ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 10 Απρίλη 2024
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΛΗΜΜΥΡΟΠΑΘΕΙΣ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ
Εβαλαν φωτιά στα «ραβασάκια» του ΕΝΦΙΑ

Την απαλλαγή τους απαιτεί η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ

Δυναμική κινητοποίηση πραγματοποίησαν χτες οι πλημμυροπαθείς της Νέας Σμύρνης Λάρισας καταγγέλλοντας την κοροϊδία και τον εμπαιγμό της κυβέρνησης μετά την αποστολή των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ.

Ο Αγης Τριγάζης, μέλος της Επιτροπής Πλημμυροπαθών Νέας Σμύρνης, τόνισε μεταξύ άλλων ότι «μας έστειλαν να πληρώσουμε τον άδικο φόρο του ΕΝΦΙΑ σε σπίτια πλημμυρισμένα κι ανθρώπους που δεν έχουν πάρει ακόμη ούτε δραχμή λόγω γραφειοκρατίας ή άλλων προβλημάτων. Το θεωρούμε αδιανόητο να μας λένε να ξανατρέξουμε, όταν για 7 μήνες έχουμε μαζέψει του κόσμου τη χαρτούρα για να πάρουμε τα πενιχρά χρήματα που δεν φτάνουν ούτε για "ζήτω" προκειμένου να φτιάξουμε τις περιουσίες μας και να μπορέσουμε να ορθοποδήσουμε. Είναι αδιανόητο να ζητείται ο ΕΝΦΙΑ, και μάλιστα η ΑΑΔΕ να μας κουνάει το δάχτυλο. Ζητάμε εδώ και τώρα η κυβέρνηση να δώσει λύση σήμερα. Ζητάμε από τον πρωθυπουργό να μας συναντήσει και να μας εξηγήσει γιατί αυτός ο εμπαιγμός στους κατοίκους της Νέας Σμύρνης. Θα είμαστε στον δρόμο και θα διεκδικήσουμε τα αυτονόητα. Δεν φταίμε εμείς που πλημμυρίσαμε τον προηγούμενο Σεπτέμβρη».

Οι πλημμυροπαθείς αφού απαίτησαν απαλλαγή του φόρου του ΕΝΦΙΑ και εισαγωγή τους στο κοινωνικό τιμολόγιο, έκαψαν τα αποσταλθέντα ραβασάκια.

Με ανακοίνωσή της η Τομεακή Επιτροπή Λάρισας του ΚΚΕ επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι «την ίδια ώρα που εκατοντάδες λαϊκές οικογένειες στη Λάρισα παλεύουν να σταθούν στα πόδια τους μετά τις καταστροφικές πλημμύρες, που οι πλημμυροπαθείς συνεχίζουν να βιώνουν την απουσία του κρατικού μηχανισμού, την εγκατάλειψη, την ανοργανωσιά και την αδιαφορία, τις υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα, δέχονται τα ...μπιλιετάκια - τα εκατοντάδες εκκαθαριστικά του άδικου φόρου ΕΝΦΙΑ!».

Την απαλλαγή από την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ για τους πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας απαιτεί η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, με Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή, προς τους υπουργούς Οικονομικών και Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας οι βουλευτές του Κόμματος Γιώργος Λαμπρούλης, Βασίλης Μεταξάς, Γιώργος Μαρίνος, Νίκος Καραθανασόπουλος.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΟΜΙΛΟΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Απειλούν με διακοπές ηλεκτροδότησης χρεωμένα νοικοκυριά

Κυνηγητό σε βάρος όσων δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να εξοφλήσουν τους λογαριασμούς ρεύματος ξεκινά η κυβέρνηση μαζί με τους ομίλους της Ενέργειας, υπό την απειλή άμεσης διακοπής του ρεύματος.

Οι οφειλές από απλήρωτους λογαριασμούς ρεύματος ξεπερνούν τα 500 εκατ. ευρώ τον χρόνο, ενώ πολλά χρεωμένα νοικοκυριά αναγκάζονται να πάρουν ρεύμα από αλλού. Αυτά αποτελούν και το πρόσχημα που επιστρατεύουν οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας για τη διατήρηση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας σε υψηλά επίπεδα.

Ετσι, οι νομοθετικές ρυθμίσεις που ενσωμάτωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος στο πολυνομοσχέδιο, αλλά και οι αλλαγές που προωθεί η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας στον Κώδικα Προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, σχηματίζουν ένα ασφυκτικό πλαίσιο που θα οδηγεί πιο γρήγορα στη διακοπή της ηλεκτροδότησης. Με τον πρώτο απλήρωτο λογαριασμό ο πάροχος θα στέλνει προειδοποίηση την οποία προβλέπει το πλαίσιο, ενώ ο δεύτερος απλήρωτος λογαριασμός μπορεί να οδηγήσει και στην αποστολή εντολής διακοπής ηλεκτροδότησης προς τον διαχειριστή του δικτύου, που είναι ο ΔΕΔΔΗΕ. Μέχρι τώρα οι δύο λογαριασμοί είχαν μια χρονική απόσταση μεταξύ τους, με αποτέλεσμα το συνολικό διάστημα να φτάνει ή και να ξεπερνά τους 4 μήνες. Τώρα επιδιώκεται οι μετρήσεις της ηλεκτρικής ενέργειας να γίνονται ανά μήνα, άρα και οι λογαριασμοί να εκδίδονται σε μηνιαία βάση, και έτσι να επισπεύδεται η διακοπή ρεύματος

Επιπλέον, εξαιτίας του οικονομικού αδιεξόδου των καταναλωτών, προκειμένου να αποφεύγουν την πληρωμή των οφειλών και την απειλή διακοπής ηλεκτροδότησης αρκετοί άλλαζαν πάροχο όταν συσσωρεύονταν χρέη. Τώρα θα δημιουργηθεί μια ειδική βάση δεδομένων στην οποία θα καταγράφονται αυτοί που αφήνουν απλήρωτους λογαριασμούς στους προηγούμενους, έτσι ώστε να μπορεί ο επόμενος πάροχος να αρνείται την παροχή υπηρεσίας μέχρι να «καθαρίσει» το μητρώο από χρέη.

Το έσχατο «καταφύγιο» στο οποίο έφταναν οι οφειλέτες ήταν ο λεγόμενος «Καθολικός Πάροχος». Μέχρι τώρα αυτός λειτουργούσε και ως «δεξαμενή» καταναλωτών που δεν πλήρωναν ρεύμα, χωρίς όμως να υφίστανται την κύρωση της διακοπής ηλεκτροδότησης. Τώρα με το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος αλλάζει κι αυτό: Υστερα από 4 μήνες απλήρωτων λογαριασμών, ακόμα και γι' αυτούς που έχουν μεταφερθεί στον «Καθολικό Πάροχο» (υπολογίζονται σε περίπου 200.000 άτομα), θα εκδίδεται εντολή διακοπής ηλεκτροδότησης.

ΣΥΡΙΖΑ
Κούφια αντικυβερνητική ρητορική για να κρύψει τη στρατηγική σύμπλευση

Ολοκληρώνονται αυτήν τη βδομάδα οι διαδικασίες ανάδειξης των υποψήφιων ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίες προσιδιάζουν με αυτές για την ανάδειξη προέδρου: Οσοι επιθυμούσαν να συμμετάσχουν στο ευρωψηφοδέλτιό του απέστειλαν βιογραφικά, έγινε διαλογή και προκρίθηκαν 200, από τους οποίους θα επιλέξουν τους 35 τα μέλη του κόμματος με ψηφοφορία την ερχόμενη Κυριακή, 5 θα οριστούν από τον Στ. Κασσελάκη και 2 θα είναι οι ήδη ευρωβουλευτές Κ. Αρβανίτης και Ελ. Κουντουρά.

Αμέσως μετά - σύμφωνα με πληροφορίες την Πέμπτη 18 Απρίλη - θα παρουσιαστεί το ψηφοδέλτιο, και στη συνέχεια ο πρόεδρος του κόμματος θα αναχωρήσει για πολυήμερη επίσκεψη στις ΗΠΑ.

Διακηρυγμένος στόχος της Κουμουνδούρου είναι να επικυρώσουν οι ευρωεκλογές την κυριαρχία της στην εγχώρια σοσιαλδημοκρατία, στόχος για τον οποίο κονταροχτυπιέται με το ΠΑΣΟΚ.

Στο πλαίσιο αυτό, οξύνεται η κούφια αντικυβερνητική ρητορική, με τον Στ. Κασσελάκη σε άρθρο του στην «Καθημερινή» να υποστηρίζει ότι ζητάει εκλογές γιατί τους τελευταίους δέκα μήνες «έχουν μεσολαβήσει καθοριστικά γεγονότα, που διαφοροποιούν τα δεδομένα βάσει των οποίων οι ψηφοφόροι εμπιστεύτηκαν στον Κυριάκο Μητσοτάκη τη διακυβέρνηση της χώρας».

Ως τέτοια παρουσιάζει καταρχάς την απόπειρα συγκάλυψης του εγκλήματος των Τεμπών - εστιάζοντας σε ζητήματα όπως η αλλοίωση του περιεχομένου του διαλόγου του σταθμάρχη με μηχανοδηγό τη βραδιά του εγκλήματος, το μπάζωμα του χώρου, ότι η αμαξοστοιχία μετέφερε παρανόμως εύφλεκτα υλικά κ.λπ. Ούτε λέξη όμως για την από κοινού συγκάλυψη, από όλα τα αστικά κόμματα, της αιτίας του εγκλήματος, που ακουμπά τον πυρήνα της κοινής τους στρατηγικής για την «απελευθέρωση» των μεταφορών. Βέβαια, σε πρόσφατη συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ ο Κασσελάκης έβγαλε λάδι την πολιτική Μητσοτάκη, λέγοντας ότι δεν πρόκειται να αμφισβητήσει συμφωνίες της για την εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, ότι συμφωνεί με τη δημοσιονομική πειθαρχία που τσακίζει τον λαό, ότι συμφωνεί με τις Συμπράξεις Δημόσιου - Ιδιωτικού Τομέα στην Υγεία, και βέβαια με τα εξοπλιστικά προγράμματα.

Αναφέρθηκε ακόμα στο σκάνδαλο των υποκλοπών, ενώ ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ από κοινού διαμόρφωσαν το θεσμικό πλαίσιο που επιτρέπει να γίνονται αυτές. Επίσης στη διαρροή των προσωπικών δεδομένων ομογενών ψηφοφόρων, η οποία ήρθε να επιβεβαιώσει τις προειδοποιήσεις του ΚΚΕ για τον επικίνδυνο δρόμο που ανοίγει η επιστολική ψήφος, την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε «και με τα δύο χέρια».

Επιπλέον, η κυβέρνηση διέψευσε τις υποσχέσεις της για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, συνεχίζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, σερβίροντας στον λαό ξαναζεσταμένες αυταπάτες ότι γίνεται να ευημερούν και η καπιταλιστική οικονομία και η τσέπη του! Και πως το ότι η Ελλάδα είναι δεύτερη από το τέλος ανάμεσα στους «27» της ΕΕ σε κατά κεφαλήν εισόδημα και αγοραστική δύναμη, ξεπερνώντας μόνο τη Βουλγαρία, οφείλεται στη «διαχειριστική ανεπάρκεια» της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΑ ΤΕΜΠΗ
Επιμένει στο «ανθρώπινο λάθος» ο Π. Τερεζάκης

Συνεχίζοντας να αναπαράγει την υπερασπιστική γραμμή της κυβέρνησης, ο διευθύνων σύμβουλος (CEO) του ΟΣΕ, Παναγιώτης Τερεζάκης, έκανε λόγο σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ρ/σ «ΣΚΑΪ» και τον Αρη Πορτοσάλτε ξανά για ανθρώπινο λάθος που οδήγησε στο τραγικό έγκλημα των Τεμπών.

Ο Π. Τερεζάκης έριξε όλες τις ευθύνες στον σταθμάρχη και τους νεκρούς μηχανοδηγούς, σε μια απροκάλυπτη τοποθέτηση στήριξης της κυβερνητικής προσπάθειας συγκάλυψης της υπόθεσης.

Απαντώντας στο ερώτημα ακροατή «αν γυρνούσαμε τον χρόνο πίσω πώς θα αποφεύγαμε την τραγωδία», ο ίδιος αρχικά σημείωσε: «Αν γυρνούσαμε τον χρόνο πίσω θα ζούσαν τα 57 άτομα». Στη συνέχεια πρόσθεσε προκαλώντας: «Δεν νομίζω ότι θα μπορούσε να είχε διαφοροποιηθεί για τις συγκεκριμένες συνθήκες εκείνο το βράδυ κάτι σημαντικό το οποίο θα μπορούσε να μηδένιζε τις πιθανότητες του να γίνει αυτό το οποίο έγινε (...) Θα πει κάποιος ότι εάν υπήρχε τηλεδιοίκηση θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί. Θα μπορούσε να είχε μεγαλύτερες πιθανότητες να μη γίνει. Οσο εμπλέκεται ο ανθρώπινος παράγοντας στη ρύθμιση της κυκλοφορίας πάντα ελλοχεύει το λάθος».

Συνεχίζοντας στο ίδιο μήκος κύματος, ανέφερε πως εάν υπήρχε σε λειτουργία σύστημα τηλεδιοίκησης, «προφανώς οι πιθανότητες θα ήταν περισσότερες να μπορούσε να έχει ελεγχθεί η λάθος διαδρομή του intercity και του εμπορικού τρένου. Αλλά δεν μπορεί να πει κανείς, τουλάχιστον, όχι εγώ με βεβαιότητα, ότι 100% θα είχε αποφευχθεί. Και τηλεδιοίκηση να είχαμε χωρίς χάραξη θα γινόταν το ίδιο».

Ο Παναγιώτης Τερεζάκης, που υπήρξε υπεύθυνος για τα θέματα τεχνικής υποδομής του ΟΣΕ, είχε προσπαθήσει ξανά να αποδώσει το έγκλημα σε αποκλειστικά ανθρώπινο λάθος, κατά την κατάθεσή του στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για το έγκλημα των Τεμπών τον περασμένο Φλεβάρη, ενώ ο ίδιος είχε συμπεριληφθεί στη μήνυση κατά 17 προσώπων και κατά παντός υπευθύνου που είχαν καταθέσει οι συγγενείς των θυμάτων της τραγωδίας πέρσι, απαιτώντας τη διερεύνηση ευθυνών της παρούσας, των προηγούμενων κυβερνήσεων αλλά και στελεχών του ΟΣΕ σε βάθος 15ετίας.

«Προειδοποιήσεις» από τη ρωσική πρεσβεία

Με φόντο δημοσιεύματα για αποστολή ελληνικών F-16 στην Ουκρανία

Σε μια ανάρτηση όλο μηνύματα, η ρωσική πρεσβεία στην Ελλάδα σημείωσε χτες πως «η Δύση χωρίς καμία ντροπή δηλώνει ότι η Ρωσία δήθεν σκοπεύει να επιτεθεί στην Ευρώπη. Ταυτόχρονα, οι ίδιοι οι Δυτικοί επιλέγουν τους στόχους για να χτυπήσουν το έδαφός μας. Γίνεται λόγος για το ενδεχόμενο αποστολής των στρατιωτικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία», φιλοξενώντας εικόνα με τον Ρώσο Πρόεδρο και τα λόγια του ότι «θυμόμαστε τη μοίρα εκείνων που κάποτε έστειλαν τα στρατεύματά τους στη χώρα μας. Αλλά τώρα οι συνέπειες για τους πιθανούς επεμβαίνοντες θα είναι πολύ πιο τραγικές».

Νωρίτερα, δημοσίευμα του δικτύου «Newsweek» ανέφερε ότι η Ελλάδα ετοιμάζεται να προβεί στην αποστολή 32 μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Ουκρανία. Υπενθυμίζεται πως σε πρόσφατες δηλώσεις του ο υπουργός Αμυνας Ν. Δένδιας έλεγε ότι στο πλαίσιο του προγράμματος μεταρρύθμισης της Πολεμικής Αεροπορίας θα πουλήσει μαχητικά F-16 Block 30 και Mirage 2000.

Με αφορμή το εν λόγω δημοσίευμα, πηγές του υπουργείου Αμυνας έλεγαν χτες ότι δεν υπάρχει ζήτημα μεταφοράς ελληνικών F-16 στην Ουκρανία. «Ολα τα άλλα αποτελούν ακατάσχετη σεναριολογία», σχολίαζαν οι ίδιες πηγές, έχοντας βέβαια δώσει ανάλογες διαψεύσεις και παλιότερα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ