ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 28 Μάρτη 2024
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ ΒΙΟΤΕΧΝΩΝ
Αύριο η κινητοποίηση για το ... δικαίωμα να αρρωστήσουν

Απαιτούν μέτρα προστασίας του εισοδήματος σε περίπτωση ασθένειας, ατυχήματος κ.λπ.

Να κατοχυρωθεί με νόμο η προστασία των επαγγελματιών σε περίπτωση ασθένειας, απαιτούν με συγκέντρωση διαμαρτυρίας αύριο Παρασκευή στη 1.30 μ.μ. στο υπουργείο Εργασίας η Πανελλήνια Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Κατεργασίας Ξύλου (ΠΟΒΣΚΞ), η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής (ΟΒΣΑ) και η Ομοσπονδία Βιοτεχνών Υποδηματοποιών Ελλάδας (ΟΒΥΕ).

Η κινητοποίηση οργανώνεται την ίδια μέρα και ώρα που αντιπροσωπεία των Ομοσπονδιών πρόκειται να συναντηθεί με εκπροσώπους του υπουργείου. Μια συνάντηση που ορίστηκε «μετά από συνεχόμενες ενοχλήσεις στο υπουργείο Εργασίας», στο οποίο έχουν αλλάξει τρεις υπουργοί από τότε που οι φορείς έθεσαν τα αιτήματά τους, καθώς και μετά από πρόσφατη διαμαρτυρία με αφορμή την περίπτωση καρδιοπαθούς ιδιοκτήτη καθαριστηρίου ο οποίος δεν δικαιούται να πάρει επίδομα ασθενείας - όπως άλλωστε όλοι οι επαγγελματίες - παρά το γεγονός ότι χρειάζεται να παραμείνει εκτός εργασίας για πάνω από έναν μήνα.

Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των επαγγελματιών έχουν αναδείξει επανειλημμένα την αναγκαιότητα να λυθεί νομοθετικά το ζήτημα, ωστόσο οι κυβερνήσεις δεν έχουν κάνει πράξη τα αιτήματά τους. Αντιθέτως, επιβαρύνουν διαρκώς τους μικρούς επαγγελματίες, φορτώνοντας στην πλάτη τους την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών (4% από 1/1/2024) και τον νέο τρόπο φορολόγησης που λεηλατεί το εισόδημά τους, στερώντας τους την ασφαλιστική κάλυψη σε περίπτωση χρεών προς τον ΕΦΚΑ που δεν μπορούν να ρυθμιστούν με βάση το ασφυκτικό πλαίσιο των 24 δόσεων. «Η κατάσταση πλέον έχει φτάσει στο απροχώρητο. Οι αυξημένες υποχρεώσεις και η ακρίβεια, που οδηγούν σε πολλές περιπτώσεις στην εντατικοποίηση της δουλειάς, με επιπλέον καταπόνηση του οργανισμού, πλέον δεν αφήνουν περιθώρια στους συναδέλφους», τονίζουν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Οι τρεις Ομοσπονδίες με την κινητοποίησή τους διεκδικούν:

-- Πλήρη αποζημίωση από την πρώτη μέρα, και όχι μετά από 30 μέρες, σε περίπτωση ατυχήματος κατά την εργασία, και για όλο το χρονικό διάστημα που απαιτείται μέχρι την πλήρη αποκατάσταση της υγείας.

-- Πλήρη αποζημίωση από την πρώτη μέρα σε περίπτωση ασθένειας όταν απαιτείται η απουσία από την εργασία (που δεν υπάρχει σήμερα για τους αυτοαπασχολούμενους) και για όλο το χρονικό διάστημα μέχρι την πλήρη αποκατάσταση της υγείας.

-- Κατάργηση της ασφαλιστικής ενημερότητας για τις αποζημιώσεις λόγω ασθένειας ή ατυχήματος.

-- Αναστολή των υποχρεώσεων σε ασφαλιστικό ταμείο, εφορία, ΔΕΚΟ και τράπεζες για όσο διάστημα ο αυτοαπασχολούμενος παραμένει εκτός εργασίας.

-- Δωρεάν, σύγχρονη ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη για όλους.

-- Κατάργηση της εισφοράς για την Υγεία.

-- Πρόωρη - αναπηρική σύνταξη για όσους καθίστανται ανίκανοι προς εργασία.

-- Βαρέα και ανθυγιεινά ένσημα σε όποιους κλάδους και επαγγέλματα είναι κατοχυρωμένα για τους εργαζόμενους, με μείωση του συντάξιμου χρόνου κατά 5 χρόνια, και εισφορές επιδοτούμενες κατά ένα μέρος από τον κρατικό προϋπολογισμό.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Οχι στη διαχείριση του νερού της Θεσσαλίας από ιδιωτική ανώνυμη εταιρεία

Κινητοποίηση ενάντια στην ιδιωτικοποίηση - εμπορευματοποίηση του νερού μέσα και από τη διαχείρισή του από ιδιωτική ανώνυμη εταιρεία πραγματοποίησε, χτες, στην κεντρική πλατεία της Λάρισας, ο Σύλλογος Εργαζομένων Περιφέρειας Θεσσαλίας, με τη στήριξη του Εργατικού Κέντρου Λάρισας.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου, Πέτρος Σκάμπουρας, τόνισε ότι το νερό είναι κοινωνικό αγαθό και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να διαχειρίζεται από ανώνυμη εταιρεία, όπως είναι ο Οργανισμός Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας ΑΕ, που σχεδιάζει η κυβέρνηση.

Επιπλέον σημειώθηκε πως η μεθόδευση ιδιωτικοποίησης του νερού της Θεσσαλίας, μέσω της παράδοσης της διαχείρισης σε ΑΕ, αποτελεί προπομπό για την υπόλοιπη χώρα. Καταγγέλθηκε ότι η πολιτική ιδιωτικοποίησης του νερού έχει ξεκινήσει με την Οδηγία 2000/60 της ΕΕ που αντιμετωπίζει το νερό ως εμπόρευμα, αδιαφορώντας για τις συνέπειες στις λαϊκές οικογένειες και στους αγρότες.

Τη στήριξη των κινητοποιήσεων κατά της ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης του νερού μετέφερε η Βέτα Πανουτσάκου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών Ελλάδας, ενώ επισήμανε τον κίνδυνο δυσμενών αλλαγών στις εργασιακές σχέσεις των εργαζομένων.

Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, Γιάννης Σκόκας, υπογράμμισε ότι «θα πούμε το νερό νεράκι αν περάσουν οι σχεδιασμοί για τη διαχείριση των υδάτων της Θεσσαλίας. Δεν μπορούμε να μείνουμε σιωπηλοί. Επιβάλλεται να συντονιστούμε και να δυναμώσουμε τον αγώνα μας».

Ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Στην κινητοποίηση παραβρέθηκε ο Τάσος Τσιαπλές, επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Θεσσαλίας.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
Αυθαίρετες περικοπές και μετακινήσεις σε βάρος εργαζομένων

Την αυθαίρετη περικοπή του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας σε εργαζόμενες στην καθαριότητα καταγγέλλει ο Σύλλογος Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής (ΣΥΠΑ) και ζητά να προχωρήσουν άμεσα οι απαραίτητες διαδικασίες για να τους χορηγηθεί.

Οπως σημειώνει ο Σύλλογος, ο αντιπεριφερειάρχης της Περιφερειακής Ενότητας Νήσων εδώ και τρεις μήνες «δεν έστειλε, ως όφειλε, την απαραίτητη μηνιαία βεβαίωση στη Διεύθυνση Μισθοδοσίας για τις τέσσερις εργαζόμενες στην καθαριότητα του κτιρίου των υπηρεσιών Πειραιά και Νήσων, που είναι "χρεωμένες" στο γραφείο του, προκειμένου να τους χορηγείται το επίδομα ανθυγιεινής εργασίας, που δικαιούνται σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία».

Και προσθέτει: «Δεν φτάνει που υπάρχει τεράστια καθυστέρηση από την κυβέρνηση να εκδώσει την απαραίτητη ΚΥΑ για τους ΟΤΑ ώστε να ενταχθούν όλοι οι δικαιούχοι σύμφωνα με το πόρισμα της αρμόδιας επιτροπής, έχουμε και τις αυθαίρετες περικοπές από τον αντιπεριφερειάρχη. Είναι ντροπή να προσπαθεί να κάνει περικοπές από τους πετσοκομμένους μισθούς των εργαζομένων και μάλιστα αυθαίρετα».

Εξάλλου, με άλλη ανακοίνωσή του, ο ΣΥΠΑ καταγγέλλει πως η νέα περιφερειακή αρχή συνεχίζει «την απαράδεκτη πεπατημένη των αυθαίρετων μετακινήσεων». Σύμφωνα με τον Σύλλογο, «για άλλη μια φορά γίνονται "μετακινήσεις" χωρίς κριτήρια αξιοποιώντας το απαράδεκτο πλαίσιο, που έχει διαμορφωθεί από κυβέρνηση και περιφερειακή αρχή».

ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Πάνω από 16.000 οι παραβάσεις, παρά τους ελλιπείς ελέγχους

Την υψηλή παραβατικότητα που επικρατεί στην αγορά εργασίας έρχονται να επιβεβαιώσουν τα στοιχεία ακόμα και από τους ελλιπείς ελέγχους της Επιθεώρησης Εργασίας που διενεργήθηκαν μέσα στο 2023. Μια παραβατικότητα η οποία «ανθεί» πάνω στο αντεργατικό νομοθετικό πλαίσιο που έχει εγκαθιδρυθεί από όλες τις κυβερνήσεις προς όφελος των επιχειρηματικών ομίλων, αλλά και πάνω στην έλλειψη ουσιαστικών ελέγχων, εξαιτίας του γενικότερου προσανατολισμού που δίνουν οι κυβερνήσεις αλλά και της διαχρονικής υποστελέχωσης των υπηρεσιών του ΣΕΠΕ.

Ετσι, σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από την Επιθεώρηση Εργασίας, στους 73.579 ελέγχους που έγιναν το προηγούμενο έτος διαπιστώθηκαν 16.049 παραβάσεις, δηλαδή καταγράφεται μια παραβατικότητα του 21,8%.

Για τις παραβάσεις αυτές επιβλήθηκαν από τους επιθεωρητές πρόστιμα ύψους 44,5 εκατ. ευρώ, ενώ παράλληλα από τις 11.640 παραβάσεις που αφορούν εργασιακές σχέσεις οι 228 ήταν παραβάσεις που επιφέρουν μηνύσεις ή διακοπές στη λειτουργία της επιχείρησης. Αντίστοιχα, όσον αφορά την ασφάλεια της εργασίας, από τις 3.347 παραβάσεις που διαπιστώθηκαν οι 585 επιφέρουν διακοπή και άλλες 887 επιφέρουν μήνυση, στοιχεία που δείχνουν τη σοβαρότητα των παραβάσεων και πόσο επικίνδυνες για την ασφάλεια και την υγεία των εργαζομένων είναι οι συνθήκες εργασίας που επικρατούν. Αυτό επιβεβαιώνεται και από τον μεγάλο αριθμό εργατικών «ατυχημάτων» έως και δυστυχημάτων στους χώρους εργασίας.

Η πιο μεγάλη παραβατικότητα διαπιστώνεται στους πίνακες προσωπικού (29,1%) στα ωράρια εργασίας των εργαζομένων, που μαζί με την παραβίαση των χρονικών ορίων λειτουργίας των επιχειρήσεων, την τήρηση των αργιών και των κανόνων ανάπαυσης (6,2%) ξεπερνούν το 1/3 του συνολικού αριθμού παραβάσεων. Μία στις δέκα παραβάσεις (9,6%) αφορά τη μη καταβολή δεδουλευμένων ή επιδομάτων εορτών, ενώ ψηλά βρίσκονται και οι παραβάσεις της αδήλωτης εργασίας, όπου καταγράφηκαν 1.218 περιπτώσεις (8,6%). Μάλιστα, σε 743 ελέγχους υπήρξε άρνηση εισόδου και πρόσβασης σε πληροφορίες ή παροχή ανακριβών στοιχείων από τις επιχειρήσεις!

Οσον αφορά τις συνθήκες εργασίας και την ασφάλεια των εργαζομένων, παραβάσεις καταγράφηκαν σε σχέση με την ανύψωση και μεταφορά φορτίων (223 περιπτώσεις), τον ηλεκτρικό κίνδυνο (207), εργασίες σε ύψος και προστασία έναντι πτώσης (175), στον εξοπλισμό εργασίας (154) και γενικότερα στην τήρηση του θεσμικού πλαισίου υγείας και ασφάλειας (671).

ΠΑΤΡΑ
Νέα διαμαρτυρία σήμερα από τους εργαζόμενους της «Μέριμνας»

Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι περίπου 44 εργαζόμενοι του Θεραπευτικού Κέντρου Ατόμων με Αναπηρία «Η Μέριμνα» στην Πάτρα, διεκδικώντας τα δεδουλευμένα δύο μηνών που τους οφείλονται. Παράλληλα, απαιτούν από το κράτος την πλήρη χρηματοδότηση του ιδρύματος, που αριθμεί περίπου 115 εγγεγραμμένους ωφελούμενους και τις οικογένειές τους που πλήττονται άμεσα από την κατάσταση, αλλά και προσλήψεις του απαραίτητου, μόνιμου προσωπικού, στο ύψος των αναγκών σήμερα, αφού εργάζονται λιγότερα άτομα απ' ό,τι πέρυσι.

Στο πλαίσιο της δράσης που ξεδιπλώνουν με το κλαδικό συνδικάτο στην ιδιωτική Υγεία, σήμερα, Πέμπτη, οργανώνουν νέα παράσταση διαμαρτυρίας, στις 10 π.μ., στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, διεκδικώντας, μεταξύ άλλων, πλήρη κρατική χρηματοδότηση για όλα τα προνοιακά ιδρύματα στην Πάτρα («Μέριμνα», «Κιβωτός», Κωνσταντοπούλειο).

Επίσης, νέα στάση εργασίας έχει προγραμματιστεί για τη Δευτέρα 1 Απρίλη, από 6.30 π.μ. μέχρι 10.30 π.μ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ