Πέμπτη 12 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΠΑΣΟΚ
Ολο και βαθύτερα στο λαβύρινθο της κρίσης

Στο λαβύρινθο ενός αρνητικού κλίματος, που εκτός από τη δραματική κατάσταση του Χρηματιστηρίου επιδεινώνεται και από τις νέες δημοσκοπήσεις που έρχονται στο φως της δημοσιότητας, συνεχίζει να κινείται η κυβέρνηση, παρά τις προσπάθειες του πρωθυπουργού, είτε με τις δημόσιες εμφανίσεις του, είτε με την επίσπευση του συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ, να ανατάξει το κλίμα. Κλίμα που φαίνεται να προβληματίζει σοβαρά και τους μεγαλοεπιχειρηματίες, αν κρίνει κανείς από την «εκτός επίσημου προγράμματος» επίσκεψη που πραγματοποίησε χτες ο Βαρδής Βαρδινογιάννης στο Μέγαρο Μαξίμου...

Μεγαλώνει η «ψαλίδα» στις δημοσκοπήσεις

Σύμφωνα με τις δυο νέες δημοσκοπήσεις, που έγιναν γνωστές, τόσο η ψαλίδα όσον αφορά στην παράσταση νίκης στις επόμενες εκλογές όσο και εκείνη που αφορά στο ερώτημα για το ποιος είναι «καταλληλότερος» πρωθυπουργός ανοίγουν σε βάρος του ΠΑΣΟΚ και του Κ. Σημίτη και υπέρ της ΝΔ και του Κ. Καραμανλή.

Συγκεκριμένα, στη δημοσκόπηση της «Μέτρον Ανάλυσις» (δείγμα 2.004 ψηφοφόροι - διάστημα 24/6-5/7/2001), που παρουσίασε χτες ο «Αντέννα», το ΠΑΣΟΚ υπολείπεται πέραν των 30 μονάδων της ΝΔ στην παράσταση νίκης (21,5% έναντι 53%), υπολείπεται κατά 7,4 μονάδες στην πρόθεση ψήφου (ΠΑΣΟΚ 29%, ΝΔ 36,4%, ΚΚΕ 5,3%, ΣΥΝ 3,6%, ΔΗΚΚΙ 1,9%, ΚΕΠ 7,4%), ενώ ο Κ. Καραμανλής έχει προβάδισμα στο ερώτημα «ποιος είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός» (32,1% έναντι 31,9% του Κ. Σημίτη). Το αξιοσημείωτο της δημοσκόπησης είναι το στοιχείο που αφορά στην απόρριψη του δικομματισμού, καθώς το 79,2% των ερωτηθέντων δηλώνει μη ικανοποιημένο από την κυβέρνηση και το 73,3% από την αξιωματική αντιπολίτευση!

Σε ό,τι αφορά στη δημοσκόπηση της VPRC η ψαλίδα, όπως είπαμε, ανοίγει, με τη ΝΔ να προηγείται 11 μονάδες στην πρόθεση ψήφου και τον Κ. Καραμανλή να προηγείται σχεδόν 10 μονάδες του Κ. Σημίτη.

Ας σημειωθεί ότι στην πρώτη δημοσκόπηση και στο ερώτημα αν το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ θα έχει θετικά αποτελέσματα για την κυβέρνηση, υπέρ απαντά το 42,9%, στοιχείο που προσπαθούν να αξιοποιήσουν οι κυβερνώντες μιλώντας για «χαραμάδα ελπίδας».

Ωστόσο, την ίδια ώρα στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού, αν και μιλούσαν για την «απόκλιση» που εμφανίζουν μεταξύ τους οι δυο δημοσκοπήσεις, δεν αρνούνταν ότι «η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη»...

«Εργασιοθεραπεία» και... «γεύματα»

Η γνωστοποίηση των παραπάνω δημοσκοπήσεων καθώς και η δήλωση Καραμανλή περί «ακυβέρνητης χώρας» προκάλεσαν την αντίδραση του Κ. Σκανδαλίδη, ο οποίος μετά τη συνάντησή του με τον Κ. Σημίτη δήλωσε ότι οι εκλογές στο εσωτερικό της ΝΔ συνιστούν «διαγκωνισμό για το ποιος θα πάρει τις αυριανές καρέκλες», πληροφόρησε τον αρχηγό της ΝΔ ότι «έτσι δεν κυβερνιέται η χώρα» και κατέληξε καλώντας τα στελέχη της ΝΔ «να μη βιάζονται»...

Πέρα από τις παραπάνω «φιλότιμες» δηλώσεις, το αρνητικό κλίμα για την κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ αναμένεται να αντιμετωπιστεί με τη μέθοδο της... εργασιοθεραπείας. Ετσι σήμερα έχουν προγραμματιστεί να συνεδριάσουν το πρωί το Συντονιστικό της Εκτελεστικής Γραμματείας και το απόγευμα το ΕΓ του ΠΑΣΟΚ, ενώ το πρωί θα συνεδριάσει και το Υπουργικό Συμβούλιο. Αύριο, δε, ο Κ. Σημίτης έχει προγραμματίσει μια ακόμα δημόσια εμφάνιση, αυτή τη φορά στην Ψυττάλεια. Οσο για την επόμενη βδομάδα (και σε μια προσπάθεια ισοσκελισμού του προβλήματος που δημιουργήθηκε με την Κίνα και την ακύρωση του προγραμματισμένου ταξιδιού του πρωθυπουργού στο Πεκίνο) ανακοινώθηκε ότι τελικά θα μεταβεί στη Μόσχα, όπου θα συναντηθεί με τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο της ΔΟΕ και αναμένεται να έχει συνάντηση με τον Πούτιν.

Πέραν των παραπάνω, όμως, από το ΠΑΣΟΚ δε λείπουν και τα... «γεύματα» ενόψει του συνεδρίου. Ετσι μετά το γεύμα του Α. Τσοχατζόπουλου με 30 βουλευτές, χτες επρόκειτο να δραστηριοποιηθεί στην ίδια κατεύθυνση η ομάδα των «εκσυγχρονιστών». Στο εν λόγω «γεύμα», που όπως αναφερόταν την πρωτοβουλία του είχαν οι Νεονάκης- Πρωτόπαππας, μεταξύ άλλων είχαν κληθεί να παραβρεθούν οι Αποστολίδης, Σπυρόπουλος, Γείτονας, Σμυρλής, Κουτσούκος.

Ο Βαρδινογιάννης στο Μαξίμου

Τέλος, όπως αναφέρθηκε ήδη, χτες συναντήθηκε με τον Κ. Σημίτη ο πρόεδρος της «Μότορ Οϊλ», Βαρδής Βαρδινογιάννης. Πηγές του Μαξίμου που αρχικά θέλησαν να κρατήσουν κρυφή τη συνάντηση, αργότερα έλεγαν ότι επρόκειτο για μια συνάντηση «εκτός ημερήσιας δραστηριότητας» του πρωθυπουργού, στην οποία δε δίνεται διάσταση... Ομολογούσαν ωστόσο ότι μεταξύ των δυο ανδρών έγινε «γενική κουβέντα για την κατάσταση»... Δεν έκρυβαν επίσης ότι λόγω και της εισόδου της «Μότορ Οϊλ» στο Χρηματιστήριο, οι εξελίξεις στη Σοφοκλέους απασχολούν ιδιαίτερα τον Β. Βαρδινογιάννη... Οι ίδιοι παράγοντες δεν έκρυβαν ωστόσο τον σκεπτικισμό τους αν ακόμα και «κόλπα» ανάλογα με εκείνα που έγιναν προεκλογικά από την κυβέρνηση, θα μπορούσαν πλέον να αντιμετωπίσουν την κατάσταση στο Χρηματιστήριο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ