Τρίτη 12 Μάρτη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΦΡΕΓΑΤΑ «ΥΔΡΑ» ΣΤΗΝ ΕΡΥΘΡΑ ΘΑΛΑΣΣΑ
Επιχειρεί από χτες στη «ζώνη κινδύνου»

Και η κυβέρνηση εύχεται στο πλήρωμα... «καλή τύχη και ό,τι καλό»

Eurokinissi

Σε «ζώνη κινδύνου» στην Ερυθρά Θάλασσα επιχειρεί από χτες το πρωί η φρεγάτα «Υδρα», αναλαμβάνοντας δράση στο πλαίσιο της ευρωενωσιακής επιχείρησης «EURONAVFOR Aspides» για την υλοποίηση επικίνδυνων σχεδιασμών του αμερικανοΝΑΤΟικού άξονα, καθώς και για την προστασία συμφερόντων του κεφαλαίου πάνω στον «Οικονομικό Διάδρομο Ινδίας - Μέσης Ανατολής - ΕΕ», τον περιλάλητο IMEC, ο οποίος διαμορφώνεται υπό την καθοδήγηση των ΗΠΑ ως αντίβαρο στον κινεζικό «Δρόμο του Μεταξιού».

Η φρεγάτα έδεσε αρχικά στο λιμάνι του Τζιμπουτί για ανεφοδιασμό και κατόπιν απέπλευσε για «αποστολές συνοδείας - προστασίας στην περιοχή των επιχειρήσεων», όπως αναφέρεται αρμοδίως. Κατά τις ίδιες πηγές, η «Υδρα» θα επιχειρήσει το επόμενο διάστημα στον Κόλπο του Αντεν, όπου με τις υπόλοιπες 3 μονάδες της επιχείρησης, το ιταλικό αντιτορπιλικό «Caio Duillio», τη γαλλική φρεγάτα «Alsace» και τη γερμανική «Hessen», αναλαμβάνουν ρόλο περιφρούρησης της περιοχής από επιθέσεις των Χούθι.

Καθώς, εξάλλου, η Ελλάδα παίζει κεντρικό ρόλο στην επιχείρηση και το επιχειρησιακό στρατηγείο της «Aspides» είναι το Ελληνικό Στρατηγείο Επιχειρήσεων της ΕΕ - ΕΣΕΕΕ/EU - OHQ, με έδρα την 1η Στρατιά στη Λάρισα και διοικητή Ελληνα υποναύαρχο, λέγεται ότι σχεδιάστηκε εκεί ήδη η πρώτη αποστολή συνοδείας που θα αναλάβει η ευρωενωσιακή αρμάδα. Εξ ου και συγκεντρώνονται μια σειρά από εμπορικά πλοία, ώστε τις επόμενες μέρες να αποτελέσουν το πρώτο κομβόι που θα βάλει πλώρη προς το Σουέζ. Αναμένεται οι φρεγάτες από Ελλάδα και Γερμανία να συνοδεύουν το κομβόι από μικρή απόσταση, ενώ το ιταλικό αντιτορπιλικό ή η γαλλική φρεγάτα να αναλάβουν την αντιαεροπορική ομπρέλα.

Κατά τις ίδιες πηγές, προγραμματίζεται η «Υδρα» να παραμείνει στο πεδίο για περίπου δύο βδομάδες, κατόπιν να επιστρέψει στο Τζιμπουτί για ανεφοδιασμό. Αλλωστε, σε ένα «rotation» δυνάμεων, λένε ότι υπό κανονικές συνθήκες θα επιδιώκεται πάντα μία από τις τέσσερις μονάδες της επιχείρησης να βρίσκεται ελλιμενισμένη για προμήθειες, συντήρηση και άλλες απαραίτητες εργασίες, ενώ τα υπόλοιπα τρία πλοία να εκτελούν αποστολές.

Στο μεταξύ, ενδεικτικό για το πού έχει στείλει η κυβέρνηση τους Ελληνες στρατιωτικούς είναι ότι πριν καλά καλά φτάσουν τα πλοία από Ιταλία, Γαλλία και Γερμανία, που αναπτύχθηκαν νωρίτερα στην εμπόλεμη ζώνη, έχουν ήδη εμπλακεί στην κατάρριψη πυραύλων και άλλων εκρηκτικών μηχανισμών που εκτοξεύτηκαν από τους Χούθι. Αλλωστε, μόνο το Σάββατο η γαλλική φρεγάτα άνοιξε πυρά εναντίον 4 UAV που φέρεται να εκτόξευσαν οι Χούθι. Σύμφωνα με το γαλλικό υπουργείο Αμυνας, η ενέργεια αυτή «συνέβαλε άμεσα στην προστασία του φορτηγού πλοίου "True Confidence", υπό σημαία Μπαρμπέιντος, το οποίο επλήγη την 6η Μαρτίου και ρυμουλκείται, όπως και άλλων εμπορικών πλοίων που διαπλέουν την περιοχή».

«Σε αποστολή που εμπεριέχει κινδύνους»

Διόλου τυχαία, ο υπουργός Αμυνας, Ν. Δένδιας, μιλώντας στη «Ναυτεμπορική», είπε για άλλη μια φορά ότι «η φρεγάτα "Υδρα" βρίσκεται όντως σε μια αποστολή η οποία εμπεριέχει κινδύνους».

Για να δικαιολογήσει την απόφαση της κυβέρνησης επανέλαβε τον απαράδεκτο ισχυρισμό ότι η ανάπτυξη φρεγάτας στην Ερυθρά «τα εθνικά συμφέροντα υπηρετεί, ως μονάδα του Πολεμικού Ναυτικού της χώρας με τον μεγαλύτερο εμπορικό στόλο στον πλανήτη, την ασφάλεια των ναυτικών μας και την ελευθερία των οδών εφοδιασμού της Ελλάδας, που επηρεάζουν το κόστος ζωής και την αξία της χώρας ως διαμετακομιστικού κόμβου». Πέραν των συμφερόντων εφοπλιστών και ομίλων της διαμετακόμισης, όλα τα υπόλοιπα μόνο ως κακόγουστα αστεία ακούγονται, δεδομένου ότι η κυβέρνηση δεν έχει λάβει κανένα μέτρο ώστε τα εμπορικά πλοία να μην προσεγγίζουν εμπόλεμες ζώνες, ή να κατοχυρώνεται στους ναυτεργάτες που έχουν μπάρκο για εκεί το δικαίωμα παλιννόστησης, αποκλειστικά με έξοδα της εταιρείας, ανεξαρτήτως όρων και προϋποθέσεων, όπως απαιτούν τα ναυτεργατικά σωματεία. Οσο για την ακρίβεια, την επικαλούνται λες και π.χ. τα αγροτικά προϊόντα που εμποροβιομήχανοι και σουπερμαρκετάδες πουλάνε για χρυσάφι περνάνε απ' το Σουέζ.

Την ίδια ώρα, κάνοντας καθαρή την κλιμάκωση των ανταγωνισμών του κεφαλαίου για τις πλουτοπαραγωγικές πηγές και τους διαύλους, υπογράμμισε ότι «οι τρεις πόλεμοι που διεξάγονται στην ευρύτερη περιοχή της χώρας μας, αποδεικνύουν με τον πιο δραματικό τρόπο ότι διανύουμε μία περίοδο μεγάλης γεωπολιτικής αβεβαιότητας, κατά την οποία οι ανακατατάξεις εξελίσσονται με απίστευτη ταχύτητα», εξ ου και «η Ελλάδα οφείλει να είναι προετοιμασμένη για όλα τα ενδεχόμενα», επιμένοντας ότι «σήμερα είναι περισσότερο επιτακτική από ποτέ η ανάγκη να λάβει σάρκα και οστά η δημιουργία αμυντικού βραχίονα στην ΕΕ» καθώς «η εποχή της "αφελούς" και επικεντρωμένης στην οικονομική ευμάρεια Ευρώπης έχει παρέλθει».

Σε αυτό το πλαίσιο, συνοδευόμενος από τους αρχηγούς ΓΕΕΘΑ και ΓΕΝ, μετέβη χτες το πρωί αεροπορικώς στο Τζιμπουτί και κατόπιν, με ελικόπτερο, προσνηώθηκαν στην «Υδρα», σε άλλη μια προσπάθεια να τονώσουν το ηθικό του πληρώματος που έχει σταλεί 3.500 χιλιόμετρα μίλια μακριά από την πατρίδα, να διακινδυνεύσει για τα συμφέροντα του κεφαλαίου.

Απευθυνόμενος, άλλωστε, ο υπουργός στο προσωπικό αναγνώρισε ότι έχει σταλεί σε «ζώνη κινδύνου», όπως ο ίδιος είπε, επικαλούμενος για πολλοστή φορά τα «εθνικά συμφέροντα», ενώ του ευχήθηκε «από την καρδιά» του «καλή επιτυχία, καλή τύχη και ό,τι καλό»...

Με τις κάννες και προς Ρωσία

Στο μεταξύ, από 28/2 έως 15/3 είναι σε εξέλιξη σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια η άσκηση Ειδικών Δυνάμεων - Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων «Trojan Footprint 2024», δίνοντας ευκαιρία σε εμπειροπόλεμα στελέχη του ΝΑΤΟ να απλωθούν για μία ακόμα φορά στη χώρα, σε άλλη μια πρόβα πολέμου του ευρωατλαντικού άξονα ενάντια στη Ρωσία. Χτες το βράδυ, εξάλλου, παρουσία του υπουργού Αμυνας, του αρχηγού ΓΕΕΘΑ και άλλων παραγόντων εκτυλίχθηκαν σενάρια της άσκησης στο Λευκαντί Χαλκίδας.

Σύμφωνα, άλλωστε, με το ίδιο το ΓΕΕΘΑ, εκτός από ελληνικές δυνάμεις στη «δραστηριότητα» συμμετέχουν προσωπικό και μέσα από Αλβανία, Βουλγαρία, Γαλλία, Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ, Ιταλία, Μαυροβούνιο, «ενώ κατά τη διάρκειά της, οι συμμετέχοντες έχουν την ευκαιρία να εξασκηθούν σε σύνθετα επιχειρησιακά σενάρια, τα οποία συμβάλλουν στην επαύξηση της μαχητικής ικανότητας, καθώς και στη βελτίωση της διαλειτουργικότητας σε επίπεδο διεξαγωγής αντικειμένων Ειδικών Δυνάμεων - Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων». Τα αντικείμενα όπου δοκιμάζονται οι συμμετέχοντες ποικίλλουν: Καταδρομικές επιχειρήσεις, τερματική καθοδήγηση πυρών από μαχητικά αεροσκάφη με συνδρομή Joint Terminal Attack Controller, αποστολές αναγνώρισης και συλλογής πληροφοριών, εξουδετέρωσης ασύμμετρων απειλών, καταδρομικές αποστολές ανορθόδοξου πολέμου με χρήση πλωτών μέσων κ.λπ.

Σύμφωνα, εξάλλου, με τη διοίκηση των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων που εδρεύουν στην Ευρώπη (U.S. European Command) στο διάστημα 4 - 15/3 δυνάμεις από Αλβανία, Βουλγαρία, Γαλλία, Γεωργία, Ελλάδα, Ιταλία, Μαυροβούνιο, Βόρεια Μακεδονία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Ισπανία, Ηνωμένο Βασίλειο και ΗΠΑ συμμετέχουν σε κομμάτια της άσκησης σε τοποθεσίες στη Βουλγαρία, στη Γεωργία, στη Γερμανία, στην Ελλάδα, στη Βόρεια Μακεδονία και τη Ρουμανία, σφίγγοντας βασικά την τανάλια πέριξ της Μαύρης Θάλασσας. Μιλούν για 900 Αμερικανούς κομάντος σε σύνολο περίπου 2.000 συμμετεχόντων, άσκηση που διεξάγεται κάθε δύο χρόνια από το 2016 και «είναι η μεγαλύτερη άσκηση δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων στο ευρωπαϊκό πεδίο επιχειρήσεων, στην οποία συμμετέχουν οι ΗΠΑ», όπως τονίζεται από την U.S. European Command.

Επιπλέον, στη φετινή εκδοχή της εξελίσσεται υπό την ομπρέλα της «Steadfast Defender 2024», της μεγαλύτερης κινητοποίησης δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη έπειτα από τον «Ψυχρό Πόλεμο», με τη συμμετοχή συνολικά 90.000 στελεχών από 31 κράτη - μέλη της λυκοσυμμαχίας, συν την υπό ένταξη Σουηδία. Πρόκειται για μια γιγαντιαία κινητοποίηση στο πλαίσιο της δοκιμής διαδικασιών ενεργοποίησης του άρθρου 5 του ΝΑΤΟ (περί επίθεσης σε κράτος - μέλος του ΝΑΤΟ και συλλογικής απάντησης), με προφανή αντίπαλο τη Μόσχα. Αλλωστε και τα σενάρια που θα δοκιμαστούν στις επιμέρους ασκήσεις υπό τη «Steadfast Defender 2024» εκτυλίσσονται σε ξηρά, αέρα, θάλασσα, στον κυβερνοχώρο αλλά και στο Διάστημα.

Ειδικά για τους Αμερικανούς η «Trojan Footprint 24» αποτελεί επίσης μέρος της «Παγκόσμιας Ασκησης Μεγάλης Κλίμακας 2024» («Large Scale Global Exercise 24») του υπουργείου Αμυνας των ΗΠΑ, η οποία είναι μια σειρά ασκήσεων σε όλους τους τομείς που περιλαμβάνει πολλαπλές κοινές πολυεθνικές στρατιωτικές δραστηριότητες και επιχειρήσεις. «Η LSGE 24 έχει σχεδιαστεί για να επιδεικνύει την ισχυρή παγκόσμια παρουσία των Συμμάχων και των εταίρων του ΝΑΤΟ, καθώς και τη συνοχή των διαρκών παγκόσμιων συνεργασιών μας», αναφέρει η ευρωπαϊκή διοίκηση των Αμερικανών.

Μόνιμη η παρουσία και στη Λάρισα, νέες «παραδόσεις» στην Αλεξανδρούπολη

Σε κάθε περίπτωση, μονιμοποιείται η παρουσία των Αμερικανών και σε άλλα σημεία ανά την Ελλάδα πέραν της Σούδας. Χαρακτηριστικά, σε υλοποίηση της «επικαιροποιημένης» Συμφωνίας γα τις Βάσεις, οι Αμερικανοί χαρακτηρίζουν πλέον, σε σχετικά έγγραφά τους, την 110 Πτέρυγα Μάχης της Λάρισας «Προωθημένη Βάση Επιχειρήσεών» τους (Forward Operating Base - FOB). Αλλωστε, η 371st Expeditionary Air Base Squadron (EABS) της US AIR FORCE σταθμεύει εκεί 4 UAV τύπου MQ-9 Reaper.

Τα UAV αυτά έχουν μεγάλη εμβέλεια, αποτελούν τα «μάτια» των Αμερικανών από την Ανατολική Μεσόγειο μέχρι τη Μαύρη Θάλασσα. Πετάνε σχεδόν σε καθημερινή βάση, εξ ου και οι μεγάλες ανάγκες των Αμερικανών σε καύσιμα και οι παραγγελίες που δίνουν σχετικά, με την πιο πρόσφατη να αφορά, κατά πληροφορίες, 8.000 γαλόνια, παραδοτέα στα υπόστεγα της 348 Μοίρας Τακτικής Αναγνώρισης της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, η λειτουργία της οποίας ανεστάλη από το 2017, με τις εγκαταστάσεις της να περνούν στη διάθεση των Αμερικανών.

Στο μεταξύ, νέες αμερικανοΝΑΤΟικές δυνάμεις κατέφθασαν στην Αλεξανδρούπολη. Χτες το πρωί, το μεταγωγικό «Leroy A. Mendonca» του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ έδεσε στο ακριτικό λιμάνι προκειμένου να μεταφέρει στρατιωτικό υλικό και οχήματα.

Το μήκους σχεδόν 300 μέτρων μεταγωγικό κλάσης «Bob Hope», σύμφωνα με δημοσιεύματα, θα πραγματοποιήσει φορτοεκφορτώσεις τουλάχιστον έως και τις 29 Μάρτη.

Το πλοίο έφτασε στην Αλεξανδρούπολη από το στρατιωτικό λιμάνι του Μπόμοντ, στο Τέξας των ΗΠΑ. Πρόκειται για το ίδιο λιμάνι από το οποίο φόρτωσε στρατιωτικό υλικό και το θηριώδες αμερικανικό μεταγωγικό «ARC Endurance» που προγραμματίζεται να καταφτάσει στην Αλεξανδρούπολη στις 14 Μάρτη.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Για έγκριση στη Βουλή νέο πακέτο - «μαμούθ» για τις ανάγκες ΗΠΑ - ΝΑΤΟ (2024-06-27 00:00:00.0)
Η άσκηση «ADRION 2024» προετοιμάζει τη βαθύτερη εμπλοκή στους πολέμους (2024-06-19 00:00:00.0)
Συμφωνία των Χούθι με Κίνα και Ρωσία (2024-03-22 00:00:00.0)
Προκαλεί η κυβέρνηση λέγοντας ότι κάνει πρόβα στον πόλεμο! (2024-03-15 00:00:00.0)
Ανεβαίνει το θερμόμετρο της έντασης σε Ερυθρά και Κόλπο του Αντεν (2024-03-12 00:00:00.0)
Στην τελική ευθεία για την ευρωατλαντική αποστολή στην Ερυθρά (2024-02-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ