ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 14 Μάρτη 2024
Σελ. /28
ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ - ΙΣΡΑΗΛ
Πάνω από 12.000 σκοτωμένα παιδιά από το ισραηλινό έγκλημα στη Γάζα

Copyright 2024 The Associated

Χωρίς σταματημό συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί και οι δολοφονικές επιθέσεις του ισραηλινού κατοχικού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας, αυξάνοντας συνεχώς τις τραγικές απώλειες του Παλαιστινιακού λαού, με δεκάδες χιλιάδες νεκρούς και τραυματίες, στη συντριπτική τους πλειοψηφία παιδιά και γυναίκες.

Τουλάχιστον 31.272 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στις 159 μέρες των ισραηλινών επιθέσεων στη Γάζα και άλλοι 73.024 έχουν τραυματιστεί, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας του παλαιστινιακού θύλακα. Μέσα στο τελευταίο 24ωρο σκοτώθηκαν 88 Παλαιστίνιοι και τραυματίστηκαν 135.

Τη γενοκτονία του Παλαιστινιακού λαού επιβεβαιώνουν τα στοιχεία για τον τεράστιο αριθμό των παιδιών που έχουν σκοτωθεί από τις ισραηλινές επιθέσεις.

«Ο αριθμός των παιδιών που σκοτώθηκαν μέσα σε μόλις 4 μήνες στη Γάζα είναι πιο μεγάλος από τον αριθμό των παιδιών που σκοτώθηκαν σε 4 χρόνια σε όλες τις συγκρούσεις ανά τον κόσμο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Αρωγής του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA), Φ. Λαζαρινί, σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ, καταγγέλλοντας έναν «πόλεμο εναντίον των παιδιών».

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ, 12.193 παιδιά σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις παγκοσμίως μεταξύ 2019 και 2022. Αυτόν τον έτσι κι αλλιώς τραγικό αριθμό ήρθαν να ξεπεράσουν μέσα σε ένα 4μηνο (από τον Οκτώβρη μέχρι τα τέλη Φλεβάρη) τα 12.300 παιδιά που σκοτώθηκαν στη Γάζα, στο πλαίσιο του... «δικαιώματος αυτοάμυνας» του Ισραήλ που υπερασπίζονται οι ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ.

Νέα ρεπορτάζ για τα βασανιστήρια από Ισραηλινούς

Η αμερικανική εφημερίδα «Wall Street Journal» δημοσίευσε χτες νέο ρεπορτάζ που αναδεικνύει τα βασανιστήρια και τους άγριους ξυλοδαρμούς σε βάρος Παλαιστινίων στις ισραηλινές φυλακές.

Παρουσιάζει μεταξύ άλλων την περίπτωση του 24χρονου Παλαιστίνιου Μπάχα Αμπού Ρούκμπα από τη Γάζα, ο οποίος αιχμαλωτίστηκε για 3 βδομάδες, στη διάρκεια των οποίων υποχρεώθηκε να μένει γονατιστός 20 ώρες το 24ωρο, με τα χέρια δεμένα στο κεφάλι. Τακτικά τον έδερναν με όπλα και τον χτυπούσαν στα γεννητικά όργανα. Επειτα από 3 βδομάδες, μετά βίας μπορούσε να περπατήσει.

Το ίδιο ρεπορτάζ επανέφερε την περίπτωση δεκάδων Παλαιστίνιων εργατών από τη Γάζα που δούλευαν στο Ισραήλ όταν έγιναν οι επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτώβρη και έκτοτε τα ίχνη πολλών εξ αυτών αγνοούνται.

Εκκλήσεις για άνοιγμα όλων των χερσαίων περασμάτων

Σε αυτό το φόντο, με την πείνα και τις επιδημίες να θερίζουν τους 2,3 εκατ. Παλαιστινίους της Γάζας εξαιτίας των ισραηλινών επιθέσεων και του αποκλεισμού, μια σειρά διεθνείς οργανώσεις αρωγής επαναλαμβάνουν ασταμάτητα τις εκκλήσεις για άνοιγμα των χερσαίων περασμάτων για την προώθηση και διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας. Επισημαίνουν παράλληλα ότι οι εναέριες ρίψεις βοήθειας και οι κινήσεις για το άνοιγμα «θαλάσσιου ανθρωπιστικού διαδρόμου» δεν μπορούν να υποκαταστήσουν σε καμία περίπτωση την αναγκαία χερσαία παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας.

Χτες το αραβικό δίκτυο «Al Jazeera» μετέδωσε ότι 25 μεγάλες διεθνείς ΜΚΟ με κοινή τους έκκληση επεσήμαναν πως ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπιστούν οι πρωτόγνωρες ανθρωπιστικές κρίσεις στη Γάζα είναι η εξασφάλιση ανεμπόδιστης πρόσβασης των οργανώσεων αρωγής σε όλα τα διαθέσιμα μεθοριακά περάσματα.

«Οι χώρες δεν μπορούν να κρύβονται πίσω από τις εναέριες ρίψεις τροφίμων ή το άνοιγμα θαλάσσιου διαδρόμου για να δημιουργήσουν την ψευδαίσθηση ότι κάνουν αρκετά για να στηρίξουν όσους έχουν ανάγκη στη Γάζα. Η πρωταρχική τους ευθύνη είναι να αποτρέψουν τη συνέχιση εγκλημάτων και να εφαρμόσουν αποτελεσματική πολιτική πίεση για να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί και οι περιορισμοί που αποτρέπουν την ασφαλή διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας», τόνισαν στην κοινή ανακοίνωσή τους ΜΚΟ όπως η Διεθνής Αμνηστία, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, η OXFAM, η Medical Aid for Palestinians (MAP) κ.ά.

Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνουν: «Οικογένειες λιμοκτονούν και δεν έχουν την ώρα να περιμένουν την κατασκευή υπεράκτιων υποδομών. Η διάσωσή τους απαιτεί να επιτραπεί να μπουν άμεσα στη Γάζα φορτηγά γεμάτα τρόφιμα και φάρμακα».

«Η επισιτιστική και λοιπή έκτακτη βοήθεια που εισέρχεται στη Γάζα, όπως όλοι γνωρίζουμε, είναι απελπιστικά αναγκαία», δήλωσε ο Γ. Λέρκε, εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Συντονισμού Ανθρωπιστικής Βοήθειας του ΟΗΕ. «Αυτό που είναι σημαντικό να υπογραμμίζουμε ξανά και ξανά» είναι ότι οι ρίψεις από αέρος «δεν υποκαθιστούν τις χερσαίες μεταφορές τροφίμων και άλλης έκτακτης βοήθειας στη Γάζα, και κυρίως στη βόρεια Γάζα», υπογράμμισε ο ίδιος.

Χτες, στο μεταξύ, ο ισραηλινός στρατός βομβάρδισε ξανά κέντρο διανομής βοήθειας της UNRWA, στην πόλη Ράφα. Σκοτώθηκαν τουλάχιστον 5 άτομα και τραυματίστηκαν πάνω από 20.

Το ίδιο 24ωρο, νοσοκομειακές πηγές στη Γάζα ανακοίνωσαν ότι οι Παλαιστίνιοι που έχουν πεθάνει από υποσιτισμό και αφυδάτωση είναι τουλάχιστον 27, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν βρέφη και παιδάκια.

Εναέριες ρίψεις βοήθειας από τις ΗΠΑ ...μετά τις αμερικανικές βόμβες

Πάνω από την καμένη και χιλιοβομβαρδισμένη Λωρίδα της Γάζας - με πολλές από τις βόμβες του Ισραήλ να προέρχονται από τις ΗΠΑ - αμερικανικά αεροσκάφη συνέχισαν χτες εναέριες ρίψεις ορισμένων τροφίμων.

Βίντεο με τις ρίψεις από αμερικανικό αεροσκάφος, που αναρτήθηκε σε Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, αποκάλυψε μία μεγάλη περιοχή στη βόρεια Γάζα που έχει μετατραπεί σε σεληνιακό τοπίο από τις ισραηλινές επιθέσεις. Η θέα από ψηλά αποκάλυψε πολλά ισοπεδωμένα κτίρια και άλλα έτοιμα να καταρρεύσουν ή να έχουν μετατραπεί σε αποκαΐδια, εξαιτίας των ισραηλινών επιθέσεων...

Ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε ότι την Τρίτη έριξε περίπου 27.000 «ισοδύναμα γευμάτων» και σχεδόν 26.000 μπουκάλια νερού στη βόρεια Γάζα, όπου όμως έχουν μείνει χωρίς την παραμικρή βοήθεια από τις 26 Γενάρη πάνω από 300.000 άνθρωποι.

Παράλληλα, χτες ο Γερμανός υπουργός Αμυνας Μπ. Πιστόριους ανακοίνωσε ότι «έδωσε εντολή στην Πολεμική Αεροπορία να υποστηρίξει την από αέρος παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στα παλαιστινιακά εδάφη». Επισημαίνεται ότι γι' αυτόν τον σκοπό θα διατεθούν δύο μεταγωγικά αεροσκάφη «Hercules», που το καθένα έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει αγαθά βάρους έως και 18 τόνων. Η γερμανική συμμετοχή - από τη διεθνή βάση του Εβρέ στη Γαλλία - θα είναι έτοιμη για την επιχείρηση στο τέλος της ερχόμενης βδομάδας, διευκρινίζεται.

Από την πλευρά του ο ισραηλινός κατοχικός στρατός ανακοίνωσε τη νύχτα άλλο «πιλοτικό σχέδιο», με το οποίο αργά προχτές το βράδυ μπήκαν 6 φορτηγά στη βόρεια Γάζα με τη βοήθεια του Παγκόσμιου Προγράμματος Τροφίμων του ΟΗΕ (WFP), για πρώτη φορά μετά το ξέσπασμα του πολέμου.

Μπροστά στην εντεινόμενη διεθνή κατακραυγή κατά του Ισραήλ για τον λιμό στη Γάζα και τα αμέτρητα θύματα του πολέμου, χτες το βράδυ ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Ντ. Χαγκάρι ισχυρίστηκε ότι σκοπός του στρατού είναι να ανοίξει διάφορες διόδους για αποστολή βοήθειας στη Γάζα «από στεριά, αέρα και θάλασσα», επιδιώκοντας πλέον «να πλημμυρίσουμε τη Γάζα με προμήθειες».

Τηλεδιάσκεψη υπό τον Αμερικανό ΥΠΕΞ για τον «θαλάσσιο διάδρομο»

Τηλεδιάσκεψη με τους ομολόγους του σε Κύπρο, Βρετανία, ΗΑΕ και Κατάρ και με υψηλόβαθμους αξιωματούχους σε ΕΕ και ΟΗΕ είχε χτες ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Αντ. Μπλίνκεν, με επίκεντρο τον λεγόμενο «θαλάσσιο διάδρομο» βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας. Στόχος, όπως αναφέρθηκε, είναι η διανομή έως 2 εκατ. γευμάτων τη μέρα και άλλων κρίσιμων ειδών πρώτης ανάγκης.

Ο Μπλίνκεν βέβαια παραδέχτηκε κι αυτός ότι ο καλύτερος τρόπος αποστολής βοήθειας είναι από τη στεριά, υποστηρίζοντας πως επανέρχεται σε ρυθμούς διέλευσης 200 φορτηγών τη μέρα η κίνηση από τα μεθοριακά περάσματα στα σύνορα της Ράφα με την Αίγυπτο, και στο πέρασμα Κερέμ Σαλόμ στα σύνορα με το Ισραήλ.

Το πλοίο ισπανικής ΜΚΟ, που μεταφέρει 200 τόνους βοήθεια σε τρόφιμα και φάρμακα με κατεύθυνση τη βόρεια Γάζα, απέπλευσε τη Δευτέρα από το λιμάνι της Λάρνακας και αναμένεται να φτάσει στις ακτές της Γάζας «σε μερικές μέρες». Σύμφωνα με τον ιστότοπο «Vessel Finder» το πλοίο, κινούμενο με πολύ μικρή ταχύτητα, απείχε χτες 155 ναυτικά μίλια (285 χλμ.) από τα παράλια της Γάζας.

Προχτές το βράδυ ανακοινώθηκε ότι άλλα 4 σκάφη του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού αναχώρησαν με περίπου 100 στρατιωτικούς και τον απαραίτητο εξοπλισμό, για να στηθεί προκυμαία στη Λωρίδα της Γάζας ώστε να μπορεί να παραδίδεται ανθρωπιστική βοήθεια. Το ταξίδι θα διαρκέσει περίπου 30 μέρες και η εγκατάσταση αναμένεται να είναι έτοιμη «εντός 60 ημερών», σύμφωνα με την Ουάσιγκτον.

Περισσότεροι από 1.000 Αμερικανοί στρατιώτες αναμένεται να συμμετάσχουν στην επιχείρηση.

Μία παράμετρος των παραπάνω σχεδίων για θαλάσσιους διαδρόμους, όπως και των εναέριων ρίψεων βοήθειας, είναι οι κινήσεις Ισραηλινών, Αμερικανών και Ευρωπαίων για να να αποσυνδέσουν την ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα από το δίκτυο της Χαμάς.

Ο Νετανιάχου επιμένει στον πόλεμο μέχρις εσχάτων

Αψηφώντας τις πιέσεις και τις λαϊκές αντιδράσεις για το καθημερινό μακελειό στη Γάζα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπ. Νετανιάχου επιμένει ότι η επίθεση εναντίον της Χαμάς θα κλιμακωθεί και στη Ράφα, στα σύνορα με την Αίγυπτο, όπου βρίσκονται εγκλωβισμένοι πάνω από 1,5 εκατ. άμαχοι Παλαιστίνιοι.

«Το ξεκαθαρίζω: Το Ισραήλ θα επικρατήσει σε αυτόν τον πόλεμο με κάθε κόστος. Και για να νικήσει αυτόν τον πόλεμο, το Ισραήλ πρέπει να καταστρέψει τα τελευταία τάγματα της Χαμάς στη Ράφα», καθώς αν δεν το κάνει, «η Χαμάς θα ανασυνταχθεί για να ανακαταλάβει τη Γάζα και τότε θα έχουμε επιστρέψει στην αφετηρία», επέμεινε ο Νετανιάχου απευθυνόμενος στο ισχυρό αμερικανοεβραϊκό λόμπι AIPAC μέσω βιντεοδιάσκεψης.

«Θα τελειώσουμε τη δουλειά», διαβεβαίωσε, προσθέτοντας ότι θα «εξαλείψει» τη Χαμάς.

ΥΕΜΕΝΗ - ΛΙΒΑΝΟΣ
Αυξάνονται τα πολεμικά επεισόδια για την προστασία των εφοπλιστικών συμφερόντων

Αυξάνονται καθημερινά οι ανταλλαγές πυρών στην Ερυθρά Θάλασσα καθώς πληθαίνουν τα ευρωΝΑΤΟικά πολεμικά πλοία, που καταφθάνουν στην περιοχή για να προστατέψουν τα εφοπλιστικά συμφέροντα στην αντιπαράθεση με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα και τις επιθέσεις που οργανώνονται από την εδώ και πολλά χρόνια εμπόλεμη Υεμένη και τους Χούθι. Σε αυτήν τη φωτιά του πολέμου έχει εμπλακεί και η χώρα μας με τη φρεγάτα «Υδρα», με ευθύνη της κυβέρνησης της ΝΔ και των άλλων αστικών κομμάτων. Χτες σημειώθηκε και η πολεμική ενέργεια (σχετικό θέμα στη σελίδα 3).

Επίσης, η Ιταλία γνωστοποίησε ότι ετοιμάζεται να αυξήσει το επίπεδο επιφυλακής για την προστασία των πολεμικών πλοίων της στην Ερυθρά Θάλασσα. Σύμφωνα με την «Corriere della Sera», «υπάρχουν ενδείξεις πιθανής κορύφωσης των επιθέσεων από μέρους των ανταρτών της Υεμένης, οι οποίοι, ακριβώς λόγω της παρουσίας των πολεμικών πλοίων, συναντούν μεγαλύτερη δυσκολία στο να πλήξουν εμπορικά πλοία χάρη στην αντιπυραυλική ομπρέλα - η οποία εξουδετερώνει επίσης drones - με τη συμμετοχή και του ιταλικού πολεμικού πλοίου "Κάιο Ντουίλιο"».

Με αυτήν την αφορμή, ο Ιταλός υπουργός Αμυνας, Γκουίντο Κροζέτο, δήλωσε ότι «από τις επιθέσεις κατά εμπορικών πλοίων, περάσαμε σε εκείνες κατά πολεμικών πλοίων συνοδείας, με συνεχή εξέλιξη του τρόπου με τον οποίο διεξάγονται οι επιθέσεις αυτές», δείχνοντας τους άμεσους κινδύνους και για τα πληρώματα πολεμικών πλοίων χωρών της ΕΕ, όπως η Ελλάδα και η Ιταλία.

«Η επικινδυνότητα και η ένταση των επιχειρήσεων των Χούθι αυξάνονται κάθε εβδομάδα ολοένα και περισσότερο», πρόσθεσε.

Επιπλέον, ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, Αντόνιο Ταγιάνι, δήλωσε χτες ότι το ιταλικό Πολεμικό Ναυτικό «εγγυάται την ελεύθερη ναυσιπλοΐα» και θα παραμείνει στην περιοχή αυτή «για να προστατεύσει τις άμεσες ακτοπλοϊκές συνδέσεις με προορισμό τον Ινδικό Ωκεανό και τη Μεσόγειο, αλλά και για να αποτρέψει την όποια απειλή κατά των ίδιων των πλωτών του μέσων».

Βολές πυροβολικού της Σ. Αραβίας στη Βόρεια Υεμένη

Οι αντιδράσεις αυτές καταγράφουν κλιμάκωση των επικίνδυνων εχθροπραξιών στην ευρύτερη περιοχή. Ενδιαφέρον προκαλεί έτσι η ένταση των επιθέσεων του σαουδαραβικού στρατού στη βόρεια Υεμένη σε μεθοριακές περιοχές κοντά στην επαρχία Σαάντα.

Σύμφωνα με υεμενίτικα ΜΜΕ, μονάδες πυροβολικού της Σαουδικής Αραβίας βομβάρδισαν αρκετές περιοχές στα σύνορα, όπως την περιοχή Σέντα της επαρχίας Σαάντα. Δεν είναι τυχαίο πως οι επιθέσεις αυτές έγιναν σχεδόν ταυτόχρονα με πρόσφατες αμερικανο-βρετανικές αεροπορικές επιδρομές σε περιοχές της Υεμένης που τελούν υπό τον έλεγχο των Χούθι.

Ισραηλινοί βομβαρδισμοί στην Τύρο

Νέα θανατηφόρα πλήγματα στην Τύρο του νότιου Λιβάνου προκάλεσε χτες ο ισραηλινός στρατός. Από βομβαρδισμό μη επανδρωμένου αεροσκάφους κατά ΙΧ αυτοκινήτου σκοτώθηκαν δύο άτομα. Το ένα εκ των δύο οι ισραηλινές δυνάμεις ισχυρίζονται πως ήταν στέλεχος της Χαμάς που (σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ) ήταν υπεύθυνο για τον «κεντρικό σχεδιασμό επιθέσεων σε Ισραηλινούς και Εβραίους διεθνώς». Αργότερα, η Χαμάς επιβεβαίωσε ότι ένα από τα θύματα ήταν ο Χάντι Μουστάφα, μέλος της οργάνωσης.

Η επίθεση έγινε έξω από παλαιστινιακό προσφυγικό καταυλισμό στον νότιο Λίβανο και ήταν η πιο πρόσφατη περίπτωση ισραηλινής επίθεσης σε βάθος αρκετών δεκάδων χιλιομέτρων. Το άλλο θύμα ήταν ένας Σύρος που περνούσε με τη μοτοσικλέτα του από την περιοχή τη στιγμή της εξαπόλυσης πυραύλου.

Η νέα κλιμάκωση των εχθροπραξιών στη μεθόριο Λιβάνου - Ισραήλ σημειώνεται μετά από μπαράζ περίπου 100 ρουκετών, την Τρίτη, από τη Χεζμπολάχ σε περιοχές το βόρειου Ισραήλ.

Κλιμάκωση των φονικών επιδρομών και στη Δυτική Οχθη

Ασταμάτητα συνεχίζονται τα εγκλήματα του Ισραήλ κατά των Παλαιστινίων και στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη.

Σε αυτά προστέθηκε η προχτεσινή εν ψυχρώ εκτέλεση ενός 12χρονου αγοριού από τον προσφυγικό φτωχικό καταυλισμό Σουαφάτ της κατεχόμενης Ανατολικής Ιερουσαλήμ, από το όπλο Ισραηλινού στρατιώτη, με το πρόσχημα πως θεωρήθηκε «απειλή» ένα πυροτέχνημα που πέταξε στον αέρα.

Ο 12χρονος Ραμί Χαμντάν αλ Χαλχούλι υπέκυψε στα τραύματά του το βράδυ της Τρίτης, αφού χτυπήθηκε από σφαίρες των ισραηλινών κατοχικών δυνάμεων. Ηταν ο πρώτος θάνατος σε επεισόδια στην πόλη αφότου άρχισε το Ραμαζάνι. Ο Ισραηλινός υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας, Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ, έδωσε συγχαρητήρια στον εκτελεστή γιατί εξουδετέρωσε «έναν τρομοκράτη»...

Λίγες ώρες μετά (βράδυ Τρίτης προς ξημερώματα Τετάρτης) ο ισραηλινός στρατός κατοχής πραγματοποίησε σειρά εισβολών και επιχειρήσεων σε πόλεις όπως η Τζενίν, αλ Τζιμπ, Καλκίγια κ.α. σκοτώνοντας τουλάχιστον 6 Παλαιστίνιους.

Μεταξύ των νεκρών ήταν και δύο νέοι, 16 και 23 ετών, που σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις με ισραηλινές δυνάμεις στο αλ Τζιμπ.

Ο Γιούσεφ Νίμερ, αυτόπτης μάρτυρας, δήλωσε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις άρχισαν να πυροβολούν εναντίον των ανθρώπων με τους οποίους καθόταν μαζί έξω από νοσοκομείο στην πόλη Τζενίν, την ώρα που τελείωναν το σουχούρ, το τελευταίο γεύμα πριν από την αυγή κατά τον μήνα της νηστείας του Ραμαζανιού.

«Τους είπα, κοιτάξτε, κάτι έρχεται προς το μέρος μας. Τρέξαμε, τότε ένας ελεύθερος σκοπευτής άρχισε να μας πυροβολεί. Κάποιοι έπεσαν στο έδαφος και άρχισαν να σέρνονται και κάποιοι έτρεξαν μακριά. Οσοι έτρεξαν τραυματίστηκαν και όσοι έπεσαν στο έδαφος σώθηκαν», διηγήθηκε ο Νίμερ, ο οποίος τραυματίστηκε στο περιστατικό.

Χτες το πρωί, σε άλλο ξεχωριστό περιστατικό, δύο Ισραηλινοί αστυνομικοί τραυματίστηκαν ελαφρά από μαχαίρι κουζίνας που χρησιμοποίησε εναντίον τους ένας 15χρονος Παλαιστίνιος σε σημείο ελέγχου στην είσοδο της Ιερουσαλήμ. Σύμφωνα με την αστυνομία η επίθεση αυτή σημειώθηκε περίπου σε σημείο ελέγχου μεταξύ της Ιερουσαλήμ και της Βηθλεέμ που βρίσκεται στη Δυτική Οχθη.

Σύμφωνα με την Παλαιστινιακή Αρχή, περισσότεροι από 420 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στη Δυτική Οχθη από τις ισραηλινές δυνάμεις ή από εποίκους από τον περασμένο Οκτώβρη.

Συνέχεια διαπραγματεύσεων σε Κάιρο και Ντόχα

Τα σκληρά παζάρια και οι έμμεσες διαπραγματεύσεις Χαμάς και Ισραήλ σε Κάιρο και Ντόχα συνεχίζονται, με τους Καταριανούς και Αιγύπτιους διπλωμάτες χτες να εκτιμούν ότι σημειώνεται «σημαντική πρόοδος» από την αρχή της βδομάδας με στόχο την εξασφάλιση εκεχειρίας, σύμφωνα με όσα δήλωσε Αραβας ανώτερος διπλωμάτης στην εφημερίδα «Times of Israel».

Την Τρίτη το βράδυ, ανώτερο στέλεχος της Χαμάς δήλωσε στο σαουδαραβικό δίκτυο «Al Arabiya» ότι τελευταία κυκλοφορεί μία «τροποποιημένη εκδοχή της αμερικανικής πρότασης» για εκεχειρία, στο πλαίσιο αυτού που ήδη από τον περασμένο μήνα είχε αποδεχτεί στο Παρίσι το Ισραήλ, για εκεχειρία τριών σταδίων που θα ξεκινούσε με την απελευθέρωση 40 γυναικών, ηλικιωμένων και τραυματιών Ισραηλινών ομήρων που κρατούνται στη Γάζα, με ταυτόχρονη απελευθέρωση Παλαιστίνιων πολιτικών κρατουμένων που βρίσκονται σε ισραηλινές φυλακές.

Χτες, στο μεταξύ, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν επανέλαβε ότι η ηγεσία του Ισραήλ θα πρέπει να λογοδοτήσει για τα βρέφη που σκοτώθηκαν στη Γάζα, «αντί να προσπαθούν να κρύψουν την πραγματικότητα της γενοκτονίας».

Μιλώντας σε δείπνο «ιφτάρ» που έδωσε σε πρέσβεις αραβικών χωρών, ο Ερντογάν είπε ότι υποδέχτηκαν το Ραμαζάνι - που είναι «ο μήνας της ειρήνης» - με θλίψη, λόγω των γεγονότων στη Γάζα. Και πρόσθεσε: «Ως αποτέλεσμα των βίαιων επιθέσεων του Ισραήλ, η Γάζα μετατράπηκε στο μεγαλύτερο παιδικό και γυναικείο νεκροταφείο στον κόσμο. Οταν μιλάμε έτσι, ο Νετανιάχου και το δολοφονικό του δίκτυο αναστατώνονται. Δοκίμασαν τα πάντα, αλλά δεν μπόρεσαν ποτέ να σταματήσουν τον Ταγίπ Ερντογάν να κραυγάζει για το δίκιο και την αλήθεια».

Η κυβέρνηση Ερντογάν επιχειρεί να παίξει ρόλο «διαμεσολαβητή» και «εγγυήτριας δύναμης» στο Παλαιστινιακό, επιδιώκοντας την ενίσχυση της θέσης της Αγκυρας στην ευρύτερη περιοχή.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Ερντογάν διαβεβαίωσε ότι η Τουρκία «θα υπερασπιστεί τους Παλαιστίνιους αδερφούς της από εδώ και πέρα» και ότι «δεν θα κάνει ποτέ βήμα πίσω ενάντια στους τυράννους», προσθέτοντας ότι μετά από όλα αυτά, το χρέος απέναντι στα παιδιά της Παλαιστίνης «μπορεί να πληρωθεί μόνο με τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους».

Νωρίτερα, προχτές το βράδυ, ο Ζ. Μπορέλ, επικεφαλής Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, μιλώντας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ κατήγγειλε τη «χρήση της πείνας ως πολεμικού όπλου» στη Γάζα από το Ισραήλ, το οποίο βέβαια στηρίζεται πολύμορφα από την ΕΕ και τα κράτη - μέλη της.

«Αυτή η ανθρωπιστική κρίση δεν είναι φυσική καταστροφή, δεν είναι πλημμύρα, ούτε σεισμός. Προκαλείται από τον άνθρωπο», τόνισε. «Οταν εξετάζουμε εναλλακτικές οδούς για να προσφέρουμε βοήθεια, διά θαλάσσης ή από τους αιθέρες, πρέπει να θυμόμαστε ότι χρειάζεται να το κάνουμε επειδή οι χερσαίες οδοί είναι συνήθως κλειστές. Τεχνητά κλειστές», επέμεινε, χωρίς να αναφερθεί ονομαστικά στο Ισραήλ.

Και πρόσθεσε: «Και η στέρηση τροφής από τον πληθυσμό χρησιμοποιείται ως πολεμικό όπλο... Αφού το καταδικάζουμε αυτό στην Ουκρανία, πρέπει να χρησιμοποιούμε τις ίδιες λέξεις γι' αυτό που συμβαίνει στη Γάζα».

Αργότερα, χτες το βράδυ, η ισραηλινή εφημερίδα «Maariv» μετέδωσε την είδηση ότι ο Γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς θα επισκεφτεί το Ισραήλ την επόμενη βδομάδα, για δεύτερη φορά από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ