ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 15 Μάρτη 2024
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΟΛΩΝΟΣ - ΣΕΠΟΛΙΑ
Μαχητικό «όχι» στη συγκάλυψη του κυκλώματος σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης της 12χρονης

Φοιτητές, μαθητές και πλήθος κόσμου διατράνωσαν την αλληλεγγύη τους στα θύματα και απαίτησαν την καταδίκη των εγκληματιών

«Οχι στη συγκάλυψη και την ανοχή, τα τέρατα να μπούνε μες στη φυλακή», «Φρίκη δίχως τέλος με θύματα παιδιά, η σήψη του συστήματος τέρατα γεννά», «Σύστημα απάνθρωπο που προκαλεί οργή, στα σάπια ιδανικά του καμία ανοχή»: Αυτά ήταν μερικά από τα συνθήματα που βροντοφώναξαν χτες το απόγευμα στα Σεπόλια και τον Κολωνό εκατοντάδες νέοι άνθρωποι και κάτοικοι της περιοχής, εκφράζοντας την οργή τους για την εξοργιστική πρόταση της εισαγγελέα στη δίκη για την αποκρουστική υπόθεση της σεξουαλικής κακοποίησης και μαστροπείας του 12χρονου κοριτσιού στον Κολωνό, που ρίχνει στα «μαλακά» τον βασικό κατηγορούμενο, επιχειρηματία της περιοχής και πρώην παράγοντα της ΝΔ Ηλία Μίχο και επιρρίπτει τις ευθύνες στα θύματα.

Το κάλεσμα για τη διαδήλωση απηύθυναν με αποφάσεις τους οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Φιλοσοφικής, Δασκάλων, Νηπιαγωγών, Μαθηματικού, Γεωλογικού, Χημικού, Οδοντιατρικής, Νοσηλευτικής, Κοινωνιολογίας από το ΕΚΠΑ, Τοπογράφων, Χημικών Μηχανικών, Μεταλλειολόγων από το ΕΜΠ, Μηχανικών, Επιστημών Υγείας και Πρόνοιας, Εφαρμοσμένων Τεχνών και Πολιτισμού, Επιστημών Τροφίμων από το ΠαΔΑ, Παντείου, Γεωπονικού, ΑΣΟΕΕ, Πανεπιστημίου Πειραιά και οι Σύλλογοι Οικοτρόφων ΦΕΑ, ΦΕΠΑ, ΝΦΕΕΜΠ, ενώ συμμετείχαν και μαθητές μετά και από κάλεσμα της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Μαθητών Αθήνας καθώς και παιδιά από το Γυμνάσιο που φοιτούσε η 12χρονη κοπέλα.

Από τη χτεσινή διαδήλωση στα Σεπόλια
Από τη χτεσινή διαδήλωση στα Σεπόλια
Οι διαδηλωτές ξεκίνησαν από τον σταθμό του μετρό στα Σεπόλια και έκαναν στάση έξω από το μαγαζί του παιδοβιαστή Μίχου. Κατήγγειλαν επίσης την παρουσία των ΜΑΤ, ενώ διαβάστηκε και το κοινό ψήφισμα που συνυπογράφουν οι φοιτητικοί σύλλογοι, όπου αναφέρεται ανάμεσα σε άλλα:

«Θα μας βρουν απέναντί τους όσοι κι όσες προσπαθούν να συγκαλύψουν το φρικιαστικό έγκλημα σε βάρος της 12χρονης, όπως και τα κυκλώματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης και κακοποίησης.

Δεν θα δεχτούμε να περάσει η προσπάθεια νομιμοποίησης της σήψης της κοινωνίας της εκμετάλλευσης και βίας, που έχει στο DNA της την απάνθρωπη και αρρωστημένη λογική "όλα πουλιούνται και όλα αγοράζονται", ακόμα και το ανθρώπινο σώμα. Αυτός ο βούρκος τρέφει τους δράστες - "τέρατα" κι αφήνει τα θύματα, μέχρι και ανήλικα παιδιά, απροστάτευτα κι ευάλωτα σε κυκλώματα εμπορευματοποίησης του σώματος, πορνείας, που δρουν ανενόχλητα.

Μέσα από τους φοιτητικούς μας συλλόγους χτίζουμε ασπίδα προστασίας, για να μπορεί κάθε παιδί να ζει μια ζωή απαλλαγμένη από κάθε μορφής βία, εκμετάλλευση και καταπίεση.

Απαιτούμε την παραδειγματική τιμωρία του βιαστή και μαστροπού Μίχου και όλων των υπόλοιπων δραστών από τη Δικαιοσύνη!».

Νέα συγκέντρωση σήμερα στα Σεπόλια

Σε νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας καλεί σήμερα, Παρασκευή, στις 6.30 μ.μ., στο μετρό Σεπολίων η Ενωση Γονέων της 4ης Δημοτικής Κοινότητας Αθήνας για να μη συγκαλυφθεί το έγκλημα σε βάρος της 12χρονης.

Την απαράδεκτη και εξωφρενική πρόταση της εισαγγελέα για αθώωση του Μίχου για τα κακουργήματα του βιασμού και της μαστροπείας καταδικάζει η Επιτροπή Γυναικών του Σωματείου Εργατοϋπαλλήλων Τουριστικών - Επισιτιστικών Επιχειρήσεων Θεσσαλονίκης - Πιερίας - Χαλκιδικής (ΣΕΤΕΠΕ).

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ
Την αποφυλάκιση των «σερίφηδων» πρότεινε η αντεισαγγελέας, παρά την αναγνώριση του ρατσιστικού εγκλήματος!

Σχόλιο της Επιτροπής Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕ

Ερωτήματα προκαλεί η αντιφατική πρόταση της αντεισαγγελέως Αλεξανδρούπολης προς το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών, για τους τρεις φασίστες - «σερίφηδες» του Εβρου, που τον περασμένο Αύγουστο κατά τη διάρκεια της μεγάλης πυρκαγιάς, είχαν ξεκινήσει πογκρόμ εναντίον μεταναστών, έχοντας «συλλάβει» 13 τους οποίους είχαν κλείσει σε τρέιλερ αυτοκινήτου, κατηγορώντας τους για εμπρησμό, κατηγορία που κατέπεσε και έχουν αθωωθεί.

Οι τρεις φασίστες, που βρίσκονταν προφυλακισμένοι μετά από απόφαση του Δικαστικού Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αλεξανδρούπολης, καθώς υπήρξε και τότε διαφωνία της αντεισαγγελέως και του ανακριτή, διώκονται για τα κακουργήματα της διέγερσης σε διάπραξη εγκλημάτων, βιαιοπραγιών ή διχόνοιας με ρατσιστικά κίνητρα, σε συνδυασμό με αρπαγή με ρατσιστικά κίνητρα από κοινού και συναυτουργία και έκθεση σε κίνδυνο. Επιπλέον, ο ιδιοκτήτης του οχήματος βαρύνεται και με την κατηγορία της παράβασης της νομοθεσίας περί προσωπικών δεδομένων.

Στην πρότασή της προς το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών, η αντεισαγγελέας ζητά την παραπομπή τους σε δίκη στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θράκης, επιβεβαιώνει τις κατηγορίες, αναγνωρίζει το ρατσιστικό κίνητρό τους, αλλά ζητάει την αποφυλάκισή τους!

Στην πρότασή της ισχυρίζεται ότι οι κατηγορούμενοι δεν είναι ούτε ύποπτοι φυγής, ούτε επικίνδυνοι να διαπράξουν παρόμοια αδικήματα. Επίσης, ισχυρίζεται ότι «δεν διαγιγνώσκεται κίνδυνος υποτροπής αυτών και ότι, σε καμία περίπτωση, δεν μπορεί να κριθεί ότι οι κατηγορούμενοι, εάν αφεθούν ελεύθεροι είναι πιθανό να διαπράξουν άλλα αδικήματα».

Εντύπωση προκαλεί ότι η αντεισαγγελέας στην πρότασή της, χαρακτηρίζει «έωλη» την άποψη που διατυπώθηκε ότι ήταν οργανωμένη η δράση τους! Την ώρα που αποδείχθηκε πως υπήρχε οργανωμένο κάλεσμα από ακροδεξιές ομάδες - μάλιστα το πρωτοπαλίκαρο του Π. Παπαδάκη, βουλευτή του κόμματος του Βελόπουλου στον Εβρο, έχει καταγραφεί να καλεί σε πογκρόμ κατά μεταναστών εκείνες τις ημέρες - η αντεισαγγελέας δηλώνει ότι «η ύπαρξη οργανωμένου σχεδίου για τη δράση των κατηγορούμενων είναι παντελώς έωλη και αυθαίρετη, χωρίς κανένα έρεισμα στα περιστατικά της υπόθεσης, αφού τέτοιου είδους οργάνωση δεν έχει αποδειχθεί και ούτε μπορεί να θεωρηθεί τέτοια η εθελοντική συμμετοχή πολιτών σε ομάδες περιφρούρησης λόγω των πυρκαγιών που είχαν εκδηλωθεί και μαίνονταν στην περιοχή».

Στήριγμα του συστήματος οι ακροδεξιές δυνάμεις

Σε ανακοίνωσή της, η Επιτροπή Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης του ΚΚΕ σχολιάζει πως στην περίπτωση αυτή «αποδείχτηκε, για ακόμα μια φορά, ότι τέτοιες ακροδεξιές δυνάμεις, όταν χρειάζεται, αποτελούν βασικό στήριγμα του συστήματος, το ίδιο τις τροφοδοτεί και τις συντηρεί και μόνο το εργατικό - λαϊκό κίνημα, ο οργανωμένος λαός μπορεί να τους απομονώσει και να τους θέσει στο περιθώριο».

Ακόμα, τονίζει πως «το βολικό για την κυβέρνηση "άλλοθι", που προσπάθησαν να στήσουν οι ρατσιστικές κραυγές, για την ανυπαρξία μέτρων και σχεδίου αντιπυρικής προστασίας οδήγησε σε απάνθρωπες και αποτρόπαιες πράξεις, την ώρα που ντόπιοι και μετανάστες πλήρωσαν είτε με τη ζωή τους είτε με το να βλέπουν το βιος τους και το περιβάλλον να καταστρέφεται. Αναδείχτηκαν οι δύο κόσμοι, ο ένας της αλληλεγγύης, του αγώνα και της προσφοράς και ο άλλος της συγκάλυψης και του ρατσιστικού μίσους».

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Απαιτεί την τιμωρία του βιαστή και μαστροπού

Σήμερα η παράσταση διαμαρτυρίας στο Εφετείο στις 8.30 π.μ.

Σε παράσταση διαμαρτυρίας σήμερα, Παρασκευή, στις 8.30 π.μ., έξω από το Εφετείο (Λουκάρεως), όπου συνεχίζεται η εκδίκαση της υπόθεσης της σεξουαλικής κακοποίησης του 12χρονου κοριτσιού στον Κολωνό, καλεί η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας. Με τη διαμαρτυρία η ΟΓΕ απαντά στην επαίσχυντη πρόταση της εισαγγελέα για την αθώωση του κατηγορούμενου Ηλία Μίχου για τα κακουργήματα του βιασμού και της μαστροπείας, απαιτώντας την παραδειγματική τιμωρία του συγκεκριμένου βιαστή και μαστροπού καθώς και όλων των υπόλοιπων δραστών από τη Δικαιοσύνη.

«Μας γεμίζει οργή και αγανάκτηση η εισαγγελική πρόταση που από τη μία αθωώνει και υποθάλπει τους δράστες - τέρατα βιαστές και μαστροπούς και από την άλλη επί της ουσίας ισχυρίζεται ότι ένα ανήλικο 12χρονο κορίτσι εκδιδόταν με τη θέλησή του. Είναι προκλητική η πρόταση της εισαγγελέα που στοχοποιεί την ανήλικη και ξεπλένει τους βιαστές και τους παιδεραστές όπως και την εγκληματική τους δράση. Η πρόταση αυτή είναι ντροπιαστική και προσβάλλει όλες τις γυναίκες του μόχθου», τονίζει η Ομοσπονδία.

Στην ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία σχολιάζει το γεγονός ότι η πρόταση για απαλλαγή του κατηγορούμενου από τις πιο βαριές κατηγορίες έγινε από μια γυναίκα εισαγγελέα. «Αποδεικνύεται για μία ακόμα φορά ότι από μόνη της η συμμετοχή γυναικών είτε στη σύνθεση ενός δικαστηρίου είτε ενός κρατικού οργάνου δεν αποτελεί τεκμήριο "προοδευτικότητας", όπως προβάλλουν Ευρωπαϊκή Ενωση και κυβερνήσεις», σημειώνει.

«Απέναντι στη δυσωδία, η μόνη ανάσα βρίσκεται στη συλλογική δράση, στην αγωνιστική διεκδίκηση και αλληλεγγύη, υψώνοντας "ασπίδα προστασίας", για να μπορεί κάθε παιδί, κάθε γυναίκα, να ζει μια ζωή αξιοπρεπή, απαλλαγμένη από κάθε μορφής βία, εκμετάλλευση και καταπίεση», καταλήγει η ΟΓΕ.

ΚΟ ΑΙΓΙΝΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Να εξασφαλιστεί κατάλληλο πόσιμο νερό

Να διασφαλιστεί άμεσα η παροχή κατάλληλου ποιοτικού πόσιμου νερού στην Αίγινα, ώστε οι κάτοικοι του νησιού να έχουν πρόσβαση σε αυτό, απαιτεί από τη δημοτική αρχή η ΚΟ Αίγινας του ΚΚΕ σε ανακοίνωσή της, ενώ ζητά να αποδοθούν στο ακέραιο όλες οι ευθύνες για την κατάσταση που επικρατεί με το συγκεκριμένο θέμα. Κι αυτό καθώς όπως καταγγέλλει, η δημοτική Αρχή και ο δήμαρχος Ι. Ζορμπάς αποκρύπτουν στοιχεία αναλύσεων της ποιότητας του νερού και θέτουν σε κίνδυνο τις ζωές των κατοίκων. Την ίδια ώρα οι κάτοικοι του νησιού αναγκάζονται να πληρώνουν για εμφιαλωμένο νερό προς πόση.

Αφού αναφέρεται στις παρεμβάσεις που έκανε η «Λαϊκή Συσπείρωση» στον δήμο, η ΚΟ Αίγινας καυτηριάζει τις προκλητικές δηλώσεις στη Δημοτική Επιτροπή στις 12 Μάρτη (5 μέρες αφού έλαβε τα στοιχεία στα χέρια της η δημοτική αρχή) ότι «το νερό είναι για ανθρώπινη κατανάλωση, προς περιορισμένη χρήση» και ότι «δεν είναι το ιδανικό νερό, όλοι γνωρίζουν πως είναι για χρήσεις δευτερεύουσες».

Στην ανακοίνωση της Οργάνωσης του Κόμματος γνωστοποιείται επίσης ότι «σύμφωνα με έγγραφο της Περιφέρειας Αττικής - και συγκεκριμένα της Γενικής Διεύθυνσης Υγείας - προς τον δήμο, με ημερομηνία 7 Μάρτη, "τα δείγματα νερού από τις περιοχές Μεσαγρός (Δρακόπουλος) και Σουβάλα (Φαρμακείο Ζαγόριαννη) πληρούν τους όρους της κείμενης νομοθεσίας ως προς τις εξετασθείσες μικροβιολογικές παραμέτρους, ενώ από την άλλη τα δείγματα από τις περιοχές της Αίγινας (δημαρχείο), Κυψέλης (Κοινότητα) και Πέρδικας (Λιοτρίβι) διαπιστώθηκαν μη συμμορφωθέντα". Αυτά τη στιγμή που η δημοτική αρχή ανακοίνωνε ότι το νερό είναι εντός των ορίων της ανθρώπινης κατανάλωσης στον μικροβιολογικό έλεγχο».

Για το ίδιο θέμα το ΚΚΕ κατέθεσε Ερώτηση στη Βουλή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ