ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 12 Μάρτη 2024
Σελ. /32
ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ - ΙΣΡΑΗΛ
Περισσότεροι από 31.000 νεκροί από το ισραηλινό έγκλημα στη Γάζα

Μαζί με τις ισραηλινές βόμβες και επιθέσεις, τον Παλαιστινιακό λαό θερίζει η πείνα από τον εγκληματικό αποκλεισμό

Copyright 2024 The Associated

Μετά από 157 μέρες δολοφονικών ισραηλινών βομβαρδισμών και επιθέσεων στη Λωρίδα της Γάζας, τους Παλαιστίνιους θερίζει πλέον και ο λιμός, ενώ συνεχίζεται ο εγκληματικός ισραηλινός αποκλεισμός.

Οι νεκροί Παλαιστίνιοι φτάνουν πλέον τους 31.112 και οι τραυματίες τους 72.760, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας στη Γάζα.

Μέσα στους νεκρούς συμπεριλαμβάνονται τουλάχιστον 27 παιδιά που πέθαναν από δίψα και πείνα μέσα στις τελευταίες βδομάδες.

Δύο παιδιά έχασαν τη ζωή τους χτες στο Παιδιατρικό Νοσοκομείο Καμάλ Αντουάν της βόρειας Γάζας, σύμφωνα με ρεπορτάζ του δικτύου «Al Jazeera».

Σύμφωνα με την Υπηρεσία Αρωγής του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA), «η πείνα είναι παντού στη Γάζα».

Ο Ναντίρ Αμπού Σαρακιχ, ιεροκήρυκας στη Γάζα, που μίλησε χτες στο «Al Jazeera» με αφορμή την έναρξη της νηστείας του Ραμαζανιού, τόνισε ότι «ο λαός της Γάζας έχει μείνει δίχως τίποτε, ούτε καν πόσιμο νερό». «Οι άνθρωποι στη βόρεια Γάζα τρώνε ζωοτροφές για να επιβιώσουν», ανέφερε, και πρόσθεσε: «Ο λαός της Γάζας υποδέχεται το Ραμαζάνι με λύπη, αίμα και θλίψη».

Από χτες, καταγράφεται ιδιαίτερη κλιμάκωση των επιθέσεων του ισραηλινού κατοχικού στρατού στο ανατολικό τμήμα της νότιας πόλης Χαν Γιούνις και στην πόλη της Γάζας.

Στο πλαίσιο των σφοδρών μαχών, ανακοινώθηκε ο 249ος θάνατος Ισραηλινού στρατιώτη, ενός έφεδρου 29 ετών.

Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, χτες, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπ. Νετανιάχου, υποστήριξε ότι ο στρατός «σκότωσε το νούμερο 4 στην ηγεσία της Χαμάς», αναφερόμενος στον Σάλιχ αλ Αρούρι, ενώ διερευνώνται οι πληροφορίες για το εάν σκοτώθηκε από ισραηλινή επίθεση την Κυριακή και το νούμερο 3 της οργάνωσης, Μαρουάν Ισα.

«Είμαστε καθ' οδόν για την πλήρη νίκη. Στον δρόμο γι' αυτήν τη νίκη, εξαλείψαμε ήδη το νούμερο 4 της Χαμάς. Ερχεται η σειρά για τα νούμερα τρία, δύο και ένα. Είναι νεκροί. Θα τους πιάσουμε όλους», κατέληξε ο Νετανιάχου στο μήνυμά του.

Νωρίτερα, η ιστοσελίδα των δυνάμεων εσωτερικής ασφαλείας της Χαμάς στη Γάζα, al Majd, προειδοποίησε αυστηρά όσα άτομα ή ομάδες (π.χ. μέλη φατριών) επιχειρήσουν να ανταποκριθούν σε φερόμενο σχέδιο του Ισραήλ για την ανάθεση ρόλου υπηρεσιών ασφαλείας για κομβόι που θα μεταφέρουν βοήθεια σε κατοίκους της Γάζας που δεν έχουν σχέση με τη Χαμάς (οι αυτοκινητοπομπές αυτές συνοδεύονταν από αστυνομικούς της Γάζας, οι οποίοι όμως έμπαιναν στο στόχαστρο ισραηλινών επιθέσεων).

Η ιστοσελίδα της δύναμης al Majd προειδοποίησε ότι όσοι ανταποκριθούν σε ένα τέτοιο κάλεσμα από τις ισραηλινές δυνάμεις εισβολής θα αντιμετωπιστούν σκληρά ως συνεργάτες του εχθρού.

Οι πληροφορίες για το παραπάνω σχέδιο, που μεταδόθηκαν χτες και από το πρακτορείο «Ρόιτερς», δεν σχολιάστηκαν από το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού. Συνάδουν ωστόσο με παλιότερο σχέδιο της κυβέρνησης Νετανιάχου να αναθέσει σε τοπικούς αξιωματούχους με διοικητική εμπειρία, που ωστόσο δεν είναι μέλη της Χαμάς, ρόλο «διοίκησης» ή «διαχείρισης» της κατάστασης σε περιοχές στη Λωρίδα της Γάζας, μετά την «εκκαθάρισή» τους από Παλαιστίνιους μαχητές.

Ξεκίνησε το αμερικανικό πλοίο για το «προσωρινό» λιμάνι

Νωρίτερα ανακοινώθηκε ότι αργά προχτές βράδυ «κόλλησε» στο λιμάνι της Λάρνακας πλοίο βοήθειας που θα μετέφερε 200 τόνους τροφίμων στη Λωρίδα της Γάζας. Το πλοίο παρέμεινε αγκυροβολημένο στην Κύπρο λόγω «τεχνικών δυσκολιών». Ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης, Κ. Λετυμπιώτης, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων ΚΥΠΕ ότι ο ακριβής χρόνος αναχώρησης του πλοίου δεν θα δημοσιοποιηθεί για «λόγους ασφαλείας».

Το Σαββατοκύριακο το αμερικανικό πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού «General Frank S Besson» αναχώρησε από τις ΗΠΑ μεταφέροντας ειδικό εξοπλισμό προκειμένου να φθάσει τις επόμενες μέρες ανοιχτά των ακτών της Γάζας για να φτιάξει το «προσωρινό» λιμάνι που ανήγγειλε ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, σε ομιλία του την περασμένη Πέμπτη. Επισήμως το εν λόγω «προσωρινό» λιμάνι θα χρησιμοποιηθεί για την προώθηση ανθρωπιστικής βοήθειας στην περιοχή, η οποία προηγουμένως θα ελέγχεται από το Ισραήλ στο λιμάνι της Λάρνακας.

Στο μεταξύ, σε δηλώσεις του χτες για τον «θαλάσσιο ανθρωπιστικό διάδρομο», ο Ελληνας ΥΠΕΞ, Γ. Γεραπετρίτης, έχυσε άλλη μια φορά κροκοδείλια δάκρυα, μιλώντας για «μείζονα ανθρωπιστική κρίση της Μέσης Ανατολής», την ώρα που η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει πλάτες με όλους τους τρόπους στο ισραηλινό κράτος - δολοφόνο.

Σε κάθε περίπτωση, τόνισε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται «σε επικοινωνία με όλους τους εταίρους» της, «οι οποίοι εμπλέκονται στο ζήτημα του ανθρωπιστικού θαλάσσιου διαδρόμου. Και ιδίως με την Κύπρο, με την οποία βρισκόμαστε σε αγαστή συνεργασία».

Πρόσθεσε ότι η Αθήνα «ενθαρρύνει τον διάδρομο αυτό» καθώς θεωρεί ότι «αυτή τη στιγμή η κρίση βρίσκεται σε ένα οριακό σημείο. Και για τον λόγο αυτό θα πρέπει να βρούμε όλες τις δυνατές οδούς, μέσω των οποίων θα υπάρξει μία ανθρωπιστική αποσυμπίεση, έως ότου βρεθεί η οριστική λύση για τη διακοπή των εχθροπραξιών και μία βιώσιμη λύση για τη Μέση Ανατολή», πρόσθεσε.

Ως τότε η ελληνική κυβέρνηση «θα παρέχει κάθε δυνατή βοήθεια τόσο σε σχέση με τα λιμάνια και τις υποδομές που διαθέτει, όσο και με τον εμπορικό της στόλο».

Δεκάδες συλλήψεις στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη

Την Κυριακή, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπ. Νετανιάχου, ανακοίνωσε ότι έδωσε εντολή για την αποστολή 12 ταξιαρχιών του στρατού στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη, σε μια προσπάθεια να ελέγξει τυχόν εξέγερση των Παλαιστινίων που βρίσκονται εδώ και 5 μήνες σε στενό κλοιό έντασης της κατοχικής βίας.

Από το βράδυ της Κυριακής ως χτες τα ξημερώματα στη διάρκεια εφόδων του ισραηλινού στρατού σε Ραμάλα, Σαλφίτ, Μπιρέχ και Βηθλεέμ συνελήφθησαν άλλα 25 άτομα, μεταξύ των οποίων παιδιά και πρώην φυλακισμένοι.

Η κυβέρνηση Νετανιάχου έδωσε παράλληλα εντολές για το άνοιγμα επιπλέον φυλακών, προσθέτοντας πως αναμένεται να οδηγηθούν σε αυτές και άλλες χιλιάδες Παλαιστινίων, πέρα από τους πάνω από 7.250 που έχουν συλληφθεί από τις 7 Οκτώβρη.

Ενταση με επίκεντρο το τέμενος αλ Ακσα

Στο μεταξύ, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός πήρε την αρμοδιότητα του ελέγχου της «δημόσιας τάξης» στο τέμενος αλ Ακσα της Ανατολικής Ιερουσαλήμ από τον υπουργό Εσωτερικής Ασφάλειας, Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ, μετά από διαπραγματεύσεις τριών βδομάδων με Αμερικανούς και Ευρωπαίους για το θέμα αυτό, έχοντας ακούσει τις εισηγήσεις ειδικών ασφαλείας που ανέφεραν ότι η πρόσβαση μεγαλύτερου αριθμού προσκυνητών στο τέμενος αλ Ακσα μειώνει τις συγκρούσεις στον ευρύτερο χώρο.

Παρ' όλα αυτά, την Κυριακή και χτες οι ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις άσκησαν βία κατά μουσουλμάνων προσκυνητών που ήθελαν να μεταβούν στο τέμενος αλ Ακσα, προκαλώντας την αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών της Ιορδανίας, που μετά τον πόλεμο των Εξι Ημερών τον Ιούνη του 1967 ανέλαβε ρόλο κηδεμόνα των ιερών τόπων μουσουλμάνων και χριστιανών.

Παράλληλα, ο Ιορδανός ΥΠΕΞ, Αϊμαν Σαφάντι, δήλωσε χτες ότι οι όποιοι περιορισμοί των ισραηλινών κατοχικών αρχών στην πρόσβαση των μουσουλμάνων προσκυνητών στο τέμενος Αλ Ακσα εγκυμονούν «έκρηξη», τονίζοντας στη διάρκεια δηλώσεων που έκανε σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον υπουργό Εξωτερικών του Βατικανού, αρχιεπίσκοπο Πολ Γκάλαχερ: «Προειδοποιούμε πως βεβηλώνοντας την ιερότητα του Τεμένους Αλ Ακσα παίζεις με τη φωτιά».

ΥΕΜΕΝΗ - ΛΙΒΑΝΟΣ
Ανεβαίνει το θερμόμετρο της έντασης σε Ερυθρά και Κόλπο του Αντεν

Ενώ συνεχίζονται αμείωτες οι εχθροπραξίες Λιβάνου - Ισραήλ

Η αύξηση ξένων ναυτικών δυνάμεων στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Αντεν, που σχετίζεται με την καθημερινή σφαγή των Παλαιστινίων στη Γάζα και στη Δυτική Οχθη από το κράτος - δολοφόνο Ισραήλ, ανεβάζει καθημερινά το θερμόμετρο της έντασης και του ανταγωνισμού στην περιοχή. Στη φωτιά του πολέμου, όπου συμμετέχουν και οι δυνάμεις των Χούθι (που έχουν τη στήριξη του Ιράν), έχει ριχτεί και το πλήρωμα της ελληνικής φρεγάτας «Υδρα», που συμμετέχει στη δύναμη της ΕΕ «EUNAVFOR Aspides», με ευθύνη της κυβέρνησης και με τη στήριξη των άλλων αστικών κομμάτων, όχι για την προάσπιση των εθνικών συμφερόντων, όπως λένε, αλλά για τα συμφέροντα των Ελλήνων εφοπλιστών.

Χτες το μεσημέρι η βρετανική υπηρεσία ναυτικής ασφάλειας, UKMTO, ανακοίνωσε ότι σημειώθηκαν δύο εκρήξεις μπροστά από πλοίο που περνούσε από τον Κόλπο του Αντεν, ανοιχτά της Υεμένης.

Τα χαράματα του Σαββάτου (μεταξύ 4.13 π.μ. και 6.39 π.μ. ώρα Τζιμπουτί) η γαλλική φρεγάτα «Alsace», που ανήκει στην αποστολή της ΕΕ, κατέρριψε 3 μη επανδρωμένα αεροσκάφη των Χούθι.

Το ίδιο 24ωρο η Κεντρική Διοίκηση του στρατού των ΗΠΑ, CENTCOM, ανακοίνωσε ότι αμερικανικές δυνάμεις και οι δυνάμεις του συνασπισμού κατέρριψαν τουλάχιστον 28 τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη πάνω από την Ερυθρά Θάλασσα. Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι κατά τις επιχειρήσεις αυτές δεν υπέστη ζημιά κανένα αμερικανικό πολεμικό πλοίο.

Την Κυριακή, παρακλάδι της Αλ Κάιντα στην Υεμένη ανακοίνωσε τον θάνατο του αρχηγού της, Χαλίντ Μπατάρφι, χωρίς όμως να διευκρινίσει τα αίτια του θανάτου του. Αυτό ανέφερε το αμερικανικό κέντρο παρακολούθησης της δραστηριότητας των τζιχαντιστών στο διαδίκτυο, SITE Intelligence Group. Σύμφωνα με την πηγή αυτή, η Αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο (ΑΚΑΧ) έδωσε στη δημοσιότητα οπτικό υλικό από την κηδεία του επικεφαλής της, το πτώμα του οποίου ήταν τυλιγμένο με σημαία με το όνομα της οργάνωσης.

Ναυτικά γυμνάσια Ρωσίας, Κίνας και Ιράν

Στο φόντο της αυξημένης κινητικότητας ναυτικών δυνάμεων από ΕΕ και ΗΠΑ, η Ρωσία εντείνει τις σχέσεις με χώρες της περιοχής του Κόλπου και το Ιράν.

Το σαουδαραβικό δίκτυο «Al Arabiya» μετέδωσε χτες ότι ρωσικά πολεμικά πλοία έφτασαν στο Ιράν για να συμμετάσχουν σε ναυτικά και αεροπορικά γυμνάσια με το Ιράν και την Κίνα στον Κόλπο του Ομάν και στην Αραβική Θάλασσα.

Οι κοινές ασκήσεις Ρωσίας - Κίνας - Ιράν έχουν την ονομασία «Maritime Security Belt 2024» και αναμένεται να ξεκινήσουν σήμερα Τρίτη, με βασικό στόχο «την ασφάλεια της ναυτιλίας και της οικονομικής δραστηριότητας». Ρόλο παρατηρητή θα έχουν στρατιωτικοί αξιωματούχοι από Πακιστάν, Καζακστάν, Αζερμπαϊτζάν, Ομάν, Ινδία και Νότια Αφρική.

Συνέχιση των εχθροπραξιών και των απειλών στα σύνορα Ισραήλ - Λιβάνου

Νέες απειλές κατά του Λιβάνου και της Χεζμπολάχ εξαπέλυσε προχτές ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπ. Νετανιάχου. Μιλώντας στο αμερικανικό «Politico», είπε ότι η προοπτική μιας ευρύτερης στρατιωτικής επιχείρησης στον Λίβανο παραμένει «ανοιχτή», και την απέδωσε δήθεν στην προστασία Ισραηλινών αμάχων μεθοριακών πόλεων και χωριών και στην επιστροφή τους σε αυτά, καθώς όπως είπε «τα έχουν εγκαταλείψει, λόγω του φόβου ότι η Χεζμπολάχ μπορεί να κάνει τις σφαγές που έκανε η Χαμάς στο νότιο Ισραήλ».

Το ίδιο 24ωρο η Χεζμπολάχ επιτέθηκε σε στρατιωτική βάση στα κατεχόμενα Υψίπεδα του Γκολάν, με τηλεκατευθυνόμενα βομβαρδιστικά αεροσκάφη, βάζοντας στο στόχαστρο το φυλάκιο του ισραηλινού στρατού Jal al Alam και θέση Ισραηλινών στρατιωτών στον λόφο Tayhat οι οποίοι βάλλουν κατά του Λιβάνου.

Ο ισραηλινός στρατός, από την άλλη, ανακοίνωσε χτες ότι σε επίθεσή του προκάλεσε τον θάνατο τριών μαχητών της Χεζμπολάχ και έκανε εναέριες ρίψεις προπαγανδιστικών φυλλαδίων στον νότιο Λίβανο, καλώντας τους Λιβανέζους να αντιδράσουν κατά της Χεζμπολάχ επειδή θέτει τις ζωές τους σε κίνδυνο. Νωρίτερα, αραβόφωνος εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού κάλεσε τους Λιβανέζους πολίτες να συνεργαστούν με τη ...Μοσάντ κατά της Χεζμπολάχ.

Στο φόντο των επαναλαμβανόμενων απειλών, λιβανέζικα ΜΜΕ σημείωσαν χτες τις ασκήσεις του ισραηλινού στρατού στο δίκτυο ανεφοδιασμού, στο πλαίσιο προετοιμασίας μιας πιθανής χερσαίας επίθεσης στον νότιο Λίβανο. Στις ασκήσεις αυτές δοκιμάστηκε το ξεφόρτωμα εξοπλισμών και πολεμοφοδίων από αεροπλάνα, αλλά και από φορτηγά.

Σύμφωνα με το λιβανέζικο δίκτυο «Naharnet», από τις 8 Οκτώβρη έχουν σκοτωθεί στον Λίβανο 312 άνθρωποι, οι περισσότεροι ένοπλοι και 53 άμαχοι. Από την ισραηλινή πλευρά έχουν σκοτωθεί 10 στρατιώτες και 7 άμαχοι.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
«Κριτική» των ΗΠΑ στον Νετανιάχου, εν μέσω πλήρους στήριξης στο Ισραήλ

Από τη συνάντηση του Αμερικανού ΥΠΕΞ με τον Μπ. Νετανιάχου τον περασμένο Γενάρη
Από τη συνάντηση του Αμερικανού ΥΠΕΞ με τον Μπ. Νετανιάχου τον περασμένο Γενάρη
Σε δηλώσεις «κριτικής» προς τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπ. Νετανιάχου προχωρά η αμερικανική κυβέρνηση, την ίδια ώρα που συνεχίζεται η πολύμορφη στρατιωτική, οικονομική και πολιτική στήριξη των ΗΠΑ στο κράτος - δολοφόνο, καθώς πληθαίνουν σενάρια για μια κυβερνητική εναλλαγή στο Ισραήλ η οποία θα διευκόλυνε την προώθηση των αμερικανικών συμφερόντων στην ευρύτερη Μέση Ανατολή.

Χαρακτηριστική είναι η χτεσινή ανακοίνωση του Λευκού Οίκου με αφορμή την πρόταση του Προέδρου Τζο Μπάιντεν για τον προϋπολογισμό του 2025, όπου ζητά μεταξύ άλλων 7,6 δισ. δολάρια για «δεσμεύσεις σε εταίρους - κλειδιά των ΗΠΑ σε Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική», καθώς επίσης για κοινά έργα οικονομικής ανάπτυξης και ασφάλειας, μεταξύ τους «σε Ισραήλ, Ιορδανία και Αίγυπτο».

Το αίτημα του Λευκού Οίκου για τον νέο προϋπολογισμό σε σχέση με τις «δεσμεύσεις» των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή αφορά, ανάμεσα σε άλλα, 3,3 δισ. δολάρια για «παροχή βοήθειας ασφαλείας» στο πλαίσιο του αμερικανο-ισραηλινού μνημονίου κατανόησης και του αιτήματος των ΗΠΑ για νέα «έκτακτη βοήθεια» ύψους 14 δισ. δολαρίων στο κράτος - δολοφόνο.

Το Σάββατο ο Μπάιντεν, μιλώντας στο αμερικανικό δίκτυο MSNBC, εξέφρασε την «αντίθεσή» του στα επικείμενα σχέδια επίθεσης στη Ράφα, όπου έχουν εγκλωβιστεί πάνω από 1,5 εκατ. Παλαιστίνιοι άμαχοι, λέγοντας ότι δεν θα δεχθεί άλλους 30.000 νεκρούς Παλαιστίνιους - αφού όμως προηγουμένως αναγνώρισε για πολλοστή φορά το «δικαίωμα» του Ισραήλ να συνεχίσει τις επιχειρήσεις εναντίον της Χαμάς. Είπε ακόμα ότι ο Νετανιάχου «περισσότερο βλάπτει παρά βοηθά το Ισραήλ», συνιστώντας του να δώσει «μεγαλύτερη προσοχή στις αθώες ζωές που χάνονται».

Την ίδια ώρα, βέβαια, ερωτηθείς αν είναι «κόκκινη γραμμή» για τον ίδιο μια μεγαλύτερης κλίμακας ισραηλινή επίθεση στη Ράφα, απάντησε μεν καταφατικά αλλά διευκρίνισε ότι ακόμα και σ' αυτήν την περίπτωση δεν πρόκειται να σταματήσει τις παραδόσεις οπλικών συστημάτων στο Ισραήλ.

Απαντώντας στα σχόλια του Μπάιντεν ο Νετανιάχου είπε στο «Politico» πως αν ο Αμερικανός Πρόεδρος εννοεί «ότι ακολουθώ προσωπική πολιτική ενάντια στην πλειοψηφία, στην επιθυμία της πλειοψηφίας των Ισραηλινών, και ότι αυτό βλάπτει τα συμφέροντα του Ισραήλ, τότε κάνει λάθος και στα δύο σημεία».

Στη συνέχεια, μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα «Bild», ο Ισραηλινός πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η επέκταση της επίθεσης στη Ράφα είναι κρίσιμη για την ήττα της Χαμάς. «Είμαστε πολύ κοντά στη νίκη... Μόλις αρχίσουμε στρατιωτική δράση κατά των υπόλοιπων τρομοκρατικών ταγμάτων στη Ράφα, τότε είναι θέμα βδομάδων να τελειώσει η εντατική φάση των συγκρούσεων», ανέφερε. Ισχυρίστηκε δε ότι το 43,3% των νεκρών Παλαιστινίων στη Γάζα ήταν «τρομοκράτες της Χαμάς» και άλλων οργανώσεων.

Ο Νετανιάχου μίλησε χτες και στο αμερικανικό δίκτυο «Fox», λέγοντας ουσιαστικά ότι οι αντιπαραθέσεις ΗΠΑ - Ισραήλ για τον πόλεμο στη Γάζα «ενθαρρύνουν τη Χαμάς». Ευχαρίστησε πάντως τις ΗΠΑ για τη στήριξή τους μέχρι τώρα και ευχήθηκε αυτή να συνεχιστεί.

Στο μεταξύ, δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι μιλώντας χτες στο CNN υποστήριξαν πως οι ισραηλινές δυνάμεις δεν επίκειται άμεσα να κλιμακώσουν τις επιχειρήσεις στη Ράφα και πως η κυβέρνηση Μπάιντεν ακόμα δεν έχει δει ένα συγκεκριμένο σχέδιο από το Ισραήλ για την ασφαλή απομάκρυνση πληθυσμού αμάχων στην περιοχή.

ΗΑΕ: «Αυστηρή προειδοποίηση» για τη χερσαία εμπορική «γέφυρα» με το Ισραήλ

Ο γγ του ΟΗΕ Αντ. Γκουτέρες ζήτησε χτες ανακωχή στον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς και στη σύγκρουση στο Σουδάν, με αφορμή την έναρξη του Ραμαζανιού. Ζήτησε επίσης την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς και την άρση «όλων των εμποδίων για να διασφαλιστεί η παράδοση κρίσιμης βοήθειας με την ταχύτητα και τη μαζική κλίμακα που απαιτείται» στη Γάζα, όπου τα Ηνωμένα Εθνη έχουν προειδοποιήσει ότι το ένα τέταρτο του πληθυσμού βρίσκεται στα πρόθυρα λιμού.

«Το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο έχει κουρελιαστεί», δήλωσε ο Γκουτέρες σε δημοσιογράφους, εκτιμώντας ότι «η επαπειλούμενη ισραηλινή επίθεση στη Ράφα μπορεί να βυθίσει τους ανθρώπους της Γάζας σε έναν ακόμα βαθύτερο κύκλο κόλασης».

Τα συνεχή εμπόδια που βάζει το Ισραήλ για την προώθηση και διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας προκαλούν αντιδράσεις στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), που μαζί με την Ιορδανία και τη Σαουδική Αραβία έχουν βάλει «πλάτη» στον ομαλό εμπορικό ανεφοδιασμό του Ισραήλ, παρά τη φονική επίθεση εναντίον του Παλαιστινιακού λαού στη Γάζα.

Χτες το ισραηλινό τηλεοπτικό δίκτυο i24NEWS, μεταδίδοντας «αποκλειστικό ρεπορτάζ», ανέφερε ότι τα ΗΑΕ εξέδωσαν «αυστηρή προειδοποίηση» προς τον πρωθυπουργό Νετανιάχου απειλώντας να σταματήσουν την επιχείρηση της χερσαίας εμπορικής «γέφυρας» που έχουν στήσει για τον απρόσκοπτο ανεφοδιασμό του Ισραήλ (λόγω διατάραξης της κίνησης ισραηλινών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα, εξαιτίας των επιθέσεων των Χούθι).

Η χερσαία αυτή «γέφυρα», που ξεκίνησε τον Δεκέμβρη (λίγες βδομάδες μετά την έναρξη των επιθέσεων των Χούθι εναντίον ισραηλινών και «δυτικών» πλοίων στις 19 Νοέμβρη), περνά από τα ΗΑΕ, τη Σαουδική Αραβία και την Ιορδανία, ως εναλλακτική οδός μεταφοράς εμπορευμάτων στο Ισραήλ. Οι πληροφορίες του καναλιού ανέφεραν ότι οι πιέσεις των Εμιράτων ανάγκασαν τις ΗΠΑ να καταφύγουν στο σχέδιο για τη δημιουργία του «προσωρινού λιμανιού» στη Γάζα, «για ανθρωπιστικούς λόγους».

Συνεχίζονται διαπραγματεύσεις και παρεμβάσεις

Παράλληλα η αραβική εφημερίδα «Al-Arabi Al-Jadid» μετέδωσε χτες πως ο διευθυντής της CIA, Γ. Μπερνς, που βρίσκεται από την περασμένη βδομάδα στην περιοχή μεταξύ Καΐρου και Ντόχα, για να ασκήσει πιέσεις στην κατεύθυνση επίτευξης προσωρινής συμφωνίας εκεχειρίας με παράλληλη ανταλλαγή κρατουμένων και προώθηση περισσότερης ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, επιδιώκει τώρα μία πολύ σύντομη εκεχειρία 2-4 ημερών, ώστε να μπορέσει η Χαμάς να κάνει καταμέτρηση των ζώντων ομήρων και να δώσει μία σχετική λίστα στο Ισραήλ, ώστε να ικανοποιήσει το αίτημα αυτό της ισραηλινής πλευράς. Ωστόσο, η Χαμάς φαίνεται να επιμένει σε μία διαρκή συμφωνία εκεχειρίας και αντιστέκεται στις πιέσεις για παύση συγκρούσεων για 6 βδομάδες θεωρώντας ότι δεν είναι λύση.

Στο Κάιρο πάντως από την Κυριακή φαίνεται πως έχει μεταβεί μία αντιπροσωπεία της Χαμάς για συνέχιση των έμμεσων μαραθώνιων διαπραγματεύσεων. Ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, δήλωσε την Κυριακή πως η οργάνωσή του παραμένει «ανοικτή» σε συνομιλίες με το Ισραήλ, επιρρίπτοντας στο τελευταίο την ευθύνη της έως τώρα μη επίτευξης συμφωνίας. Ο Χανίγια επανέλαβε πως η Χαμάς επιθυμεί μία «ανθεκτική εκεχειρία», αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Γάζα, επιστροφή των εκτοπισμένων αμάχων στις εστίες τους, ανεμπόδιστη πρόσβαση σε ανθρωπιστική βοήθεια.

Στο Αμπου Ντάμπι ο γγ του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου, Τζάσιμ αλ Μπουντάουι, δήλωσε στην εμιρατινή εφημερίδα «The National» πως «ο πόλεμος στη Γάζα δεν έχει μόνο αλλάξει την περιοχή αλλά και διεθνή κριτήρια και τον κόσμο συνολικά σε μεγάλο βαθμό».

Νωρίτερα χτες, στο Παρίσι, ανακοινώθηκε πως η πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Κατρίν Κολονά, που έχει αναλάβει επικεφαλής «ανεξάρτητης έρευνας» για την UNRWA (Οργάνωση Αρωγής του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες) και τις ισραηλινές κατηγορίες ότι ορισμένοι εργαζόμενοί της συμμετείχαν στις επιθέσεις της 7ης Οκτώβρη, μετέβη στο Ισραήλ. Εκεί συναντήθηκε με τον γενικό διευθυντή του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών, Κ. Μπλιτστάιν, που της παρουσίασε «στοιχεία» και σε σχέση με τούνελ της Χαμάς εντός και πέριξ εγκαταστάσεων της UNRWA.

Χτες στο Αμστερνταμ μεγάλο πλήθος διαδηλωτών αποδοκίμασε έντονα τον Ισραηλινό Πρόεδρο Ισαάκ Χέρτζογκ, που μετέβη στην πόλη για τα εγκαίνια του νέου μουσείου του Ολοκαυτώματος.

Κάποιοι από τους διαδηλωτές είχαν στα χέρια παλαιστινιακές σημαίες και άλλοι πλακάτ που έγραφαν: «Το ποτέ ξανά είναι τώρα» και «Εκεχειρία τώρα», «Εβραίοι κατά της γενοκτονίας» και «Το εγγόνι ενός επιζώντα του Ολοκαυτώματος λέει: Σταματήστε το Ολοκαύτωμα στη Γάζα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ