ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 17 Ιούλη 2001
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Βομβιστικές επιθέσεις και ισραηλινές εισβολές πυροδοτούν περαιτέρω ένταση

Λεκτική επίθεση εναντίον του Σιμόν Πέρες εξαπέλυσαν οι ακροδεξιοί συγκυβερνώντες του, για τη συνάντηση με τον Γιάσερ Αραφάτ

Ισραηλινοί έποικοι σε παλαιστινιακό τομέα, στη Χεβρώνα

Associated Press

Ισραηλινοί έποικοι σε παλαιστινιακό τομέα, στη Χεβρώνα
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΧΕΒΡΩΝΑ - ΤΟΥΛΚΑΡΕΜ - ΚΑΪΡΟ.-

Στο δρόμο της κλιμάκωσης, με σχεδόν μηδενικά περιθώρια αναστροφής, φαίνεται ότι έχει εισέλθει η Μέση Ανατολή. Η ένταση της περασμένης βδομάδας δεν κατευνάστηκε κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, αλλά αντίθετα οξύνθηκε. Στο επίκεντρο βρέθηκε και τώρα, η πόλη της Χεβρώνα ενώ η συνάντηση του Σιμόν Πέρες με τον Γιάσερ Αραφάτ, την Κυριακή, εκτός της ανύπαρκτης προόδου, προκάλεσε την οργή των συγκυβερνώντων του Ισραηλινού υπουργού, που εξαπέλυσαν δριμεία επίθεση εναντίον του. Η κατάσταση οξύνθηκε ακόμη περισσότερο από τη βομβιστική επίθεση, αργά το απόγευμα, στο σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης Μπινιαμίνα, στο βόρειο Ισραήλ.

Μέχρι αργά το βράδυ, παρέμενε αποκλεισμένη από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις η περιοχή γύρω από τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της Μπινιαμίνα, κοντά στο Τελ Αβίβ, μετά από ισχυρότατη έκρηξη βόμβας. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η έκρηξη, πιθανότατα, είναι επίθεση αυτοκτονίας και προκάλεσε το θάνατο του Παλαιστινίου καμικάζι, άλλης μιας γυναίκας και τον τραυματισμό άλλων πέντε ανθρώπων. Τα σιδηροδρομικά δρομολόγια ανάμεσα στο Τελ Αβίβ και τη Χάιφα διακόπηκαν ενώ Ισραηλινοί αξιωματούχοι επέρριπταν την ευθύνη στον Γιάσερ Αραφάτ. Εξάλλου δεν έλειπαν οι «νύξεις» και σε βάρος του υπουργού Εξωτερικών Σιμόν Πέρες ότι «νομιμοποιεί την τρομοκρατία συνομιλώντας με τον Παλαιστίνιο ηγέτη».

Αλλεπάλληλες εισβολές

Ισραηλινά τεθωρακισμένα εισέβαλαν, από τρεις διαφορετικές διευθύνσεις, λίγο μετά τα μεσάνυχτα, χτες, στον παλαιστινιακό τομέα της Χεβρώνα εκτοξεύοντας όλμους, ενώ ακολούθησε πολύωρη πυκνή ανταλλαγή πυρών. Κατά τη διάρκεια της ισραηλινής εισβολής τραυματίστηκαν 9 Παλαιστίνιοι ενώ καταστράφηκαν 4 φυλάκια της επίλεκτης δύναμης του Γιάσερ Αραφάτ F17 και το αστυνομικό τμήμα του παρακείμενου παλαιστινιακού χωριού Ντούρα. Παλαιστινιακές πηγές υποστήριζαν ότι σοβαρές ζημιές υπέστησαν και αρκετά σπίτια ενώ από τις οβίδες καταστράφηκε και κέντρο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας με αποτέλεσμα μεγάλο μέρος της Χεβρώνας να βυθιστεί στο σκοτάδι. Ηταν η μεγαλύτερη ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση στη Χεβρώνα, από το 1997, οπότε η διοίκηση του παλαιστινιακού τομέα παραδόθηκε στην Παλαιστινιακή Αρχή.

Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, η εισβολή ήταν απάντηση στα συνεχιζόμενα παλαιστινιακά πυρά εναντίον του γειτονικού εποικισμού Μπέιτ Χαγγάι, την Κυριακή το απόγευμα, αλλά και εναντίον θέσεων του ισραηλινού στρατού που έχουν ενισχυθεί στην περίμετρο του εβραϊκού θύλακα των 450 εποίκων που παραμένει στο κέντρο της Χεβρώνας των 120.000 Παλαιστινίων. «Εξαιρετικά επικίνδυνη κλιμάκωση» χαρακτήρισε την εισβολή ο υποδιοικητής της παλαιστινιακής αστυνομίας στη Χεβρώνα, Αουάν Νάτσε, τονίζοντας ότι «αποδεικνύει ότι το Ισραήλ πιστεύει μόνο στη χρήση βίας και στην επιβολή».

Λίγη ώρα, αργότερα, στο γειτονικό εποικισμό Κίριατ Αρμπα, εξερράγη το αυτοκίνητο της συζύγου του γνωστού ακροδεξιού εποίκου Νόαμ Φέντερμαν, ο οποίος, επανειλημμένως, έχει ταχθεί υπέρ της εκδίωξης των Παλαιστινίων από τα εδάφη τους. Παρά τις, περί του αντιθέτου, ενδείξεις, ο Φέντερμαν διατεινόταν ότι δε μετέφερε εκρηκτική ύλη με το αυτοκίνητο αυτό και ότι πρόκειται για επίθεση.

Νωρίς τη Δευτέρα το απόγευμα, μικρής έκτασης εισβολή πραγματοποιήθηκε και στην πόλη Τουλκαρέμ, της Δυτικής Οχθης. Ενα ισραηλινό τανκ συνοδευόμενο από 4 ερπιστριοφόρα στρατιωτικά οχήματα εισέβαλαν στα προάστια της πόλης, όπου κατέστρεψαν ένα εγκαταλελειμμένο οδόφραγμα της παλαιστινιακής αστυνομίας. Και αυτή η εισβολή, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, ήταν απάντηση στα παλαιστινιακά πυρά που δέχτηκαν, χωρίς να τραυματιστούν, δύο έποικοι νωρίτερα χτες.

Ο Τζιμπρίλ Ραγιούμπ, επικεφαλής των παλαιστινιακών δυνάμεων ασφαλείας στη Δυτική Οχθη, απηύθυνε έκκληση αυτοσυγκράτησης από πράξεις εναντίον στόχων εντός του Ισραήλ τονίζοντας ότι «δεν ωφελούν τους παλαιστινιακούς στόχους αλλά μόνο βοηθούν την επιχειρηματολογία της ισραηλινής ακροδεξιάς». Εντούτοις, ο Ραγιούμπ απέφυγε να αναφέρει κάτι συγκεκριμένο για τη Δυτική Οχθη και τη Λωρίδα της Γάζας.

Αστυνομοκρατούμενο Ισραήλ

Σε κατάσταση συναγερμού έχουν τεθεί η αστυνομία και ο στρατός εντός του Ισραήλ με αφορμή την έναρξη των 16ων εβραϊκών Ολυμπιακών Αγώνων (Maccabiah), οι οποίοι πραγματοποιούνται κάθε 4 χρόνια με τη συμμετοχή Εβραίων αθλητών από όλο τον κόσμο. Η έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή οδήγησε στην ακύρωση της συμμετοχής πολλών αντιπροσωπειών με αποτέλεσμα, τελικά, να έχουν φθάσει στο Ισραήλ 2.000 Εβραίοι αθλητές από όλο τον κόσμο, οι οποίοι θα συναγωνιστούν 1.000 Ισραηλινούς.

Τα μέτρα υψίστης ασφαλείας ισχυροποιήθηκαν ακόμη περισσότερο μετά την ανακάλυψη, νωρίς χτες το πρωί, των πτωμάτων 2 Παλαιστινίων στην Ιερουσαλήμ. Σύμφωνα με την ισραηλινή αστυνομία, οι δύο Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν στην προσπάθειά τους να τοποθετήσουν εκρηκτικό μηχανισμό. Δεν έγινε σαφές αν στόχος τους ήταν το στάδιο Τέντι, που βρίσκεται μόλις 1 χλμ. από το σημείο όπου βρέθηκαν νεκροί. Τα ονόματα των δύο νεαρών Παλαιστινίων δόθηκαν στη δημοσιότητα και, κατά την ισραηλινή αστυνομία, είναι μέλη της Φατάχ. Η Παλαιστινιακή Αρχή επιβεβαίωσε την ταυτότητά τους υπογραμμίζοντας, όμως, ότι ενεργούσαν αυτοβούλως και δεν είχαν καμία εντολή από την οργάνωσή τους, που δε γνώριζε τίποτε για τις πράξεις τους.

Ακαρπη συνάντηση, «πυρά» εναντίον Πέρες

Τελικά, μόνο περισσότερη αντιπαράθεση στους κόλπους της ισραηλινής κυβέρνησης φαίνεται ότι κατάφερε να πετύχει η συνάντηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Σιμόν Πέρες με τον Παλαιστίνιο ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ, την Κυριακή στο Κάιρο. Μετά την 90λεπτη συνάντηση των δύο ανδρών, οι οποίοι είχαν ξεχωριστές συνομιλίες με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ, αποφεύχθηκαν οι κοινές δηλώσεις.

Ο Πέρες φέρεται να εξέφρασε την πεποίθηση ότι «υπάρχει ακόμη ελπίδα εξεύρεσης λύσης στη βάση των πορισμάτων της έκθεσης Μίτσελ» υπό την προϋπόθεση ότι θα γίνεται κατανοητό ότι το Ισραήλ «δε διαπραγματεύεται τίποτε υπό τον ήχο των όπλων, της βίας και των επιθέσεων». Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών φέρεται, επίσης, να διέψευσε, για δεύτερη φορά μέσα σε λίγα 24ωρα, την έντονη φημολογία περί σχεδιασμού μεγάλης στρατιωτικής επιχείρησης ανακατάληψης των αυτόνομων εδαφών σε περίπτωση ισχυρού τρομοκρατικού πλήγματος.

Η συνάντηση του Καΐρου, όμως, προκάλεσε αλυσιδωτές αντιδράσεις στην ισραηλινή κυβέρνηση συνασπισμού. Ο ακροδεξιός υπουργός Τουρισμού Ρεχαβάμ Ζεεβί κατηγόρησε τον Πέρες ότι προκαλεί διαρκώς προβλήματα στην κυβέρνηση, δημιουργώντας σύγχυση στον ισραηλινό λαό για τη στάση της απέναντι στους Παλαιστινίους, τους οποίους, την ίδια στιγμή, ενθαρρύνει να συνεχίζουν τη βία. Ανάλογες δηλώσεις έκανε και ο υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας, Ούζι Λαντάου, υπογραμμίζοντας ότι τη στιγμή που είναι σαφές ότι ο Γιάσερ Αραφάτ δεν τηρεί τις δεσμεύσεις του για την πάταξη της τρομοκρατίας, οι συναντήσεις του Πέρες τον καθιστούν και πάλι εταίρο σε μια διαδικασία χωρίς να είναι. Τον υπουργό του έσπευσε να καλύψει, παρά τις γνωστές αντιπαραθέσεις τους, ο πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν τονίζοντας ότι η συνάντηση Πέρες είχε ως αποκλειστικό στόχο να επανακαταστήσει σαφές στον Παλαιστίνιο ηγέτη την επιτακτικότητα εκμηδενισμού της βίας.

Το γνωστό αδιάλλακτο αλλά ακόμη σκληρότερο ύφος του χρησιμοποίησε προς τους Παλαιστινίους ο πρώην πρωθυπουργός, και ιδιαίτερα δημοφιλής σήμερα στην ισραηλινή κοινή γνώμη, Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Ο Ισραηλινός πολιτικός που υπέγραψε την ενδιάμεση συμφωνία ισραηλινής αποχώρησης από τη Χεβρώνα, σε συνέντευξή του, τάχθηκε υπέρ της ανακατάληψης όλων των παλαιστινιακών εδαφών που χρησιμεύουν ως βάσεις εξαπόλυσης επιθέσεων εναντίον Ισραηλινών. Ο Νετανιάχου, αφού χαρακτήρισε τον Γιάσερ Αραφάτ «ηγέτη της μεγαλύτερης τρομοκρατικής οργάνωσης του κόσμου», κάλεσε το ισραηλινό Κοινοβούλιο να εγκρίνει νόμο ακύρωσης όλων των ενδιάμεσων συμφωνιών που έχουν υπογραφτεί με τους Παλαιστίνιους.

ΡΩΣΙΑ - ΚΙΝΑ
Συμφωνία μετά την αμερικανική δοκιμή της NMD

Οι Βλ. Πούτιν και Ζιάο Ζεμίν, ενώ ανταλλάσσουν αναμνηστικά μετά τη συμφωνία

Associated Press

Οι Βλ. Πούτιν και Ζιάο Ζεμίν, ενώ ανταλλάσσουν αναμνηστικά μετά τη συμφωνία
ΜΟΣΧΑ - ΡΩΜΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Στη ζώνη του λυκόφωτος έχει εισέλθει για τα καλά η οικουμένη μετά τη λυσσαλέα προσήλωση των Αμερικανών να προχωρήσουν στην υλοποίηση του προγράμματος του «υιού του πολέμου των άστρων», παρά τους κινδύνους που συνιστά για τη στρατηγική ισορροπία του πλανήτη. Ετσι, την Κυριακή οι αμερικανικές Ενοπλες Δυνάμεις προκάλεσαν ένα μίνι «πόλεμο των άστρων», πάνω από τον ειρηνικό, μια δοκιμή του προγράμματος NMD, που χαρακτηρίστηκε ως επιτυχής από το αμερικανικό Πεντάγωνο. Η απάντηση ήρθε σχεδόν 24 ώρες αργότερα με την έκφραση της επιθυμία να διατηρηθεί ως έχει η συνθήκη του 1972 για τους αντιβαλλιστικούς πυραύλους (ΑΒΜ) που διατύπωσαν η Ρωσία και η Κίνα.

Μία επιθυμία που υλοποιείται, μέσω του συμφώνου που υπογράφτηκε χθες στη ρωσική πρωτεύουσα, όπου Ρωσία και Κίνα ανανέωσαν τους δεσμούς της στρατηγικής σημασίας φιλίας τους, επισημαίνοντας, παράλληλα, την προσήλωση και την υποστήριξή τους στη συνθήκη ΑΒΜ για τους αντιβαλλιστικούς πυραύλους, ως βασική προϋπόθεση για την παγκόσμια σταθερότητα. Οι πρόεδροι των δύο χωρών -που ο συνολικός πληθυσμός τους ξεπερνά το 1,4 δισεκατομμύριο-Βλαντιμίρ Πούτιν και Ζιάν Ζεμίν, κατέληξαν στο νέο σύμφωνο που αντικαθιστά συμφωνία, η οποία είχε πάψει να ισχύει εδώ και δύο δεκαετίες. Το νέο σινο-ρωσικό σύμφωνο φιλίας έχει μια αρχή: «Πάντοτε φίλοι, ποτέ εχθροί» και όπως τόνισαν και οι δύο ηγέτες δεν έχει στρατιωτικό χαρακτήρα. Αντίθετα, περιέχει λεπτομερείς κατευθυντήριες γραμμές για τη σύναψη μακρόχρονων διμερών σχέσεων, στις οποίες περιλαμβάνονται ισχυρότεροι εμπορικοί δεσμοί και ανταλλαγές πληροφοριών στον επιστημονικό και τεχνικό τομέα. Και οι δύο χώρες, επισήμαναν οι Πούτιν και Ζεμίν, επιθυμούν να αναπτύξουν στενότερη συνεργασία στην αντιμετώπιση του πολιτικού εξτρεμισμού και αυτονομισμού στις περιοχές τους κοντά στα σύνορα.

«Διάλυση του ΝΑΤΟ»

Οσον αφορά την επίμαχη αντιπυραυλική ασπίδα, ο Ρώσος Πρόεδρος σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera δήλωσε ότι δεν υπάρχει λόγος για την κατασκευή ενός αντιπυραυλικού συστήματος από τις ΗΠΑ, καθώς δε διατρέχουν κανέναν άμεσο κίνδυνο, αναφέροντας, ωστόσο, πως ο Πρόεδρος Μπους ορθά εξετάζει τις αμερικανικές μελλοντικές αμυντικές ανάγκες.

Το κυριότερο, όμως, σημείο της συνέντευξης αφορά στο ΝΑΤΟ, όπου ο Πούτιν επισημαίνει πως η διεύρυνση του ΝΑΤΟ προς ανατολάς, προς τη Ρωσία, εν μέρει διαιωνίζει τη διαίρεση της ηπείρου της εποχής του Ψυχρού Πολέμου. «Το πρόβλημα θα έπρεπε να είναι απλό. Στη Δύση όλοι λένε ότι δε θέλουν άλλη διαίρεση στην Ευρώπη, δεν επιθυμούν ένα νέο τείχος του Βερολίνου. Πολύ καλά, συμφωνούμε απολύτως», τόνισε ο Πούτιν και πρόσθεσε ότι «όταν όμως το ΝΑΤΟ διευρύνεται, η διαίρεση δεν εξαφανίζεται, απλώς προχωρά προς τα σύνορά μας. Η διαίρεση αυτή θα υπάρχει μέχρι να δημιουργηθεί μία και μόνη περιοχή ασφάλειας στην Ευρώπη».

Παράλληλα, ο Ρώσος Πρόεδρος εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για τη χρήση από το ΝΑΤΟ στρατιωτικής βίας, για να πετύχει πολιτικούς σκοπούς στην Ευρώπη, λαμβάνοντας πολύ λίγο υπόψη το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και κατέληξε ότι «το ΝΑΤΟ πρέπει να καταργηθεί όπως και το Σύμφωνο της Βαρσοβίας, αλλά αυτό ούτε που εξετάζεται».

«Επιτυχής» η δοκιμή του NMD

Πάντως, το κοινό ανακοινωθέν ακολούθησε την επιτυχημένη δοκιμή του αμερικανικού συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή τα ξημερώματα από την αεροπορική βάση Βάντενμπεργκ της Καλιφόρνια.

Ο στόχος, ένας διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος τύπου Minuteman 2 που εκτοξεύτηκε από αεροπορική βάση στις 10:40 του Σαββάτου, τοπική ώρα (05:40 της Κυριακής ώρα Ελλάδας). Είκοσι ένα λεπτά και 34 δευτερόλεπτα αργότερα ένας πύραυλος ανάσχεσης εκτοξεύτηκε από την ατόλη Κουατζαλέιν στα νησιά Μάρσαλ, σε απόσταση 7.725 χιλιομέτρων. Σύμφωνα με το Πεντάγωνο, ο στόχος καταστράφηκε σε απόσταση 140 μιλίων πάνω από τον Ειρηνικό Ωκεανό, έξω από την ατμόσφαιρα της γης.

Η αμερικανική κυβέρνηση είχε εναποθέσει τις ελπίδες της στη δοκιμή αυτή καθώς δύο από τις τρεις προηγούμενες ήταν αποτυχημένες. Η δοκιμή, που κόστισε 100 εκατομμύρια δολάρια, έγινε μόλις λίγες ημέρες πριν από τη σύνοδο κορυφής της G8 στην Ιταλία, όπου ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζορτζ Μπους θα συναντηθεί με ηγέτες που αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό ή και με εχθρότητα το αμερικανικό πρόγραμμα αντιπυραυλικής άμυνας, το οποίο είναι αντίθετο με τη Συνθήκη ΑΒΜ του 1972.

ΡΟΥΜΑΝΙΑ - ΟΥΓΓΑΡΙΑ
Συνομιλίες για τη μειονότητα

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ.-

Συνέχιση των διαβουλεύσεων για το νόμο της Ουγγαρίας που αφορά την ουγγρική μειονότητα στις γειτονικές χώρες, συμφώνησαν οι ΥΠΕΞ Ρουμανίας και Ουγγαρίας, στη διάρκεια των συνομιλιών το περασμένο Σαββατοκύριακο έξω από το Βουκουρέστι. Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ρουμανίας Μίρτσεα Τζοάνα και της Ουγγαρίας Γιάνος Μάρτονι δεν πέτυχαν κάποια ουσιαστική προσέγγιση στο ζήτημα που επισκιάζει τις τελευταίες βδομάδες τις σχέσεις των δύο χωρών. Πρόκειται για το νόμο που ψηφίστηκε πρόσφατα από το ουγγρικό Κοινοβούλιο και προκάλεσε την έντονη διαμαρτυρία και κριτική στη Σλοβακία και πολύ περισσότερο στη Ρουμανία, μια και αφορά την ουγγρική μειονότητα που ζει στις γειτονικές με την Ουγγαρία χώρες, για την οποία και προβλέπει την παραχώρηση από την πλευρά της «μητέρας - πατρίδας Ουγγαρίας» μιας σειράς διευκολύνσεων και υλικών προνομίων. Στα προνόμια αυτά για τους Ούγγρους του εξωτερικού συγκαταλέγονται, μεταξύ άλλων, το δικαίωμα για άδεια εργασίας στην Ουγγαρία, καθώς και για κοινωνική ασφάλιση, η χρήση πολιτιστικών υπηρεσιών, αλλά και η χρηματική ενίσχυση οικογενειών της μειονότητας, των οποίων τα παιδιά προτίθενται να φοιτήσουν σε ουγγρικό σχολείο. Σημειώνεται ότι η Αυστρία απέρριψε κατηγορηματικά αυτόν το νόμο.

Ο Ρουμάνος υπουργός Εξωτερικών, σε δηλώσεις του, σημείωσε πως υπάρχουν πολλά στοιχεία του νόμου αυτού που συνιστούν διακρίσεις για τους πολίτες της Ρουμανίας. Σύμφωνα με τον Τζοάνα, ο ουγγρικός νόμος διεκδικεί κατά απαράδεκτο τρόπο επιρροή σε ξένο έδαφος και περιέχει κοινωνικές και οικονομικές πτυχές, που υπονομεύουν το πλαίσιο των ευρωπαϊκών συμβάσεων για την προστασία των μειονοτήτων. Επανέλαβε την πρόταση, που είχε διατυπώσει πρόσφατα και ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας Αντριάν Ναστάσε στον επίτροπο της Ευρωπαϊκής Ενωσης για θέματα διεύρυνσης Γκίντερ Φερχόιγκεν, να μην τεθεί ο νόμος σε ισχύ μέχρι την ολοκλήρωση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ουγγαρίας με την ΕΕ, κάτι που απέρριψε ο Μάρτονι.

Από τη μεριά του, Ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών συνέστησε ως πρόσφορο μέσο για την άρση των ρουμανικών επιφυλάξεων, μια ουγγρορουμανική συνεργασία στην επεξεργασία των διατάξεων για την εφαρμογή του νόμου. Συγχρόνως, επισήμανε πως μέσα για τη διατήρηση της ταυτότητας μιας μειονότητας δεν μπορούν να εκληφθούν ως διάκριση σε βάρος της πλειοψηφίας, μια και αυτή εξαιτίας της θέσης της δεν έχει ανάγκη κάποιας προστασίας. Τέλος, οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συνεχίσουν τις διαβουλεύσεις τον ερχόμενο Σεπτέμβρη, στο πλαίσιο της μεικτής κυβερνητικής επιτροπής.

Associated Press

Ν. ΚΟΡΕΑ
Φονικές βροχοπτώσεις

ΣΕΟΥΛ.-

Νερό και λάσπη έχουν καλύψει ολόκληρες περιοχές της πρωτεύουσας της Νότιας Κορέας, αλλά και ολόκληρης της γύρω επαρχίας Κιόνγκι, στην οποία κατοικούν συνολικά περισσότεροι από 18 εκατομμύρια άνθρωποι. Η πολύωρη καταρρακτώδης βροχόπτωση προκάλεσε τεράστιες καταστροφές, με χαρακτηριστικότερο, ίσως, το γεγονός ότι σε πολλές περιοχές τα φώτα των δρόμων και οι στύλοι παροχής ηλεκτρικού ρεύματος καλύφθηκαν από τη στάθμη του νερού. Ο πρώτος απολογισμός καταγράφει 30 νεκρούς, δεκάδες τραυματίες, ενώ ανυπολόγιστος αριθμός ανθρώπων αγνοείται. Εκτιμάται, επίσης, ότι πλημμύρισαν περισσότερα από 15.000 σπίτια και, τουλάχιστον, 69.000 άνθρωποι έχουν μείνει άστεγοι. Τα σωστικά συνεργεία με τη βοήθεια ισχυρών στρατιωτικών δυνάμεων συνεχίζουν τις προσπάθειές τους για ανεύρεση αγνοουμένων και απεγκλωβισμό παγιδευμένων ανθρώπων, ενώ η κυβέρνηση συνεδρίαζε για λήψη εκτάκτων μέτρων αρωγής στους πλημμυροπαθείς.

ΤΟΥΡΚΙΑ
«Γενναιόδωροι» δολοφόνοι

Φοβερό το κόλπο του υπουργού Δικαιοσύνης: αφού δεν έχουμε λεφτά να χτίσουμε νέες φυλακές, ας εκμεταλλευτούμε το γεγονός, για να επιδείξουμε ένα «ανθρωπιστικό» πρόσωπο. Εύγε...

ΑΓΚΥΡΑ.-

Η Σεβγκί Ερντογκάν ήταν 47 ετών, μητέρα ενός κοριτσιού και σύζυγος του Ιμπραήμ, ο οποίος είχε δραπετεύσει από τις φυλακές το 1991, αλλά μέσα σε ένα μήνα βρέθηκε νεκρός σε μια ακόμη «ανεξιχνίαστη» δολοφονία. Η Σεβγκί είχε φοιτήσει στο οικονομικό Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης, όπου γνωρίστηκε και παντρεύτηκε τον Ιμπραήμ το 1978. Από τη χούντα του στρατηγού Κενάν Εβρέν και των παλικαριών του, το Σεπτέμβρη του 1980, άρχισε η «Οδύσσεια» του ζευγαριού, που μετείχε στο Επαναστατικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Μέτωπο/Κόμμα, στις φυλακές, όπου μπαινόβγαιναν για χρόνια. Συνελήφθη σε αστυνομικό μπλόκο το 1994 και έμεινε στα κρατητήρια 7 χρόνια, τα 3 από αυτά δίχως δίκη.

Η Σεβγκί μετείχε στην απεργία πείνας των πολιτικών κρατουμένων από το φθινόπωρο του 2000. Το 2001 μεταφέρθηκε παρά τη θέλησή της από τη φυλακή Ουσάκ σε νοσοκομείο της Σμύρνης, όπου παρέμενε κλινήρης δεμένη με χειροπέδες. Η ποινή της ανεστάλη την 31η Μάη του 2001 και αφέθηκε ελεύθερη. Αλλά συνέχισε την απεργία πείνας, στην Κωνσταντινούπολη, στο ίδιο σπίτι όπου άφησαν την τελευταία τους πνοή η Τζανάν και η Ζέχρα Κουλαξίζ, συγγενείς πολιτικού κρατούμενου. Πέθανε το Σάββατο, μετά από 267 ημέρες απεργίας πείνας.

Η Σεβγκί Ερντογκάν είναι η 29η νεκρός της απεργίας πείνας εντός και εκτός τουρκικών φυλακών, με αφορμή την εγκαθίδρυση των βασανιστηρίων διά της απομόνωσης των κρατουμένων στα Λευκά Κελιά των φυλακών τύπου F. Οι κάπου 200 ακόμη πολιτικοί κρατούμενοι που βρίσκονται σε απεργία πείνας μέχρι θανάτου, χρησιμοποιώντας αλατισμένο νερό και βιταμίνες για να παρατείνουν τη διαμαρτυρία τους, δηλώνουν ότι το νέο «εκσυγχρονιστικό» σύστημα άλλο δεν κάνει από το να τους καθιστά ευάλωτους στους ξυλοδαρμούς και τους βασανισμούς των φυλάκων τους.

Προβαίνοντας σε μια «παραχώρηση» προς τους κρατουμένους, οι νεκροί των οποίων έχουν φθάσει τους 59 από τον περασμένο Δεκέμβρη, και την αιματοβαμμένη επιχείρηση Επιστροφή στη Ζωή, ο υπουργός Δικαιοσύνης της Τουρκίας Χικμέτ Σάμι Τουρκ δήλωσε την Κυριακή ότι «δε θα χτιστούν άλλες φυλακές τύπου F», όπως μετέδωσε το BBC επικαλούμενο το πρακτορείο Ανατολή. Μόλις «ολοκληρωθεί το πρόγραμμα κατασκευής των φυλακών νέου τύπου» η κυβέρνηση θα προβεί στον «εκσυγχρονισμό» των υπαρχόντων «σωφρονιστικών» καταστημάτων, κατά τον υπουργό. «Από εδώ και πέρα, ούτε μία φυλακή τύπου F δε θα χτιστεί οπουδήποτε στην Τουρκία», δήλωσε. Συνολικά 11 φυλακές τύπου F κατασκευάζονται, με τέσσερις σε χρήση, μία έτοιμη να ανοίξει και έξι κοντά στην ολοκλήρωσή τους.

Οι δηλώσεις του υπουργού συνέπεσαν με τη διαδήλωση, την Κυριακή το απόγευμα, της Ενωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Κωνσταντινούπολη εναντίον του νέου συστήματος των φυλακών - όπου παρενέβη («φυσικά»...) η αστυνομία, συλλαμβάνοντας τουλάχιστον 42 διαδηλωτές. Οσο για την ουσία της ανακοίνωσης, αυτή έχει μάλλον περισσότερο να κάνει με την οικονομική κρίση (κάθε νέα φυλακή κοστίζει κάπου $11 δισ.) παρά με κάποια όψιμη «κρίση ανθρωπισμού» που έπιασε τον Τουρκ...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ