Τρίτη 9 Απρίλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Δεκάδες απολύσεις σε μία ακόμα «εμβληματική επένδυση»

Από τους κυβερνητικούς διθυράμβους για το «μοντέλο JP Morgan» στην Ελλάδα, στο «απολύεστε»

Τις δεκάδες απολύσεις στη «Viva», στις 29 Μάρτη, σε διάφορα τμήματα σε Ελλάδα και Ευρώπη, καταγγέλλει το κλαδικό Σωματείο Χρηματοπιστωτικού Αττικής, ενώ αναφέρει ότι υπάρχουν πληροφορίες για συνέχιση των απολύσεων.

Δεν έχουν περάσει παρά δύο χρόνια - σημειώνει το Σωματείο - από την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στα γραφεία της εταιρείας και τους διθυράμβους που γράφτηκαν για την επένδυση της JP Morgan στην Ελλάδα, και το νέο μοντέλο όπου οι εργαζόμενοι θα ευημερούν μαζί με τις επιχειρήσεις. Ομως «πολύ γρήγορα ήρθε η ωμή πραγματικότητα να τους διαψεύσει, με τους συναδέλφους να μαθαίνουν την απόλυσή τους λίγο πριν τελειώσει το ωράριό τους και τις επόμενες μέρες να μετριούνται κενές καρέκλες και απώλειες σε όλα τα τμήματα».

Οι απολύσεις αφορούν όλους τους εργαζόμενους, καθώς θα ενταθούν η εντατικοποίηση, ο φόρτος εργασίας και το κλίμα τρομοκρατίας, επισημαίνει το Σωματείο και τονίζει πως οι αντιθέσεις των εργαζομένων με τους εργοδότες είναι αγεφύρωτες. Καλεί τους εργαζόμενους να συσπειρωθούν στις γραμμές του και να γίνουν η φωνή του σε κάθε τμήμα, διεκδικώντας: Αμεση ανάκληση όλων των απολύσεων σε Ελλάδα και εξωτερικό. Καμία νέα απόλυση. Τέλος στην εντατικοποίηση. Καμία απλήρωτη υπερωρία. Συλλογικές Συμβάσεις και αυξήσεις στους μισθούς.

Και απροσχημάτιστα εκδικητικές απολύσεις

Σε άλλη μια εταιρεία - κολοσσό, την «Intracom Defense», εργαζόμενος - και μάλιστα με σταθερή αγωνιστική δράση - απολύθηκε την περασμένη Παρασκευή, γεγονός που καταγγέλλει η «Αγωνιστική Εργατοϋπαλληλική Ενότητα» στο επιχειρησιακό Σωματείο. Πρόκειται για εργαζόμενο που ήταν πρόεδρος της Εφορευτικής Επιτροπής στις πρόσφατες εκλογές του επιχειρησιακού Σωματείου, με την «Αγωνιστική Ενότητα» να σημειώνει ότι πρόκειται για την «πρώτη ξεκάθαρη και απροσχημάτιστη απόλυση» μετά την εξαγορά της «Intracom Defense» από την ΙΑΙ, την εταιρεία Αμυνας και Διαστήματος του κράτους του Ισραήλ. Ετσι, «μετά τις υποσχέσεις για τα καλύτερα που έρχονται, για τον οργασμό έργων και πρότζεκτ», αποκαλύπτεται το πραγματικό πρόσωπο της ανάπτυξής τους, «που περνάει μέσα από το τσάκισμα των δικαιωμάτων, των μισθών και της ζωής μας».

Η «Αγωνιστική Ενότητα» καλεί τους εργαζόμενους να παλέψουν ώστε να μην περάσει η απόλυση, και την πλειοψηφία του ΔΣ του επιχειρησιακού Σωματείου να πάρει απόφαση για κήρυξη στάσης εργασίας με συνέλευση, για την υπεράσπιση του απολυμένου, για «να υπερασπιστεί το δικαίωμα των εργαζομένων να εκφράζονται συλλογικά μέσα από το Σωματείο τους χωρίς να διώκονται».

«Ιδεολογική ακαμψία» και «αποξένωση από τη διοίκηση» καταλογίζουν στην αντιπρόεδρο του Συνδικάτου Εργαζομένων στην Ιδιωτική Υγεία, Βάσω Μουκάνω, εργαζόμενη ως κλινική ψυχολόγο σε δομή ασυνόδευτων ανηλίκων στην οργάνωση «Ευρωπαϊκή Εκφραση».

Τα παραπάνω καταγγέλλει το Συνδικάτο Εργαζομένων στην Ιδιωτική Υγεία Πειραιά, απαιτώντας την άμεση ανανέωση της σύμβασής της, καλώντας παράλληλα σε κινητοποίηση την Πέμπτη 11 Απρίλη (10.30 π.μ.) στην έδρα της εργοδοσίας (Ομήρου και Σόλωνος, Κολωνάκι).

Επισημαίνει ότι «πρόκειται για ξεκάθαρη συνδικαλιστική δίωξη, δεδομένου ότι η συνάδελφος, και με την ιδιότητα του μέλους του Σωματείου μας και της διοίκησής του, αλλά και ως ψυχολόγος, διεκδίκησε άμεσα βελτιώσεις στις συνθήκες δουλειάς για τους εργαζόμενους και στήριξης για τους ωφελούμενους, και για ζητήματα που είχαν γίνει γνωστά επανειλημμένως από τους υπόλοιπους εργαζόμενους και μάλιστα εδώ και δύο χρόνια».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ