Πέμπτη 12 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μέσα στους αγώνες οι απαντήσεις

Περίπου οκτακόσιες είναι οι οργανώσεις, κοινωνικές και πολιτικές, που δήλωσαν συμμετοχή στις διαδηλώσεις κατά της «παγκοσμιοποίησης» στη Γένοβα. Μια απλή ανάγνωση του καταλόγου των συμμετοχών βοηθά στο να αντιληφθεί κανείς την «πολυχρωμία» αυτού του κινήματος, το οποίο έκανε την πρώτη δυναμική του εμφάνιση στο Σιάτλ των ΗΠΑ, το 1999, και από τότε δίνει το μαχητικό του «παρών» σε κάθε σύναξη των ιμπεριαλιστικών οργανισμών, όπως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η Παγκόσμια Τράπεζα, το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, ο ΟΟΣΑ, η Ευρωπαϊκή Ενωση και, τώρα, στη Γένοβα, το G - 8.

Ηδη, ο όρος «παγκοσμιοποίηση» είναι αρκετά γενικός και, επομένως, είναι βέβαιο ότι αν, θεωρητικά, κάποιος έθετε στους εκπροσώπους αυτών των οργανώσεων το ερώτημα: «Τι σημαίνει για σας η παγκοσμιοποίηση;», θα έπαιρνε μερικές δεκάδες διαφορετικές απαντήσεις. Ομως, πολύ περισσότερες θα είναι οι διαφορετικές απαντήσεις για το «διά ταύτα».

Στο κίνημα κατά της «παγκοσμιοποίησης», όπως και σε όλα τα αντίστοιχα κινήματα, αναπτύσσονται στο εσωτερικό του απόψεις και ρεύματα με διαφορετικούς προσανατολισμούς, εκφράζοντας διαφορετικά ταξικά συμφέροντα.

Είναι εμφανής, παραδείγματος χάριν, η ανάπτυξη μιας ριζοσπαστικής τάσης, που έκανε έντονη την παρουσία της στις διαδηλώσεις του Γκέτεμποργκ, της Γενεύης, της Βαρκελώνης και του Σάλτσμπουργκ και η οποία δεν αρκείται στη γενική καταδίκη της «παγκοσμιοποίησης» και του καπιταλισμού, συνδυάζει την πάλη σε διεθνικό επίπεδο με την πάλη σε εθνικό, τοπικό επίπεδο κατά των συγκεκριμένων εφαρμογών της πολιτικής των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων και προτείνει την προοπτική μιας πολιτικής έξω από το πλαίσιο της σημερινής «νέας καπιταλιστικής τάξης».

Ισχυρή, όμως, είναι και η τάση που εκφράζεται με αιτήματα για την «επαναρύθμιση» του καπιταλισμού, για το μετριασμό των συνεπειών από τις νεοφιλελεύθερες «αναδιαρθρώσεις», για μια πιο ισορροπημένη σχέση ανάμεσα στις ιθύνουσες χώρες του πλανήτη και τις χώρες του «τρίτου κόσμου».

Η τάση αυτή φάνηκε να επικρατεί στο «Κοινωνικό Φόρουμ» του Πόρτο Αλέγκρε, το Γενάρη του 2001, με τις θέσεις για το «φόρο Τόμπιν», τη μείωση των χρεών του «τρίτου κόσμου», τη μεταρρύθμιση των διεθνών νομισματικών οργανισμών, τον καθορισμό νέων κανόνων στο διεθνές εμπόριο. Επικεφαλής αυτής της τάσης είναι το δίκτυο της ATTAC, που έχει κέντρο στη Γαλλία και εκφράζεται από την εφημερίδα «Μοντ Ντιπλοματίκ».

Είναι χαρακτηριστικές και οι αντιδράσεις που σημειώθηκαν από τις διαδηλώσεις στο Γκέτεμποργκ. Αθωώνοντας την κυβέρνηση της Σουηδίας και τη σουηδική αστυνομία, που με ιδιαίτερη αγριότητα χτύπησε τους διαδηλωτές, ο Ολέ Μασάν, εκπρόσωπος Τύπου της ΑΤΤΑC, σε συνέντευξή του στην «Ελευθεροτυπία» δήλωσε: «Είχαμε φθάσει στο σημείο να έχουμε υψηλού επιπέδου συζητήσεις με τους Πρόντι, Σολάνα, Φίσερ γι' αυτά τα θέματα. Ομως, μετά τα πρόσφατα γεγονότα, όλα αυτά ανήκουν στο παρελθόν». Ενας άλλος εκπρόσωπος αυτής της τάσης, ο Γιόργκε Νίλσεν, διευθυντής της δανικής εφημερίδα «Ινφορμασιόν», δήλωσε για το ίδιο θέμα: «Το μεγάλο πρόβλημα που θα αντιμετωπίζει το κίνημα εφεξής είναι να αποφύγουμε τέτοιες καταστάσεις, όπως του Γκέτεμποργκ, που μπορεί να οδηγήσουν ένα τέτοιο κρίσιμο θέμα, όπως τη συζήτηση για την παγκοσμιοποίηση, στην περιθωριοποίηση».

Το βέβαιο είναι ότι, καθώς η «παγκοσμιοποίηση» θα εξελίσσεται και καθώς το κίνημα εναντίον της θα αναπτύσσεται, τα αναπάντητα ερωτήματα για το χαρακτήρα και την προοπτική αυτού του κινήματος θα βρίσκουν την απάντησή τους. Μέσα στους αγώνες.


Δάνης ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ