Δεν προβλέπει προθεσμία αποστράτευσης των στρατιωτών, ακόμη και μετά από τρία χρόνια στο μέτωπο
Copyright 2023 The Associated |
Η Ουκρανία εργαζόταν επί πολλούς μήνες πάνω στο κείμενο αυτό, που είχε προκαλέσει αντιπαραθέσεις. Μεταξύ άλλων το νομοσχέδιο που εγκρίθηκε δεν προβλέπει προθεσμία αποστράτευσης των στρατιωτών. Το νομοσχέδιο, που προβλέπει επίσης αύξηση των ποινών για τους ανυπότακτους, προκάλεσε σκάνδαλο λόγω της απόσυρσης την τελευταία στιγμή ενός άρθρου για την αποστράτευση των στρατιωτών που έχουν υπηρετήσει 36 μήνες, ένα ισχυρό πλήγμα για τους στρατιώτες που πολεμούν στο μέτωπο περισσότερο από δύο χρόνια.
Ο ουκρανικός στρατός, περαιτέρω εξασθενημένος μετά την αποτυχημένη αντεπίθεση στη διάρκεια του καλοκαιριού του 2023, κι ενώ η «δυτική» στρατιωτική στήριξη «φθίνει», με το αμερικανικό πακέτο των 60 δισ. δολαρίων να παραμένει μπλοκαρισμένο στο Κογκρέσο, προσπαθεί να αναχαιτίσει τις ρωσικές επιθέσεις σε διάφορα σημεία του μετώπου.
Για να το κάνει αυτό, χρειάζεται άνδρες και πυρομαχικά, απέναντι στη Ρωσία που διαθέτει πολλαπλάσιες εφεδρείες.
Αντιμετωπίζοντας δυσκολίες να βρει εθελοντές, η Ουκρανία διεύρυνε αρχικά την επιστράτευση, μειώνοντας την ηλικία όσων καλούνται να παρουσιαστούν στον στρατό από τα 27 στα 25 έτη.
Στο εξής, οι ποινές για όσους προσπαθούν να αποφύγουν την επιστράτευση θα είναι πιο αυστηρές. Το νομοσχέδιο διευκολύνει επίσης τις διαδικασίες επιστράτευσης, δημιουργώντας ένα ειδικό ψηφιακό σύστημα.
Προκειμένου να τεθεί σε ισχύ, ο πρόεδρος της Βουλής θα αποστείλει το κείμενο στον Πρόεδρο, Β. Ζελένσκι, για υπογραφή.
Οπως σημείωσαν αρκετοί βουλευτές, η έγκριση του νόμου για την κινητοποίηση στέλνει «μήνυμα στους εταίρους μας ότι είμαστε έτοιμοι να ανακαταλάβουμε το έδαφός μας και χρειαζόμαστε όπλα».
Νωρίτερα αυτήν τη βδομάδα ο διοικητής των χερσαίων δυνάμεων κάλεσε τους Ουκρανούς να καταταγούν στον στρατό ή να είναι έτοιμοι να υπηρετήσουν: «Οση βοήθεια κι αν λάβουμε, όσα όπλα κι αν έχουμε, μας λείπουν άνθρωποι!».
Στο μεταξύ, προχτές, η ουκρανική Βουλή ενέκρινε σε πρώτη ανάγνωση ένα νομοσχέδιο που προβλέπει ότι οι κρατούμενοι που κατατάσσονται στον στρατό θα πληρούν τις προϋποθέσεις ώστε να λάβουν χάρη.
Σύμφωνα δε με την Υπηρεσία Εξωτερικών Πληροφοριών της Ρωσίας (SVR), ιδιωτικές μισθοφορικές εταιρείες των ΗΠΑ, με τη συμμετοχή των αρχών «στρατολογούν φυλακισμένα μέλη του καρτέλ ναρκωτικών από το Μεξικό και την Κολομβία που εκτίουν την ποινή τους σε αμερικανικές φυλακές, για να συμμετάσχουν στην ουκρανική σύγκρουση στο πλευρό του καθεστώτος του Κιέβου».
Πάντως, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB) της Ρωσίας επανέφερε τις κατηγορίες ότι «Δυτικοί» στρατιωτικοί βρίσκονται σε ουκρανικό έδαφος, λέγοντας πως η μονάδα των Ειδικών Δυνάμεων του Βασιλικού Ναυτικού της Βρετανίας (SBS - Special Boat Service) έχει επιχειρήσει στην Ουκρανία και συνδράμει τις ουκρανικές δυνάμεις να πραγματοποιούν επιχειρήσεις κατά της Ρωσίας.
Η FSB δήλωσε ότι απέτρεψε ένα σχέδιο των βρετανικών Ειδικών Δυνάμεων να αποβιβάσουν Ουκρανούς στρατιώτες σαμποτέρ στο Τεντρόφ Σπλιτ, μια αμμουδιά στη Μαύρη Θάλασσα. Ανέφερε ότι είχε συλλάβει έναν ανώτερο στρατιωτικό των Ειδικών Δυνάμεων του ουκρανικού Πολεμικού Ναυτικού και έδωσε το όνομα και την ημερομηνία γέννησής του.
Η FSB ανέφερε ότι η μονάδα των ουκρανικών Ειδικών Δυνάμεων «ήταν υπό την εποπτεία μιας ομάδας της SBS, που δείχνει την άμεση εμπλοκή της Βρετανίας στη σύγκρουση».
Η Ουκρανία και η Λετονία υπέγραψαν χτες συμφωνία «ασφαλείας», ανακοίνωσε ο Β. Ζελένσκι, ο οποίος βρέθηκε στην πρωτεύουσα της Λιθουανίας, Βίλνιους, για τη Σύνοδο Κορυφής της «Πρωτοβουλίας των Τριών Θαλασσών».
Η στρατιωτική συμφωνία, μια ακόμη σε σειρά τέτοιων συμφωνιών που έχουν υπογράψει κράτη του ΝΑΤΟ με το Κίεβο, προβλέπει «ετήσια στρατιωτική υποστήριξη της Λετονίας για την Ουκρανία στο 0,25% του ΑΕΠ. Η Λετονία δεσμεύτηκε επίσης για 10 χρόνια να βοηθήσει την Ουκρανία με τεχνολογίες κυβερνοάμυνας, αποναρκοθέτησης και μη επανδρωμένων συστημάτων, καθώς και να παράσχει υποστήριξη για την ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ».
Ο Ουκρανός Πρόεδρος επρόκειτο να υπογράψει συμφωνία με τον Λιθουανό ομόλογό του.
Στο Βίλνιους ο Ζελένσκι αναμένεται να έχει συναντήσεις με ηγέτες άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Ηγέτες από περίπου 12 κράτη της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης έλαβαν μέρος στη συνεδρίαση της «Πρωτοβουλίας των Τριών Θαλασσών», η οποία συγκεντρώνει 13 κράτη - μέλη της ΕΕ που βρίσκονται μεταξύ της Βαλτικής, της Αδριατικής και της Μαύρης Θάλασσας.
Ο Ουκρανός Πρόεδρος στάθηκε ξανά στην «επείγουσα ανάγκη» που έχει το Κίεβο για συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας, καταγγέλλοντας ακόμη μια μαζική επίθεση της Ρωσίας το βράδυ της Τετάρτης προς Πέμπτη, «με περισσότερους από 40 πυραύλους και 40 μη επανδρωμένα αεροσκάφη για να πλήξει κρίσιμης σημασίας υποδομές της χώρας σε πέντε περιφέρειες» της Ουκρανίας.
Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Αμυνας, στις επιθέσεις επλήγησαν εγκαταστάσεις πετρελαίου, φυσικού αερίου και Ενέργειας στην Ουκρανία. Πραγματοποιήθηκαν «μαζικά πλήγματα» χρησιμοποιώντας όπλα υψηλής ακρίβειας μεγάλης εμβέλειας και drones κατά τη διάρκεια της νύχτας.
«Ως αποτέλεσμα, το έργο των επιχειρήσεων της ουκρανικής στρατιωτικής βιομηχανίας διαταράχθηκε, η μεταφορά των εφεδρειών σε περιοχές μάχης ματαιώθηκε και η προμήθεια καυσίμων στα τμήματα και τις στρατιωτικές μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας παρεμποδίστηκε», ανέφερε.
Οι ουκρανικές αρχές σημείωσαν ότι οι ρωσικές επιθέσεις στοχοθέτησαν πάλι τις «ενεργειακές υποδομές, εγκαταστάσεις παραγωγής και δίκτυα μετάδοσης» στις περιφέρειες του Κιέβου, του Χαρκόβου, της Ζαπορίζια και της Λβιβ.
Δύο θερμοηλεκτρικοί σταθμοί της ουκρανικής εταιρείας ενέργειας DTEK δέχθηκαν επίθεση, ανακοίνωσε χτες το πρωί η επιχείρηση, χωρίς να διευκρινίσει πού βρίσκονται.
Στην περιφέρεια του Χαρκόβου διακόπηκε η ηλεκτροδότηση σε περισσότερα από 200.000 νοικοκυριά.
Επιπλέον 33 εκατ. ευρώ θα διαθέσει η Σουηδία για την ενίσχυση των πυρηνικών καταφυγίων της, των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης και της πολιτικής άμυνάς της, ανακοίνωσε χτες η κυβέρνηση, σημειώνοντας ότι η χώρα οφείλει να προετοιμαστεί για πόλεμο.
Η Σουηδία - που εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ στις αρχές Μάρτη - επενδύει για να βελτιώσει τη λειτουργία των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση σύγκρουσης, να ενισχύσει την κυβερνοασφάλεια και να συμπληρώσει τα αποθέματα φαρμάκων της, δήλωσε ο υπουργός Πολιτικής Αμυνας, Καρλ - Οσκαρ Μπόλιν.
Τα κεφάλαια θα διατεθούν επίσης για τον εκσυγχρονισμό των πυρηνικών καταφυγίων, του συστήματος υδροδότησης και των υποδομών μεταφοράς.
«Η κατάσταση αναφορικά με την πολιτική ασφαλείας έχει εδώ και καιρό επιδεινωθεί», επισήμανε ο Μπόλιν, ο οποίος είχε προκαλέσει αντιδράσεις τον Γενάρη, όταν είχε δηλώσει ότι «θα μπορούσε να γίνει πόλεμος στη Σουηδία». Λίγο αργότερα, ο αρχηγός των σουηδικών Ενόπλων Δυνάμεων κάλεσε τους πολίτες «να προετοιμαστούν ψυχολογικά για πόλεμο».
Η Σουηδία άρχισε να αυξάνει τις στρατιωτικές της δαπάνες μετά την όξυνση της αντιπαράθεσης «Δύσης» - Ρωσίας στην Ουκρανία το 2014, ενώ μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ανακοίνωσε συνεχή αύξηση, ώστε να φέρει τις στρατιωτικές δαπάνες «το συντομότερο δυνατό» στο 2% του ΑΕΠ, ΝΑΤΟικός στόχος που αναμένεται να πιάσει μέσα στο 2024.
Οι σουηδικές αρχές επανέφεραν το 2015 την έννοια της «πλήρους άμυνας» και ενίσχυσαν αυτήν την προσπάθεια μετά την εισβολή στην Ουκρανία, διορίζοντας υπουργό Πολιτικής Αμυνας δίπλα στον υπουργό Ενόπλων Δυνάμεων ώστε να κινητοποιήσουν όλη την κοινωνία.
Ο προϋπολογισμός για την πολιτική άμυνα της Σουηδίας φθάνει τα 565 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων TT.
Copyright 2024 The Associated |
Ο κατακλυσμός που προκλήθηκε από τα χιόνια που λιώνουν ανάγκασε πάνω από 110.000 ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στα Ουράλια της Ρωσίας, στη Σιβηρία και το Καζακστάν, αφού μεγάλα ποτάμια, όπως ο Ουράλης, που διαρρέει το Καζακστάν και εκβάλλει στην Κασπία, υπερχείλισαν.
Οι ρωσικές αρχές προειδοποίησαν ότι η κατάσταση παραμένει δύσκολη στην περιοχή Ορενμπουργκ, στα Ουράλια, μια από τις περιοχές που έχουν υποστεί το μεγαλύτερο πλήγμα από τις ιστορικές πλημμύρες που σημειώνονται στη Ρωσία αλλά και στο γειτονικό Καζακστάν εδώ και μέρες.
Στην περιοχή Τομσκ, στη Σιβηρία, τα νερά του ποταμού Τομ έχουν κατακλύσει τους δρόμους, πλημμυρίζοντας ορισμένα σπίτια και αποκόπτοντας τρία χωριά από την περιφερειακή πρωτεύουσα.
Σε ορισμένες περιοχές, η στάθμη του νερού συνεχίζει να ανεβαίνει.
Η στάθμη στον ποταμό Ουράλη στην περιοχή του Ορενμπουργκ έφθασε τα 10,6 μέτρα, σύμφωνα με το υπουργείο Εκτάκτων Καταστάσεων, ξεπερνώντας το επίπεδο που θεωρείται κρίσιμο καθώς και το ρεκόρ των 9,46 μέτρων που καταγράφηκε το 1942.