Πέμπτη 14 Μάρτη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
Κλιμάκωση των φονικών επιδρομών και στη Δυτική Οχθη

Ασταμάτητα συνεχίζονται τα εγκλήματα του Ισραήλ κατά των Παλαιστινίων και στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη.

Σε αυτά προστέθηκε η προχτεσινή εν ψυχρώ εκτέλεση ενός 12χρονου αγοριού από τον προσφυγικό φτωχικό καταυλισμό Σουαφάτ της κατεχόμενης Ανατολικής Ιερουσαλήμ, από το όπλο Ισραηλινού στρατιώτη, με το πρόσχημα πως θεωρήθηκε «απειλή» ένα πυροτέχνημα που πέταξε στον αέρα.

Ο 12χρονος Ραμί Χαμντάν αλ Χαλχούλι υπέκυψε στα τραύματά του το βράδυ της Τρίτης, αφού χτυπήθηκε από σφαίρες των ισραηλινών κατοχικών δυνάμεων. Ηταν ο πρώτος θάνατος σε επεισόδια στην πόλη αφότου άρχισε το Ραμαζάνι. Ο Ισραηλινός υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας, Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ, έδωσε συγχαρητήρια στον εκτελεστή γιατί εξουδετέρωσε «έναν τρομοκράτη»...

Λίγες ώρες μετά (βράδυ Τρίτης προς ξημερώματα Τετάρτης) ο ισραηλινός στρατός κατοχής πραγματοποίησε σειρά εισβολών και επιχειρήσεων σε πόλεις όπως η Τζενίν, αλ Τζιμπ, Καλκίγια κ.α. σκοτώνοντας τουλάχιστον 6 Παλαιστίνιους.

Μεταξύ των νεκρών ήταν και δύο νέοι, 16 και 23 ετών, που σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις με ισραηλινές δυνάμεις στο αλ Τζιμπ.

Ο Γιούσεφ Νίμερ, αυτόπτης μάρτυρας, δήλωσε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις άρχισαν να πυροβολούν εναντίον των ανθρώπων με τους οποίους καθόταν μαζί έξω από νοσοκομείο στην πόλη Τζενίν, την ώρα που τελείωναν το σουχούρ, το τελευταίο γεύμα πριν από την αυγή κατά τον μήνα της νηστείας του Ραμαζανιού.

«Τους είπα, κοιτάξτε, κάτι έρχεται προς το μέρος μας. Τρέξαμε, τότε ένας ελεύθερος σκοπευτής άρχισε να μας πυροβολεί. Κάποιοι έπεσαν στο έδαφος και άρχισαν να σέρνονται και κάποιοι έτρεξαν μακριά. Οσοι έτρεξαν τραυματίστηκαν και όσοι έπεσαν στο έδαφος σώθηκαν», διηγήθηκε ο Νίμερ, ο οποίος τραυματίστηκε στο περιστατικό.

Χτες το πρωί, σε άλλο ξεχωριστό περιστατικό, δύο Ισραηλινοί αστυνομικοί τραυματίστηκαν ελαφρά από μαχαίρι κουζίνας που χρησιμοποίησε εναντίον τους ένας 15χρονος Παλαιστίνιος σε σημείο ελέγχου στην είσοδο της Ιερουσαλήμ. Σύμφωνα με την αστυνομία η επίθεση αυτή σημειώθηκε περίπου σε σημείο ελέγχου μεταξύ της Ιερουσαλήμ και της Βηθλεέμ που βρίσκεται στη Δυτική Οχθη.

Σύμφωνα με την Παλαιστινιακή Αρχή, περισσότεροι από 420 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στη Δυτική Οχθη από τις ισραηλινές δυνάμεις ή από εποίκους από τον περασμένο Οκτώβρη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ