ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 20 Απρίλη 2024 - Κυριακή 21 Απρίλη 2024
Σελ. /40
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Η επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν ρίχνει κι άλλο «λάδι στη φωτιά»

Αυξάνονται οι κίνδυνοι γενικότερης ανάφλεξης με άμεση εμπλοκή από ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ

Δορυφορική φωτογραφία των ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων στο Ισφαχάν, την περιοχή που δέχθηκε την ισραηλινή επίθεση την Παρασκευή
Δορυφορική φωτογραφία των ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων στο Ισφαχάν, την περιοχή που δέχθηκε την ισραηλινή επίθεση την Παρασκευή
Νέα καύσιμη ύλη που μπορεί να οδηγήσει σε παραπέρα κλιμάκωση και γενικευμένη στρατιωτική σύγκρουση στην ευρύτερη Μέση Ανατολή συσσωρεύτηκε τη βδομάδα που πέρασε, με την αναμενόμενη επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, ως αντίποινα στην εγκληματική επίθεση του ισραηλινού κράτους στην ιρανική πρεσβεία στη Δαμασκό την 1η Απρίλη, και στη συνέχεια με το νέο χτύπημα του Ισραήλ στο Ιράν τα ξημερώματα της Παρασκευής, σε περιοχή στην οποία βρίσκονται ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις.

Τα παραπάνω έρχονται να προστεθούν στην εύφλεκτη κατάσταση που διαμορφώνουν η συνεχιζόμενη ισραηλινή κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών και η γενοκτονία κατά του παλαιστινιακού λαού με τη στήριξη των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, οι ισραηλινές επιθέσεις σε Συρία και Λίβανο, οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί και η συγκέντρωση ευρωατλαντικών στρατιωτικών δυνάμεων στην Ερυθρά Θάλασσα.

Αργά τη νύχτα του προηγούμενου Σαββάτου το Ιράν εξαπέλυσε εναντίον στρατιωτικών στόχων στο Ισραήλ περίπου 350 drones και στη συνέχεια πυραύλους Κρουζ, επικαλούμενο το άρθρο 51 της Χάρτας του ΟΗΕ και το «δικαίωμα αυτοάμυνας» με αφορμή την ισραηλινή επίθεση στο προξενείο του στη Δαμασκό.

Στην αναχαίτιση της ιρανικής επίθεσης, πέρα από την ισραηλινή αεράμυνα, συμμετείχαν αεροσκάφη και δυνάμεις των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Ιορδανίας, αποτυπώνοντας με χαρακτηριστικό τρόπο την ολοένα και αμεσότερη στρατιωτική εμπλοκή των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και των συμμάχων τους στη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή.

Ρεπορτάζ της εφημερίδας «Wall Street Journal» αναφέρει επίσης πως η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα μοιράστηκαν με τις ΗΠΑ πληροφορίες για την ιρανική επίθεση (με βάση ενημέρωση που είχαν πάρει από το Ιράν).

Η Τεχεράνη ανέφερε ότι η επίθεσή της «έπληξε όλους τους στόχους» της, προκαλώντας «σοβαρές ζημιές στη μεγαλύτερη αεροπορική βάση της Νεγκέβ» στο νότιο Ισραήλ.

Το Ισραήλ, από την πλευρά του, ισχυρίστηκε ότι τα ιρανικά drones και οι πύραυλοι αποκρούστηκαν κατά 99%, ενώ απείλησε την Τεχεράνη με «επώδυνη» απάντηση.

Μετά από αλλεπάλληλες συνεννοήσεις και επαφές με τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, τη Γερμανία και άλλους ευρωατλαντικούς «συμμάχους», το Ισραήλ προχώρησε την Παρασκευή 19/4 σε επίθεση με drone στην πόλη Ισφαχάν του κεντρικού Ιράν.

Κατά την πάγια ισραηλινή τακτική η επίθεση δεν ανακοινώθηκε επίσημα από την ισραηλινή ηγεσία, ενώ «διαρρεόταν» ότι αποτελεί μια «συμβολική κίνηση» και όχι τα «κανονικά αντίποινα». Επιλέχθηκε να εξαπολυθεί σε μία ιρανική περιοχή που διαθέτει σημαντικό τεχνολογικό κέντρο πυραυλικής τεχνολογίας, πυρηνικές εγκαταστάσεις, αεροπορική βάση και εγκαταστάσεις παραγωγής βαλλιστικών πυραύλων.

«Διαρροές» που κυκλοφόρησαν πριν την εξέλιξη της Παρασκευής σε αραβικά και άλλα ΜΜΕ, έκαναν λόγο για παζάρια - πακέτο του Ισραήλ με τις ΗΠΑ, για μια πιο «ήπια» ισραηλινή επίθεση στο Ιράν, με «αντάλλαγμα» το «πράσινο φως» των ΗΠΑ στη σχεδιαζόμενη γενικευμένη χερσαία επίθεση στην πόλη Ράφα της νότιας Γάζας.

Η αντίδραση του Ιράν

Η ισραηλινή επίθεση στο Ισφαχάν υποβαθμίστηκε από την ιρανική πολιτική και στρατιωτική ηγεσία ως σχεδόν ανύπαρκτη, καθώς η αεράμυνα λειτούργησε επιτυχώς δίχως να υπάρξουν απώλειες (σύμφωνα τουλάχιστον με τις αρχικές ανακοινώσεις).

Ιρανοί αξιωματούχοι έκαναν λόγο για επιθέσεις με drone οι οποίες αντιμετωπίστηκαν, ενώ διέψευσαν την εκτόξευση πυραύλων από το Ισραήλ εναντίον του Ιράν. Σε αυτό το πλαίσιο, η ιρανική πλευρά έσπευσε από την πρώτη στιγμή να δηλώσει ότι δεν σκοπεύει να απαντήσει στην επίθεση.

Την προηγούμενη μέρα, ο Ιρανός ΥΠΕΞ, Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν, σε ομιλία του στην έδρα του ΟΗΕ είχε επαναλάβει πως η Τεχεράνη δεν επιθυμεί επέκταση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή, επισημαίνοντας ξανά ωστόσο ότι θα απαντήσει σκληρά σε οποιαδήποτε επίθεση από το Ισραήλ σε ιρανικό έδαφος.

Σημειώνεται δε ότι ο Αχμάντ Χαγκταλάμπ, ανώτερο στέλεχος των «Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης», αρμόδιος για την πυρηνική ασφάλεια, είχε «προειδοποιήσει» ότι λόγω των ισραηλινών απειλών για «επώδυνα αντίποινα» η Τεχεράνη ενδέχεται να αναθεωρήσει το πυρηνικό δόγμα της, το οποίο μέχρι σήμερα αναφέρεται επισήμως σε ανάπτυξη πυρηνικής ενέργειας αποκλειστικά για ειρηνικούς σκοπούς.

«Είναι ολωσδιόλου πιθανή μια επανεξέταση του πυρηνικού μας δόγματος, της πολιτικής και συναφών συλλογισμών που είχαν γίνει προηγουμένως», είπε σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων «Tasnim».

Νέες κυρώσεις από ΕΕ, Βρετανία και ΗΠΑ κατά του Ιράν

Στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σ. Μισέλ, ανακοίνωσε ότι οι «27» συμφώνησαν να προχωρήσουν σε νέες κυρώσεις κατά του Ιράν, με στόχο τις βιομηχανίες παραγωγής drones και βαλλιστικών πυραύλων.

Αμέσως ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ Ισραέλ Κατζ ευχαρίστησε τους 27 Ευρωπαίους ηγέτες για τις νέες κυρώσεις, χαρακτηρίζοντάς τες «σημαντικό βήμα στο ξεδόντιασμα του φιδιού»...

Στο Κείμενο Συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι η ΕΕ καταδικάζει «σθεναρά και απερίφραστα την επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ». Επαναλαμβάνει την «προσήλωσή της στην ασφάλεια του Ισραήλ και στην περιφερειακή σταθερότητα», καλεί το Ιράν και τις δυνάμεις που ενεργούν για λογαριασμό του να σταματήσουν όλες τους τις επιθέσεις, ενώ κατά τ' άλλα προτρέπει «όλα τα μέρη να επιδείξουν τη μέγιστη δυνατή αυτοσυγκράτηση».

Σε νέες συντονισμένες κυρώσεις κατά του Ιράν προχώρησαν την Πέμπτη ΗΠΑ και Βρετανία, θέτοντας στο στόχαστρο «το ιρανικό πρόγραμμα drones, τη βιομηχανία χάλυβα και την αυτοκινητοβιομηχανία».

Σε δήλωσή της η Γερμανίδα ΥΠΕΞ Αναλένα Μπέρμποκ ανέφερε ότι χρειάζεται να δοθεί «απάντηση» στο Ιράν και από το G7. Η ίδια πρόσθεσε πως το θέμα συζητήθηκε στη Σύνοδο των ομολόγων της του G7 στο Κάπρι της Ιταλίας.


Δ. ΟΡΦ.

ΛΙΒΑΝΟΣ - ΥΕΜΕΝΗ
Επικίνδυνη αύξηση των συγκρούσεων

Η κλιμάκωση της σύγκρουσης Ισραήλ - Ιράν έχει άμεσο αντίκτυπο στο μέτωπο των επιχειρήσεων του ισραηλινού στρατού στον Λίβανο, με το πρόσχημα της δράσης της Χεζμπολάχ.

Ειδικά μετά τα ιρανικά αντίποινα στο Ισραήλ το περασμένο Σαββατοκύριακο, ο ισραηλινός στρατός, αυτήν τη βδομάδα, πύκνωσε τον αριθμό και το εύρος των αεροπορικών επιδρομών σε νότιες και ανατολικές περιοχές του Λιβάνου, προκαλώντας τον θάνατο σε τρεις διοικητές της Χεζμπολάχ και αρκετούς μαχητές της. Ο ισραηλινός στρατός επέλεξε, επίσης, την Παρασκευή 19 Απρίλη, πέρα από τα αντίποινα στο Ισφαχάν του Ιράν, να προβεί ταυτόχρονα σε επιθέσεις με drones κατά σιιτικών πολιτοφυλακών σε Ιράκ και Συρία, μη παραλείποντας να πλήξει και περιοχές του νότιου Λιβάνου.

Η λιβανέζικη σιιτική οργάνωση με δεσμούς με το Ιράν προκάλεσε στην αρχή της βδομάδας τον σοβαρό τραυματισμό 19 Ισραηλινών στρατιωτικών, μεταξύ των οποίων και μέλη των Ειδικών Δυνάμεων όταν πάτησαν το έδαφος του Λιβάνου.

Σημάδι εντεινόμενης κλιμάκωσης το επόμενο διάστημα είναι η αύξηση των δυνάμεων του ισραηλινού στρατού στο λεγόμενο «βόρειο μέτωπο» καθώς είναι πολύ πιθανό να αποτολμήσει μια (αβέβαιη για τον ίδιο) χερσαία επίθεση στον Λίβανο.

Στο πλαίσιο των μαραθώνιων και πολύπλευρων διπλωματικών παζαριών με επίκεντρο τη Βηρυτό, ο Λιβανέζος πρωθυπουργός, Νατζίμπ Μικάτι (συνοδεία του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου του στρατού του Λιβάνου, στρατηγού Τζόζεφ Αούν), μετέβη την Παρασκευή στο Παρίσι, όπου έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν. Ο Μακρόν θύμισε στον Μικάτι την υπόσχεση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για «υποστήριξη» του λιβανέζικου στρατού (ως «σταθεροποιητικού παράγοντα» απέναντι στην πολύ ισχυρότερη και ετοιμοπόλεμη Χεζμπολάχ), προσθέτοντας: «Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε να αυξήσει την υποστήριξή του στις λιβανέζικες Ενοπλες Δυνάμεις και η βοήθεια θα δοθεί για να γίνουν τα ζωτικά βήματα που χρειάζονται για την οικονομία του Λιβάνου και για να αντιμετωπίσει τους Σύρους πρόσφυγες».

Την ίδια ώρα, στην Ερυθρά Θάλασσα συνεχίζονται οι συγκρούσεις με τους Χούθι της Υεμένης. Ο ηγέτης τους, Αμπντέλ Μάλεκ αλ Χούθι, μιλώντας στο δίκτυο «Al Masirah», τόνισε την Πέμπτη ότι η οργάνωσή του έχει εξαπολύσει από τον Νοέμβρη επιθέσεις σε 98 εμπορικά και πολεμικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Αντεν.

Ο αλ Χούθι υποστήριξε ότι οι επιθέσεις προκάλεσαν «μεγάλες συνέπειες και ήταν επιτυχείς». Απευθυνόμενος σε ΗΠΑ και Βρετανία, που βομβαρδίζουν κατά διαστήματα θέσεις των Χούθι στην Υεμένη, τόνισε ότι «κανείς δεν μπορεί να μας εμποδίσει να διεξαγάγουμε τις επιχειρήσεις υποστήριξης προς τους Παλαιστίνιους της Γάζας».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το Ισραήλ και οι σύμμαχοί του «δεν έχουν άλλη επιλογή παρά μόνο να βάλουν τέλος στον αποκλεισμό και στην επίθεση στη Γάζα» προκειμένου να σταματήσουν οι επιθέσεις των Χούθι σε Ερυθρά Θάλασσα και Κόλπο του Αντεν.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Η κλιμάκωση του πολέμου στη Μέση Ανατολή δεν επιτρέπει κανέναν εφησυχασμό

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, κατά την ομιλία του την Παρασκευή στη Βουλή στην παρουσίαση της Ερώτησης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ με θέμα «Μέτρα της κυβέρνησης για την επικείμενη αντιπυρική περίοδο», αναφέρθηκε και στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, έπειτα κι από τη νέα επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν.

Στην τοποθέτησή του ανέφερε τα εξής:

«Το σημερινό νέο χτύπημα του Ισραήλ στο Ιράν, το οποίο αποτελεί κλιμάκωση του πολέμου στη Μέση Ανατολή, δεν επιτρέπει κανέναν εφησυχασμό. Το αντίθετο, επιβάλλει επαγρύπνηση από τον λαό μας ιδιαίτερα μετά και τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, με τη σύμφωνη γνώμη της κυβέρνησης της ΝΔ, που ρίχνουν "λάδι στη φωτιά" του πολέμου.

Η απάντηση του λαού πρέπει να είναι άμεση και μαζική! Με συμμετοχή στη μέρα πανελλαδικής αντιιμπεριαλιστικής δράσης την Κυριακή 21 του Απρίλη, για να απεμπλακεί η χώρα από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, να κλείσουν οι αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις και υποδομές, να επιστρέψει η φρεγάτα "Υδρα" από την Ερυθρά Θάλασσα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ