Τρίτη 12 Μάρτη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Οργή για την αποτρόπαιη ρατσιστική επίθεση

Θύματα δύο τρανς άτομα. Κινητοποίηση των Οργανώσεων της ΚΝΕ το απόγευμα της Κυριακής στο σημείο της επίθεσης

Στιγμιότυπο από την κινητοποίηση
Στιγμιότυπο από την κινητοποίηση
Την οργή και την άμεση κινητοποίηση της νεολαίας και του λαού προκάλεσε η αποτρόπαιη ρατσιστική επίθεση σε βάρος δύο τρανς ατόμων, το βράδυ του Σαββάτου, στην πλατεία Αριστοτέλους, στη Θεσσαλονίκη, από πολυπληθή ομάδα τραμπούκων.

Σύμφωνα με τις περιγραφές, ενώ τα δύο άτομα τρανς κινούνταν στο πλακόστρωτο στην Αριστοτέλους, κοντά στη στάση του ΟΑΣΘ στην οδό Μητροπόλεως, ξαφνικά, δέχθηκαν επίθεση από την ομάδα τραμπούκων, αρχικά με υποτιμητικές φράσεις, λόγω του σεξουαλικού τους προσανατολισμού και στη συνέχεια με μπουκάλια. Τα θύματα της επίθεσης κατάφεραν να μπουν σε ένα μαγαζί στην πλατεία Αριστοτέλους. Ομως, πριν μπουν σε αυτό, στην είσοδο του καταστήματος, ένας εκ των δραστών χτύπησε στο πρόσωπο το ένα άτομο.

Για την επίθεση συνελήφθησαν 21 άτομα, νεαρής ηλικίας, ανάμεσά τους 9 ανήλικοι. Οπως έγινε γνωστό, αναζητούνται και άλλα άτομα. Οι 9 ενήλικες συλληφθέντες για την ομοφοβική επίθεση, χτες οδηγήθηκαν να δικαστούν στο Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο, όμως, λόγω απουσίας μαρτύρων η δίκη αναβλήθηκε για τις 22 Μάρτη και αφέθηκαν ελεύθεροι. Οι υπόλοιποι 12 συλληφθέντες, οι οποίοι είναι ανήλικοι, παραπέμφθηκαν να δικαστούν στο αρμόδιο δικαστήριο.

Σε βάρος των 21 συλληφθέντων ο εισαγγελέας έχει ασκήσει ποινική δίωξη για εξύβριση κατά συρροή, με ρατσιστικά χαρακτηριστικά και στους δύο εκ των κατηγορουμένων ασκήθηκε δίωξη και για απόπειρα απλής σωματικής βλάβης, με ρατσιστικά χαρακτηριστικά.

Τα θύματα της επίθεσης είναι σοκαρισμένα και προσπαθούν να αντιμετωπίσουν την τραυματική κατάσταση που βίωσαν. Περιγράφοντας στοιχεία της επίθεσης, η δικηγόρος ενός εκ των θυμάτων μίλησε για επίθεση από «200 και πλέον άτομα με μένος». Και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «θα βρεθούν κι άλλοι κατηγορούμενοι διότι θα δουν τα βίντεο και θα γίνει η αναγνώριση κι άλλων ατόμων. Εχουμε πληροφορίες στο διαδίκτυο, κάποιοι επαίρονται γι' αυτό».

Στο μεταξύ, την παρέμβαση της εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Γεωργίας Αδειλίνη, προκάλεσαν οι αποδοκιμασίες και ο προπηλακισμός του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανου Κασσελάκη, και η επίθεση σε βάρος αστυνομικού, το βράδυ της Κυριακής, έξω από τον κινηματογράφο «Ολύμπιον», στο κέντρο της πόλης, όπου πραγματοποιούνταν το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, από άτομα που συμμετείχαν σε συγκέντρωση κατά της απαράδεκτης επίθεσης σε τρανς άτομα.

Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ζητά τη διακρίβωση αυτεπαγγέλτως διωκόμενων αξιόποινων πράξεων, όπως διέγερση σε διάπραξη εγκλημάτων, βιαιοπραγίες ή διχόνοια, διατάραξη κοινής ειρήνης κ.λπ., και για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών να ενημερωθεί σχετικώς.

Το απόγευμα της Κυριακής, οι Οργανώσεις της ΚΝΕ στη Θεσσαλονίκη με παρέμβαση και μαζική εξόρμηση που πραγματοποίησαν στο σημείο, καταδίκασαν την απάνθρωπη ρατσιστική επίθεση, διαμήνυσαν ότι τέτοιες αποκρουστικές συμπεριφορές δεν είναι ανεκτές. Και κάλεσαν τον λαό και τη νεολαία με τη δράση τους να χτίσουν ασπίδα προστασίας για κάθε άνθρωπο που βιώνει τέτοιες αποκρουστικές ρατσιστικές επιθέσεις και διακρίσεις με κριτήριο τον σεξουαλικό προσανατολισμό, τη σεξουαλικότητα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ