ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 9 Απρίλη 2024
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΔΙΧΩΣ ΤΕΛΟΣ ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ
Τρεις οι νεκροί εργάτες σε οικοδομές σε μόλις ένα 24ωρο!

Στο κενό βρέθηκε ο οικοδόμος στο Ηράκλειο Κρήτης
Στο κενό βρέθηκε ο οικοδόμος στο Ηράκλειο Κρήτης
Τρία θανατηφόρα «ατυχήματα», κι αυτά μόνο σε οικοδομές, σημειώθηκαν την Παρασκευή και το Σάββατο που μας πέρασαν, σε μια ακόμα τραγική επιβεβαίωση ότι οι χώροι δουλειάς μετατρέπονται σε αρένες θανάτου για εκατοντάδες εργαζόμενους.

Ειδικά στην οικοδομή η τραγική αυτή κατάσταση πάει χέρι χέρι με την άνοδο των εργασιών στον κλάδο και με την εργοδοσία να στέλνει στο μεροκάματο του θανάτου τους εργάτες, δίχως μέτρα προστασίας και με «ασυλία» από τις κυβερνήσεις αφού αυτά «κοστίζουν».

Ασυντήρητα μηχανήματα, σκαλωσιές χωρίς προδιαγραφές ασφάλειας, εντατικοποίηση για να προχωρήσουν τα έργα, ειδικά τώρα που ανοίγει ο καιρός, εργαζόμενοι που δεν έχουν προλάβει να εκπαιδευτούν και ρίχνονται στα δύσκολα, αλλά και μεροκαματιάρηδες που αναγκάζονται να δουλεύουν μέχρι και τα 60 τους χρόνια, μπας και μαζέψουν κανένα ένσημο από τα «χαμένα» των χρόνων της κρίσης για να βγουν στη σύνταξη, αποτελούν το θανάσιμο μείγμα που οδηγεί σε καθημερινές τραγωδίες τις εργατικές οικογένειες. Κι αυτά, την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση εξακολουθεί να αρνείται την απόδοση των «υπέρ αγνώστων» ενσήμων ώστε οι μεγαλύτεροι σε ηλικία να συμπληρώσουν όσα τους λείπουν για να συνταξιοδοτηθούν αλλά και την υποχρεωτικότητα της σύνταξης.

Στο Ηράκλειο Κρήτης

Το πρώτο θανατηφόρο «ατύχημα» της περασμένης Παρασκευής συνέβη σε νεοανεγειρόμενη οικοδομή στην περιοχή της Κνωσού, στο Ηράκλειο Κρήτης, με θύμα έναν 59χρονο εργάτη από το Πακιστάν. Ο εργάτης, κατά τη διάρκεια των εργασιών σοβαντίσματος, έπεσε από ύψος περίπου 5 μέτρων μέσα σε φρεάτιο ασανσέρ. Η 3η ΕΜΑΚ, η αστυνομία και το ΕΚΑΒ βρέθηκαν στον χώρο, ενώ στο σημείο μετέβη και ιατροδικαστής, ο οποίος διαπίστωσε τον θάνατό του. Η αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη του εργολάβου της οικοδομής. Υπενθυμίζεται ότι πριν από περίπου έναν μήνα 29χρονος Παλαιστίνιος εργάτης είχε πλακωθεί από τοίχο σε εργοτάξιο ξενοδοχείου στο Σίσι, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του.

Καματερό: Αλουμινοκατασκευαστής σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια εργασιών σε σχολείο
Καματερό: Αλουμινοκατασκευαστής σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια εργασιών σε σχολείο
Μέλη της διοίκησης του Συνδικάτου Οικοδόμων Ν. Ηρακλείου βρέθηκαν στον τόπο του δυστυχήματος, όπου διαπιστώθηκε ότι δεν υπήρχε κανένα μέτρο προστασίας. «Απαιτούμε την άμεση στελέχωση της Επιθεώρησης Εργασίας και των υπόλοιπων ελεγκτικών μηχανισμών ώστε να τηρούνται τα μέτρα υγείας και ασφάλειας, για να μπει φρένο στα εργοδοτικά εγκλήματα στους χώρους δουλειάς», τονίζει το Συνδικάτο, εκφράζοντας τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια και στους συναδέλφους του αδικοχαμένου εργάτη.

Θύματα και οι μικροί επαγγελματίες

Σε άλλο δυστύχημα, το Σάββατο 6 Απρίλη, ελεύθερος επαγγελματίας, αλουμινοκατασκευαστής, κατά τη διάρκεια εργασιών στο 1ο Λύκειο Καματερού έπεσε από τον 3ο όροφο και σκοτώθηκε. Οπως έγινε γνωστό, δούλευε για λογαριασμό εργολάβου που είχε αναλάβει την ενεργειακή αναβάθμιση του σχολείου. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αλουμινάς εργαζόταν σε μπαλκόνι στο οποίο δεν υπήρχαν προστατευτικά κιγκλιδώματα.

Από την πρώτη στιγμή, στο σημείο βρέθηκαν ο Γιάννης Τασιούλας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων, ο πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, Παναγιώτης Γάκιας, μέλη της διοίκησης του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας και του τοπικού Παραρτήματος καθώς και οι δημοτικοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Αγίων Αναργύρων - Καματερού Θοδωρής Σκολαρίκος και Εφη Καλτέκη.

Σε ανακοίνωσή της η Ενωση Βιοτεχνών Μετάλλου Αττικής αναφέρει ότι ο νεκρός συνάδελφός τους ήταν 44 χρόνων, πατέρας 2 παιδιών και με εγκυμονούσα σύζυγο. Αναδεικνύοντας τις αιτίες των θανατηφόρων «ατυχημάτων», τονίζει ότι «το κυνήγι του μεροκάματου, το αυξημένο κόστος ζωής, η εντατικοποίηση της δουλειάς, η ανασφάλεια που δημιουργεί το πλαίσιο που αναγκαζόμαστε να δουλεύουμε (ακρίβεια, αναδουλειά, υψηλή φορολογία) είναι δεδομένο ότι οδηγούν σε τέτοιου είδους τραγικά δυστυχήματα».

Ακόμα σημειώνει ότι υπάρχουν ερωτήματα για το αν υπήρχε στον χώρο κάποιος υπεύθυνος από τον δήμο να εποπτεύει τις εργασίες και ζητά να παρθούν μέτρα για τη στήριξη της οικογένειας του συναδέλφου.

Τρίτος νεκρός στο Αργος από την αρχή του χρόνου

Την ίδια μέρα το μεσημέρι έχασε τη ζωή στην Αργολίδα ένας εργαζόμενος και ένας ακόμα τραυματίστηκε σοβαρά όταν έπεσαν από μεγάλο ύψος, από τον τρίτο όροφο διαμερίσματος σε οικοδομή στο Αργος. Να σημειωθεί ότι πρόκειται για τον τρίτο νεκρό εργαζόμενο στο Αργος από την αρχή του χρόνου.

Νεκρός από την πτώση ανασύρθηκε ένας 20χρονος Αιγύπτιος, ενώ σοβαρά τραυματίας ο 47χρονος συνάδελφός του, επίσης αιγυπτιακής καταγωγής, ενώ και οι δύο εκτελούσαν εργασίες ελαιοχρωματισμού. Οι δύο άτυχοι εργαζόμενοι βρέθηκαν στο κενό, όταν σύμφωνα με μαρτυρίες έσπασε τμήμα της σκαλωσιάς. Ο 20χρονος άφησε την τελευταία του πνοή επιτόπου, ενώ ο 47χρονος διακομίστηκε σοβαρά τραυματισμένος στο Νοσοκομείο Αργους και από εκεί στο «Αττικόν».

Το περιστατικό κατήγγειλε η ΤΕ Αργολίδας του ΚΚΕ, σημειώνοντας ότι δεν πρόκειται για την «κακιά στιγμή» αλλά για προδιαγεγραμμένα εργοδοτικά εγκλήματα.

Εργαζόμενη στον δήμο Βόλου έσπασε το χέρι της

Στο μεταξύ, σε έναν ακόμα κλάδο, αυτόν των ΟΤΑ, και πιο συγκεκριμένα της καθαριότητας, εργαζομένη στον δήμο Βόλου έσπασε το χέρι της την ώρα της δουλειάς, την Πέμπτη 4 Απρίλη, όταν μπλέχτηκε στον κάδο του απορριμματοφόρου στο πρωινό δρομολόγιο Κουκουράβα - Μακρινίτσα. Η γυναίκα εργάζεται με 9μηνη σύμβαση και είναι μητέρα 4 παιδιών.

Οπως θυμίζει η ΔΑΣ ΟΤΑ Μαγνησίας, τα τελευταία χρόνια έχει κάνει αλλεπάλληλες καταγγελίες για τις τεράστιες ελλείψεις μέτρων για την υγεία και ασφάλεια, ειδικά στις Υπηρεσίες Καθαριότητας του δήμου Βόλου και των Δημοτικών Ενοτήτων.

Η ΔΑΣ απαιτεί από την Επιθεώρηση Εργασίας την πλήρη διαλεύκανση των συνθηκών του εργατικού «ατυχήματος» και τη λήψη των απαραίτητων μέτρων με αποκλειστική ευθύνη της δημοτικής αρχής.

Και τραυματισμός ναύτη στο Ρέθυμνο

Το «δελτίο πολέμου» στους χώρους δουλειάς συνεχίζεται στο Ρέθυμνο, όπου στο νοσοκομείο νοσηλεύεται από προχτές το βράδυ ένας νεαρός ναύτης φορτηγού πλοίου που βρισκόταν αγκυροβολημένο στο λιμάνι. Ο άτυχος ναύτης τραυματίστηκε σοβαρά, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, μετά από πτώση του στο αμπάρι του πλοίου, όταν κατά τη διάρκεια των εργασιών ένιωσε αδιαθεσία και έχασε τις αισθήσεις του. Αμεσα ενημερώθηκε το ΕΚΑΒ, ενώ ζητήθηκε και η συνδρομή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ρεθύμνου, προκειμένου ο άτυχος άνδρας να ανασυρθεί και να διακομιστεί στο νοσοκομείο.

Δεκάδες απολύσεις σε μία ακόμα «εμβληματική επένδυση»

Από τους κυβερνητικούς διθυράμβους για το «μοντέλο JP Morgan» στην Ελλάδα, στο «απολύεστε»

Τις δεκάδες απολύσεις στη «Viva», στις 29 Μάρτη, σε διάφορα τμήματα σε Ελλάδα και Ευρώπη, καταγγέλλει το κλαδικό Σωματείο Χρηματοπιστωτικού Αττικής, ενώ αναφέρει ότι υπάρχουν πληροφορίες για συνέχιση των απολύσεων.

Δεν έχουν περάσει παρά δύο χρόνια - σημειώνει το Σωματείο - από την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στα γραφεία της εταιρείας και τους διθυράμβους που γράφτηκαν για την επένδυση της JP Morgan στην Ελλάδα, και το νέο μοντέλο όπου οι εργαζόμενοι θα ευημερούν μαζί με τις επιχειρήσεις. Ομως «πολύ γρήγορα ήρθε η ωμή πραγματικότητα να τους διαψεύσει, με τους συναδέλφους να μαθαίνουν την απόλυσή τους λίγο πριν τελειώσει το ωράριό τους και τις επόμενες μέρες να μετριούνται κενές καρέκλες και απώλειες σε όλα τα τμήματα».

Οι απολύσεις αφορούν όλους τους εργαζόμενους, καθώς θα ενταθούν η εντατικοποίηση, ο φόρτος εργασίας και το κλίμα τρομοκρατίας, επισημαίνει το Σωματείο και τονίζει πως οι αντιθέσεις των εργαζομένων με τους εργοδότες είναι αγεφύρωτες. Καλεί τους εργαζόμενους να συσπειρωθούν στις γραμμές του και να γίνουν η φωνή του σε κάθε τμήμα, διεκδικώντας: Αμεση ανάκληση όλων των απολύσεων σε Ελλάδα και εξωτερικό. Καμία νέα απόλυση. Τέλος στην εντατικοποίηση. Καμία απλήρωτη υπερωρία. Συλλογικές Συμβάσεις και αυξήσεις στους μισθούς.

Και απροσχημάτιστα εκδικητικές απολύσεις

Σε άλλη μια εταιρεία - κολοσσό, την «Intracom Defense», εργαζόμενος - και μάλιστα με σταθερή αγωνιστική δράση - απολύθηκε την περασμένη Παρασκευή, γεγονός που καταγγέλλει η «Αγωνιστική Εργατοϋπαλληλική Ενότητα» στο επιχειρησιακό Σωματείο. Πρόκειται για εργαζόμενο που ήταν πρόεδρος της Εφορευτικής Επιτροπής στις πρόσφατες εκλογές του επιχειρησιακού Σωματείου, με την «Αγωνιστική Ενότητα» να σημειώνει ότι πρόκειται για την «πρώτη ξεκάθαρη και απροσχημάτιστη απόλυση» μετά την εξαγορά της «Intracom Defense» από την ΙΑΙ, την εταιρεία Αμυνας και Διαστήματος του κράτους του Ισραήλ. Ετσι, «μετά τις υποσχέσεις για τα καλύτερα που έρχονται, για τον οργασμό έργων και πρότζεκτ», αποκαλύπτεται το πραγματικό πρόσωπο της ανάπτυξής τους, «που περνάει μέσα από το τσάκισμα των δικαιωμάτων, των μισθών και της ζωής μας».

Η «Αγωνιστική Ενότητα» καλεί τους εργαζόμενους να παλέψουν ώστε να μην περάσει η απόλυση, και την πλειοψηφία του ΔΣ του επιχειρησιακού Σωματείου να πάρει απόφαση για κήρυξη στάσης εργασίας με συνέλευση, για την υπεράσπιση του απολυμένου, για «να υπερασπιστεί το δικαίωμα των εργαζομένων να εκφράζονται συλλογικά μέσα από το Σωματείο τους χωρίς να διώκονται».

«Ιδεολογική ακαμψία» και «αποξένωση από τη διοίκηση» καταλογίζουν στην αντιπρόεδρο του Συνδικάτου Εργαζομένων στην Ιδιωτική Υγεία, Βάσω Μουκάνω, εργαζόμενη ως κλινική ψυχολόγο σε δομή ασυνόδευτων ανηλίκων στην οργάνωση «Ευρωπαϊκή Εκφραση».

Τα παραπάνω καταγγέλλει το Συνδικάτο Εργαζομένων στην Ιδιωτική Υγεία Πειραιά, απαιτώντας την άμεση ανανέωση της σύμβασής της, καλώντας παράλληλα σε κινητοποίηση την Πέμπτη 11 Απρίλη (10.30 π.μ.) στην έδρα της εργοδοσίας (Ομήρου και Σόλωνος, Κολωνάκι).

Επισημαίνει ότι «πρόκειται για ξεκάθαρη συνδικαλιστική δίωξη, δεδομένου ότι η συνάδελφος, και με την ιδιότητα του μέλους του Σωματείου μας και της διοίκησής του, αλλά και ως ψυχολόγος, διεκδίκησε άμεσα βελτιώσεις στις συνθήκες δουλειάς για τους εργαζόμενους και στήριξης για τους ωφελούμενους, και για ζητήματα που είχαν γίνει γνωστά επανειλημμένως από τους υπόλοιπους εργαζόμενους και μάλιστα εδώ και δύο χρόνια».

Η απεργία στις 17 Απρίλη σχετίζεται με την ίδια τη ζωή μας!

Γ. Τασιούλας: Επιτακτική ανάγκη να επαναλειτουργήσουν οι μεικτές Επιτροπές Υγιεινής και Ασφάλειας

«Οι χώροι δουλειάς στην κυριολεξία έχουν γίνει παγίδες θανάτου λόγω της εντατικοποίησης και της έλλειψης μέτρων ασφαλείας, αλλά και λόγω των ανύπαρκτων ελέγχων των αρμόδιων ελεγκτικών μηχανισμών του υπουργείου Εργασίας», επισημαίνει σε δήλωσή του ο Γιάννης Τασιούλας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων, για τους τρεις νεκρούς.

Προσθέτει ότι «η κυβέρνηση της ΝΔ, η σημερινή υπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου αλλά και ο προηγούμενος, Αδωνις Γεωργιάδης, έχουν μεγάλες ευθύνες, γιατί επανειλημμένα η Ομοσπονδία Οικοδόμων έχει ενημερώσει και έχει αναδείξει την κατάσταση που επικρατεί στους χώρους δουλειάς. Ωστόσο, επί της ουσίας η κατάσταση χειροτερεύει.

Τα ζητήματα των μέτρων υγείας και ασφάλειας έχουν τεθεί με συγκεκριμένα αιτήματα, και πρόσφατα αλλά και παλαιότερα στους υπουργούς Εργασίας, μέσα από απεργιακές κινητοποιήσεις του κλάδου, παραστάσεις διαμαρτυρίας, συγκεκριμένες καταγγελίες με συγκεκριμένα περιστατικά σε χώρους δουλειάς.

Αυτό που αποδεικνύεται ως επιτακτική ανάγκη είναι η επαναλειτουργία των μεικτών Επιτροπών Υγιεινής και Ασφάλειας για τις Κατασκευές, που οι κυβερνήσεις αρνούνται να υλοποιήσουν. Τα αποτελέσματα είναι αυτά. Τρεις νεκροί σε μόλις ένα 24ωρο».

Καταλήγοντας απαίτησε «άμεσα μέτρα και καλούμε όλους τους οικοδόμους και τους εργαζόμενους στις Κατασκευές, με τον αγώνα και τη συσπείρωση στα συνδικάτα, να υπερασπιστούμε τη ζωή μας» και ξεκαθάρισε πως «στις 17 Απρίλη, μέρα πανελλαδικής απεργίας, παλεύουμε για διεκδικήσεις που στην κυριολεξία έχουν άμεση σχέση με τη ζωή μας. Να πηγαίνουμε γεροί στη δουλειά, να γυρίζουμε γεροί στο σπίτι. Να έχουμε μέτρα ασφαλείας, να έχουμε σύμβαση, μεροκάματα για να μπορούμε να ζήσουμε, και την ασφάλισή μας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ