ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 10 Απρίλη 2024
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
«Μνημεία και μουσεία αγώνων του Λαού»

Η ΚΕ του ΚΚΕ διοργανώνει ημερίδα με θέμα «Μνημεία και μουσεία αγώνων του Λαού» και παρουσίαση του νέου ιστότοπου mnimia.kke.gr, με εικονικές περιηγήσεις από ιστορικούς τόπους, μνημεία και μουσεία του ΚΚΕ από όλη την Ελλάδα, την Πέμπτη 18 Απρίλη στις 7 μ.μ., στην Αίθουσα Συνεδρίων του ΚΚΕ, στην έδρα της ΚΕ στον Περισσό.

Μετά την ημερίδα θα λειτουργήσει ο ιστότοπος mnimia.kke.gr.

Στην ημερίδα θα μιλήσουν:

Ο Τάσος Αντωνίου, μέλος του Τμήματος Προπαγάνδας της ΚΕ του ΚΚΕ: «Παρουσίαση του νέου διαδικτυακού τόπου mnimia.kke.gr και των εικονικών περιηγήσεων σε ιστορικούς τόπους, μνημεία και μουσεία του ΚΚΕ».

Η Κέλλυ Παπαϊωάννου, αρχιτέκτονας μηχανικός, υποψήφια διδάκτορας ΑΠΘ, μέλος του Τμήματος Πολιτισμού της ΚΕ του ΚΚΕ: «Η ιστορική μνήμη και ο ρόλος των μνημείων και των μουσείων».

Η Δέσποινα Τσιρώνη, αρχιτέκτονας μηχανικός, μέλος της Επιτροπής Μνημείων και Μουσείων της ΚΕ του ΚΚΕ: «Η διαδικασία παραγωγής μνημείων και μουσείων».

Ο Αρης Σαραφιανός, αναπληρωτής καθηγητής Ιστορίας της Ευρωπαϊκής Τέχνης στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων: «Ιμπεριαλιστική μνημοκτονία και η υλική ανάκτηση της Ιστορίας από το ΚΚΕ - Τοπόσημα, γλυπτά, ανασκαφές των αγώνων και η σημασία τους σήμερα».

Η Εύα Μελά, ζωγράφος - χαράκτρια, μέλος του Τμήματος Πολιτισμού της ΚΕ του ΚΚΕ, και ο Αντώνης Μυρωδιάς, γλύπτης, μέλος του ΔΣ του EETE: «Η συμβολή των εικαστικών στην ανάδειξη και προβολή της ιστορικής μνήμης».

Ο Φάνης Παρρής, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, μέλος του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ και υπεύθυνος του Ιστορικού Αρχείου της ΚΕ: «Ζωντανή μνήμη. Μνημεία και μουσεία τιμής και γνώσης».

Γιατί καταλάβαμε από ποια τάξη προερχόμαστε...

Η σελίδα για το Μνημείο στο Καλπάκι στον ιστότοπο mnimia.kke.gr. Για κάθε Μνημείο υπάρχουν φωτογραφίες, σύντομη ιστορική περιγραφή, η «ταυτότητα» του Μνημείου, καθώς και προτάσεις για διάβασμα για όποιον θέλει να μελετήσει βαθύτερα
Η σελίδα για το Μνημείο στο Καλπάκι στον ιστότοπο mnimia.kke.gr. Για κάθε Μνημείο υπάρχουν φωτογραφίες, σύντομη ιστορική περιγραφή, η «ταυτότητα» του Μνημείου, καθώς και προτάσεις για διάβασμα για όποιον θέλει να μελετήσει βαθύτερα
Συνεχίζοντας την περιήγησή μας σε τόπους φυλακής, εξορίας, βασανισμών και εκτελέσεων, όπου οι κομμουνιστές και κομμουνίστριες, χιλιάδες αγωνιστές του λαού, στάθηκαν ακλόνητοι απέναντι στη βία, δείχνοντας το μπόι του ανθρώπου, σε έναν αγώνα για να ανθρωπέψει ο άνθρωπος, στεκόμαστε σήμερα στο μαρτυρικό Καλπάκι...

Σε απόσταση 34 χιλιομέτρων από την πόλη των Ιωαννίνων βρίσκεται το χωριό Καλπάκι. Μια ανάσα από τα ελληνοαλβανικά σύνορα, απομονωμένο ανάμεσα στους ορεινούς όγκους των Ζαγορίων και του Πωγωνίου, αποτέλεσε την καλύτερη επιλογή για το αστικό κράτος, στα χρόνια του μεσοπολέμου, για να φτιάξει ένα από τα πιο απάνθρωπα κολαστήρια που γνώρισε ο τόπος, τον πειθαρχικό Ουλαμό Καλπακίου, τον «τάφο των ζωντανών», όπως τον είχαν ονομάσει τότε. Ηταν η προσπάθεια των εκμεταλλευτών να τσακίσουν σωματικά και πνευματικά τους κομμουνιστές φαντάρους - μετέπειτα στελέχη του Κόμματος - οι οποίοι με την ανυπόταχτη στάση τους μετέτρεψαν τον τόπο μαρτυρίου σε ένα ακόμα διαχρονικό σύμβολο αντίστασης.

Αντιγράφουμε από το γράμμα ενός φαντάρου που έστειλε στον «Ριζοσπάστη» το 1930:

«Είμαστε εξόριστοι εδώ, μέσα στα άγρια βουνά της Ηπείρου, στο μαρτυρικό Καλπάκι με μόνο λόγο, γιατί καταλάβαμε από ποια τάξη προερχόμαστε. Είναι αφάνταστα τα όργια και τα ιεροεξεταστικά μαρτύρια που ζούμε 14 ώρες το 24ωρο μέσα στα χιόνια, στις λάσπες, στους αέρες, εκτελούμε αγγαρείες που μας επιβάλλουν και ζούμε με το ζουμί των σάπιων φασολιών και τις μουχλιασμένες πατάτες. Κοιμόμαστε μέσα στο σταύλο που μερικά χιλιοτρυπημένα κομμάτια τσίγκου αποτελούν τη στέγη και γεμίζει νερά σα βρέχει. Μας δένουν σε δέντρα και μας δέρνουν. Ξυπόλητους και φορτωμένους μας τρέχουν πάνω στο χιόνι.

Οι σύντροφοι επί ώρες ολόκληρες δένονται γυμνοί κάτω απ' τον καλοκαιριάτικο ήλιο κι άλλοι επί μέρες συνεχώς πότιζαν τα τηλεγραφόξυλα για να φυτρώσουν κι ό,τι άλλο εξευρίσκει η νοσηρή κι εγκληματική φαντασία των στρατοκρατών...

Στις 5 Φλεβάρη 1928 ήρθε για επιθεώρηση ο συν/ρχης Χριστοδούλου. Από βραδύς ο Παπαχρήστου είχε απειλήσει αν παρουσιαζόταν κανείς παραπονούμενος. Ωστόσο, ο Σταμούλης και ο Καπέτας βγήκαν και μίλησαν και αυτός απάντησε ωμά: "Τα ξέρω όλα αυτά, αλλά για να τα υφίστασθε σας στείλαμε εδώ, λοιπόν σκασμός!"».

Σε αυτόν τον τόπο στέκει από το 2017 το Μνημείο που έστησε το ΚΚΕ προς τιμήν των ανυπότακτων κομμουνιστών φαντάρων...

ΜΑΓΝΗΣΙΑ
Σε ΚΚΕ και ΚΝΕ δεν πιάνουν απειλές

Ξεκάθαρο το μήνυμα στη χτεσινή συγκέντρωση στο δημαρχείο Βόλου

«Η τρομοκρατία δεν θα περάσει», ήταν το μήνυμα της συγκέντρωσης του ΚΚΕ που έγινε χτες μέσα και έξω από το δημαρχείο Βόλου. Ηταν η δεύτερη κινητοποίηση μετά την τραμπούκικη επίθεση που δέχθηκε ο δημοτικός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Κώστας Γαργάλας από δημοτικό σύμβουλο του Αχιλλέα Μπέου.

Η συγκέντρωση έγινε με αφορμή την προγραμματισμένη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου, με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» να απαιτεί να γίνει συζήτηση για την εγκληματική επίθεση και να πάρουν όλοι θέση.

Οι συγκεντρωμένοι μπήκαν μέσα στο δημαρχείο και ανάρτησαν πανό που ανέγραφε «Η τρομοκρατία δεν θα περάσει, ή τα κέρδη τους ή οι ζωές μας».

Παραβρέθηκε ο Βασίλης Μεταξάς, βουλευτής Μαγνησίας του ΚΚΕ.

Μετά τα συνθήματα και τις αποδοκιμασίες ο Αχιλλέας Μπέος, δήμαρχος Βόλου, αποχώρησε από τη συνεδρίαση, όπως και οι σύμβουλοι του συνδυασμού του, ενώ φεύγοντας είπε προς τον Κώστα Γαργάλα «εσύ βάλε μυαλό», προκαλώντας την οργή της «Λαϊκής Συσπείρωσης». «Είναι απόδειξη της ηθικής αυτουργίας», δήλωσε ο Κ. Γαργάλας.

Νωρίτερα, τόσο ο ίδιος ο Α. Μπέος, όσο και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου αρνήθηκαν στη «Λαϊκή Συσπείρωση» να θέσει θέμα για συζήτηση τη μαφιόζικη επίθεση στον Κώστα Γαργάλα, ενώ μέσα στην αίθουσα εμφανίστηκαν «φουσκωτοί». Την απομάκρυνσή τους ζήτησε ο Αποστόλης Ριζόπουλος, δημοτικός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Αχιλλέας Μπέος όσο ήταν μέσα στην αίθουσα έκανε... συστάσεις στους συγκεντρωμένους από το μικρόφωνο, αλλά δεν είπε ούτε μια λέξη για τη μαφιόζικη επίθεση του δημοτικού του συμβούλου!

«Συνεχίζουμε τον αγώνα να σπάσει η τρομοκρατία, δεν μας φοβίζουν οι κουκούλες», τόνισε ο Αποστόλης Ριζόπουλος μέσα σε συνθήματα και χειροκροτήματα και πρόσθεσε ότι «μέσα και έξω από το Δημοτικό Συμβούλιο συνεχίζουμε να αναδεικνύουμε τα μεγάλα προβλήματα που απασχολούν τον λαό του Βόλου. Δεν θα σταματήσουμε, θα μας βρίσκουν μπροστά τους. Μπορούμε να σταματήσουμε την αντιλαϊκή πολιτική που μας πληγώνει και όσους φοράνε κουκούλες για να μας φοβίσουν. Δεν φοβόμαστε».

ΣΥΛΛΟΓΟΣ «ΕΜΕΙΣ ΠΟΥ ΣΠΟΥΔΑΣΑΜΕ ΣΤΟΝ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ»
Εκδήλωση - ημερίδα για την Υγεία

Ο σύλλογος «Εμείς που σπουδάσαμε στο σοσιαλισμό» διοργανώνει εκδήλωση - ημερίδα το Σάββατο 20 Απρίλη και ώρα 5 μ.μ. στο αμφιθέατρο «Λεωνίδας Ζέρβας» του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (Βασ. Κωνσταντίνου 48, Αθήνα, (ώρα προσέλευσης στις 4.30 μ.μ.) με θέμα:

«Σοσιαλισμός: Η αναγκαία απάντηση στα προβλήματα της δημόσιας υγείας. Ιστορικό κεκτημένο της περιόδου σοσιαλιστικής οικοδόμησης και σύγχρονες απαιτήσεις για την Υγεία ως κοινωνικό αγαθό».

Τις εισηγήσεις θα κάνουν οι:

-- Θανάσης Αθανασιάδης, απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Κραϊόβα της ΣΔ Ρουμανίας, παθολόγος - ογκολόγος σε δημόσιο νοσοκομείο: «Η ιστορική διαμόρφωση και εξέλιξη των συστημάτων Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας»

-- Δημοσθένης Φιλιόπουλος, από το Ινστιτούτο Οδοντιατρικής Λβόφ της ΕΣΣΔ, οδοντίατρος: «Η οργάνωση της οδοντιατρικής περίθαλψης στην ΕΣΣΔ»

-- Χρήστος Ντίνας, από τη Σχολή Βιολογίας του Πανεπιστημίου «Κλημέντ Οχρίτσκι» Σόφιας, ΛΔ Βουλγαρίας, Βιοχημικός - κλινικός χημικός: «Η σχέση της βιομηχανίας φαρμάκου με τη δημόσια υγεία. Ο καπιταλισμός βλάπτει σοβαρά την υγεία. Ο σοσιαλισμός είναι η καλύτερη προφύλαξη»

-- Βασίλης Ζουμπουρλής, από τη Σχολή Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής του Πανεπιστημίου «J. E. Purkyne» της πόλης Μπρνο της ΣΔ Τσεχοσλοβακίας, Μοριακός βιολόγος, Διευθυντής Ερευνών Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών: «Διαλεκτική προσέγγιση των αιτιών των πανδημιών. Η αντιμετώπιση των επιδημιών στην ΕΣΣΔ - Το παράδειγμα της αντιμετώπισης της επιδημίας ευλογιάς»

-- Κώστας Κύρλας, από την Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου «Φεντερίκο ΙΙ» της Νάπολης Ιταλίας, καρδιολόγος σε δημόσιο νοσοκομείο: «Ιατρική, μια διαλεκτική επιστήμη σε έναν ανορθολογικά δομημένο κόσμο. Θεωρητικές και πρακτικές πλευρές στην άσκηση της Ιατρικής στις σημερινές συνθήκες».

ΑΓΡΙΝΙΟ
Τιμούν τους 120 εκτελεσμένους κομμουνιστές και αγωνιστές

Πολιτική - πολιτιστική εκδήλωση για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από την εκτέλεση των 120 κομμουνιστών και αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής, στις 14 Απρίλη 1944, διοργανώνουν ανήμερα της επετείου την Κυριακή (7 μ.μ.), η ΤΕ Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ από κοινού με το Παράρτημα Αγρινίου της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ στον χώρο του μνημείου των εκτελεσμένων στην Αγία Τριάδα.

Θα μιλήσει ο Βασίλης Θεοδωρόπουλος, μέλος της ΕΠ Δυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ