ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 10 Απρίλη 2024
Σελ. /32
Στο σημερινό 4σέλιδο «Νεολαία» μπορούμε να βρούμε:
  • Στις 22 Μάη οι φοιτητικές εκλογές
  • Συνέντευξη με οικότροφους φοιτητές στα Γιάννενα με αφορμή την πρόσφατη φωτιά στη φοιτητική Εστία
  • Κυβερνητική καμπάνια για τον σχολικό εκφοβισμό - Διακηρύξεις και κατασταλτικά μέτρα αντί για ουσιαστικές παρεμβάσεις
  • Κάλεσμα συμμετοχής στο 2ο Φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους της ΚΝΕ
  • Ο Σύλλογος Σπουδαστών ΣΑΕΚ Αττικής αναδεικνύει την πραγματικότητα κόντρα στις εξαγγελίες περί αναβάθμισης
Στις 22 Μάη οι φοιτητικές εκλογές

Κάλεσμα της «Πανσπουδαστικής ΚΣ» για πρωτιά για τρίτη συνεχόμενη χρονιά: «Μαζί μάθαμε να παλεύουμε, μαζί ξέρουμε να νικάμε!»

Την Τετάρτη 22 Μάη θα πραγματοποιηθούν οι φετινές φοιτητικές εκλογές. Τα μέλη και οι φίλοι της ΚΝΕ, μαζί με χιλιάδες αγωνιστές φοιτητές και φοιτήτριες σε όλα τα πανεπιστήμια της χώρας, καλούν σε μαζική στήριξη των ψηφοδελτίων της «Πανσπουδαστικής Κίνησης Συνεργασίας».

Στο κάλεσμά τους οι εκλεγμένοι με την «Πανσπουδαστική» τονίζουν ακόμη:

«Οι φετινές εκλογές είναι ξεχωριστές! Αποτελούν έναν μεγάλο αγωνιστικό σταθμό! Οι ελπιδοφόρες, μεγαλειώδεις διαδηλώσεις, οι φοιτητικές κινητοποιήσεις, που συνεχίζονται πολύμορφα, δείχνουν ότι οι φοιτητές και οι φοιτήτριες μπορούμε να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας, κάνοντας δική μας υπόθεση τις φοιτητικές εκλογές, με τη μαζική μας συμμετοχή! Να καταδικάσουμε την πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ, την παράταξή της, τη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, των ιδιωτικών πανεπιστημίων, της υποβάθμισης των σπουδών και των πτυχίων μας. Να δυναμώσουμε τους Φοιτητικούς μας Συλλόγους που αποδείχθηκαν η δύναμή μας.

Η ενίσχυση της "Πανσπουδαστικής Κίνησης Συνεργασίας" εκφράζει τον πανελλαδικό συντονισμένο αγώνα όλων όσοι απαιτούν ένα καλό, σύγχρονο, αποκλειστικά δημόσιο και πραγματικά δωρεάν πανεπιστήμιο, πτυχία με αξία! Οσων απαιτούν να μη συγκαλυφθεί το έγκλημα στα Τέμπη. Οσων στο δίλημμα "τα κέρδη τους ή οι ζωές μας" παίρνουν αγωνιστική, αποφασιστική θέση για τις ανάγκες και τη ζωή μας!

Η μεγάλη καθυστέρηση στον ορισμό των φοιτητικών εκλογών, με ευθύνη της ΔΑΠ, μαρτυρά ότι η κυβέρνηση και η παράταξή της φοβούνται τη μεγάλη πλειοψηφία των φοιτητών που εναντιώθηκε στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, που δίνει τον αγώνα για να μη συγκαλυφθεί το έγκλημα στα Τέμπη. Αυτή η πλειοψηφία έχει δύναμη, έχει επιλογή, μίλησε και θα ξαναμιλήσει!

Στις 22 Μαΐου, στην πρώτη κάλπη που θα στηθεί λίγες μέρες πριν τις ευρωεκλογές, είναι ακόμα μια μεγάλη ευκαιρία να καταδικαστεί η πολιτική της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όσων κυβέρνησαν και κυβερνούν τη χώρα, που ευθύνονται για τα μεγάλα προβλήματα και αδιέξοδα της νέας γενιάς.

Η πρωτιά της "Πανσπουδαστικής ΚΣ", το 2022 και το 2023, με το γκρέμισμα της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, έδωσε νέα πνοή στο φοιτητικό κίνημα, αποτυπώθηκε σε σημαντικές κατακτήσεις για τους φοιτητές και τις ανάγκες τους, σε αναζωογόνηση της συλλογικής λειτουργίας πολλών Φοιτητικών Συλλόγων.

Ετσι συνεχίζουμε με 1η δύναμη την "Πανσπουδαστική" για 3η συνεχόμενη χρονιά! Μαζί μάθαμε να παλεύουμε, μαζί ξέρουμε να νικάμε!».

Το χαράτσι καταργήθηκε με τους αγώνες των Συλλόγων

Ανακοίνωση των εκλεγμένων με την «Πανσπουδαστική ΚΣ» για την κατάργηση του αντιτίμου στις εστίες του ΙΝΕΔΙΒΙΜ

Από κινητοποίηση για το ζήτημα της στέγασης των φοιτητών
Από κινητοποίηση για το ζήτημα της στέγασης των φοιτητών
«Με τους αγώνες μας μπαίνει τέλος στα χαράτσια στις εστίες μας! Συνεχίζουμε αποφασιστικά!», τονίζουν οι εκλεγμένοι με την «Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας» στους Συλλόγους Οικότροφων της χώρας. «Κατακτήσαμε το αυτονόητο... να μην πληρώνουμε στις εστίες! Μετά από πολύμηνες κινητοποιήσεις των Συλλόγων μας, καταφέραμε να καταργηθεί από τις εστίες που διαχειρίζεται οικονομικά το ΙΝΕΔΙΒΙΜ το απαράδεκτο χαράτσι που υπήρχε σε μία σειρά από εστίες σε όλη τη χώρα!». Οπως προβλέπει απόφαση που υπογράφει η πρόεδρος του ΔΣ του ΙΝΕΔΙΒΙΜ, το χρηματικό αντίτιμο για τη διαμονή των φοιτητών στις φοιτητικές εστιών, των οποίων το Ιδρυμα ασκεί την οικονομική διαχείριση, καταργείται.

Οπως σημειώνουν οι εκλεγμένοι με την «Πανσπουδαστική ΚΣ», «μόνο με τους αγώνες μας, τη δική μας δύναμη, οργανωμένοι στους Συλλόγους μας μπορούμε να έχουμε κατακτήσεις για να σπουδάζουμε σήμερα χωρίς εμπόδια, για να παρθούν μέτρα ανακούφισης από την ακρίβεια που χτυπάει τις οικογένειές μας.

Ολοι μαζί βάζουμε φρένο στα σχέδιά τους, κόβουμε την όρεξη της κυβέρνησης, διάφορων εργολάβων και επιχειρηματικών ομίλων που μας θέλουν πελάτες μέσα στις ίδιες μας τις εστίες, που ετοιμάζουν ενοίκια σε εστίες με ΣΔΙΤ».

«Το χαράτσι καταργήθηκε με τους αγώνες μας!» τονίζουν οι εκλεγμένοι με την «Πανσπουδαστική ΚΣ», θυμίζοντας τους αγώνες και τις συλλογικές διεκδικήσεις για τη φοιτητική μέριμνα: «Το προηγούμενο διάστημα οι Σύλλογοι Οικοτρόφων προχωρούσαμε σε κοινό βηματισμό, ανταλλάξαμε απόψεις και οργανώσαμε κοινό σχέδιο δράσης, καταλήξαμε σε διεκδικητικό πλαίσιο στην Πανελλαδική Συνάντηση Φοιτητικών Συλλόγων τον Δεκέμβρη στο Πανεπιστήμιο Πειραιά.

Ολοι μαζί δράσαμε συντονισμένα, αντιπαλέψαμε την πολιτική που προχωρά βήμα το βήμα την εμπορευματοποίηση της φοιτητικής μέριμνας, που προχωρά σταθερά εδώ και δεκαετίες στην απαξίωση και υποχρηματοδότησή της, αφήνοντας μία σειρά από λειτουργίες της στα χέρια των εργολάβων που κοιτάνε μόνο την τσέπη τους!

Ολοι μαζί μια γροθιά με αγώνα και αλληλεγγύη θα τα καταφέρουμε! Κανένας εστιακός δεν είναι μόνος απέναντι στα προβλήματα.

Με τους φοιτητικούς μας συλλόγους διεκδικούμε όσα έχουμε ανάγκη: Δωρεάν στέγαση, αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την αναβάθμιση αλλά και την ασφάλεια των υποδομών στις εστίες που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και με αφορμή την πρόσφατη πυρκαγιά στα Γιάννενα. Παλεύουμε για ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης, για μέτρα στήριξης απέναντι στην ακρίβεια.

Συνεχίζουμε! Στην οργάνωση η δύναμη - στον αγώνα η ελπίδα!», καταλήγουν.

Πολύμορφες δράσεις για πραγματικά δωρεάν σπουδές

Συνέχισαν τις πολύμορφες δράσεις τους οι φοιτητές του ΠΑΜΑΚ, ενάντια στις συνέπειες του νόμου για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια στις σπουδές τους με την πλήρη λειτουργία των δημόσιων πανεπιστημίων με ιδιωτικοοικονομικούς όρους καθώς και για ζητήματα φοιτητικής μέριμνας.

Τις προηγούμενες μέρες, με μπροστάρηδες τους εκλεγμένους με την «Πανσπουδαστική ΚΣ» στον Σύλλογο Φοιτητών Πανεπιστημίου Μακεδονίας, πραγματοποίησαν κινητοποιήσεις στην Πρυτανεία του Πανεπιστημίου και στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης. Εκαναν ξεκάθαρο ότι θα μπλοκάρουν μέτρα όπως την επιβολή διδάκτρων στα δημόσια προπτυχιακά προγράμματα σπουδών αρχικά για αλλοδαπούς φοιτητές, που στην ουσία προετοιμάζει τη γενίκευσή τους, και θα δώσουν μάχη για κατάργηση των διδάκτρων στα μεταπτυχιακά του ΠΑΜΑΚ.

Παράλληλα, ανέδειξαν ότι τη λειτουργία του Ιδρύματος με ιδιωτικοοικονομικούς όρους την βιώνουν και στη φοιτητική μέριμνα, στην άθλια κατάσταση που επικρατεί στις εστίες του ΠΑΜΑΚ στη Νέα Κρήνη και την απαράδεκτη εφαρμογή «ακαδημαϊκών κριτηρίων» για τη διατήρηση του δωματίου στις εστίες, που θέτει υπό αίρεση τη στέγαση των φοιτητών που δεν έχουν περάσει το 50% των μαθημάτων του έτους. Επίσης πρόβαλαν την κατάσταση στη Λέσχη, όπου η πλειοψηφία των φοιτητών πληρώνει αντίτιμο 3,5 ευρώ για τη σίτιση, καθώς με την πρόσφατη απόφαση της Πρυτανείας ο αριθμός των δικαιούχων δωρεάν σίτισης μειώθηκε ακόμα περισσότερο, από 4.000 σε 2.000, με αποτέλεσμα μόλις το 15% των φοιτητών του ΠΑΜΑΚ να δικαιούται κάρτα δωρεάν σίτισης.

Οι πρυτανικές αρχές δεσμεύτηκαν: Να ξεκινήσει η διανομή φαγητού για τους εστιακούς φοιτητές στον χώρο των εστιών του ΠΑΜΑΚ στη Νέα Κρήνη και όλοι οι εστιακοί φοιτητές να δικαιούνται κάρτα δωρεάν σίτισης στη Λέσχη του ΠΑΜΑΚ. Επίσης να δοθεί κονδύλι για την πλήρη ανακαίνιση των εστιών του ΠΑΜΑΚ.

ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΤΗΣ ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εκδηλώσεις για τις συνέπειες της πολιτικής της ΕΕ
  • Εκδήλωση με θέμα «Ευρωπαϊκή Ενωση - Πανεπιστήμιο - Ερευνα: Αλήθειες και Μύθοι» διοργανώνει η Τομεακή Οργάνωση Πανεπιστημίων - Ερευνας της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ, αύριο, Πέμπτη, 11 Απρίλη, στις 7 μ.μ., στο αμφιθέατρο «Λ. Ζέρβας» του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών.

Θα μιλήσουν οι:

- Κυριάκος Ιωαννίδης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, υπεύθυνος του Τμήματος Παιδείας - Ερευνας.

- Αφροδίτη Κτενά, βουλευτής του ΚΚΕ και πανεπιστημιακός.

  • Αντίστοιχα, εκδήλωση με θέμα «Ευρωπαϊκή Ενωση και σχολείο. Μύθοι και αλήθειες» πραγματοποιεί η Τομεακή Οργάνωση Εκπαιδευτικών Αττικής του ΚΚΕ το Σάββατο 13 Απρίλη, στις 7 μ.μ. στο Πνευματικό Κέντρο του δήμου Αθηναίων (αμφιθέατρο «Αντώνης Τρίτσης», Ακαδημίας 50).

Θα μιλήσει ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ