ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 16 Μάρτη 2024 - Κυριακή 17 Μάρτη 2024
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΙΓΙΝΑ
Με εμφιαλωμένα και νερό ακατάλληλο, από γεωτρήσεις, τη «βγάζουν» οι κάτοικοι

Συνεχείς παρεμβάσεις από ΚΚΕ και «Λαϊκή Συσπείρωση»

Χωρίς πόσιμο νερό παραμένει εδώ και σχεδόν δυο μήνες το νησί της Αίγινας. Οι κάτοικοι αναγκάζονται να πίνουν και να μαγειρεύουν με εμφιαλωμένα νερά (και, φυσικά, τα πληρώνουν), ενώ για άλλες χρήσεις παίρνουν νερό από τις γεωτρήσεις, το όποιο όμως, όπως φαίνεται από αναλύσεις, είναι ακατάλληλο.

Υπενθυμίζεται ότι η ζημιά στον αγωγό που τροφοδοτεί το νησί δεν έχει αποκατασταθεί ακόμα, από τον περασμένο Γενάρη. Αρχικά εξεταζόταν το ενδεχόμενο δολιοφθοράς, όπως έχει ξανασυμβεί στον συγκεκριμένο αγωγό. Εν τέλει όμως, σύμφωνα και με το πόρισμα της πραγματογνωμοσύνης, το πιθανότερο σενάριο είναι να προκλήθηκε βλάβη λόγω κακοτεχνίας.

Σε κάθε περίπτωση, επιβεβαιώνεται ότι η περαιτέρω εμπορευματοποίηση των φυσικών πόρων όπως το νερό, οι ανταγωνισμοί μεταξύ επιχειρηματικών συμφερόντων και η εργολαβοποίηση ενός τόσο σημαντικού δημόσιου έργου δημιουργούν ένα ασφυκτικό περιβάλλον για τον λαό, που καλείται για μια ακόμα φορά να πληρώσει το μάρμαρο.

Το θέμα έφερε με Ερώτηση στη Βουλή το ΚΚΕ, ζητώντας μεταξύ άλλων: Να διασφαλιστεί άμεσα η παροχή πόσιμου νερού στο νησί, είτε με τη μεταφορά νερού της ΕΥΔΑΠ μέσω υδροφόρων του Πολεμικού Ναυτικού ή μέσω της επίταξης ιδιωτικών υδροφόρων, είτε με βελτίωση και επεξεργασία του υπάρχοντος νερού των γεωτρήσεων. Να αποδοθούν στο ακέραιο όλες οι ευθύνες γι' αυτήν την κατάσταση. Να πραγματοποιηθούν το συντομότερο δυνατόν όλες οι απαραίτητες εργασίες αποκατάστασης του υποθαλάσσιου αγωγού και να δεσμευτεί η κυβέρνηση για συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Προστασία και σωστή λειτουργία ενός έργου που κόστισε 23 εκατ. ευρώ από χρήματα των εργαζόμενων φορολογούμενων.

Να διασφαλιστεί άμεσα η παροχή κατάλληλου ποιοτικού πόσιμου νερού στο νησί, ώστε οι κάτοικοί του να έχουν πρόσβαση σε αυτό, απαιτεί σε ανακοίνωσή της και η ΚΟ Αίγινας του ΚΚΕ από τη δημοτική αρχή. Καταγγέλλει δε ότι η δημοτική αρχή και ο δήμαρχος Ι. Ζορμπάς αποκρύπτουν στοιχεία αναλύσεων της ποιότητας του νερού, θέτοντας σε κίνδυνο τις ζωές των κατοίκων.

Αμεση η ανάγκη για παροχή υγιεινού νερού

Ενδεικτικά για την ακαταλληλότητα του νερού των γεωτρήσεων είναι τα αποτελέσματα της «μικροβιολογικής - χημικής ανάλυσης δειγμάτων νερού ανθρώπινης κατανάλωσης δικτύου ύδρευσης του δήμου Αίγινας»που ανατέθηκε από την Περιφέρεια Αττικής στο Γενικό Χημείο του Κράτους. Τα αποτελέσματα φαίνεται ότι έχουν κοινοποιηθεί στον δήμο.

Ως προς τους μικροβιολογικούς παράγοντες, αναφέρεται ότι στα 3 από τα 5 δείγματα (από διαφορετικά σημεία) διαπιστώθηκαν μη συμμορφώσεις με την κείμενη νομοθεσία και μεταξύ άλλων παρουσία μικροοργανισμών, υπερβάσεις ενδεδειγμένων ορίων κ.ά. Αντίστοιχα, ως προς τους χημικούς παράγοντες σημειώνεται ότι «το σύνολο των (5) δειγμάτων δεν πληρούν τους όρους της κείμενης νομοθεσίας ως προς τις κάτωθι εξετασθείσες χημικές παραμέτρους» και παρατίθενται μια σειρά από αυτές.

Από την πλευρά της η «Λαϊκή Συσπείρωση» Αίγινας, διά του επικεφαλής του συνδυασμού Παναγιώτη Ηλία, τη Δευτέρα 2 Μάρτη απέστειλε αίτηση στον δήμο ζητώντας βεβαίωση από δημόσιο φορέα σχετικά με την καταλληλότητα του νερού των γεωτρήσεων για ανθρώπινη χρήση.

Οπως καταγγέλλει, όμως, «δεν λάβαμε καμία απάντηση, ενώ ο δήμαρχος Ι. Ζορμπάς έχει στη διάθεσή του όλα αυτά τα στοιχεία από την Πέμπτη 7 Μάρτη, κάτι το οποίο όχι μόνο απέκρυψε αλλά στη Δημοτική Επιτροπή στις 12 Μάρτη δήλωνε πως έχει προφορικές οδηγίες να υπερχλωριώσει το νερό και να στείλει εκ νέου δείγμα. Τέλος, σε ερώτηση αν θα κοινοποιηθούν οι αναλύσεις, εκείνος δήλωσε πως σύμφωνα με προφορικές - πάλι - οδηγίες της Περιφέρειας θα περιμένουν τα νέα δείγματα για να γίνουν νέες αναλύσεις».

Συμπληρώνει ότι «φυσικά δεν σταματάει μόνο στην απόκρυψη στοιχείων το θράσος της δημοτικής αρχής. Στη Δημοτική Επιτροπή στις 12 Μάρτη (5 μέρες αφού έλαβε τα στοιχεία στα χέρια του) συνέχισε τα ψεύδη, δηλώνοντας απλά ότι το νερό είναι "για ανθρώπινη κατανάλωση", "προς περιορισμένη χρήση", ότι "δεν είναι το ιδανικό νερό", ότι "όλοι γνωρίζουν πως είναι για χρήσεις δευτερεύουσες"».

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» τονίζει ότι «πρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες αποκατάστασης της βλάβης του υποθαλάσσιου αγωγού μεταφοράς νερού, και μέχρι τότε να διερευνηθούν εναλλακτικοί τρόποι υδροδότησης για την παροχή υγιεινού νερού στους καταναλωτές».

Αποχαιρετισμός στην συντρόφισσα Ειρήνη Λεωτσάκου

Με μεγάλη θλίψη, η ΚΟΒ Ε' Διαμερίσματος Πειραιά του ΚΚΕ αποχαιρετά την συντρόφισσα Ειρήνη Λεωτσάκου, που «έφυγε» πριν από λίγες από τη ζωή, σε ηλικία 84 ετών. Μέλος οικογένειας αγωνιστών, η συντρόφισσα Ειρήνη πήρε τη δική της ξεχωριστή θέση, όπου διακρινόταν για τη μαχητικότητά της, την πίστη της στα ιδανικά του ΚΚΕ, που υπηρέτησε για πάνω από 4 δεκαετίες μέσω των ΚΟ του Ε' Διαμερίσματος Πειραιά.

Στην εσωκομματική κρίση την περίοδο '89 - '91 κράτησε αταλάντευτη στάση, υπερασπιζόμενη τα επαναστατικά χαρακτηριστικά του ΚΚΕ. Η συντρόφισσα είχε σταθερή έννοια για τη μελέτη και διακίνηση του «Ριζοσπάστη» και ήταν πάντα παρούσα σε όλες τις πρωτοβουλίες του Κόμματος για όσο της το επέτρεπαν οι δυνάμεις της. «Τη θυμόμαστε πάντα γελαστή και αισιόδοξη με ιδιαίτερη αγάπη και φροντίδα για τους νεότερους συντρόφους, ειδικά τα μέλη της ΚΝΕ. Εκφράζουμε τα πιο θερμά συλλυπητήρια στα παιδιά της, Θωμά, Παναγιώτη και Γιώργο», καταλήγει η ΚΟΒ Ε' Διαμερίσματος Πειραιά. Τα μέλη της προσφέρουν στη μνήμη της συντρόφισσας Ειρήνης 220 ευρώ.

  • Στη μνήμη της μητέρας μας Λεωτσάκου Ειρήνης, που για πάνω από 4 δεκαετίες τίμησε τον τίτλο του μέλους του ΚΚΕ, προσφέρουμε στο Κόμμα μας το ποσό των 100 ευρώ μέσω της ΚΟ Ε' Διαμερίσματος Πειραιά.

Τα παιδιά της

Θωμάς, Παναγιώτης, Γιώργος

Περιοδεία του Ν. Αμπατιέλου στην Αίγινα

Συνεχίζεται το Σάββατο 16/3 η περιοδεία στην Αίγινα από τον Νίκο Αμπατιέλο, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτή Α' Πειραιά του Κόμματος. Στις 8 π.μ. θα μιλήσει σε συγκέντρωση εργαζομένων στις εγκαταστάσεις του σούπερ μάρκετ «Κρητικός», και στις 10 π.μ. θα περιοδεύσει στην αγορά της Αίγινας.

ΛΙΒΑΔΕΙΑ
Εκδήλωση για τους αγρότες

Εκδήλωση - συζήτηση με θέμα: «Γιατί στον πιο πλούσιο κάμπο φτωχαίνει ο λαός κι οι βιοπαλαιστές αγρότες δεν μπορούν να επιβιώσουν; Οι ευθύνες της ΕΕ, των κυβερνήσεων και της Περιφέρειας. Η θέση του ΚΚΕ», διοργανώνει η ΤΕ Λιβαδειάς του ΚΚΕ, την Τετάρτη 20 Μάρτη, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα του Εμπορικού Συλλόγου Λιβαδειάς. Θα μιλήσει ο Κώστας Μπασδέκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Στερεάς Ελλάδας.

ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΑΧΑΪΑΣ & ΗΛΕΙΑΣ ΤΩΝ ΚΚΕ - ΚΝΕ
Τιμούν τον κομμουνιστή ήρωα Νίκο Μπελογιάννη

Εκδηλώσεις τιμής για τον κομμουνιστή ήρωα Νίκο Μπελογιάννη θα πραγματοποιήσουν το Σάββατο 31 και την Κυριακή 31 Μάρτη, οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στην Ηλεία και την Αχαΐα αντίστοιχα. Στην Ηλεία, θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στην πλατεία Μπελογιάννη στην Αμαλιάδα (6.30 μ.μ.), ενώ θα προηγηθούν επισκέψεις των Οργανώσεων του Κόμματος και της ΚΝΕ στο ομώνυμο μουσείο στην πόλη.

Στην Αχαΐα, θα γίνει συγκέντρωση στην πλατεία Παντοκράτορος της Ανω Πόλης της Πάτρας (11 π.μ.). Στην εκδήλωση θα συμμετάσχουν με καλλιτεχνικό πρόγραμμα η Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων του δήμου Πατρέων με το Μουσικό Συγκρότημα της ΚΝΕ, όπως και η Θεατρική Ομάδα της Οργάνωσης.

Στην Πάτρα, από το Σάββατο 23 έως το Σάββατο 30 Μάρτη θα λειτουργήσουν δύο εκθέσεις αρχειακού υλικού: Η πρώτη στο αίθριο του βιβλιοπωλείου της «Σύγχρονης Εποχής» (Κανακάρη 159), και η δεύτερη, που αφορά την παρουσία και ζωή του Νίκου Μπελογιάννη στην πόλη, στην πλατεία Παντοκράτορος.

Εξάλλου, επίσκεψη στο Μουσείο Μπελογιάννη στην Αμαλιάδα και στον χώρο του μνημείου του στην πόλη θα πραγματοποιήσει την Κυριακή 24 Μάρτη ο Μαθητικός Τομέας Πάτρας της ΚΝΕ, με αναχώρηση στις 9 π.μ.

Η ΟΓΕ πάει θέατρο

Η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας πάει θέατρο για να παρακολουθήσει την παράσταση «Μάλο Μόμε ή μικρό κορίτσι» την Τετάρτη 27 Μαρτίου, στις 8 μ.μ., στο Θέατρο «Μεταξουργείο» (Ακαδήμου 14, Μεταξουργείο). Οι Σύλλογοι και Ομάδες μπορούν να δηλώνουν άμεσα τη συμμετοχή τους και μέχρι τις 22 Μαρτίου να έχουν πάρει τα εισιτήριά τους από τα γραφεία της Ομοσπονδίας. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Το έργο είναι βασισμένο στην ομώνυμη νουβέλα της Χαρούλας Αποστολίδου, σε διασκευή και σκηνοθεσία Νάντιας Δαλκυριάδου. Παίζουν: Δέσποινα Σαραφείδου, Ξένια Αλεξίου, Ηρα Ρόκου. Φιλική συμμετοχή: Μπακάρ Αλμπακάρ.

Προσφορά για το Μνημείο στον Κώττα

Οι καπετάνιοι του Εμπορικού Ναυτικού Θανάσης Αναστόπουλος και Δημήτρης Μουτούρης προσφέρουν 500 και 300 ευρώ, αντίστοιχα, για την ανέγερση του Μνημείου στο χωριό Κώττας προς τιμήν των 42 ναυτεργατών μαχητών του ΔΣΕ που έπεσαν στις μάχες.

«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΚΑΒΑΛΑΣ
Να ακυρωθεί η συναυλία της Στρατιωτικής Ακαδημίας των ΗΠΑ

Να ακυρωθεί η συναυλία με τη χορωδία της Στρατιωτικής Ακαδημίας των ΗΠΑ, που διοργανώνει ο δήμος στις 25 Μάρτη, με τη στήριξη και συμμετοχή του Μουσικού Σχολείου Καβάλας, ζητά η «Λαϊκή Συσπείρωση» δήμου Καβάλας και καλεί να οριστεί έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, για το θέμα.

Καταγγέλλει τη διοίκηση του δήμου ότι δίνει βήμα στον πιο δολοφονικό στρατό του πλανήτη να «ξεπλυθεί» μέσω του πολιτισμού. Επιχειρείται να αναδειχτεί η δήθεν καλλιτεχνική προσφορά του για να κρυφτούν τα δεκάδες εγκλήματά του σε όλο τον κόσμο.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» σημειώνει επίσης: «Ακόμα πιο εξοργιστικό είναι το γεγονός πως η συναυλία προγραμματίζεται για τις 25 Μάρτη, το μήνυμα της οποίας είναι επίκαιρο σήμερα όσο ποτέ: Ο λαός μπορεί να σαρώσει τη μοιρολατρία, μπορεί να επιβάλει το δίκιο του, αν το θελήσει και δράσει. Αλλά και γιατί εκείνες τις μέρες συμπληρώνονται 25 χρόνια από τη στρατιωτική επέμβαση των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στην πρώην Γιουγκοσλαβία, ενάντια στην οποία ξεσηκώθηκε μαζικά ο ελληνικός λαός».

Τέλος, καλεί τον λαό της Καβάλας να εκφράσει την αντίθεσή του στην παρουσία των γερακιών του πολέμου στην περιοχή που έρχονται με το μανδύα του πολιτισμού και της μουσικής και κάθε μαζικό λαϊκό φορέα να αντιδράσει σε αυτήν την απαράδεκτη επιδίωξη, κάνοντας καθαρό ότι είναι ανεπιθύμητοι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ