Πέμπτη 12 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΕΠΑΝΟΡΘΩΣΕΙΣ
Στο «σφυρί» κινδυνεύουν να βγουν «Γκαίτε» και Γερμανική Αρχαιολογική Σχολή
  • Το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών με μια σημαντική του απόφαση απέρριψε τις ανακοπές του γερμανικού δημοσίου κατά των κατασχέσεων
  • Γ. Α. Μαγκάκης: Η ελληνική δικαιοσύνη στάθηκε στο ύψος της

Κινδυνεύουν να «βγουν στο σφυρί» δύο ακίνητα του γερμανικού δημοσίου - το Ινστιτούτο Γκαίτε και η Γερμανική Αρχαιολογική Σχολή - μετά τις δύο χτεσινές αποφάσεις του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών που δικαίωσε του συγγενείς των θυμάτων του μαρτυρικού Διστόμου. Το δικαστήριο με τις πολύ σημαντικές αυτές αποφάσεις του απέρριψε την αίτηση των γερμανικών αρχών, οι οποίες ζητούσαν την ανακοπή των κατασχέσεων που είχαν επιβληθεί από το Πολυμελές Πρωτοδικείο Λιβαδειάς, επειδή η Γερμανία δεν κατέβαλε τις χρηματικές αποζημιώσεις στους συγγενείς των θυμάτων του μαρτυρικού Διστόμου.

Ο δικηγόρος των θυμάτων του Διστόμου Ι. Σταμούλης ανακοίνωσε ότι με εντολή που δόθηκε στη δικαστική επιμελήτρια Κ. Παπασπύρου ο πλειστηριασμός των κατασχεθέντων ακινήτων ορίστηκε για την 12η του Σεπτέμβρη 2001.

Πάντως, η κυβέρνηση οφείλει να σταματήσει την τακτική του Πόντιου Πιλάτου και να συμπαρασταθεί στον αγώνα που κάνουν οι συγγενείς των θυμάτων της γερμανικής θηριωδίας.

Στις αποφάσεις 3666 και 3667/2001 η πρόεδρος Πρωτοδικών Αικατερίνη Σέττα απορρίπτει ως αβάσιμους όλους τους ισχυρισμούς που έχει προβάλει το γερμανικό δημόσιο, προκειμένου να μην εκτελεστούν οι δικαστικές αποφάσεις για την κατάσχεση ακινήτων της Γερμανίας.

Πάντως, θεωρείται βέβαιο ότι το γερμανικό δημόσιο θα ασκήσει εφέσεις κατά των δύο αποφάσεων.

Οπως είναι γνωστό, για το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων έχει εκδοθεί η απόφαση του Πρωτοδικείου Λιβαδειάς που δικαίωνε τους συγγενείς των θυμάτων της σφαγής του Διστόμου, υποχρεώνοντας τη Γερμανία να καταβάλει στους συγγενείς των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας (10 Ιουνίου 1944) το ποσό των 11,5 δισ. δραχμών. Ακολούθησε ανάλογη απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου που απέρριψε με συντριπτική πλειοψηφία (14-4) την αίτηση αναίρεσης του γερμανικού δημοσίου.

Ωστόσο, σ' αυτές τις αποφάσεις εκδηλώθηκε μια περίεργη συμπεριφορά για τα δικαστικά χρονικά από τον πρόεδρο του Αρείου Πάγου Στ. Ματθία, ο οποίος αντί να υπεραμυνθεί του κύρους της απόφασης της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, έθεσε υπό αμφισβήτηση την ορθότητά της για να παραπεμφθεί τελικά η υπόθεση στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο (ΑΕΔ), όπου προεδρεύει ο ίδιος.

Σ' αυτή την περίπτωση ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου θα έπρεπε κανονικά να αυτοεξαιρεθεί και να μην πάρει καθόλου μέρος στη συζήτηση στο ΑΕΔ, αίτημα που θέτουν διάφοροι φορείς της υπόθεσης, όπως το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών.

Ο δικηγόρος των θυμάτων του Διστόμου Ι. Σταμούλης πρόσφατα είχε δηλώσει ότι προκαλεί κατάπληξη αυτή η τακτική του Στ. Ματθία που ανατρέπει και την πάγια αρχή από νομικής πλευράς που ακολουθούν όλα τα δικαστήρια της πολιτισμένης ανθρωπότητας, συμπεριλαμβανομένων και των γερμανικών και πως θα έπρεπε να αυτοεξαιρεθεί από τη συζήτηση στο ΑΕΔ ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου.

Σχολιάζοντας την απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου της Αθήνας ο Γ.Α. Μαγκάκης, καθηγητής και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των γερμανικών αποζημιώσεων, μας δήλωσε ότι βρισκόμαστε σ' ένα πολύ σημαντικό γεγονός.

«Είχαμε πρόσφατα, μας είπε ο Γ. Α. Μαγκάκης, μια συγκλονιστική απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου που δικαίωνε το αίσθημα δικαίου ολόκληρου του ελληνικού λαού, που απαιτεί ηθική δικαίωση από τη Γερμανία για τα φρικτά εγκλήματα του ναζισμού. Ετσι, ενώ η απόφαση της Ολομέλειας ήταν ένα φωτεινό γεγονός, υπήρξαν παράδοξοι χειρισμοί που μας γεμίζουν αγανάκτηση, γιατί επιχειρείται να ανατραπεί η απόφαση της Ολομέλειας και να υπάρξει νέα από το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο. Τώρα έρχεται η ελληνική δικαιοσύνη, η οποία στέκεται σωστά στο ρόλο της - καθώς με απόφαση του μικρότερου, αλλά όχι κατώτερου σε σημασία Μονομελούς Πρωτοδικείου - πήρε αυτή τη σημαντική απόφαση. Αυτός ο ένας δικαστής όρθωσε το ανάστημά του και τη δικαστική συνείδηση και προστάτευσε την απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου. Στάθηκε αληθινά στο ύψος του».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ