ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 18 Ιούλη 2001
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΣΛ. ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ
Καταπατούν κάθε έννοια δικαίου

Ο Σλ. Μιλόσεβιτς στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο

Associated Press

Ο Σλ. Μιλόσεβιτς στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο
Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζεται η αποστολή στην εφημερίδα μας ανακοινώσεων και ψηφισμάτων με τα οποία μαζικοί, επιστημονικοί, συνδικαλιστικοί φορείς διαμαρτύρονται για την παραπομπή του Σλ. Μιλόσεβιτς στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

Οι Νομικοί για την Ειρήνη

«Η παραπομπή του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς να δικαστεί για εγκλήματα πολέμου από εγκληματίες πολέμου είναι το αποκορύφωμα της υποκρισίας και καταπάτησης κάθε έννοιας δικαίου». Αυτό υπογραμμίζουν με δελτίο Τύπου, οι «Νομικοί για την Ειρήνη» και επισημαίνουν: «Η Ιερή Συμμαχία των Ευρωπαίων ηγετών με τις ΗΠΑ που σπέρνουν στον κόσμο τον όλεθρο του πολέμου - με φρικτά εγκλήματα κατά ολόκληρων λαών, και κυρίως άμαχου πληθυσμού (Ιράκ - Γιουγκοσλαβία) - την παγκοσμιοποίηση της φτώχειας και της πείνας, την προσφυγιά που θυμίζει άλλες φοβερές εποχές, την περιβαλλοντική καταστροφή, θέλει να "παραδειγματίσει" όποιον λαό ή ηγέτη υψώσει το ανάστημά του εναντίον της».

Η αξιοπρέπεια ενός λαού εξευτελίζεται, τονίζεται σ' άλλο σημείο, ένας ηγέτης απάγεται, οι θεσμοί ενός κράτους γελοιοποιούνται. «Κατασκευάζεται» ειδικό Δικαστήριο στη Χάγη για εγκλήματα στη Γιουγκοσλαβία! Η απονομή της Δικαιοσύνης του ισχυρότερου είναι η σοφιστεία του 21ου αιώνα.

Οι Νομικοί για την Ειρήνη, στο κείμενό τους, χαιρετίζουν θερμά την πρωτοβουλία των 19 προσωπικοτήτων (Γ. Βαβούρα, Μ. Βαρδάνη, Μ. Γλέζου, Μ. Θεοδωράκη, Κ. Καζάκου, Θ. Κατριβάνου, Ν. Κατσαρού, Π. Κοσιώνη, Ν. Κουρή, Π. Κρητικού, Γ. Α. Μαγκάκη, Α. Μαραγκοπούλου, Ε. Μαχαίρα, Θ. Ξανθόπουλου, Θ. Παπαμάργαρη, Θ. Παφίλη, Β. Πολύδωρα, Α. Ρουπακιώτη), ενώ παράλληλα καλούν: «Ολο το Νομικό Κόσμο, τον ελληνικό λαό και κάθε άνθρωπο με διανόηση να αντιταχθούν σε αυτό το Μεσαίωνα των ιδεών και αξιών που επιχειρείται να επιβληθεί στους λαούς, να αντιταχθούν στη δουλική οικονομική εξάρτηση των μικρών κρατών στους ¨"μεγάλους" με την παγκοσμιοποίηση, να θεωρήσουν ενόχους σαν εγκληματίες πολέμου τους κατηγόρους του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς δηλαδή τους ηγέτες των ΝΑΤΟ και ΗΠΑ και να ζητήσουν την παραδειγματική τους τιμωρία».

Το σωματείο εργαζομένων «Γ. Παπανικολάου»

Την κυβέρνηση της Γιουγκοσλαβίας για την παράδοση του Μιλόσεβιτς, καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το ΔΣ του Εργασιακού Σωματείου του νοσοκομείου «Γ. Παπανικολάου» και καλεί όλους τους εργαζόμενους να συμμετέχουν μαζικά στις φιλειρηνικές κινητοποιήσεις ώστε να βάλουν φραγμό στα σχέδια των ιμπεριαλιστών και των συνεταίρων τους.

Αναλυτικά στην ανακοίνωση αναφέρεται: «Με αφορμή την παράδοση του Μιλόσεβιτς στο δικαστήριο της Χάγης, καταδικάζουμε την κυβέρνηση της Γιουγκοσλαβίας γι' αυτή την πράξη υποτέλειας. Καταγγέλλουμε την Ευρωπαϊκή Ενωση, το ΝΑΤΟ και τους Αμερικάνους που προσπαθούν να κρύψουν τα εγκλήματα που έκαναν και συνεχίζουν να κάνουν στην περιοχή των Βαλκανίων, και οδηγούν σε βέβαιη καταδίκη τον Μιλόσεβιτς, με χαλκευμένες κατηγορίες με σκοπό βέβαια η συμμορία αυτή του ΝΑΤΟ και των Αμερικάνων να επιβάλουν τη νέα τάξη πραγμάτων. Οξύνουν τις αντιθέσεις με σκοπό ένα νέο Βαλκανικό πόλεμο που θα βοηθήσει να διαλυθεί πλήρως η Γιουγκοσλαβία και να επαναπροσδιοριστούν τα σύνορα.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους να καταδικάσουν αυτές τις ενέργειες συμμετέχοντας στις κινητοποιήσεις που οι οργανώσεις ειρήνης αποφασίζουν, ώστε να βάλουμε φραγμό στα σχέδια των ιμπεριαλιστών και των συνεταίρων τους».

Το Εργατικό Κέντρο Σερρών

Την παράδοση του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης καταδικάζει με ψήφισμά του το Εργατικό Κέντρο Ν. Σερρών. Παράλληλα καταγγέλλει την αμερικανική κυβέρνηση, η οποία όπως αναφέρει «αναγορεύοντας τον εαυτό της σε χωροφύλακα όλων των εθνών και σε αγαστή συνεργασία με το ΝΑΤΟ και με τις κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης κατόρθωσε να προσβάλει έναν ολόκληρο λαό, το Γιουγκοσλαβικό, στο όνομα της όποιας οικονομικής βοήθειας».

Τα ΔΣ Νεάπολης Θεσσαλονίκης...

Στο μεταξύ και το Δημοτικό Συμβούλιο Νεάπολης Θεσσαλονίκης, καταγγέλλει την έκδοση του Μιλόσεβιτς στο δικαστήριο της Χάγης. Οπως αναφέρεται στο ψήφισμα που εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, «δε νομιμοποιούνται, ούτε λογικά, ούτε ηθικά, αυτοί που βομβάρδισαν τη Γιουγκοσλαβία, να δικάσουν τον αρχηγό κράτους που αντιστάθηκε στους βομβαρδισμούς όπως άλλωστε είχε χρέος. Αποτελεί χυδαιότητα και πτώση πολιτισμού, ο οικονομικός εκβιασμός που επιβλήθηκε στο γιουγκοσλαβικό λαό για να εκδώσει τον ηγέτη του». Και το ψήφισμα καταλήγει: «Η έκδοση του Μιλόσεβιτς στο αποκαλούμενο δικαστήριο της Χάγης είναι κατάφωρη και απροσχημάτιστη παραβίαση της νομιμότητας και αποτελεί χαρακτηριστικό στοιχείο της λογικής της επιβολής του δικαίου του ισχυρού, στα πλαίσια της ιμπεριαλιστικής Νέας Τάξης Πραγμάτων».

... και Αγ. Αναργύρων

Την έντονη διαμαρτυρία του για την αργυρώνητη παράδοση του πρώην Προέδρου της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς εκφράζει με ομόφωνο ψήφισμά του το δημοτικό συμβούλιο Αγίων Αναργύρων. Οπως σημειώνεται «τόσο το κατηγορητήριο, όσο και η όλη διαδικασία της παραπομπής παραβιάζουν κάθε έννοια εθνικής κυριαρχίας και διεθνούς δικαίου». Τονίζεται, δε, ότι καταζητούμενοι θα έπρεπε να είναι οι πραγματικοί ένοχοι, δηλαδή οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί τους.

  • Η επιτροπή ειρήνης Νέου Ηρακλείου Αττικής, με ανακοίνωσή της καταδικάζει με αγανάκτηση «την επαίσχυντη πράξη της σημερινής δοτής ηγεσίας της Γιουγκοσλαβίας, η οποία καταπατώντας κάθε έννοια νομιμότητας και αξιοπρέπειας παρέδωσε των πρώην Πρόεδρο Σλ. Μιλόσεβιτς στο "ΝΑΤΟικό" δικαστήριο της Χάγης, αντί 30 αργυρίων». Κλείνοντας την ανακοίνωσή της, η επιτροπή καλεί τον ελληνικό λαό να εντείνει τον αγώνα του κατά του ΝΑΤΟ και των ιμπεριαλιστών.
ΙΛΙΟΝ
Ο... «Μεγάλος Αδελφός» εισβάλλει στο δήμο

Κάμερες στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου και στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων του Δημαρχείου Ιλίου, αποφάσισε η Δημοτική Αρχή του δήμου, παρά τις έντονες αντιδράσεις της μειοψηφίας. Τα παραπάνω καταγγέλλει με ανακοίνωσή της, η παράταξη της «Δημοκρατικής Ενότητας».

Πρόκειται για μια πρώτη «εφαρμογή των διατάξεων του τρομονόμου», σημειώνεται στην ανακοίνωση και συνεχίζει: «Στην πρόταση για εγκατάσταση κάμερας, αντιτάχτηκαν οι δημοτικοί σύμβουλοι της "Δημοκρατικής Ενότητας", οι οποίοι κατήγγειλαν πως ο δήμαρχος και η διοίκηση του δήμου στήνουν ένα μηχανισμό παρακολούθησης των εκδηλώσεων που γίνονται στην αίθουσα του δημαρχείου από Πολιτικά Κόμματα, Δημοτικές Παρατάξεις, Συνδικαλιστικούς και Μαζικούς φορείς».

Ο δήμαρχος Ιλίου Β. Κουκουβίνος, από την πλευρά του, σημειώνεται στην ανακοίνωση, «στην προσπάθειά του να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα δήλωσε πως όποιος έχει πρόβλημα να μην κάνει εκδηλώσεις στο δημαρχείο»... Κατέφυγε, μάλιστα, στη γνωστή αντικομμουνιστική υστερία λέγοντας - σύμφωνα με την ανακοίνωση - ότι «όταν ο Λογοθέτης ήταν δήμαρχος Νίκαιας τοποθετούσε μαγνητόφωνα για να παρακολουθεί τους εργαζόμενους».

Ιδια τακτική είχε ακολουθήσει και παλαιότερα, όταν κατά τη διάρκεια συζήτησης στο Δημοτικό Συμβούλιο για τον «τρομονόμο», «μας προέτρεψε να πάμε (σ.σ: αναφέρεται στη "Δημοκρατική Ενότητα") στην Τασκένδη να μάθουμε τι έκαναν οι "δικοί μας" στον Ζαχαριάδη».

Η «Δημοκρατική Ενότητα Ιλίου», καταγγέλλει την απαράδεκτη συκοφαντική υστερία του δημάρχου και σημειώνει: «Οπως φαίνεται, όσο η κρίση στο ΠΑΣΟΚ συνεχίζεται και όσο το Λαϊκό Κίνημα θα αντιπαλεύει τις αντιλαϊκές κυβερνητικές επιλογές, ο εκλεκτός της κυβέρνησης και της κεντροαριστεράς δήμαρχος θα καταφεύγει συχνότατα στο γνώριμό του πια αντικομμουνισμό, σε μια προσπάθεια στήριξης του κύρους του Σημίτη και της κυβέρνησής του».

Και η ανακοίνωση, καταλήγει: «Να είναι σίγουρος ο δήμαρχος και οι υποστηριχτές του - ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ - πως οι προσπάθειές τους για παρακολούθηση των κομμάτων, δημοτικών παρατάξεων, συνδικαλιστικών και μαζικών φορέων, δε θα περάσει».

Δήμος Χολαργού: «Οχι στον τρομονόμο»

Την πλήρη διαφωνία με τον «τρομονόμο» εκφράζει ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο Χολαργού. Οπως σημειώνει, ο νόμος αυτός, «μπορεί να χρησιμοποιηθεί για περιορισμό των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ατομικών ελευθεριών του Λαού μας, προωθεί την αναίρεση δικονομικών εγγυήσεων και τέλος, δεν τρομοκρατεί την τρομοκρατία, αλλά το λαό». Το Δημοτικό Συμβούλιο «εκφράζει τη θέλησή του να αγωνιστεί, ώστε αυτός ο νόμος να καταστεί ανενεργός στην πράξη».

ΚΥΠΡΟΣ
Διαπραγματεύσεις για την επίμαχη κεραία

Επανάρχισε χτες στο υπουργείο Εξωτερικών η διαπραγμάτευση με τους Βρετανούς για το θέμα της εγκατάστασης γιγαντιαίας κεραίας στο Ακρωτήρι, γεγονός για το οποίο αντιδρούν τόσο οι κάτοικοι της περιοχής όσο και η κυπριακή κυβέρνηση.

Στο τραπέζι των διαβουλεύσεων βρίσκεται η πρόταση που κατέθεσε το υπουργείο Εξωτερικών και η οποία μεταξύ άλλων προβλέπει ότι θα πρέπει να συσταθεί μία επιτροπή εμπειρογνωμόνων, αποτελούμενη από επιστήμονες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των Ηνωμένων Εθνών και η οποία θα γνωματεύσει για την περιβαλλοντική επιβάρυνση που είναι δυνατόν να προκαλέσει η εγκατάσταση της νέας κεραίας στην περιοχή. Η κυβέρνηση εισηγείται όπως η γνωμάτευση των επιστημόνων είναι δεσμευτική και για τα δύο μέρη. Οι Βρετανοί αναμένεται ότι σήμερα θα δώσουν την απάντησή τους στην κυπριακή πρόταση.

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση ενίσχυσε την επιχειρηματολογία της την προηγούμενη βδομάδα, όταν επικύρωσε τη Συνθήκη Ραμσάρ, η οποία αφορά την προστασία υγροτόπων και υδροβιότοπων. Η εν λόγω συνθήκη που προωθείται από την ΟΥΝΕΣΚΟ και από το Ηνωμένο Βασίλειο επικυρώθηκε από το 1976. Επικυρώνοντας τη συνθήκη οι Βρετανοί κατέγραψαν 161 υδροβιότοπους σε διάφορα σημεία της επικράτειάς τους, όχι όμως τον υδροβιότοπο της Αλυκής Ακρωτηρίου. Προφανώς γιατί η περιβαλλοντική επιβάρυνση ήταν ήδη από τότε ιδιαίτερα υψηλή. Η κυπριακή κυβέρνηση επικυρώνοντας τη Συνθήκη Ραμσάρ έθεσε την Αλυκή της Λάρνακας υπό την επιτήρηση της ΟΥΝΕΣΚΟ.

Συλλαλητήριο του ΑΚΕΛ

Για τη μαύρη επέτειο του προδοτικού πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής, το ΑΚΕΛ οργάνωσε χτες το βράδυ αντικατοχικό συλλαλητήριο μνήμης, τιμής και αγώνα.

Στο συλλαλητήριο που έγινε στις 8 μ.μ. στην πλατεία Ελευθερίας, κύριος ομιλητής ήταν ο Γενικός Γραμματέας του κόμματος Δημήτρης Χριστόφιας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ