώστε να οριστούν «οδικός χάρτης» και χρονοδιάγραμμα για την ίδρυση ανεξάρτητης Παλαιστίνης στη βάση διεθνών αποφάσεων. Επισήμανε ότι η ανεξάρτητη Παλαιστίνη είναι ο μόνος τρόπος «για να σταματήσει ο φαύλος κύκλος της βίας» μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών και κάλεσε τα άλλα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (και δη τις ΗΠΑ) να μην μπλοκάρουν τις προσπάθειες να γίνει το παλαιστινιακό κράτος πλήρες μέλος των Ηνωμένων Εθνών.

Λίγα 24ωρα μετά την πρόταση της Κίνας για ίδρυση παλαιστινιακού κράτους και ένταξή του ως πλήρους μέλους του ΟΗΕ, ΗΠΑ, Βρετανία και Γαλλία ζήτησαν (ανταποκρινόμενες σε απαίτηση του Ισραήλ), την Παρασκευή, από το Συμβούλιο Ασφαλείας να συνεδριάσει εκτάκτως για να συζητήσει την έκθεση εισηγητών του ΟΗΕ για «σεξουαλικά εγκλήματα» μαχητών της Χαμάς σε βάρος Ισραηλινών κατά τις επιθέσεις στις 7 Οκτώβρη.

Στο φόντο αυτών των εξελίξεων, η Νότια Αφρική προσέφυγε για ακόμη μια φορά στο Διεθνές Δικαστήριο του ΟΗΕ στη Χάγη ζητώντας «επιπρόσθετα μέτρα» κατά του Ισραήλ λόγω της πρόκλησης λιμού και ένδειας στη Λωρίδα της Γάζας. Σημείωσε ότι ο ισραηλινός στρατός διαπράττει μακελειό σε βάρος των Παλαιστινίων της Γάζας και ότι επιδιώκει τη συρρίκνωση της ανθρωπιστικής βοήθειας με κάθε τρόπο «παραβιάζοντας αδιαμφισβήτητα τη Σύμβαση περί Γενοκτονίας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ