Τρίτη 12 Μάρτη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
«Κριτική» των ΗΠΑ στον Νετανιάχου, εν μέσω πλήρους στήριξης στο Ισραήλ

Από τη συνάντηση του Αμερικανού ΥΠΕΞ με τον Μπ. Νετανιάχου τον περασμένο Γενάρη
Από τη συνάντηση του Αμερικανού ΥΠΕΞ με τον Μπ. Νετανιάχου τον περασμένο Γενάρη
Σε δηλώσεις «κριτικής» προς τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπ. Νετανιάχου προχωρά η αμερικανική κυβέρνηση, την ίδια ώρα που συνεχίζεται η πολύμορφη στρατιωτική, οικονομική και πολιτική στήριξη των ΗΠΑ στο κράτος - δολοφόνο, καθώς πληθαίνουν σενάρια για μια κυβερνητική εναλλαγή στο Ισραήλ η οποία θα διευκόλυνε την προώθηση των αμερικανικών συμφερόντων στην ευρύτερη Μέση Ανατολή.

Χαρακτηριστική είναι η χτεσινή ανακοίνωση του Λευκού Οίκου με αφορμή την πρόταση του Προέδρου Τζο Μπάιντεν για τον προϋπολογισμό του 2025, όπου ζητά μεταξύ άλλων 7,6 δισ. δολάρια για «δεσμεύσεις σε εταίρους - κλειδιά των ΗΠΑ σε Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική», καθώς επίσης για κοινά έργα οικονομικής ανάπτυξης και ασφάλειας, μεταξύ τους «σε Ισραήλ, Ιορδανία και Αίγυπτο».

Το αίτημα του Λευκού Οίκου για τον νέο προϋπολογισμό σε σχέση με τις «δεσμεύσεις» των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή αφορά, ανάμεσα σε άλλα, 3,3 δισ. δολάρια για «παροχή βοήθειας ασφαλείας» στο πλαίσιο του αμερικανο-ισραηλινού μνημονίου κατανόησης και του αιτήματος των ΗΠΑ για νέα «έκτακτη βοήθεια» ύψους 14 δισ. δολαρίων στο κράτος - δολοφόνο.

Το Σάββατο ο Μπάιντεν, μιλώντας στο αμερικανικό δίκτυο MSNBC, εξέφρασε την «αντίθεσή» του στα επικείμενα σχέδια επίθεσης στη Ράφα, όπου έχουν εγκλωβιστεί πάνω από 1,5 εκατ. Παλαιστίνιοι άμαχοι, λέγοντας ότι δεν θα δεχθεί άλλους 30.000 νεκρούς Παλαιστίνιους - αφού όμως προηγουμένως αναγνώρισε για πολλοστή φορά το «δικαίωμα» του Ισραήλ να συνεχίσει τις επιχειρήσεις εναντίον της Χαμάς. Είπε ακόμα ότι ο Νετανιάχου «περισσότερο βλάπτει παρά βοηθά το Ισραήλ», συνιστώντας του να δώσει «μεγαλύτερη προσοχή στις αθώες ζωές που χάνονται».

Την ίδια ώρα, βέβαια, ερωτηθείς αν είναι «κόκκινη γραμμή» για τον ίδιο μια μεγαλύτερης κλίμακας ισραηλινή επίθεση στη Ράφα, απάντησε μεν καταφατικά αλλά διευκρίνισε ότι ακόμα και σ' αυτήν την περίπτωση δεν πρόκειται να σταματήσει τις παραδόσεις οπλικών συστημάτων στο Ισραήλ.

Απαντώντας στα σχόλια του Μπάιντεν ο Νετανιάχου είπε στο «Politico» πως αν ο Αμερικανός Πρόεδρος εννοεί «ότι ακολουθώ προσωπική πολιτική ενάντια στην πλειοψηφία, στην επιθυμία της πλειοψηφίας των Ισραηλινών, και ότι αυτό βλάπτει τα συμφέροντα του Ισραήλ, τότε κάνει λάθος και στα δύο σημεία».

Στη συνέχεια, μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα «Bild», ο Ισραηλινός πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η επέκταση της επίθεσης στη Ράφα είναι κρίσιμη για την ήττα της Χαμάς. «Είμαστε πολύ κοντά στη νίκη... Μόλις αρχίσουμε στρατιωτική δράση κατά των υπόλοιπων τρομοκρατικών ταγμάτων στη Ράφα, τότε είναι θέμα βδομάδων να τελειώσει η εντατική φάση των συγκρούσεων», ανέφερε. Ισχυρίστηκε δε ότι το 43,3% των νεκρών Παλαιστινίων στη Γάζα ήταν «τρομοκράτες της Χαμάς» και άλλων οργανώσεων.

Ο Νετανιάχου μίλησε χτες και στο αμερικανικό δίκτυο «Fox», λέγοντας ουσιαστικά ότι οι αντιπαραθέσεις ΗΠΑ - Ισραήλ για τον πόλεμο στη Γάζα «ενθαρρύνουν τη Χαμάς». Ευχαρίστησε πάντως τις ΗΠΑ για τη στήριξή τους μέχρι τώρα και ευχήθηκε αυτή να συνεχιστεί.

Στο μεταξύ, δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι μιλώντας χτες στο CNN υποστήριξαν πως οι ισραηλινές δυνάμεις δεν επίκειται άμεσα να κλιμακώσουν τις επιχειρήσεις στη Ράφα και πως η κυβέρνηση Μπάιντεν ακόμα δεν έχει δει ένα συγκεκριμένο σχέδιο από το Ισραήλ για την ασφαλή απομάκρυνση πληθυσμού αμάχων στην περιοχή.

ΗΑΕ: «Αυστηρή προειδοποίηση» για τη χερσαία εμπορική «γέφυρα» με το Ισραήλ

Ο γγ του ΟΗΕ Αντ. Γκουτέρες ζήτησε χτες ανακωχή στον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς και στη σύγκρουση στο Σουδάν, με αφορμή την έναρξη του Ραμαζανιού. Ζήτησε επίσης την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς και την άρση «όλων των εμποδίων για να διασφαλιστεί η παράδοση κρίσιμης βοήθειας με την ταχύτητα και τη μαζική κλίμακα που απαιτείται» στη Γάζα, όπου τα Ηνωμένα Εθνη έχουν προειδοποιήσει ότι το ένα τέταρτο του πληθυσμού βρίσκεται στα πρόθυρα λιμού.

«Το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο έχει κουρελιαστεί», δήλωσε ο Γκουτέρες σε δημοσιογράφους, εκτιμώντας ότι «η επαπειλούμενη ισραηλινή επίθεση στη Ράφα μπορεί να βυθίσει τους ανθρώπους της Γάζας σε έναν ακόμα βαθύτερο κύκλο κόλασης».

Τα συνεχή εμπόδια που βάζει το Ισραήλ για την προώθηση και διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας προκαλούν αντιδράσεις στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), που μαζί με την Ιορδανία και τη Σαουδική Αραβία έχουν βάλει «πλάτη» στον ομαλό εμπορικό ανεφοδιασμό του Ισραήλ, παρά τη φονική επίθεση εναντίον του Παλαιστινιακού λαού στη Γάζα.

Χτες το ισραηλινό τηλεοπτικό δίκτυο i24NEWS, μεταδίδοντας «αποκλειστικό ρεπορτάζ», ανέφερε ότι τα ΗΑΕ εξέδωσαν «αυστηρή προειδοποίηση» προς τον πρωθυπουργό Νετανιάχου απειλώντας να σταματήσουν την επιχείρηση της χερσαίας εμπορικής «γέφυρας» που έχουν στήσει για τον απρόσκοπτο ανεφοδιασμό του Ισραήλ (λόγω διατάραξης της κίνησης ισραηλινών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα, εξαιτίας των επιθέσεων των Χούθι).

Η χερσαία αυτή «γέφυρα», που ξεκίνησε τον Δεκέμβρη (λίγες βδομάδες μετά την έναρξη των επιθέσεων των Χούθι εναντίον ισραηλινών και «δυτικών» πλοίων στις 19 Νοέμβρη), περνά από τα ΗΑΕ, τη Σαουδική Αραβία και την Ιορδανία, ως εναλλακτική οδός μεταφοράς εμπορευμάτων στο Ισραήλ. Οι πληροφορίες του καναλιού ανέφεραν ότι οι πιέσεις των Εμιράτων ανάγκασαν τις ΗΠΑ να καταφύγουν στο σχέδιο για τη δημιουργία του «προσωρινού λιμανιού» στη Γάζα, «για ανθρωπιστικούς λόγους».

Συνεχίζονται διαπραγματεύσεις και παρεμβάσεις

Παράλληλα η αραβική εφημερίδα «Al-Arabi Al-Jadid» μετέδωσε χτες πως ο διευθυντής της CIA, Γ. Μπερνς, που βρίσκεται από την περασμένη βδομάδα στην περιοχή μεταξύ Καΐρου και Ντόχα, για να ασκήσει πιέσεις στην κατεύθυνση επίτευξης προσωρινής συμφωνίας εκεχειρίας με παράλληλη ανταλλαγή κρατουμένων και προώθηση περισσότερης ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, επιδιώκει τώρα μία πολύ σύντομη εκεχειρία 2-4 ημερών, ώστε να μπορέσει η Χαμάς να κάνει καταμέτρηση των ζώντων ομήρων και να δώσει μία σχετική λίστα στο Ισραήλ, ώστε να ικανοποιήσει το αίτημα αυτό της ισραηλινής πλευράς. Ωστόσο, η Χαμάς φαίνεται να επιμένει σε μία διαρκή συμφωνία εκεχειρίας και αντιστέκεται στις πιέσεις για παύση συγκρούσεων για 6 βδομάδες θεωρώντας ότι δεν είναι λύση.

Στο Κάιρο πάντως από την Κυριακή φαίνεται πως έχει μεταβεί μία αντιπροσωπεία της Χαμάς για συνέχιση των έμμεσων μαραθώνιων διαπραγματεύσεων. Ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, δήλωσε την Κυριακή πως η οργάνωσή του παραμένει «ανοικτή» σε συνομιλίες με το Ισραήλ, επιρρίπτοντας στο τελευταίο την ευθύνη της έως τώρα μη επίτευξης συμφωνίας. Ο Χανίγια επανέλαβε πως η Χαμάς επιθυμεί μία «ανθεκτική εκεχειρία», αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Γάζα, επιστροφή των εκτοπισμένων αμάχων στις εστίες τους, ανεμπόδιστη πρόσβαση σε ανθρωπιστική βοήθεια.

Στο Αμπου Ντάμπι ο γγ του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου, Τζάσιμ αλ Μπουντάουι, δήλωσε στην εμιρατινή εφημερίδα «The National» πως «ο πόλεμος στη Γάζα δεν έχει μόνο αλλάξει την περιοχή αλλά και διεθνή κριτήρια και τον κόσμο συνολικά σε μεγάλο βαθμό».

Νωρίτερα χτες, στο Παρίσι, ανακοινώθηκε πως η πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Κατρίν Κολονά, που έχει αναλάβει επικεφαλής «ανεξάρτητης έρευνας» για την UNRWA (Οργάνωση Αρωγής του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες) και τις ισραηλινές κατηγορίες ότι ορισμένοι εργαζόμενοί της συμμετείχαν στις επιθέσεις της 7ης Οκτώβρη, μετέβη στο Ισραήλ. Εκεί συναντήθηκε με τον γενικό διευθυντή του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών, Κ. Μπλιτστάιν, που της παρουσίασε «στοιχεία» και σε σχέση με τούνελ της Χαμάς εντός και πέριξ εγκαταστάσεων της UNRWA.

Χτες στο Αμστερνταμ μεγάλο πλήθος διαδηλωτών αποδοκίμασε έντονα τον Ισραηλινό Πρόεδρο Ισαάκ Χέρτζογκ, που μετέβη στην πόλη για τα εγκαίνια του νέου μουσείου του Ολοκαυτώματος.

Κάποιοι από τους διαδηλωτές είχαν στα χέρια παλαιστινιακές σημαίες και άλλοι πλακάτ που έγραφαν: «Το ποτέ ξανά είναι τώρα» και «Εκεχειρία τώρα», «Εβραίοι κατά της γενοκτονίας» και «Το εγγόνι ενός επιζώντα του Ολοκαυτώματος λέει: Σταματήστε το Ολοκαύτωμα στη Γάζα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ