Πέμπτη 4 Απρίλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Απαγόρευση διαδηλώσεων στα ανατολικά

Διαμαρτυρίες οπαδών της αντιπολίτευσης για χειρισμούς των κρατικών αρχών, επεισόδια με έναν νεκρό στη Σίιρτ

Με απαγόρευση διαδηλώσεων, συλλογής υπογραφών και διαφόρων μορφών αντιδράσεις απαντούν οι κρατικές αρχές στις διαμαρτυρίες που συνεχίστηκαν και χτες, στην ανατολική Τουρκία, για χειρισμούς των κυβερνητικών μηχανισμών στις τοπικές εκλογές της περασμένης Κυριακής.

Ξεχωρίζει η κατάσταση στην επαρχία Βαν, στα ανατολικά, όπου προχτές έγινε γνωστό ότι ακυρώθηκε η εκλογή του (προερχόμενου από το φιλοκουρδικό κόμμα DEM) υποψήφιου δημάρχου Αμπντουλάχ Ζεϊντάν, αν και επικράτησε στις κάλπες με 55,48% έναντι του υποψηφίου του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), Αμπντουλαχάτ Αρβάς, που έλαβε μόλις 27,15%. Η ακύρωση έγινε μετά από παρέμβαση της τοπικής Εκλογικής Επιτροπής και ενώ λίγα 24ωρα πριν ανοίξουν οι κάλπες είχε εκτιμηθεί ότι ο Ζεϊντάν - που τα προηγούμενα χρόνια είχε καταδικαστεί και φυλακιστεί για «επαφή με τρομοκρατική οργάνωση» (ΡΚΚ) - δεν πληροί τις προϋποθέσεις για να πάρει κανονικά μέρος στις εκλογές. Τελικά χτες η Ανώτατη Εκλογική Επιτροπή έκανε αποδεκτή την ένσταση του φιλοκουρδικού DEM και αναγνωρίζει τον υποψήφιο του κόμματος Αμπντουλάχ Ζεϊντάν ως δήμαρχο του Βαν.

Η νομαρχία της επαρχίας Βαν ανακοίνωσε χτες ότι απαγορεύονται για όλο το 15ήμερο οι διαδηλώσεις, ενώ ένταση επικρατεί από προχτές, με την αστυνομία να προχωρά και σε δεκάδες συλλήψεις οπαδών της αντιπολίτευσης. Ανάλογες απαγορεύσεις επιβλήθηκαν και στον γειτονικό νομό του Μπίτλις.

Ακόμα, στο επίσης ανατολικό Σίιρτ, στην περιοχή Περβάρι, σημειώθηκαν επεισόδια ανάμεσα σε οπαδούς του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ και του αντιπολιτευόμενου DEVA (πρόκειται για διάσπαση του ΑΚΡ), στη διάρκεια των οποίων ένα άτομο σκοτώθηκε και άλλα τέσσερα τραυματίστηκαν.

Ο υπουργός Εσωτερικών, Αλί Γερλίκαγια, ανακοίνωσε ότι σε περιοχές της νοτιοανατολικής Τουρκίας, αλλά και στη Σμύρνη, συνελήφθησαν συνολικά 89 άτομα.

Ενταση επικράτησε και στον δήμο Γκαζιοσμάνπασα, στην περιφέρεια της Κωνσταντινούπολης, όπου το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) ζήτησε επανακαταμέτρηση των ψήφων, η οποία άρχισε, χωρίς όμως να εξεταστεί ένσταση που ζήτησε το (βασικό κόμμα της κεμαλικής αντιπολίτευσης) σοσιαλδημοκρατικό Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), του οποίου ο υποψήφιος επικράτησε στις εκλογές, με διαφορά 879 ψήφων.

Συγκρούσεις διαδηλωτών με την αστυνομία σημειώθηκαν και στην επαρχία Μπάτμαν.

Στο μεταξύ, προχτές, συνεδρίασε η Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΡ για να εξετάσει τα εκλογικά αποτελέσματα, με βάση τα οποία το κυβερνών κόμμα σε πανεθνικό επίπεδο πέρασε για πρώτη φορά από το 2002 σε δεύτερη θέση, με 35,48%, πίσω από το CHP που εξασφάλισε το 37,76% των ψήφων...

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση, ο εκπρόσωπος του κόμματος, Ομέρ Τσελίκ, δήλωσε ότι τα αποτελέσματα δεν ήταν αυτά που ήθελαν και ότι η ηγεσία του κόμματος προσπαθεί να αξιολογήσει την προειδοποίηση που έστειλε ο λαός. Ο δε πρόεδρος του ΑΚΡ και της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μίλησε για «νόσο της αλαζονείας» που διακρίνει ορισμένα στελέχη του κόμματος, λέγοντας την ίδια στιγμή ότι «δεν μπορούμε και δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν, όποιος κι αν είναι, να σπαταλήσει και να χαραμίσει 22 χρόνια εμπειρίας, 22 χρόνια σκληρού αγώνα».

«Πολιτική αλλαγή στην Τουρκία» περιμένουν και γερμανικά κόμματα

Στο μεταξύ, ο προερχόμενος από το SPD πρόεδρος της Γερμανοτουρκικής Επιτροπής της γερμανικής Βουλής, Ματσίτ Καραχμέτογλου, δήλωσε ότι τα μέλη όλων των κοινοβουλευτικών ομάδων δεν βλέπουν προς το παρόν κανέναν λόγο για να επαναληφθούν οι ενταξιακές συνομιλίες της ΕΕ με την Αγκυρα και ότι «πριν από ένα τέτοιο βήμα, πρέπει να υπάρξει πραγματική πολιτική αλλαγή». Ο δε Χριστιανοδημοκράτης βουλευτής Σεράπ Γκιουλέρ είπε ότι ανεξάρτητα από την καλή επίδοση της αντιπολίτευσης στις τοπικές εκλογές στην Τουρκία, «πρέπει να σταματήσουμε να δίνουμε στην Αγκυρα ψεύτικες ελπίδες». Από την πλευρά του, ο βουλευτής των Πρασίνων Μαξ Λαξ έθεσε ως προϋπόθεση για τις ενταξιακές συνομιλίες της ΕΕ με την Τουρκία την εφαρμογή των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και την άμεση αποφυλάκιση του Οσμάν Καβάλα και του (πρώην ηγετικού στελέχους της σοσιαλδημοκρατικής φιλοκουρδικής αντιπολίτευσης) Σελαχατίν Ντεμιρτάς. Τέλος, ο εκπρόσωπος της κοινοβουλευτικής ομάδας του FDP, Μάικλ Λινκ, είπε ότι «μια Τουρκία που κυβερνάται από τον Ερντογάν με αυταρχικό τρόπο δεν μπορεί να είναι υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ