ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 2 Απρίλη 2024
Σελ. /32
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
Με μαζικότητα και αποφασιστικότητα συνεχίζουν τον αγώνα

Μαζική πανελλαδική σύσκεψη συντονισμού έγινε την Κυριακή στην Αθήνα

Με μια μαζική πανελλαδική σύσκεψη συντονισμού το μεσημέρι της Κυριακής, δεκάδες σωματεία εκπαιδευτικών από όλη τη χώρα διατράνωσαν την αποφασιστικότητά τους για συνέχιση του αγώνα για τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών τους και την παιδαγωγική τους υπόσταση, ενάντια στην αντιεκπαιδευτική αξιολόγηση, την κατηγοριοποίηση και το σχολείο της αγοράς.

Στη σύσκεψη συμμετείχε ακόμα ο Σύλλογος Αποφοίτων Ειδικής Αγωγής, ενώ χαιρετισμούς απηύθυναν ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, Μ. Μπεκρής, και εκπρόσωποι από την Ομοσπονδία Γονέων Μαθητών Αττικής και από τη Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας.

Από την Ξάνθη έως τη Σπάρτη κι από τη Λήμνο έως τη Ζάκυνθο, εκπρόσωποι από τα 63 εκπαιδευτικά σωματεία που συμμετείχαν στη σύσκεψη μετέφεραν το κλίμα αγωνιστικής ανάτασης που επικρατεί στα σωματεία τους και έκαναν λόγο για ιστορικές στιγμές, αφού οι Γενικές Συνελεύσεις που έγιναν αυτό το διάστημα στους Συλλόγους της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΣΕΠΕ) και στις ΕΛΜΕ είχαν πρωτόγνωρη μαζικότητα και μαχητικότητα, αποφασίζοντας στη συντριπτική τους πλειοψηφία την επαναπροκήρυξη της απεργίας - αποχής από την αξιολόγηση και απαιτώντας από τη ΔΟΕ να κάνει το ίδιο, χαιρετίζοντας παράλληλα την αντίστοιχη απόφαση επαναπροκήρυξης που πήρε το Σάββατο η ΟΛΜΕ.

Και πράγματι, οι μαζικές Γενικές Συνελεύσεις των 70 ΣΕΠΕ, τα 10.000 χέρια των εκπαιδευτικών που έγιναν γροθιά, οδήγησαν το απόγευμα της Δευτέρας σε μια μεγαλειώδη στιγμή: Η Γενική Συνέλευση των προέδρων συνεδρίασε με απαρτία και αποφάσισε τη συνέχεια της απεργίας - αποχής από τη διαδικασία της ατομικής αξιολόγησης!

«Οι εκπαιδευτικοί μίλησαν! Σηκώνουν το ανάστημά τους! Το κίνημα φουντώνει, αγριεύει και δεν θα κάνει πίσω», ήταν το ξεκάθαρο συμπέρασμα που προέκυψε από τη σύσκεψη, στην οποία συμμετείχαν εκατοντάδες εκπαιδευτικοί, είτε διά ζώσης είτε διαδικτυακά. Πολλοί από αυτούς, ιδιαίτερα από την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, δήλωσαν αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν σε καμιά ηγεσία να τους «τραβήξει το χαλί κάτω από τα πόδια», αναφερόμενοι στην απόφαση της πλειοψηφίας του ΔΣ της ΔΟΕ (ΔΑΚΕ - ΔΗΣΥ - «ΔΙΚΤΥΟ») στις 16/3, να μην επαναπροκηρύξει την απεργία - αποχή από την ατομική αξιολόγηση! Επισήμαναν ότι απέναντι σε μια κυβέρνηση που έχει στείλει πάνω από δέκα φορές τους εκπαιδευτικούς στα δικαστήρια, η απάντηση του κλάδου δείχνει ότι δεν λυγίζει κάτω από την τρομοκρατία και τις απειλές για κυρώσεις, αλλά δίνει με αποφασιστικότητα έναν αγώνα αντοχής.

Σταθμός σε αυτόν τον αγώνα θα είναι η πανελλαδική πανεργατική απεργία στις 17 Απρίλη, με προοπτική για τον κλάδο των εκπαιδευτικών να γίνει 48ωρη από τις 16 Απρίλη και «να βουλιάξουν οι δρόμοι όλης της χώρας», όπως είπαν.

Εξάλλου, τα σωματεία έχουν πείρα από τους χιλιάδες απεργούς διαδηλωτές της 28ης Φλεβάρη, που πλημμύρισαν τους δρόμους σε όλη την Ελλάδα βροντοφωνάζοντας «ή τα κέρδη τους ή οι ζωές μας». Εχουν πείρα από τη δράση τους όλο αυτό το διάστημα για τις ανεπαρκέστατες υποδομές των σχολείων, για τις σεισμόπληκτες περιοχές που οι αποκαταστάσεις προχωρούν με ρυθμούς χελώνας, για τα κτίρια που μέχρι και τώρα δεν έχουν περάσει από προσεισμικό έλεγχο, για τα νηπιαγωγεία που στεγάζονται ακόμα σε κοντέινερ, για να μην κλείσουν σχολεία και μετατραπούν σε πρότυπα και πειραματικά κ.ο.κ. Ετσι συνεχίζουν και τώρα, παίρνοντας την υπόθεση στα χέρια τους προχωρώντας σε Γενικές Συνελεύσεις όπου δεν έχουν γίνει και σε αποφάσεις για απεργία - αποχή από την αξιολόγηση, για συμμετοχή στην απεργία της 17ης Απρίλη, για συνέχιση του αγώνα με το κεφάλι ψηλά.

ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΝΕ
Κάτω τα χέρια από τους φοιτητικούς συλλόγους!

Απαιτούν να σταματήσει αμέσως η δίωξη εναντίον 4 αγωνιζόμενων φοιτητών του ΦΣ Πολιτικών Μηχανικών

Την άμεση απόσυρση της νέας πειθαρχικής δίωξης που ασκήθηκε από τον πρόεδρο του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών, Αθ. Τριανταφύλλου, εναντίον 4 μελών του Φοιτητικού Συλλόγου του Τμήματος, μεταξύ τους και του εκλεγμένου προέδρου του, επειδή οι φοιτητές υλοποίησαν την απόφαση του συλλογικού τους οργάνου ενάντια στο κατάπτυστο νομοσχέδιο κυβέρνησης - ΕΕ - κεφαλαίου για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, απαιτούν οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στο Πανεπιστήμιο Πατρών.

Πρόκειται για διώξεις που ανακοινώθηκαν στα τέλη της προηγούμενης βδομάδας και ενώ ο ίδιος ο πρόεδρος του Τμήματος είχε προχωρήσει σε ανάλογες ενέργειες στο παρελθόν.

«Δημιουργεί ερωτήματα ο ρόλος που έχει η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου σε αυτήν τη συνδικαλιστική δίωξη, με δεδομένο ότι η κλήση σε απολογία στάλθηκε από τον εν λόγω πρόεδρο αμέσως μετά τη συνεδρίασή της», αναφέρουν οι Οργανώσεις του Κόμματος και της ΚΝΕ και επισημαίνουν:

«Η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ και το υπουργείο Παιδείας έχουν τεράστιες ευθύνες για τη συγκεκριμένη μεθόδευση, αφού ενίσχυσαν το κατασταλτικό κομμάτι με τις πειθαρχικές διώξεις φοιτητών, αξιοποιώντας το αντιδραστικό νομοθετικό πλαίσιο που διαμόρφωσε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με τον "εσωτερικό κανονισμό" που εισήγαγε στα πανεπιστήμια και όριζε την πειθαρχική διαδικασία. Σε αυτό ακριβώς αναφερόταν ο πρωθυπουργός στις πρόσφατες δηλώσεις του όταν η Αθήνα δονούνταν από την τεράστια διαδήλωση χιλιάδων φοιτητών, εκπαιδευτικών, εργαζομένων, διεκδικώντας σύγχρονες σπουδές και πτυχία με αξία».

Και προσθέτουν: «Μπορεί η αδικία να έγινε νόμος, όμως η κυβέρνηση συνεχίζει να βρίσκει απέναντί της τη μεγάλη πλειοψηφία των φοιτητών, των εργατικών - λαϊκών οικογενειών που ματώνουν για να σπουδάσουν τα παιδιά τους. Οι ίδιοι οι φοιτητές βγήκαν πιο δυνατοί από αυτήν τη διαδικασία, απέκτησαν εμπιστοσύνη στον φοιτητικό τους σύλλογο, συμμετείχαν ενεργά στον αγώνα για τα δικαιώματά τους. Είδαν ότι η δύναμη βρίσκεται στην οργάνωση, ότι η ατομική προσπάθεια δεν αρκεί αν δεν συνδεθεί με τη συλλογική δράση».

Επίσης θυμίζουν ότι πέρυσι ο πρόεδρος του Τμήματος «έσερνε ξανά σε συνδικαλιστικές διώξεις τον εκλεγμένο πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο του Φοιτητικού Συλλόγου για τη συμμετοχή τους στις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις που συντάραξαν όλη τη χώρα με αφορμή το προδιαγεγραμμένο έγκλημα στα Τέμπη και τους 57 νεκρούς», τονίζοντας ότι και τότε η τρομοκρατία δεν πέρασε, αφού βρήκε απέναντι σύσσωμη την εκπαιδευτική κοινότητα, το εργατικό κίνημα της πόλης, άλλους λαϊκούς φορείς. Καυτηριάζουν δε ότι ο πρόεδρος του Τμήματος αντί να σταθεί στο πλευρό των φοιτητών για τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, «σαν "λαγός" της κυβέρνησης επιλέγει να στήσει φοιτητοδικεία, να αναλάβει ενεργό μέρος στο σχέδιό της για την καταστολή της συλλογικής διεκδίκησης, όπως εκτυλίχθηκε όλο το προηγούμενο διάστημα με την αποστολή των ΜΑΤ σε μια σειρά σχολές και τη διενέργεια εισαγγελικής παρέμβασης, προσπάθειες οι οποίες έπεσαν στο κενό κάτω από την αποφασιστική παρέμβαση των φοιτητών και των εργαζομένων!».

  • Για το συγκεκριμένο θέμα κατέθεσε Ερώτηση στη Βουλή προς τον υπουργό Παιδείας ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Καρθανασόπουλος, απαιτώντας να παρθούν πίσω οι κλήσεις σε απολογία και να καταργηθεί ο αντιδραστικός νόμος 4957-22, που περιλαμβάνει άρθρα «πειθαρχικού δικαίου».
ΤΟΜΕΑΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ - ΕΡΕΥΝΑΣ ΤΗΣ ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
«Ευρωπαϊκή Ενωση - Πανεπιστήμιο - Ερευνα: Αλήθειες και Μύθοι»

Εκδήλωση την Πέμπτη 11 Απρίλη

Εκδήλωση με θέμα «Ευρωπαϊκή Ενωση - Πανεπιστήμιο - Ερευνα: Αλήθειες και Μύθοι» διοργανώνει η Τομεακή Οργάνωση Πανεπιστημίων - Ερευνας της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ, την Πέμπτη 11 Απρίλη, στις 7 μ.μ., στο αμφιθέατρο «Λ. Ζέρβας» του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών.

Θα μιλήσουν οι:

- Κυριάκος Ιωαννίδης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, υπεύθυνος του Τμήματος Παιδείας - Ερευνας της ΚΕ.

- Αφροδίτη Κτενά, βουλευτής του ΚΚΕ και πανεπιστημιακός.

Απαίτησαν την άμεση μεταστέγαση του Μουσικού Σχολείου Χαλκίδας

Την εδώ και τώρα ολοκλήρωση του νέου κτιρίου και την άμεση μεταστέγαση του Μουσικού Σχολείου Χαλκίδας απαίτησαν μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί με κινητοποίηση και μουσική διαμαρτυρία το Σάββατο 30 Μάρτη, στο κέντρο της Χαλκίδας.

Την κινητοποίηση διοργάνωσε ο Σύλλογος Γονέων του Μουσικού Σχολείου, με τη στήριξη του Παραρτήματος Εύβοιας του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου, συλλόγων και φορέων της πόλης. Οι μαθητές και όλοι όσοι στάθηκαν στο πλευρό τους, με πορεία και συναυλία ζωντάνεψαν το κέντρο της πόλης απαιτώντας να δοθεί άμεσα λύση και να ολοκληρωθούν οι εργασίες στο νέο κτίριο που κατασκευάζεται για να στεγάσει το Μουσικό Σχολείο.

Οπως καταγγέλλει το Παράρτημα Εύβοιας του ΠΜΣ, αλλά και οι μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί του Μουσικού Σχολείου, το κτίριο που στεγάζεται σήμερα το σχολείο, στην περιοχή Καλοχώρι - Παντείχι, είναι ένα από τα πολλά ακατάλληλα σχολικά κτίρια στον δήμο Χαλκίδας. Σημειώνουν ότι ανεγέρθηκε για τις ανάγκες βρεφονηπιακού σταθμού, με αποτέλεσμα να μην καλύπτονται οι ανάγκες σε αίθουσες για τα μουσικά μαθήματα και - παρά την προσπάθεια των εκπαιδευτικών - να υποβαθμίζεται και να αδυνατεί να πραγματοποιηθεί ουσιαστικό παιδαγωγικό, μορφωτικό έργο.

«Κυβέρνηση, περιφερειακή και δημοτική διοίκηση έχουν κάνει μπαλάκι τη σχολική κοινότητα, πετώντας ο ένας την ευθύνη στον άλλο για το νέο κτίριο που ανεγείρεται, ώστε να υποδεχτεί το Μουσικό Σχολείο. Τουλάχιστον τα τελευταία τρία χρόνια ακούμε υποσχέσεις ότι σε λίγους μήνες θα είναι έτοιμο και πάντα, ως διά μαγείας, νέες παρατάσεις ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια!», σημειώνει το Παράρτημα Εύβοιας του ΠΜΣ και εκφράζει τη στήριξή του στο «δίκαιο και αναγκαίο αίτημα για ολοκλήρωση του νέου κτιρίου και άμεση μεταστέγαση του Μουσικού Σχολείου Χαλκίδας!».

Απέσπασαν δεσμεύσεις για στέγαση και σίτιση

Συλλογικά και οργανωμένα αποσπούν δεσμεύσεις για τη φοιτητική μέριμνα οι φοιτητές των εστιών στη Θεσσαλονίκη.

Μετά από παρέμβαση των εκλεγμένων με την «Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας» στον Σύλλογο Οικοτρόφων Φοιτητών Εστιών Θεσσαλονίκης (ΣΟΦΕΘ) στην πρόεδρο του ΙΝΕΔΙΒΙΜ, επιβεβαιώθηκε τηλεφωνικώς πως δόθηκε εντολή από μεριάς του ΙΝΕΔΙΒΙΜ να σταματήσουν οι εστίες σε ΠΑΜΑΚ και ΑΠΘ να δέχονται χαράτσι (το λεγόμενο ενοίκιο και την εγγύηση που καλούνται να πληρώσουν οι νεοεισαχθέντες οικότροφοι) από τους οικοτρόφους. Απέσπασαν τη δέσμευση πως το επόμενο διάστημα θα βγει εγκύκλιος αλλά και απόφαση που θα το διατυπώνει ξεκάθαρα.

«Πρόκειται για μια πολύ μεγάλη νίκη για τους εστιακούς φοιτητές σε ΑΠΘ και ΠΑΜΑΚ, αλλά και μια κατάκτηση που αφήνει τεράστιες παρακαταθήκες για τον ΣΟΦΕΘ, αφού αποτελεί διαχρονική διεκδίκησή μας και έχουμε δώσει μεγάλους αγώνες για να τα καταφέρουμε», σημειώνουν σε ανακοίνωσή τους οι εκλεγμένοι με την «Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας» στο ΔΣ του ΣΟΦΕΘ.

Κατάφεραν επίσης να αποσπάσουν δέσμευση για τις εστίες του ΠΑΜΑΚ ότι θα λυθεί άμεσα το ζήτημα σχετικά με τη σίτιση, καθώς θα ξεκινήσει κανονικά διανομή φαγητού στο εστιατόριο των εστιών του ΠΑΜΑΚ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ