Πέμπτη 12 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Διγλωσσία καταλογίζει στο ΔΗΣΥ το ΑΚΕΛ

Για διγλωσσία στις θέσεις κυβέρνησης και Δημοκρατικού Συναγερμού μίλησε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Νίκος Κατσουρίδης, με αφορμή την επιστολή του ΔΗΣΥ προς τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας.

Ο Ν. Κατσουρίδης ανέφερε ότι ο Δημοκρατικός Συναγερμός δεν μπόρεσε να κρύψει τη διαφωνία του στους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης, με τους οποίους συμφωνεί και η κυπριακή. Είπε επίσης ότι το ζεϊμπέκικο και οι διδυμοποιήσεις λειτούργησαν ως αφορμή.

Ο Ν. Κατσουρίδης ανέφερε ότι το ΑΚΕΛ ως θέμα αρχής θέτει την επαναπροσέγγιση ως προετοιμασία του εδάφους για λύση. Είπε επίσης ότι το κόμμα του δεν έχει λόγο να διαφωνεί με τις διαβεβαιώσεις της ελληνικής κυβέρνησης ότι ταυτόχρονα προωθείται και το Κυπριακό. Ο Ν. Κατσουρίδης ανέφερε ότι θα έπρεπε ο ΔΗΣΥ να ζητήσει πρώτα τις διευκρινίσεις του και μετά, αν δεν ικανοποιείτο, να προβεί σε δημοσιοποίηση της διαφωνίας του.

Δυσαρεστημένη η ελληνική κυβέρνηση

Δυσαρεστημένη εμφανίζεται η ελληνική κυβέρνηση από το γεγονός της δημοσιοποίησης του περιεχομένου της επιστολής, πριν αυτή φθάσει στον αποδέκτη της. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, σημείωσε πως «πρώτα γνωρίζουν οι δημοσιογράφοι ή οι πολίτες της Κύπρου ποιο είναι το περιεχόμενο της επιστολής και μετά ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, ο οποίος υποτίθεται ότι είναι εκείνος στον οποίο απευθύνεται η επιστολή. Τελικώς, αποφάνθηκε, δεν απευθύνεται στον πρωθυπουργό ή στην ελληνική κυβέρνηση η επιστολή. Απευθύνεται στην κοινή γνώμη της Κύπρου, αυτό καταλαβαίνω». Αναφερόμενος, στη συνέχεια στην ουσία του θέματος σημείωσε πως «την πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης την αποφασίζει, τη χαράζει και την ασκεί η ελληνική κυβέρνηση, κανείς άλλος. Η ελληνική κυβέρνηση ακολουθεί εξωτερική πολιτική προάσπισης του εθνικού συμφέροντος. Η προάσπιση του εθνικού συμφέροντος επιβάλλει σε μας, στην ελληνική κυβέρνηση - όχι μόνο την παρούσα, αλλά σε κάθε ελληνική κυβέρνηση - να θέτουμε το κυπριακό ζήτημα στις πρώτες θέσεις, σε πολύ υψηλή προτεραιότητα, όσον αφορά την εξωτερική πολιτική της χώρας μας. Αυτό κάναμε πάντα, αυτό κάνουμε τώρα, αυτό θα κάνουμε και στο μέλλον». Και συμπλήρωσε πως «η εξωτερική πολιτική της χώρας είναι δεδομένη και γι' αυτή την εξωτερική πολιτική είμαστε υπερήφανοι».

Θα προχωρήσουν οι Βρετανοί στην εγκατάσταση κεραίας

Ο εκπρόσωπος των Βρετανικών Βάσεων Ρομπ Νιντ δήλωσε ότι η βρετανική πλευρά δεν είπε ποτέ ότι δε θα υπάρξουν οποιεσδήποτε επιπτώσεις στο περιβάλλον από την εγκατάσταση κεραίας στο Ακρωτήρι.

Σε δηλώσεις του ο Ρ. Νιντ είπε επίσης ότι στο παρελθόν λειτουργούσαν στην περιοχή 27 κεραίες, οι οποίες απομακρύνθηκαν, ενώ τα τελευταία σαράντα χρόνια δεν είχαν οποιαδήποτε σημαντική επίπτωση στο περιβάλλον. Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος Τύπου της Βρετανικής Υπατης Αρμοστείας Τζόναθαν Αλεν, μιλώντας επίσης στο ΚΥΠΕ, ανέφερε ότι τα κατασκευαστικά έργα στην περιοχή της Αλυκής δεν έχουν ανασταλεί.

«Θα προχωρήσουμε, είπε, με τα έργα, αλλά στο παρόν στάδιο αυτό δεν είναι δυνατό να γίνει για καθαρά πρακτικούς λόγους και ενώ δε γίνονται έργα, αξιοποιούμε αυτή την ευκαιρία και διεξάγουμε συνομιλίες με την κυπριακή κυβέρνηση».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ