ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 4 Απρίλη 2024
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Απαγόρευση διαδηλώσεων στα ανατολικά

Διαμαρτυρίες οπαδών της αντιπολίτευσης για χειρισμούς των κρατικών αρχών, επεισόδια με έναν νεκρό στη Σίιρτ

Με απαγόρευση διαδηλώσεων, συλλογής υπογραφών και διαφόρων μορφών αντιδράσεις απαντούν οι κρατικές αρχές στις διαμαρτυρίες που συνεχίστηκαν και χτες, στην ανατολική Τουρκία, για χειρισμούς των κυβερνητικών μηχανισμών στις τοπικές εκλογές της περασμένης Κυριακής.

Ξεχωρίζει η κατάσταση στην επαρχία Βαν, στα ανατολικά, όπου προχτές έγινε γνωστό ότι ακυρώθηκε η εκλογή του (προερχόμενου από το φιλοκουρδικό κόμμα DEM) υποψήφιου δημάρχου Αμπντουλάχ Ζεϊντάν, αν και επικράτησε στις κάλπες με 55,48% έναντι του υποψηφίου του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), Αμπντουλαχάτ Αρβάς, που έλαβε μόλις 27,15%. Η ακύρωση έγινε μετά από παρέμβαση της τοπικής Εκλογικής Επιτροπής και ενώ λίγα 24ωρα πριν ανοίξουν οι κάλπες είχε εκτιμηθεί ότι ο Ζεϊντάν - που τα προηγούμενα χρόνια είχε καταδικαστεί και φυλακιστεί για «επαφή με τρομοκρατική οργάνωση» (ΡΚΚ) - δεν πληροί τις προϋποθέσεις για να πάρει κανονικά μέρος στις εκλογές. Τελικά χτες η Ανώτατη Εκλογική Επιτροπή έκανε αποδεκτή την ένσταση του φιλοκουρδικού DEM και αναγνωρίζει τον υποψήφιο του κόμματος Αμπντουλάχ Ζεϊντάν ως δήμαρχο του Βαν.

Η νομαρχία της επαρχίας Βαν ανακοίνωσε χτες ότι απαγορεύονται για όλο το 15ήμερο οι διαδηλώσεις, ενώ ένταση επικρατεί από προχτές, με την αστυνομία να προχωρά και σε δεκάδες συλλήψεις οπαδών της αντιπολίτευσης. Ανάλογες απαγορεύσεις επιβλήθηκαν και στον γειτονικό νομό του Μπίτλις.

Ακόμα, στο επίσης ανατολικό Σίιρτ, στην περιοχή Περβάρι, σημειώθηκαν επεισόδια ανάμεσα σε οπαδούς του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ και του αντιπολιτευόμενου DEVA (πρόκειται για διάσπαση του ΑΚΡ), στη διάρκεια των οποίων ένα άτομο σκοτώθηκε και άλλα τέσσερα τραυματίστηκαν.

Ο υπουργός Εσωτερικών, Αλί Γερλίκαγια, ανακοίνωσε ότι σε περιοχές της νοτιοανατολικής Τουρκίας, αλλά και στη Σμύρνη, συνελήφθησαν συνολικά 89 άτομα.

Ενταση επικράτησε και στον δήμο Γκαζιοσμάνπασα, στην περιφέρεια της Κωνσταντινούπολης, όπου το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) ζήτησε επανακαταμέτρηση των ψήφων, η οποία άρχισε, χωρίς όμως να εξεταστεί ένσταση που ζήτησε το (βασικό κόμμα της κεμαλικής αντιπολίτευσης) σοσιαλδημοκρατικό Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), του οποίου ο υποψήφιος επικράτησε στις εκλογές, με διαφορά 879 ψήφων.

Συγκρούσεις διαδηλωτών με την αστυνομία σημειώθηκαν και στην επαρχία Μπάτμαν.

Στο μεταξύ, προχτές, συνεδρίασε η Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΡ για να εξετάσει τα εκλογικά αποτελέσματα, με βάση τα οποία το κυβερνών κόμμα σε πανεθνικό επίπεδο πέρασε για πρώτη φορά από το 2002 σε δεύτερη θέση, με 35,48%, πίσω από το CHP που εξασφάλισε το 37,76% των ψήφων...

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση, ο εκπρόσωπος του κόμματος, Ομέρ Τσελίκ, δήλωσε ότι τα αποτελέσματα δεν ήταν αυτά που ήθελαν και ότι η ηγεσία του κόμματος προσπαθεί να αξιολογήσει την προειδοποίηση που έστειλε ο λαός. Ο δε πρόεδρος του ΑΚΡ και της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μίλησε για «νόσο της αλαζονείας» που διακρίνει ορισμένα στελέχη του κόμματος, λέγοντας την ίδια στιγμή ότι «δεν μπορούμε και δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν, όποιος κι αν είναι, να σπαταλήσει και να χαραμίσει 22 χρόνια εμπειρίας, 22 χρόνια σκληρού αγώνα».

«Πολιτική αλλαγή στην Τουρκία» περιμένουν και γερμανικά κόμματα

Στο μεταξύ, ο προερχόμενος από το SPD πρόεδρος της Γερμανοτουρκικής Επιτροπής της γερμανικής Βουλής, Ματσίτ Καραχμέτογλου, δήλωσε ότι τα μέλη όλων των κοινοβουλευτικών ομάδων δεν βλέπουν προς το παρόν κανέναν λόγο για να επαναληφθούν οι ενταξιακές συνομιλίες της ΕΕ με την Αγκυρα και ότι «πριν από ένα τέτοιο βήμα, πρέπει να υπάρξει πραγματική πολιτική αλλαγή». Ο δε Χριστιανοδημοκράτης βουλευτής Σεράπ Γκιουλέρ είπε ότι ανεξάρτητα από την καλή επίδοση της αντιπολίτευσης στις τοπικές εκλογές στην Τουρκία, «πρέπει να σταματήσουμε να δίνουμε στην Αγκυρα ψεύτικες ελπίδες». Από την πλευρά του, ο βουλευτής των Πρασίνων Μαξ Λαξ έθεσε ως προϋπόθεση για τις ενταξιακές συνομιλίες της ΕΕ με την Τουρκία την εφαρμογή των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και την άμεση αποφυλάκιση του Οσμάν Καβάλα και του (πρώην ηγετικού στελέχους της σοσιαλδημοκρατικής φιλοκουρδικής αντιπολίτευσης) Σελαχατίν Ντεμιρτάς. Τέλος, ο εκπρόσωπος της κοινοβουλευτικής ομάδας του FDP, Μάικλ Λινκ, είπε ότι «μια Τουρκία που κυβερνάται από τον Ερντογάν με αυταρχικό τρόπο δεν μπορεί να είναι υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ».

ΤΑΪΒΑΝ
Ισχυρός σεισμός με θύματα και εγκλωβισμένους

Τουλάχιστον 9 άτομα έχασαν τη ζωή τους μετά την ισχυρή δόνηση που χτες το πρωί (8 π.μ. τοπική ώρα περίπου) έπληξε την Ταϊβάν, αφήνοντας πίσω της πάνω από 1.000 τραυματίες αλλά και αγωνία για δεκάδες εγκλωβισμένους.

Η ένταση της δόνησης εκτιμήθηκε ανάμεσα σε 7,2 και 7,5 Ρίχτερ (από τα σεισμολογικά ινστιτούτα της Ιαπωνίας και άλλα γύρω χωρών), ενώ το εστιακό βάθος ήταν μόλις 15,5 χιλιόμετρα και το επίκεντρο ήταν σε υποθαλάσσια περιοχή, στα ανοιχτά της κομητείας Χουαλιέν (ανατολικά).

Προκλήθηκε σημαντική αναστάτωση, καθώς η δόνηση σημειώθηκε την ώρα που ο κόσμος πήγαινε στις δουλειές του και τα παιδιά στα σχολεία τους.

Μετά τον σεισμό εκδόθηκε προειδοποίηση για τσουνάμι στην Ταϊβάν, στις νήσους της νοτιοδυτικής Ιαπωνίας και σε πολλές επαρχίες των Φιλιππίνων, η οποία στη συνέχεια ήρθη. Το αεροδρόμιο της Νάχα, το μεγαλύτερο στην ιαπωνική νήσο Οκινάουα, ανέστειλε προσωρινά τις πτήσεις. Ο σεισμός έγινε αισθητός και σε Κίνα, Ιαπωνία.

Μόνο στη Χουαλιέν κατέρρευσαν 9 κτίρια, ενώ τον γύρο του κόσμου έκαναν και πλάνα με πολυώροφες δομές που «έγειραν» εντελώς. Στην πρωτεύουσα Ταϊπέι διακόπηκε για ώρες η ηλεκτροδότηση πολλών περιοχών.

Επιχείρηση απεγκλωβισμού συνεχιζόταν μέχρι αργά χτες βράδυ, για τη διάσωση 50 ατόμων που την ώρα της δόνησης κινούνταν με τέσσερα mini bus και μετακινούνταν μέσα στο εθνικό πάρκο Ταρόκο. Σύμφωνα με την «Taiwan News» επρόκειτο για εργαζόμενους στο «Silks Place Resort». Ο διευθυντής του Σεισμολογικού Κέντρου της Ταϊπέι Γου Τσιεν Φου δήλωσε πως ο σεισμός είναι «ο πιο ισχυρός εδώ και εικοσιπέντε χρόνια». Τον Σεπτέμβρη του 1999 δόνηση μεγέθους 7,6 Ρίχτερ είχε ακολουθήσει ο χαμός περίπου 2.400 ανθρώπων.

Ετοιμότητα για βοήθεια εξέφρασε το αρμόδιο για τις Υποθέσεις της Ταϊβάν Γραφείο του κινεζικού ΥΠΕΞ, αλλά και η Ιαπωνία, της οποίας ο πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα χαρακτήρισε την Ταϊβάν «τον γείτονα» της Ιαπωνίας «στην άλλη πλευρά της θάλασσας».

Σύμφωνα με ταϊβανέζικα ΜΜΕ, επιστήμονες εκτιμούν πως μετασεισμοί μέχρι και 7 Ρίχτερ είναι πιθανόν να συνεχιστούν ακόμα και για τέσσερα 24ωρα μετά τη βασική δόνηση, ενώ ήδη χτες είχαν καταγραφεί 50 μετασεισμοί.

ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ
Περικοπές σε επιδόματα ανεργίας και στέγασης για μισό εκατομμύριο

Πλήττονται ιδιαίτερα οι γυναίκες

Περίπου μισό εκατομμύριο άνεργοι στη Φινλανδία ξεκίνησαν χτες να λαμβάνουν μειωμένα επιδόματα από το Ιδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων (Kela) της χώρας, στο πλαίσιο των αντεργατικών μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης, ενάντια στα οποία βρίσκονται σε εξέλιξη πολυήμερες απεργίες.

Οι μειώσεις στα επιδόματα ανεργίας και στέγασης είναι μέρος των μέτρων της κυβέρνησης συνασπισμού με επικεφαλής το Κόμμα Εθνικού Συνασπισμού (NCP) του πρωθυπουργού Πέτρι Ορπο.

Οι αλλαγές ενδέχεται να μειώσουν την κοινωνική υποστήριξη ενός ανέργου έως και 390 ευρώ τον μήνα. Ενδεικτικά, από χτες οι δικαιούχοι επιδομάτων ανεργίας δεν θα λαμβάνουν πλέον πρόσθετα επιδόματα με βάση την απόκτηση παιδιών (130 - 240 ευρώ), τα επιδόματα μετακίνησης και μετεγκατάστασης επίσης καταργούνται, όπως και το μηνιαίο «απαλλασσόμενο ποσό» των 300 ευρώ, δηλαδή το δικαίωμα του ανέργου να αμείβεται από κάποια δουλειά μέχρι 300 ευρώ τον μήνα, χωρίς να χάνει το επίδομα ανεργίας.

Από χτες κάθε ευρώ που «κερδίζει» ένας άνεργος από κάποια δουλειά θα αφαιρείται από τα επιδόματα ανεργίας.

Περίπου 100.000 άνθρωποι θα επηρεαστούν από την κατάργηση των επιδομάτων τέκνων. Οι γυναίκες άνεργες ή ημιαπασχολούμενες θα έχουν τις σοβαρότερες επιπτώσεις από τα κυβερνητικά μέτρα.

«Οι αλλαγές θα έχουν τον μεγαλύτερο αντίκτυπο στους γονείς που κάνουν μερική απασχόληση ή επισφαλή, μαύρη εργασία, που είναι συνήθως γυναίκες. Οι γυναίκες λαμβάνουν επίδομα παιδιών πιο συχνά από τους άνδρες και είναι πιο πιθανό να εργάζονται με μερική απασχόληση ή διακεκομμένα», δηλώνει στο φινλανδικό πρακτορείο yle ο εκτελεστικός διευθυντής της Ομοσπονδίας Ταμείων Ανεργίας στη Φινλανδία (TYJ).

Εξάλλου, από 1 Απρίλη ισχύουν και περικοπές στο επίδομα στέγασης του Kela. Περίπου τα 2/3 των δικαιούχων ασφάλισης ανεργίας του Kela λαμβάνουν επίσης στεγαστικά επιδόματα.

Υπενθυμίζεται πως συνεχίζεται για τέταρτη βδομάδα η απεργία που έχει προκηρύξει η μεγαλύτερη εργατική ομοσπονδία της Φινλανδίας, η Κεντρική Οργάνωση Συνδικάτων (SAK), με 18 συνδικάτα και 7.000 μέλη. Οι απεργίες συνεχίζονται τη βδομάδα 1 - 7 Απρίλη, στοχεύοντας τις ίδιες εταιρείες, κυρίως χαλυβουργεία, λιμάνια, μεγάλες εξαγωγικές εταιρείες, επιχειρηματικούς ομίλους ξυλείας κ.ά.

Ανάμεσα στις αντεργατικές μεταρρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση εκτός από τις περικοπές των κοινωνικών επιδομάτων είναι η διευκόλυνση των απολύσεων, η κατάργηση της πληρωμής της πρώτης μέρας αναρρωτικής άδειας, η αύξηση της «ευελιξίας» της εργασίας, ΣΣΕ σε τοπικό επίπεδο, περιορισμός του δικαιώματος διεξαγωγής πολιτικής απεργίας.

ΙΣΠΑΝΙΑ
Ωμή αστυνομική βία σε βάρος άοπλων μαύρων πολιτών

Παγκόσμιο αποτροπιασμό αλλά και αναταραχή στο πολιτικό σκηνικό της Ισπανίας προκάλεσαν τα βίντεο που ήρθαν στη δημοσιότητα με σκηνές ωμής βίας από αστυνομικούς σε βάρος άοπλων μαύρων πολιτών σε γειτονιά στο κέντρο της Μαδρίτης.

Το βίντεο, που τραβήχτηκε την Παρασκευή στο Lavapies, δείχνει έναν από τους δύο άνδρες να έχει πέσει στο έδαφος και να είναι ακινητοποιημένος από έναν αστυνομικό που φαίνεται να έχει πέσει πάνω τον και να τον πνίγει.

Ενας δεύτερος αστυνομικός εμφανίζεται στη συνέχεια να χτυπά τον ακινητοποιημένο άνδρα δύο φορές με ένα ρόπαλο πριν αρπάξει και γρονθοκοπήσει έναν άλλον άνδρα που στεκόταν εκεί κοντά.

Καθώς το βίντεο με το σκληρό περιστατικό διαδόθηκε γρήγορα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αστυνομική πηγή είπε στο πρακτορείο ειδήσεων «Europa Press» ότι οι δύο άνδρες συνελήφθησαν για υπονόμευση εξουσίας. Η πηγή περιέγραψε τους άνδρες ως «εχθρικούς» προς τους αστυνομικούς και είπε ότι ένας από τους αστυνομικούς είχε τραυματιστεί. Ενας από τους συλληφθέντες βρέθηκε αργότερα ότι είχε ναρκωτικά πάνω του, πρόσθεσε.

Το βίντεο προκάλεσε οργή σε όλη την Ισπανία. Η αντιρατσιστική ομάδα εκστρατείας SOS Racismo χαρακτήρισε τις εικόνες «ένα ακόμη παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο οι κρατικές δυνάμεις ασφαλείας ενεργούν στο Lavapies».

«Η αστυνομία του "προοδευτικού" ισπανικού κράτους επιτίθεται βάναυσα και χτυπά μαύρους. Η ΕΕ καλλιεργεί τον ρατσισμό και την καταπίεση. Οι εργαζόμενοι ξεσηκώνονται ενάντια στην καταστολή και τον ρατσισμό», αναφέρει το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ