Τρίτη 12 Μάρτη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
2024 ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ
Να στείλουμε από την Ελλάδα πανευρωπαϊκό μήνυμα ελπίδας και ενδυνάμωσης των αγώνων

Αποσπάσματα από την ομιλία του Δημήτρη Κουτσούμπα

Από την πρόσφατη απεργία στις 28 Φλεβάρη που συγκλόνισε όλη τη χώρα, ξεκίνησε την ομιλία του στην εκδήλωση ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, τονίζοντας ότι ήταν «μια τεράστια διαδήλωση όπου συναντήθηκαν οι εργάτες που παλεύουν για αυξήσεις στους μισθούς και Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας με τους αγρότες, που βρέθηκαν για 35 μέρες στα μπλόκα παλεύοντας για την επιβίωσή τους, με τους φοιτητές που πάνω από δύο μήνες αντιδρούν στο νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια», όπου «τα αιτήματα και οι διεκδικήσεις όλων συνενώθηκαν και συναντήθηκαν με την οργή που καίει τις καρδιές όλων μας, για τις 57 ψυχές που χάθηκαν τόσο άδικα, πριν από έναν χρόνο, στο προδιαγεγραμμένο έγκλημα των Τεμπών, αλλά και για την άθλια επιχείρηση συγκάλυψης από τη μεριά της κυβέρνησης της ΝΔ με τη συμβολή φυσικά και των άλλων κομμάτων».

Συμπλήρωσε πως «συνένωσε τους μεγάλους αγώνες του προηγούμενου διαστήματος», ότι «μπορεί επάξια να πάρει τη θέση της δίπλα στις μεγάλες απεργιακές συγκεντρώσεις του περσινού Μάρτη. Τις μέρες εκείνες που ο λαός και η νεολαία βρίσκονταν στο πόδι και τράνταζαν για μέρες τη χώρα με το σύνθημα: "Τα κέρδη τους ή οι ζωές μας" και μέσα από τη θλίψη και την οργή έστελναν μήνυμα αισιοδοξίας! Γιατί εδώ, σ' αυτούς τους αγώνες, βρίσκεται η ελπίδα! Και είμαστε περήφανοι που το ΚΚΕ και η ΚΝΕ πρωτοστατούν σε όλες αυτές τις μάχες».


Στο παραπάνω παρέπεμψε και όσους ξαφνιάστηκαν από τη «συντονισμένη σε χρόνο μηδέν, από διάφορα επιτελεία, μέσα και παπαγάλους επίθεση στο ΚΚΕ, με αφορμή την τοποθέτησή μας στο νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια». «Εδώ μπορούν να βρουν την απάντηση! Στην πρωτοπόρα, μαχητική, αταλάντευτη στάση και δράση των μελών και φίλων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, παντού, σε όλα τα μέτωπα, για να σηκώσουμε το μπόι του λαού μας ακόμα ψηλότερα, στο ύψος των σύγχρονων αναγκών του», σημείωσε.

Ο Δ. Κουτσούμπας, αναφερόμενος στο αμέσως επόμενο διάστημα, τόνισε πως «με ακόμα μεγαλύτερο πείσμα και δύναμη εντείνουμε τη δράση μας μέσα στους αγώνες, στα συνδικάτα, στους συλλόγους και τους φορείς του εργατικού, ευρύτερα του λαϊκού και νεολαιίστικου κινήματος».

Υπογράμμισε πως εκεί, μέσα στο κίνημα, «υπάρχει χώρος και πεδίον δόξης λαμπρό για την κοινή δράση με κάθε τίμιο εργαζόμενο, κάθε συνδικαλιστή, που δεν έχει ξεπουληθεί στην εργοδοσία και τις κυβερνήσεις, και ξέρουμε ότι είναι πολλοί αυτοί, ανεξάρτητα από το τι πολιτικές επιλογές έκαναν μέχρι χτες. Τους απλώνουμε το χέρι να πάρουν τη θέση τους δίπλα μας».

Η ΕΕ είναι «μια μεγάλη οικογένεια» μόνο για τα μεγάλα μονοπώλια ενάντια στα δικαιώματα των λαών

Ερχόμενος στην πολιτική μάχη των ευρωεκλογών τόνισε ότι «θα τη δώσουμε με ανοικτά τα μέτωπα των αγώνων! Με εμβάθυνση της κοινωνικής συμμαχίας σε αντικαπιταλιστική αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση! Με δυνάμωμα του ρεύματος αμφισβήτησης και εναντίωσης στις ιμπεριαλιστικές ενώσεις της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Γιατί στο τέλος κι αυτής της μάχης πρέπει να αναδειχτεί πολύ πιο ισχυρό συνολικά το ρεύμα αμφισβήτησης της αντιλαϊκής πολιτικής, της κυβέρνησης της ΝΔ και της συναίνεσης που της προσφέρουν τα κόμματα του συστήματος, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και οι υπόλοιποι».


Στάθηκε στους διάφορους μύθους και ψέματα για την ΕΕ που έχουν καταρριφθεί, ενώ έχει αποδειχτεί ότι «η ΕΕ είναι "μια μεγάλη οικογένεια" μόνο για τα μεγάλα μονοπώλια, τις αστικές κυβερνήσεις και τα κόμματα του κεφαλαίου, ενάντια στα δικαιώματα των λαών».

Υπογράμμισε πως «ο λαός και η νεολαία πληρώνουν σε κάθε τομέα της ζωής τους τη συμμετοχή της χώρας στην ΕΕ των μονοπωλίων. Πίσω από όλα τους τα βάσανα και τα μεγάλα προβλήματα, βρίσκεται η επιδίωξη του μεγάλου κεφαλαίου, για μεγιστοποίηση της κερδοφορίας του που φέρει τη σφραγίδα των Οδηγιών, των Κανονισμών, των Συνθηκών της ΕΕ».

«Το ΚΚΕ μπορεί να κοιτάει στα μάτια τον λαό, γιατί από την πρώτη στιγμή είπε την αλήθεια για την ΕΕ, πηγαίνοντας κόντρα στο ρεύμα! Γιατί οργανώνει την πάλη ενάντια στη στρατηγική της!

Αυτή η πάλη συνέβαλε ώστε η εφαρμογή πολλών αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων να έχει καθυστερήσει σημαντικά στην Ελλάδα σε σχέση με άλλα κράτη - μέλη, κι αυτό ήταν προς το συμφέρον του ελληνικού λαού», τόνισε ο Δ. Κουτσούμπας.

Σχολιάζοντας τον μύθο που θέλει την ΕΕ εγγυητή της ειρήνης, ανέφερε ότι και αυτός «έχει προ πολλού καταρρεύσει».

«H ΕΕ, μαζί με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, είναι πρωταγωνίστρια των ιμπεριαλιστικών πολέμων κι επεμβάσεων», ανέφερε παραθέτοντας την υποστήριξή της στο κράτος - δολοφόνο του Ισραήλ, τη συμμετοχή της στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία, πως η ΕΕ «έχει δώσει στον Ζελένσκι 78 δισεκατομμύρια ευρώ, από τον μόχθο και τη φορολογία των λαών, για όπλα, πυρομαχικά, βάσεις, ενώ παίρνει ήδη θέση στο μεγάλο φαγοπότι της "ανοικοδόμησης" της κατεστραμμένης Ουκρανίας που ακολουθεί».


RIZOSPASTIS

Τόνισε ακόμη πως η ΕΕ «πρωταγωνιστεί μαζί με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και επεμβάσεις» και έφερε ως απόδειξη την επιχείρηση «Ασπίδα» στην Ερυθρά Θάλασσα, στην οποία «ακουμπάει η αποστολή και της ελληνικής φρεγάτας "Υδρα", η οποία βάζει σε τεράστιους κινδύνους τη ζωή των αξιωματικών και των ναυτών για να διαφυλάξουν τα κέρδη των εφοπλιστών».

«Ταυτόχρονα», συνέχισε, «η ΕΕ αντιμετωπίζει την Τουρκία ως "στρατηγικής σημασίας εταίρο", επιδιώκοντας την πιο σταθερή πρόσδεσή της στο ευρωατλαντικό στρατόπεδο στην αντιπαράθεση με τη Ρωσία και την Κίνα. Μαζί με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, ενθαρρύνει τις τουρκικές διεκδικήσεις σε βάρος της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας».

Στηλιτεύοντας τη γνωστή καραμέλα που χρησιμοποιεί και η ΝΔ περί «εισαγόμενων προβλημάτων», επισήμανε πως «η πολιτική της ΕΕ δεν "πέφτει από τον ουρανό"», αλλά «τη συνδιαμόρφωσαν και τη συνδιαμορφώνουν, την εφάρμοσαν και την εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ. Την ψηφίζουν όλα τα αστικά κόμματα, σοσιαλδημοκρατικά, φιλελεύθερα και ακροδεξιά, στο Ευρωκοινοβούλιο και μέσα στην ελληνική Βουλή».

«Απογειώνεται» η σύμπλευση ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ στο Ευρωκοινοβούλιο

Ειδικότερα σημείωσε πως στο Ευρωκοινοβούλιο «η σύμπλευσή τους απογειώνεται, είναι πολύ μεγαλύτερη. Ο ΣΥΡΙΖΑ (μαζί με τους ευρωβουλευτές που βρίσκονται σήμερα στη Νέα Αριστερά) ψήφισε ακριβώς το ίδιο με τη ΝΔ στο 81,9% και το ΠΑΣΟΚ στο 94,7% των ψηφοφοριών! Ολοι τους ψηφίζουν ευλαβικά στην ελληνική Βουλή όσα νομοσχέδια και άρθρα αναφέρονται σε ευρωπαϊκές Οδηγίες, που είναι ασφαλώς ο πυρήνας των επιλογών των μεγάλων ομίλων».

Χαρακτήρισε πρόκληση «το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ, η Νέα Αριστερά να παρουσιάζουν μια ψεύτικη εικόνα για την υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ενωση, στο όνομα μιας βολικής δήθεν αντιπολίτευσης, που έχει ορίζοντα μόνο την κυβερνητική εναλλαγή και δεν αλλάζει τίποτα για τη ζωή του λαού».

Θύμισε πως στην ΕΕ «της δήθεν "αλληλεγγύης, της ελευθερίας και της δημοκρατίας" είναι γεγονός αναμφισβήτητο ότι σε 10 κράτη - μέλη απαγορεύεται ο συνδικαλισμός, σε περισσότερα από 15 κράτη ισχύουν μέτρα απαγόρευσης, παραβίασης του δικαιώματος στην απεργία».

Ο Δ. Κουτσούμπας ανέδειξε ότι αυτό που όλοι κρύβουν είναι το ότι «στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης και των άλλων μεγάλων επιστημονικών επιτευγμάτων, αντί ο άνθρωπος να απαλλάσσεται από μονότονες και κουραστικές δουλειές και να αυξάνεται ο ελεύθερος χρόνος, αντί να μειώνονται τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, αντί να αξιοποιούνται για την ενίσχυση της δημόσιας και δωρεάν Υγείας και για την κάλυψη όλων των σύγχρονων αναγκών, συμβαίνουν ακριβώς τα αντίθετα. Γιατί ο πλούτος που παράγουν οι εργαζόμενοι και όλα αυτά τα επιτεύγματα βρίσκονται σήμερα στα χέρια των καπιταλιστών, που τα αξιοποιούν με αποκλειστικό κριτήριο την αύξηση της κερδοφορίας τους».

«Αυτό συμβαίνει και εκεί που υπάρχουν "νεοφιλελεύθερες" κυβερνήσεις και εκεί που υπάρχουν οι δήθεν "προοδευτικές κυβερνήσεις" της αμαρτωλής σοσιαλδημοκρατίας που διαφημίζουν ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ», πρόσθεσε.

Πιο δυνατό ΚΚΕ - πιο μαζικοί αγώνες αντεπίθεσης για το δίκιο των λαών!

«Η πλούσια πείρα του λαού μας και όλων των λαών επιβεβαιώνει ότι δεν έχουν τίποτε να περιμένουν από την ΕΕ κι οποιαδήποτε αστική κυβέρνηση, από τις αστικές πολιτικές δυνάμεις, κυβερνητικές και δήθεν αντιπολιτευόμενες», τόνισε και εξήγησε πως «μόνο ο λαός θα σώσει τον λαό, αποφασίζοντας να απαλλαγεί από τα δεσμά της εξουσίας του κεφαλαίου και των ενώσεών του. Να ξεφορτωθεί όλους αυτούς που κάθονται στο σβέρκο του, παίρνοντας στα δικά του χέρια τα κλειδιά της εξουσίας και της οικονομίας».

«Βαδίζουμε με αυτή την πυξίδα γιατί είναι ο μόνος τρόπος να έχουμε και κατακτήσεις, να εμποδίσουμε αντιλαϊκά μέτρα, να υπάρξουν κάποιες ανάσες ανακούφισης και κυρίως αισιοδοξίας. Η ενίσχυση του ΚΚΕ στις ευρωεκλογές θα είναι η μοναδική επιλογή, η μόνη πραγματικά σημαντική συμβολή σε αυτή την υπόθεση», ανέφερε και σταχυολόγησε το πώς η ενίσχυση του ΚΚΕ «θα δώσει δύναμη και ελπίδα στον λαό μας, θα δυναμώσει το ελπιδοφόρο ρεύμα αμφισβήτησης της κυρίαρχης αστικής πολιτικής», θα δώσει επίσης «ώθηση σε κάθε εργατικό - λαϊκό αγώνα και διεκδίκηση», θα αποδείξει ότι «ο λαός δεν έχει δώσει καμιά λευκή επιταγή στη ΝΔ και τον Μητσοτάκη». Θα αποτελέσει ανάσα, κουράγιο «σε όλους όσοι βλέπουν πως ο πολιτικός και οργανωτικός εκφυλισμός του ΣΥΡΙΖΑ, στο πρόσφατο Συνέδριό του, πέρασε σε εντελώς άλλο επίπεδο, με πιο αντιδραστικά χαρακτηριστικά», σε όλους όσοι έχουν «ράμματα για τη γούνα» του ΠΑΣΟΚ και των άλλων αστικών κομμάτων. Συμπλήρωσε ότι «η ενίσχυση του ΚΚΕ στις ευρωεκλογές σε συνδυασμό με την οργανωμένη λαϊκή δράση και αποφασιστικότητα είναι η μόνη που μπορεί να βάλει φραγμό επίσης στην ενίσχυση των ακροδεξιών, φασιστικών δυνάμεων».

Αναφερόμενος δε σε διάφορες δημοσκοπήσεις που θέλουν το 45% του ελληνικού λαού να δηλώνει ότι στις ευρωεκλογές θέλει να αποδοκιμάσει την ΕΕ, ανέφερε πως «σε όλους αυτούς, σε όλες αυτές τους λέμε πως έχουν επιλογή: Το ευρωψηφοδέλτιο του ΚΚΕ! Με το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ μπορεί να εκφράσει ο λαός μας και την αποδοκιμασία του και την αντίθεσή του και τον πόθο του για την πραγματική Ευρώπη των λαών».

Επισήμανε πως το ΚΚΕ ξεχωρίζει «από τον σωρό των χειροκροτητών, των απολογητών και των γιαλαντζί "διορθωτών" της ΕΕ. Γιατί οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ θα προειδοποιούν έγκαιρα και θα προετοιμάζουν τον εργαζόμενο λαό για κάθε επίθεση που οργανώνουν σε βάρος του. Τον προφυλάσσουν από τον αιφνιδιασμό, ώστε να έχει τη δυνατότητα να αντισταθεί, να διεκδικήσει και να οργανώσει την αντεπίθεσή του».

Ο Δ. Κουτσούμπας κάλεσε, στους τρεις μήνες που ακολουθούν, να δυναμώσει «η αγωνιστική συμπόρευση με το ΚΚΕ, στις κάλπες και τους δρόμους της διεκδίκησης».

«Πάμε να σηκώσουμε το ΚΚΕ ακόμα πιο ψηλά και για έναν ακόμα ιδιαίτερο λόγο που αφορά τις ευρωεκλογές: Να στείλουμε από την Ελλάδα πανευρωπαϊκό μήνυμα ελπίδας και ενδυνάμωσης των αγώνων, με ένα ακόμα πιο δυνατό ΚΚΕ στην Ελλάδα και στην Ευρώπη», σημείωσε και ολοκληρώνοντας την ομιλία τόνισε:

«Με ΚΚΕ πολύ πιο δυνατό για πανευρωπαϊκή αντεπίθεση! Σπάμε τα δεσμά της ΕΕ!

Για την Ελλάδα και την Ευρώπη του σοσιαλισμού, την Ευρώπη των εργατών, των αγροτών, των λαών! Στην ΕΕ της σημερινής βαρβαρότητας, στέλνουμε το κατάλληλο μήνυμα: Πιο δυνατό ΚΚΕ - πιο μαζικοί αγώνες αντεπίθεσης για το δίκιο των λαών!».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ