ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 12 Ιούλη 2001
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΠΑΣΟΚ
Ολο και βαθύτερα στο λαβύρινθο της κρίσης

Στο λαβύρινθο ενός αρνητικού κλίματος, που εκτός από τη δραματική κατάσταση του Χρηματιστηρίου επιδεινώνεται και από τις νέες δημοσκοπήσεις που έρχονται στο φως της δημοσιότητας, συνεχίζει να κινείται η κυβέρνηση, παρά τις προσπάθειες του πρωθυπουργού, είτε με τις δημόσιες εμφανίσεις του, είτε με την επίσπευση του συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ, να ανατάξει το κλίμα. Κλίμα που φαίνεται να προβληματίζει σοβαρά και τους μεγαλοεπιχειρηματίες, αν κρίνει κανείς από την «εκτός επίσημου προγράμματος» επίσκεψη που πραγματοποίησε χτες ο Βαρδής Βαρδινογιάννης στο Μέγαρο Μαξίμου...

Μεγαλώνει η «ψαλίδα» στις δημοσκοπήσεις

Σύμφωνα με τις δυο νέες δημοσκοπήσεις, που έγιναν γνωστές, τόσο η ψαλίδα όσον αφορά στην παράσταση νίκης στις επόμενες εκλογές όσο και εκείνη που αφορά στο ερώτημα για το ποιος είναι «καταλληλότερος» πρωθυπουργός ανοίγουν σε βάρος του ΠΑΣΟΚ και του Κ. Σημίτη και υπέρ της ΝΔ και του Κ. Καραμανλή.

Συγκεκριμένα, στη δημοσκόπηση της «Μέτρον Ανάλυσις» (δείγμα 2.004 ψηφοφόροι - διάστημα 24/6-5/7/2001), που παρουσίασε χτες ο «Αντέννα», το ΠΑΣΟΚ υπολείπεται πέραν των 30 μονάδων της ΝΔ στην παράσταση νίκης (21,5% έναντι 53%), υπολείπεται κατά 7,4 μονάδες στην πρόθεση ψήφου (ΠΑΣΟΚ 29%, ΝΔ 36,4%, ΚΚΕ 5,3%, ΣΥΝ 3,6%, ΔΗΚΚΙ 1,9%, ΚΕΠ 7,4%), ενώ ο Κ. Καραμανλής έχει προβάδισμα στο ερώτημα «ποιος είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός» (32,1% έναντι 31,9% του Κ. Σημίτη). Το αξιοσημείωτο της δημοσκόπησης είναι το στοιχείο που αφορά στην απόρριψη του δικομματισμού, καθώς το 79,2% των ερωτηθέντων δηλώνει μη ικανοποιημένο από την κυβέρνηση και το 73,3% από την αξιωματική αντιπολίτευση!

Σε ό,τι αφορά στη δημοσκόπηση της VPRC η ψαλίδα, όπως είπαμε, ανοίγει, με τη ΝΔ να προηγείται 11 μονάδες στην πρόθεση ψήφου και τον Κ. Καραμανλή να προηγείται σχεδόν 10 μονάδες του Κ. Σημίτη.

Ας σημειωθεί ότι στην πρώτη δημοσκόπηση και στο ερώτημα αν το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ θα έχει θετικά αποτελέσματα για την κυβέρνηση, υπέρ απαντά το 42,9%, στοιχείο που προσπαθούν να αξιοποιήσουν οι κυβερνώντες μιλώντας για «χαραμάδα ελπίδας».

Ωστόσο, την ίδια ώρα στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού, αν και μιλούσαν για την «απόκλιση» που εμφανίζουν μεταξύ τους οι δυο δημοσκοπήσεις, δεν αρνούνταν ότι «η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη»...

«Εργασιοθεραπεία» και... «γεύματα»

Η γνωστοποίηση των παραπάνω δημοσκοπήσεων καθώς και η δήλωση Καραμανλή περί «ακυβέρνητης χώρας» προκάλεσαν την αντίδραση του Κ. Σκανδαλίδη, ο οποίος μετά τη συνάντησή του με τον Κ. Σημίτη δήλωσε ότι οι εκλογές στο εσωτερικό της ΝΔ συνιστούν «διαγκωνισμό για το ποιος θα πάρει τις αυριανές καρέκλες», πληροφόρησε τον αρχηγό της ΝΔ ότι «έτσι δεν κυβερνιέται η χώρα» και κατέληξε καλώντας τα στελέχη της ΝΔ «να μη βιάζονται»...

Πέρα από τις παραπάνω «φιλότιμες» δηλώσεις, το αρνητικό κλίμα για την κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ αναμένεται να αντιμετωπιστεί με τη μέθοδο της... εργασιοθεραπείας. Ετσι σήμερα έχουν προγραμματιστεί να συνεδριάσουν το πρωί το Συντονιστικό της Εκτελεστικής Γραμματείας και το απόγευμα το ΕΓ του ΠΑΣΟΚ, ενώ το πρωί θα συνεδριάσει και το Υπουργικό Συμβούλιο. Αύριο, δε, ο Κ. Σημίτης έχει προγραμματίσει μια ακόμα δημόσια εμφάνιση, αυτή τη φορά στην Ψυττάλεια. Οσο για την επόμενη βδομάδα (και σε μια προσπάθεια ισοσκελισμού του προβλήματος που δημιουργήθηκε με την Κίνα και την ακύρωση του προγραμματισμένου ταξιδιού του πρωθυπουργού στο Πεκίνο) ανακοινώθηκε ότι τελικά θα μεταβεί στη Μόσχα, όπου θα συναντηθεί με τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο της ΔΟΕ και αναμένεται να έχει συνάντηση με τον Πούτιν.

Πέραν των παραπάνω, όμως, από το ΠΑΣΟΚ δε λείπουν και τα... «γεύματα» ενόψει του συνεδρίου. Ετσι μετά το γεύμα του Α. Τσοχατζόπουλου με 30 βουλευτές, χτες επρόκειτο να δραστηριοποιηθεί στην ίδια κατεύθυνση η ομάδα των «εκσυγχρονιστών». Στο εν λόγω «γεύμα», που όπως αναφερόταν την πρωτοβουλία του είχαν οι Νεονάκης- Πρωτόπαππας, μεταξύ άλλων είχαν κληθεί να παραβρεθούν οι Αποστολίδης, Σπυρόπουλος, Γείτονας, Σμυρλής, Κουτσούκος.

Ο Βαρδινογιάννης στο Μαξίμου

Τέλος, όπως αναφέρθηκε ήδη, χτες συναντήθηκε με τον Κ. Σημίτη ο πρόεδρος της «Μότορ Οϊλ», Βαρδής Βαρδινογιάννης. Πηγές του Μαξίμου που αρχικά θέλησαν να κρατήσουν κρυφή τη συνάντηση, αργότερα έλεγαν ότι επρόκειτο για μια συνάντηση «εκτός ημερήσιας δραστηριότητας» του πρωθυπουργού, στην οποία δε δίνεται διάσταση... Ομολογούσαν ωστόσο ότι μεταξύ των δυο ανδρών έγινε «γενική κουβέντα για την κατάσταση»... Δεν έκρυβαν επίσης ότι λόγω και της εισόδου της «Μότορ Οϊλ» στο Χρηματιστήριο, οι εξελίξεις στη Σοφοκλέους απασχολούν ιδιαίτερα τον Β. Βαρδινογιάννη... Οι ίδιοι παράγοντες δεν έκρυβαν ωστόσο τον σκεπτικισμό τους αν ακόμα και «κόλπα» ανάλογα με εκείνα που έγιναν προεκλογικά από την κυβέρνηση, θα μπορούσαν πλέον να αντιμετωπίσουν την κατάσταση στο Χρηματιστήριο.

Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ
«Οραμά του» να μας κάνει... παράρτημα της ΕΕ!

Τα κράτη - μέλη της ΕΕ «να παραχωρήσουν ένα μεγαλύτερο ποσοστό κυριαρχικών δικαιωμάτων» (!) στις Βρυξέλλες, υποστήριξε χτες ο πρωθυπουργός

Το «όραμά του» για ενδυνάμωση του ιμπεριαλιστικού κέντρου των Βρυξελλών με τρόπο που δε θα έχει να «ζηλέψει» τίποτα από το ιμπεριαλιστικό κέντρο των ΗΠΑ, τη θέση του ότι το εθνικό κράτος πρέπει να καταγγελθεί ως ιστορικό μίασμα (!) και να πάρει τη θέση... κουκκίδας σε ένα νέο «παγκοσμιοποιημένο» χάρτη, που τα σύνορα τα καθορίζουν οι πολυεθνικές, σε συνδυασμό με την απεγνωσμένη του προσπάθεια να εμφανιστεί σαν διαφημιστής του ανύπαρκτου «κοινωνικού προσώπου» της ΕΕ, παρουσίασε χτες ο Κ. Σημίτης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Ζάππειο, στην ημερίδα με θέμα «Το μέλλον της Ευρώπης και η Ελλάδα».

Ο πρωθυπουργός τάχθηκε χωρίς περιστροφές υπέρ της «μετεξέλιξης της ΕΕ σε πολιτική ένωση με ομοσπονδιακό χαρακτήρα». Αφού, δε, τάχθηκε υπέρ της «δυνατότητας» των κρατών - μελών «να παραχωρήσουν ένα μεγαλύτερο ποσοστό κυριαρχικών επιλογών τους» στην ΕΕ (!), επιφύλαξε για όσους αρνούνται αυτή την προοπτική της πλήρους υποτέλειας, την... κατηγορία ότι επιζητούν την «επιστροφή του εθνικού κράτους». «Είμαστε αντίθετοι σε οποιαδήποτε ιδέα επανεθνικοποίησης πολιτικών», συμπλήρωσε. Δίνοντας, παράλληλα, τα σαφή διαπιστευτήρια του... υπερεθνικού ραγιαδισμού του (από τον οποίο διαπνέεται το μεγάλο κεφάλαιο της χώρας μας στην προσπάθειά του να γευτεί μεγαλύτερο μερίδιο από τον ενδοϊμπεριαλιστικό ανταγωνισμό με αποτέλεσμα να γίνεται όλο και πιο επιθετικό), ο Κ. Σημίτης δήλωσε με έμφαση ότι «η ανάπτυξη της κοινής εξωτερικής πολιτικής και ειδικότερα της κοινής ευρωπαϊκής άμυνας αποτελούν τους κύριους συντελεστές για την ενίσχυση του διεθνούς ρόλου της Ενωσης», ώστε να «λειτουργήσει συμπληρωματικά και προς την Ατλαντική Συμμαχία». Παραπέρα ο πρωθυπουργός τάχθηκε υπέρ της ανάδειξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε «κυβερνητικό όργανο», το οποίο μάλιστα, εκτός από τις εκτελεστικές «θα διατηρήσει συγχρόνως και τις νομοθετικές πρωτοβουλίες»!

Σε αυτή την εκτός ελέγχου «ευρω-τροχιά» του, ο Κ. Σημίτης δήλωσε ότι «χρειάζεται ένας "ενιαίος δικαστικός χώρος" καθώς και ένας "ενιαίος αστυνομικός χώρος"» στην ΕΕ ώστε, όπως ισχυρίστηκε, «η ιθαγένεια της Ενωσης να αποκτήσει ουσιαστικό περιεχόμενο»... Περιττό να αναφερθεί ότι τάχθηκε υπέρ και της «φορολογικής εναρμόνισης» εντός της ΕΕ.

Σημειωτέον, ότι υπερκεράζοντας σε σαφήνεια ακόμα και τον... Σρέντερ, δεν παρέλειψε να ταχθεί υπέρ της εμβάθυνσης των ανισοτήτων και των πολλαπλών ταχυτήτων εντός της ΕΕ, στο όνομα μιας «ευελιξίας» που θα επιτρέπει, όπως είπε, με αφορμή την επερχόμενη διεύρυνση, «να μην καθορίζει τους ρυθμούς της ΕΕ το τελευταίο πλοίο της νηοπομπής»! Μάλιστα, όπως τόνισε, οι ρυθμίσεις που λήφτηκαν στη Σύνοδο της Νίκαιας και με τις οποίες οριοθετήθηκε το μοντέλο των πολλαπλών ταχυτήτων δεν ήταν παρά... ένα βήμα που πρέπει να «ολοκληρωθεί» στη Διακυβερνητική του 2004, ώστε να επιβληθεί ένα θεσμικό μοντέλο που «θα επιτρέπει διαφορετικούς βαθμούς ολοκλήρωσης»!

Εκείνο που επίσης πρέπει να τονιστεί, είναι ότι ο πρωθυπουργός κατέβαλε προσπάθειες, ώστε το ανωτέρω «όραμά του» να διανθιστεί και από τις απαραίτητες πομφόλυγες περί του «κοινωνικού προσώπου» της ΕΕ, του ρόλου της ως δύναμης «σταθερότητας, δημοκρατίας και ευημερίας»... Φυσικά οι αναφορές του, όπως ότι η ΕΕ «υπάρχει για την κοινωνία και τους πολίτες της» (!), ή ότι απαιτείται να υπάρξει «πραγματική σύγκλιση», ειδικά σε μια στιγμή που κανείς δεν κρύβει ότι το αντι-ασφαλιστικό μοντέλο που προωθείται και στην Ελλάδα έχει πανευρω-ενωσιακή διάσταση, μόνο γέλωτα προκαλούν στο άκουσμά τους.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
«Σκιώδης» ανακατανομή εξουσίας

Εντείνει ταυτόχρονα τις πιέσεις για σκληρά αντιλαϊκά μέτρα, ενθαρρημένη από τα γκάλοπ

Τη «σκιώδη κυβέρνησή» της έχει από χτες η ΝΔ, η οποία στο εξής, επιχειρώντας να ξεπεράσει και τις όποιες «πληγές» προκλήθηκαν κατά τις χτεσινές εκλογές, θα επιχειρήσει «φυγή προς τα εμπρός», εντείνοντας τις πιέσεις για αντιλαϊκά μέτρα, ενθαρρημένη και από τα «φρέσκα» γκάλοπ που τη δείχνουν να εδραιώνει το προβάδισμά της. Η ανάδειξη των νέων οργάνων της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, για πρώτη φορά μέσα από εκλογές, αποτέλεσε μια καθαρά «εσωτερική» υπόθεση ανακατανομής της εξουσίας, η οποία μάλλον άφησε αλώβητη την κυριαρχία του Κ. Καραμανλή, ενώ έφερε στην επιφάνεια διάφορες επιμέρους αντιθέσεις και «ετερόκλητες» ομαδοποιήσεις που προκάλεσαν «εκπλήξεις» σε ορισμένες ψηφοφορίες. Οι ποικίλες ερμηνείες που δίνονταν από βουλευτές για τους λόγους που οδήγησαν σ' αυτές τις «εκπλήξεις» δεν ξεφεύγουν από τα πλαίσια μιας διαμάχης για την καρέκλα και τη συμμετοχή στη νομή της εξουσίας.

Η πρώτη έκπληξη της χτεσινής ψηφοφορίας ήρθε στην εκλογή για τη θέση του συντονιστή της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, όπου ο Γ. Σαλαγκούδης επικράτησε του Γ. Βουλγαράκη με ψήφους 13 έναντι 7. Η δεύτερη έκπληξη ήταν στον τομέα Τουρισμού όπου ο Α. Λιάσκος εξελέγη με 15 ψήφους έναντι 4 του Θ. Κασσίμη. Στον τομέα Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης σημειώθηκε η τρίτη «έκπληξη» καθώς υπεύθυνος εξελέγη ο Ι. Λαμπρόπουλος, που επικράτησε του Αλ. Λυκουρέζου.

Ο Ν. Κακλαμάνης υπερίσχυσε της Μ. Γιαννάκου για τη θέση του συντονιστή στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων με 11 ψήφους έναντι 8. Τομεάρχης Υγείας εξελέγη ο Α. Γιαννόπουλος (απέναντι στον Π. Μελά), Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων ο Γ. Γιακουμάτος (με αντίπαλο τον Π. Παναγιωτόπουλο) και Μεταφορών και Επικοινωνιών ο Α. Χειμάρας (έχασε ο Α. Παπαληγούρας).

Για τη θέση του συντονιστή στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, ο Γ. Αλογοσκούφης επικράτησε με 10 ψήφους του Δ. Κωστόπουλου, ο οποίος πήρε 9 ψήφους, αν και είχε, όπως λέγεται, την υποστήριξη του Μ. Εβερτ. Στη «μάχη» για τον τομέα ΠΕΧΩΔΕ, ο Σ. Τσιτουρίδης, στη δεύτερη ψηφοφορία, επικράτησε με 12 ψήφους έναντι 7 του Β. Κορκολόπουλου.

Νωρίτερα στην Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας συντονιστής εξελέγη η Ντ. Μπακογιάννη που δεν είχε αντιπάλους με 14 ψήφους θετικές και 4 λευκά. Υπεύθυνος του τομέα Εξωτερικών αναδείχτηκε ο Αρ. Παυλίδης (αναπληρωτής ο Ευρ. Στυλιανίδης), ενώ επικεφαλής του τομέα Αμυνας αναλαμβάνει ο Σπ. Σπηλιωτόπουλος (αναπληρωτής ο Λ. Λυμπερακίδης). Τον τομέα Μακεδονίας - Θράκης αναλαμβάνει ο Γ. Παναγωτόπουλος με αναπληρωτή τον Ευ. Χαϊτίδη, ενώ τον τομέα Αιγαίου καταλαμβάνει ο Αθ. Βαρίνος.

Συντονιστής της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης αναδείχτηκε ο Βύρων Πολύδωρας, ο οποίος άλλωστε ήταν χωρίς αντίπαλο, που συγκέντρωσε δεκαπέντε θετικές ψήφους και τέσσερις αρνητικές. Στον τομέα Δικαιοσύνης ο Ν. Κατσαρός επικράτησε του Απ. Ανδρεουλάκου, ενώ ο Χρήστος Ζώης θα είναι αναπληρωτής, αφού δεν είχε αντίπαλο. Στον τομέα Δημόσιας Τάξης ο Χρήστος Μαρκογιαννάκης θα είναι τομεάρχης και ο Γ. Γαρουφαλιάς αναπληρωτής, καθώς και οι δύο δεν είχαν αντίπαλο.

Αναμενόμενα ήταν τα αποτελέσματα στους τομείς Ανάπτυξης και Εμπορικής Ναυτιλίας. Ο Αθ. Νάκος χωρίς αντίπαλο αναδείχτηκε υπεύθυνος του τομέα Ανάπτυξης με αναπληρωτή τον Ν. Τσιαρτσιώνη, ενώ ο Μ. Βαρβιτσιώτης κατέλαβε τη θέση του υπεύθυνου για τον τομέα Εμπορικής Ναυτιλίας με αναπληρωτή τον Κ. Τσιπλάκη.

Αναπληρωτής στον τομέα ΥΠΕΧΩΔΕ είναι ο Γ. Τρυφωνίδης. Στον τομέα Οικονομικών, τομεάρχης εξελέγη ο Αδάμ Ρεγκούζας και αναπληρωτής ο Θεόδωρος Σκρέκας. Οι δύο βουλευτές δεν είχαν αντίπαλο στην ψηφοφορία. Χωρίς αντίπαλο ήταν και στον Τομέα Εθνικής Οικονομίας ο τομεάρχης Νίκος Νικολόπουλος και ο αναπληρωτής Ηλίας Καλιώρας.

«Εφυγε» η Μαρία - Λουίζα Κατημερτζή

Η κηδεία της γίνεται σήμερα, στις 6 μμ, από το Νεκροταφείο Καισαριανής. Συλλυπητήρια της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα

«Εφυγε», χτες, απροσδόκητα και κηδεύεται σήμερα Πέμπτη 12 του Ιούλη, στις 6 το απόγευμα, από το Νεκροταφείο Καισαριανής, η Μαρία - Λουίζα Κατημερτζή, σύζυγος του δημάρχου Καισαριανής Γιώργου Κατημερτζή. Τα «θερμά συλλυπητήρια για το θάνατο της αγαπημένης σου συντρόφισσας» εξέφρασε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, με συλλυπητήριο τηλεγράφημά της στο σύντροφο Γιώργο Κατημερτζή.

Η Μαρία - Λουίζα Κατημερτζή γεννήθηκε στη Γερμανία το 1937. Το 1960 γνωρίστηκε με το σημερινό δήμαρχο Καισαριανής και παντρεύτηκαν το 1961 οπότε απέκτησαν και το πρώτο τους παιδί.

Το 1967 επιστρέφουν και εγκαθίστανται μόνιμα στην Ελλάδα, όπου αποκτούν το δεύτερο παιδί τους.

Η Μαρία - Λουίζα, υπήρξε μέλος του ΚΚΕ για μεγάλο διάστημα και συμμετείχε σε όλους τους κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες. Γυναίκα με άποψη, στάθηκε σταθερά στο πλευρό του δημάρχου και τον στήριξε σε όλες τις δύσκολες στιγμές, φροντίζοντας ταυτόχρονα ως υποδειγματική μητέρα την οικογένειά της.

Η Καισαριανή αποχαιρετά σήμερα τη δημότισσά της εκφράζοντας τη συμπαράσταση όλων στον δήμαρχο Γιώργο Κατημερτζή και του εύχεται κουράγιο στη θλίψη του.

Σε έκτακτη συνεδρίασή του το Δημοτικό Συμβούλιο της Καισαριανής αποφάσισε: Να παραχωρηθεί δωρεάν τάφος. Να εκφράσει τα συλλυπητήριά του στον δήμαρχο και την οικογένειά του. Να καταθέσει στεφάνι και να εκφωνήσει επικήδειο ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου.

Οι κομματικές οργανώσεις Καισαριανής του ΚΚΕ, εκφράζουν τη βαθιά λύπη τους και συμπαράσταση στο βαρύ πένθος του συντρόφου δημάρχου Καισαριανής Γιώργου Κατημερτζή και της οικογένειά του για τον απροσδόκητο θάνατο της συζύγου του Μαρίας - Λουίζας Κατημερτζή που, όπως τονίζεται, συμμετείχε ενεργά στους αγώνες του Κόμματος για δημοκρατία, κοινωνική προκοπή και σοσιαλισμό. Οι κομματικές οργανώσεις Καισαριανής, στη μνήμη της προσφέρουν το ποσό των 60 χιλιάδων δραχμών στο «Ριζοσπάστη».

«Φόρα - παρτίδα»!

«Δεν είμαστε δογματικοί στην εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων στην ΕΕ, εξάλλου έχουμε εκχωρήσει πολλά μέχρι σήμερα».

Η παραπάνω δήλωση έχει, πραγματικά, τη δική της ιστορία. Ειπώθηκε τον Οκτώβρη του 1999, στο Τάμπερε της Φινλανδίας, κατά τη διάρκεια της εκεί έκτακτης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, από τον υπουργό Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου. Στο άκουσμά της, οι δημοσιογράφοι έμειναν ...«κάγκελο». Οπότε και άρχισε ένας αγώνας δρόμου από τους διάφορους Πανταγιάδες του Μεγάρου Μαξίμου, ώστε να τους βγάλουν ...τρελούς τους δημοσιογράφους. «Ποτέ δεν είπε τέτοιο πράγμα ο Γιώργος» και άλλα τέτοια εξυπνακίστικα, ισχυρίζονταν οι Πανταγιάδες, λίγο μετά τη συνέντευξη του υπουργού. Επειδή, όμως, η δήλωση ήταν ομολογία πρώτου μεγέθους, οι κύριοι αυτοί θέλησαν να ...«γαϊδουροδέσουν». Και νόμισαν ότι τα κατάφεραν, φτάνοντας ακόμα και στην πλαστογραφία! Ετσι, πλαστογράφησαν το επίσημο απομαγνητοφωνημένο κείμενο της συνέντευξης του υπουργού και στη θέση της επίμαχης δήλωσης έγραψαν άλλα ντ' άλλων! Ευτυχώς, ο, μακαρίτης πια, έντιμος συνάδελφος, ο Αχιλλέας Χατζόπουλος, είχε προλάβει να στείλει την επίμαχη δήλωση στο ειδησεογραφικό πρακτορείο που εργαζόταν και η αλήθεια δεν κατέστη δυνατόν να πλαστογραφηθεί.

***

Θυμίζουμε αυτήν την ιστορία, όχι γιατί κανείς αμφιβάλλει για το ρόλο της ΕΕ και για τη θέση της χώρας μας σ' αυτήν. Οχι γιατί ο κ. Παπανδρέου είχε πει τίποτα ισοδύναμο με την «ανακάλυψη της Αμερικής». Θυμίζουμε την ιστορία, ωστόσο, για να σημειώσουμε ότι, μόλις πριν από ενάμιση χρόνο, τέτοιου είδους ομολογίες μόνον από «λάθος» γίνονταν. Τέτοιου είδους ομολογίες (του αυτονόητου και τίποτα περισσότερο) επιχειρείτο να αποκρύπτονται και να ανακαλούνται από το ΠΑΣΟΚ «της λαϊκής κυριαρχίας και της εθνικής ανεξαρτησίας», μέχρι βαθμού πλαστογραφίας!

***

Ομως, πλέον, ο κατήφορός τους είναι τέλειος. Τώρα πια, δεν αρκούνται να κάνουν ό,τι κάνουν. Το λένε κιόλας! Εκείνο που πριν ενάμιση χρόνο καμώνονταν ότι δεν το είπαν ποτέ, εκείνο που τότε θέλησαν να το κουκουλώσουν, τώρα «μας το πετάνε στα μούτρα»! «Φόρα παρτίδα», ευθέως και απερίφραστα. Και, μάλιστα, διά στόματος πρωθυπουργού. Υπέρ της «ευελιξίας» στην ΕΕ, «που θα αφήνει τα κράτη εκείνα που είναι έτοιμα και ικανά να παραχωρήσουν ένα μεγαλύτερο ποσοστό κυριαρχικών επιλογών τους» στις Βρυξέλλες, τάχθηκε χτες ο Κ. Σημίτης! Ετσι, ορθά - κοφτά. Θέλουμε να είμαστε ραγιάδες και νομαρχία της ΕΕ, γιατί έτσι θα κερδίσει περισσότερα το εγχώριο κεφάλαιο από την «παγκοσμιοποίηση», δήλωσε στην ουσία ο πρωθυπουργός. Ποια κυριαρχικά δικαιώματα και κουραφέξαλα!

Ιδού το «όραμα» του κ. Σημίτη. `Η, μήπως, όπως και στην περίπτωση Παπανδρέου, θα ανακαλύψει αύριο ο κ. Πανταγιάς ότι ο πρωθυπουργός «ουδέποτε είπε τέτοιο πράγμα»;..


Ν. Μπ.

Δείτε στον «902 TV»

Παρακολουθήστε από την τηλεόραση του «902» σήμερα Πέμπτη:

  • Στις 18.10 στην εκπομπή «Με τη ματιά του ρεπόρτερ», προσφυγή στο διεθνές δικαστήριο για τη χρήση όπλων με απεμπλουτισμένο ουράνιο στη Γιουγκοσλαβία.
  • Στις 19.30 στην εκπομπή «Auto Sprint» ο Στράτος Φωτεινέλης που επιμελείται και παρουσιάζει την εκπομπή συζητά με τον πρωταθλητή αγώνων Δημήτρη Νασούλα και απαντούν στα ερωτήματα των ακροατών. Επίσης, ρεπορτάζ και εικόνες από το γερμανικό πρωτάθλημα τουρισμού στην πίστα του Νόρστινγκ στη Νυρεμβέργη, από τον τελευταίο αγώνα ΚΑΡΤ στην Καλαμάτα και από το ΡΑΛΙ Στερεάς Ελλάδας.
Τέλη Ιουλίου «εξετάζεται» ο Τομ Μίλερ

Περί τα τέλη του Ιούλη αναμένεται να κατατεθεί στη Γερουσία ο φάκελος της υποψηφιότητας του Τομ Μίλερ για τη θέση του πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Αθήνα. Η διαδικασία περιλαμβάνει και την εμφάνιση του ίδιου του Αμερικανού διπλωμάτη ενώπιον της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων.

Ο Τομ Μίλερ θα κληθεί να απαντήσει στις ερωτήσεις των γερουσιαστών σχετικά με την πολιτική που θα ακολουθήσουν οι ΗΠΑ έναντι της Ελλάδας τα επόμενα χρόνια, τις σχέσεις της Αθήνας με την Αγκυρα, καθώς και τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Βαλκανικής.

Εάν, όπως αναμένεται, η επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων κάνει δεκτό το διορισμό του Αμερικανού διπλωμάτη, ο φάκελος θα προωθηθεί για έγκριση στην Ολομέλεια της Γερουσίας για την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Κ. ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
Κατά της αλλαγής συνόρων

ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ.-

Απόλυτη ταυτότητα απόψεων διαπιστώθηκε στις συνομιλίες που είχαν και σήμερα στο Λουξεμβούργο ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος και ο πρωθυπουργός της χώρας Ζαν Κλοντ Ζουνκέρ, συνομιλίες που κάλυψαν όλο το φάσμα των ευρωπαϊκών προβλημάτων, με ιδιαίτερη έμφαση στην κατάσταση που επικρατεί στα Βαλκάνια.

Τόσο ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, όσο και ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου συμφώνησαν ότι στρατιωτική λύση στο πρόβλημα της ΠΓΔΜ δεν μπορεί να επιτρέψει κάποια μακροχρόνια διευθέτηση του προβλήματος, ενώ παραλλήλως εκδήλωσαν και πάλι την αντίθεσή τους στο ενδεχόμενο αλλαγής των υπαρχόντων συνόρων στην περιοχή.

Αξιοσημείωτο εξάλλου είναι το γεγονός, ότι ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου δήλωσε με αφορμή σχετικό ερώτημα ότι συμφωνεί πλήρως με την επισήμανση που είχε κάνει χτες το βράδυ ο Κωστής Στεφανόπουλος περί επιλεκτικής εφαρμογής από τους ισχυρούς της γης, των αρχών του διεθνούς δικαίου.

Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου αναφερόμενος στο Βαλκανικό πρόβλημα, το οποίο προκαλεί δυστυχία στους κατοίκους της περιοχής, πρόβλημα περίπλοκο, όπως είπε χαρακτηριστικά, επισήμανε ότι η στιγμή είναι κατάλληλη για να ακούσουμε και να διαπραγματευτούμε και όχι να αντιμαχόμαστε και εξέφρασε την πεποίθηση, ότι δεν πρέπει να υπάρξει επαναπροσδιορισμός των συνόρων.

Η παρουσία της Ευρώπης στην ΠΓΔΜ είναι ειρηνευτική είπε ο κ. Ζουνκέρ, σημειώνοντας ότι η παρουσία της μπορεί να μην είναι πολύ ορατή, αλλά είναι πιο ουσιαστική από τη στρατιωτική παρουσία. Και προτιμώ αυτή την παρουσία, συμπλήρωσε.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ