ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 14 Μάρτη 2024
Σελ. /28
ΥΓΕΙΑ
ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΠΟ ΚΕΝΑ ΚΑΙ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
«Οι ασθενείς δεν είναι πελάτες - η Υγεία δεν είναι εμπόρευμα!» διαμηνύουν οι εργαζόμενοι

Στάση εργασίας και συγκεντρώσεις σήμερα σε «Ευαγγελισμό» και ΚΑΤ ενάντια στα επί πληρωμή χειρουργεία

Στους υγειονομικούς των Νοσοκομείων «Ευαγγελισμός» και ΚΑΤ περνάει σήμερα, Πέμπτη, η σκυτάλη των αγωνιστικών κινητοποιήσεων ενάντια στο αίσχος των απογευματινών επί πληρωμή χειρουργείων στα δημόσια νοσοκομεία.

Με την κυβέρνηση να ετοιμάζει μια ακόμα αποκρουστική φιέστα και πανηγύρια, που «επιτέλους» οι ασθενείς - πελάτες θα ...μπορούν να πληρώνουν απευθείας από την τσέπη τους το «θεσμικό φακελάκι» για να χειρουργηθούν, έχοντας ήδη πληρώσει με τις εισφορές τους και τη φορολογία τις δομές Υγείας, οι υγειονομικοί καλούν σε ξεσηκωμό.

Τα επί πληρωμή χειρουργεία σηματοδοτούν την κλιμάκωση της επίθεσης στο δικαίωμα του λαού για σύγχρονες, αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες Υγείας, σε μια περίοδο που έτσι κι αλλιώς τα δημόσια νοσοκομεία είναι «στο κόκκινο των ελλείψεων».

Με τα εκκρεμή χειρουργεία να ξεπερνούν τις 100.000 και με τους ασθενείς να ξεροσταλιάζουν στη λίστα της ντροπής για χρόνια, ως «λύση» πλασάρεται η πληρωμή από τους ασθενείς αντί οι μόνιμες προσλήψεις προσωπικού, το άνοιγμα των 11 νοσοκομείων που έκλεισαν τα προηγούμενα χρόνια, οι ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς των υγειονομικών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, με ευθύνη και της σημερινής κυβέρνησης, στην καλύτερη περίπτωση το δημόσιο σύστημα λειτουργεί στο όριο ασφαλείας, τις περισσότερες φορές κάτω απ' αυτό.

Τα επί πληρωμή χειρουργεία λοιπόν ξεκινούν την ίδια στιγμή που το 30% των χειρουργικών αιθουσών είναι κλειστές, που αναισθησιολόγοι, νοσηλευτές καταρρέουν από τις σερί βάρδιες, ενώ σύμφωνα και με τα ανεπαρκή οργανογράμματα, πάνω από 6.500 είναι τα οργανικά κενά στους γιατρούς και ξεπερνούν τα 20.000 στους νοσηλευτές.

Μπροστά σε αυτό το χάλι, η κυβέρνηση καλεί τους υγειονομικούς αν θέλουν να αυξήσουν το εισόδημά τους να κοιτούν τους ασθενείς στην τσέπη, ενώ με το νομοσχέδιο που έχει φέρει σε «διαβούλευση» επιτρέπει σε γιατρούς του ΕΣΥ να ασκούν και ιδιωτικό έργο εκτός νοσοκομείων.

Στάση εργασίας και συγκέντρωση σήμερα στον «Ευαγγελισμό»

Αγωνιστικά απαντούν οι εργαζόμενοι του «Ευαγγελισμού» στη νέα φιέστα που επιχειρεί να στήσει η κυβέρνηση με επί πληρωμή χειρουργεία και στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας, οργανώνοντας στάση εργασίας (1 μ.μ. - 3 μ.μ.) και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 2.30 μ.μ. (έξω από το κυλικείο). Κάλεσμα απευθύνουν τόσο το Σωματείο του νοσοκομείου όσο και η ΟΕΝΓΕ και η ΕΙΝΑΠ, που έχει προκηρύξει παναττική στάση εργασίας.

«Δεν πρόκειται να γίνουμε συνένοχοι στην περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του δημόσιου συστήματος Υγείας», ξεκαθαρίζουν οι εργαζόμενοι. Θυμίζουν μάλιστα ότι αυτόν τον απαράδεκτο θεσμό τον πρωτοξεκίνησε η κυβέρνηση της ΝΔ το 1991, τον νομοθέτησε εκ νέου η κυβέρνηση Σημίτη, τον ξανανομοθέτησε η κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου, ενώ η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ «ξέχασε» να τον καταργήσει.

«Ολοι αυτοί που έλεγαν ότι δεν υπάρχει προσωπικό για τα απογευματινά χειρουργεία, τώρα που σχεδόν όλα τα νοσοκομεία κάνουν, τι λένε;», αναρωτιέται ο υπουργός Υγείας, ισχυριζόμενος ουσιαστικά ότι δεν υπάρχουν ελλείψεις στα δημόσια νοσοκομεία.

Απαντώντας το Σωματείο του «Ευαγγελισμού» σημειώνει πως μόνο στο συγκεκριμένο νοσοκομείο:

  • Οι ελλείψεις ιατρικού, νοσηλευτικού, παραϊατρικού προσωπικού αγγίζουν πλέον τις 1.000! (με τους οργανισμούς της δεκαετίας του '80...).
  • Πολλοί επικουρικοί και ειδικευόμενοι νοσηλευτές δεν ανανέωσαν τη σύμβαση με το νέο έτος λόγω των εξουθενωτικών συνθηκών εργασίας και τα κενά στα τμήματα ήδη φαίνονται, με δραματικές συνέπειες στην ασφάλεια τόσο των ασθενών όσο και των εργαζομένων.
  • Παραμένουν 9 χειρουργικές αίθουσες κλειστές λόγω έλλειψης νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού (κάποιες και λόγω έλλειψης ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού). Πρόσφατα άλλωστε ο διοικητής του νοσοκομείου είπε ότι «οι 23 χειρουργικές αίθουσες» στο μεγαλύτερο νοσοκομείο των Βαλκανίων «ήταν εξαρχής μαξιμαλισμός», υποδηλώνοντας ότι προφανώς θα βρεθούν «άλλοι τρόποι» για να λειτουργήσουν με το ...αζημίωτο!

Μάλιστα, οι περισσότεροι γιατροί του νοσοκομείου ήδη απορρίπτουν τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης, αφού π.χ., όπως ενημερώνει το Σωματείο, «οι συνάδελφοι του χειρουργείου στη συντριπτική τους πλειοψηφία αρνήθηκαν τη συμμετοχή, με το νοσηλευτικό προσωπικό του Αναισθησιολογικού να αρνείται καθολικά».

Ξεκαθαρίζει ότι «ως εργαζόμενοι σε δημόσιο νοσοκομείο δεν θα αντιμετωπίσουμε ποτέ τον ασθενή ως πελάτη και την Υγεία ως εμπόρευμα. Οι ασθενείς και όλοι μας ως εν δυνάμει ασθενείς έχουμε βάλει ήδη βαθιά το χέρι στην τσέπη (άμεσοι κι έμμεσοι φόροι, ασφαλιστικές εισφορές) για να δικαιούμαστε αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία αντίστοιχη με την αλματώδη εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνολογίας στον 21ο αιώνα. Την κατρακύλα του ξεζουμίσματος των ασθενών ΕΜΕΙΣ δεν θα την ακολουθήσουμε, αλλά θα συνεχίσουμε τον αγώνα για να την ανατρέψουμε».

Κάλεσμα και από την ΟΓΕ

Στη σημερινή διαμαρτυρία του Σωματείου Εργαζομένων στον «Ευαγγελισμό» ενάντια στην απογευματινή επί πληρωμή λειτουργία των χειρουργείων καλεί και η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ). «Δεν ανεχόμαστε ούτε το νόμιμο ούτε το παράνομο φακελάκι!», τονίζει, απαιτώντας αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας, αντίστοιχο με την εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνολογίας στον 21ο αιώνα, χωρίς καμία επιχειρηματική δράση.

Στο ΚΑΤ

Στάση εργασίας και συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιεί το Σωματείο Εργαζομένων στο ΚΑΤ, σήμερα, στις 10 π.μ. στην είσοδο του νοσοκομείου, διαμηνύοντας ότι θα καταγγελθεί οποιαδήποτε προσπάθεια τρομοκρατίας και εκβιασμού των εργαζομένων προκειμένου να συμμετέχουν στα απογευματινά ιδιωτικά χειρουργεία.

Να σημειωθεί ότι και στο ΚΑΤ σε καθημερινή βάση είναι κλειστές 2 αίθουσες ενώ 1 φορά τη βδομάδα οι κλειστές αίθουσες είναι 3 εξαιτίας της τεράστιας έλλειψης προσωπικού. Οι κενές οργανικές θέσεις έχουν φτάσει πλέον τις 790.

«Παρών» από συνταξιούχους γιατρούς στον αγώνα ενάντια στις πληρωμές ασθενών

Κάλεσμα σε όλους τους υγειονομικούς να παλέψουν μαζί με τον λαό ενάντια στην εμπορευματοποίηση και τα επί πληρωμή χειρουργεία απευθύνουν με δηλώσεις τους συνταξιούχοι γιατροί του δημόσιου συστήματος Υγείας. Επιστήμονες με μεγάλη διαδρομή στα νοσοκομεία, που έχουν δώσει μάχες για την υπεράσπιση της υγείας του λαού, δίνουν ξανά το «παρών» στον αγώνα για να μπουν εμπόδια στην επίθεση της κυβέρνησης.

Ο Ηλίας Σιώρας, καρδιολόγος και πρώην πρόεδρος του Σωματείου στον «Ευαγγελισμό», αναφέρει:

«Τα δημόσια νοσοκομεία, που άντεξαν στη σκυταλοδρομία της εμπορευματοποίησης των υπηρεσιών Υγείας εδώ και 32 χρόνια, για την οποία κομπορρημονεί ο υπουργός Υγείας, Αδωνις Γεωργιάδης, είναι το απάγκιο για τους αδύναμους και τους φτωχούς στην ώρα της ανάγκης. Είναι οι σύγχρονες εστίες για τους ικέτες της σημερινής βαρβαρότητας, η οποία περιθωριοποιεί μεγάλα τμήματα των λαϊκών στρωμάτων.

Υπηρέτησα, από διάφορες θέσεις, το δημόσιο σύστημα Υγείας για 43 χρόνια, εκ των οποίων τα 35 στον "Ευαγγελισμό", τη ναυαρχίδα των ελληνικών νοσοκομείων. Πάντα στην πρώτη γραμμή για τις ανάγκες του αρρώστου με πάνω 2.500 εφημερίες στις βάρδιές μου. Μαζί με τους χτεσινούς συναδέλφους, ενώνουμε τις δυνάμεις μας με τους σημερινούς λειτουργούς των δημόσιων νοσοκομείων και υψώνουμε τη φωνή: Δεν θα επιτρέψουμε τα νοσοκομεία από εστίες προστασίας του ανθρώπου στην ώρα της ανάγκης, να γίνουν "οίκοι εμπορίου" για την κερδοφορία της επιχειρηματικής δραστηριότητας στον χώρο της Υγείας».

Ο Χρήστος Παπαζαχαρίας, συνταξιούχος Γενικός Χειρουργός, πρώην διευθυντής της Β' Χειρουργικής Κλινικής του Νοσοκομείου ΚΑΤ:

«Να δούμε τι άλλο θα σκαρφιστείτε και τι άλλο θα εκσυγχρονίσετε! Χρειάζεστε λεφτά και άλλα λεφτά! Πρέπει να πληρώσετε τις εταιρείες ατίμων, τους ενεργειακούς ομίλους, τους ατελείωτους προπαγανδιστές του βρώμικου έργου σας, τους τραπεζίτες φυσικά.

Πάντως έχετε επιλογή. Να αυξήσετε τους μισθούς των γιατρών που εξασφαλίζουν την υγεία σας. Να αυξήσετε τους μισθούς των νοσηλευτριών και των νοσηλευτών, όλων των υγειονομικών που σας έσωσαν τη ζωή την περίοδο της πανδημίας.

Οχι να ξεζουμίσετε τους ανθρώπους που πονάνε και οδηγούνται στα συνεχώς υποβαθμιζόμενα δημόσια νοσοκομεία.

Εμείς πάντως, απόμαχοι της δουλειάς αλλά όχι του αγώνα και της ζωής, δεν σας το επιτρέπουμε. Δεν θα σας αφήσουμε να γκρεμίσετε αυτό που υπερασπιστήκαμε με ανιδιοτέλεια μια ολόκληρη ζωή.

Δεν υπολογίσαμε κόπους, νύχτες, χαρούμενες στιγμές. Δεν πάθαμε πάντως τίποτα. Χειρουργήσαμε χιλιάδες ασθενείς με ποικίλες παθήσεις. Δεν εκβιάσαμε κανέναν, δεν κλέψαμε κανέναν, δεν κοροϊδέψαμε κανέναν. Οι ασθενείς δικαιούνται να λύνουν το πρόβλημά τους, να επιστρέφουν υγιείς στη δουλειά τους, στην οικογένειά τους, χωρίς να είναι αναγκασμένοι να πληρώνουν ξανά και ξανά.

Στάζουν τα κορμιά μας αξιοπρέπεια και αγάπη για τον ασθενή. Ενώ τα δικά σας αναλγησία και περιφρόνηση.

Να είστε σίγουροι ότι ό,τι μας παίρνετε θα το πάρουμε πίσω αργά ή γρήγορα, ό,τι μας στερείτε θα το κατακτήσουμε!

Γινόμαστε πιο δυνατοί!».

Ο Μαρίνος Τσουρούλας, συνταξιούχος ακτινολόγος:

«Δώσαμε το αίμα και την ψυχή μας για να στηθεί έστω και κουτσουρεμένα ένα σύστημα Υγείας δωρεάν με κέντρο τον άνθρωπο. Χιλιάδες εφημερίες και ξενύχτια δίπλα στον άρρωστο. Δεν ανεχόμαστε τη βαρβαρότητα που επιβάλλει η κυβέρνηση. Δεν θα επιτρέψουμε να γίνουν τα νοσοκομεία οίκοι εμπορίου. Εχουμε τη δύναμη».

Ο Δημήτρης Προέδρου, συνταξιούχος ουρολόγος, για πολλές δεκαετίες στο «Ιπποκράτειο»:

«Εμείς που στηρίξαμε το ΕΣΥ τόσες δεκαετίες δεν θα επιτρέψουμε να διαλυθεί και να γίνει βορά ιδιωτικών συμφερόντων».

Ο Βαγγέλης Κοκκινάκης, συνταξιούχος διευθυντής παθολόγος στον «Ευαγγελισμό»:

«Πέρασαν δεκαετίες ανθρώπινης και επιστημονικής προσφοράς στο ΕΣΥ. Οι νέες αλλαγές στο σύστημα είναι καταδικαστέες γιατί έρχονται σε ευθεία αντιπαράθεση με την αποστολή του συστήματος προσφοράς στον άνθρωπο. Οι συνταξιούχοι απόμαχοι της προσφοράς στον ανθρώπινο πόνο είμαστε κάθετα αντίθετοι στην κυβερνητική προσπάθεια διάλυσης του ΕΣΥ».

ΟΕΝΓΕ
Τιμοκατάλογος δεν μπαίνει στην υγεία και τη ζωή!

Καλώντας στη σημερινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας στον «Ευαγγελισμό», η ΟΕΝΓΕ με ανακοίνωσή της καταγγέλλει την κυβέρνηση για τις εικόνες ντροπής στο Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» στη Θεσσαλονίκη, με τον υπουργό Υγείας να ...δέχεται συγχαρητήρια πάνω από το φορείο του χειρουργημένου!

«Χωρίς ίχνος ντροπής πρωταγωνίστησε σε μια φιέστα κυριολεκτικά πάνω από το φορείο του ασθενούς! Σε ανακοίνωση δε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης παραδέχτηκε ότι ο συγκεκριμένος ασθενής ήταν από το 2019 στη λίστα αναμονής της ντροπής για αρθροπλαστική», σημειώνει η ΟΕΝΓΕ για τον Αδ. Γεωργιάδη.

Και προσθέτει πως «έφτασε στο σημείο να ισχυριστεί ότι ο ασθενής ευχαρίστησε την κυβέρνηση για τη λύση που του έδωσε! Ευχαρίστησε δηλαδή ο ασθενής την κυβέρνηση που του έδωσε τη δυνατότητα να πληρώσει από την τσέπη του για να χειρουργηθεί στο δημόσιο σύστημα Υγείας; Ευχαρίστησε που περίμενε 4 χρόνια για να χειρουργηθεί, επειδή το 30% των αιθουσών δεν λειτουργεί λόγω έλλειψης προσωπικού;».

«Ντράπηκε και η ντροπή. Ο υπουργός Υγείας ντίλερ που διαφημίζει τις μπίζνες του δημόσιου νοσοκομείου - επιχείρηση. Καμία ανοχή», προσθέτει η ΟΕΝΓΕ, τονίζοντας:

«Τιμοκατάλογος δεν μπαίνει στην υγεία και τη ζωή. Δωρεάν Υγεία για όλους. Μαζί με τους ασθενείς και όλο τον λαό να τους σταματήσουμε! Δεν θα γίνουμε οι γιατροί "κυνηγοί κεφαλών" για να κάνει μπίζνες το δημόσιο νοσοκομείο - επιχείρηση!».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ