ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Απρίλη 2024
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Να περιφρουρηθούν τα κτίρια στον Λόφο Καστέλι από την επιχειρούμενη εμπορευματοποίηση

Συζητήθηκε στη Βουλή η Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ

Να ανακληθεί άμεσα η απόφαση έγκρισης εργασιών δειγματοληψίας των κτιρίων στον Λόφο Καστέλι Χανίων και να περιφρουρηθούν τα εν λόγω κτίρια από την επιχειρούμενη εμπορευματοποίηση, ώστε να αξιοποιηθούν με ευθύνη του κράτους για την κάλυψη των αναγκών του λαού και της νεολαίας των Χανίων, όπως άλλωστε διεκδικούν, ζήτησε - κατά τη συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης του ΚΚΕ για το θέμα - ο βουλευτής του Κόμματος Μανώλης Συντυχάκης.

Σημείωσε ότι αγνοούνται πλήρως η πάνδημη θέληση του χανιώτικου λαού και της νεολαίας καθώς και οι πρόσφατες αποφάσεις του Περιφερειακού και του Δημοτικού Συμβουλίου για τον αντιλαϊκό σχεδιασμό μετατροπής των κτιρίων σε ξενοδοχείο. «Η κοινωνία των Χανίων, χρόνια τώρα, αντιτίθεται μαχητικά στην πολιτική επιλογή της κυβέρνησης και της πρυτανικής αρχής του Πολυτεχνείου για παράδοση σε ξενοδοχειακό όμιλο των, χαρακτηρισμένων ως νεότερου μνημείου, κτιρίων της 5ης Μεραρχίας στον Λόφο Καστέλι, 3.652 τ.μ.», είπε χαρακτηριστικά.

Αφού τόνισε ότι μία ιστορία 5.500 ετών παραδίδεται βορά στα επιχειρηματικά συμφέροντα και όχι στην κοινωνία των Χανίων, στάθηκε στην πρόσφατη επέμβαση της αστυνομίας στον χώρο, που έγινε παρουσία εκπροσώπου της εταιρείας «Belvedere». Την ίδια στιγμή, πρόσθεσε, που σχεδιάζεται η αλλαγή χρήσης σε ξενοδοχείο, στην πόλη μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικοί δίνουν έναν μεγάλο αγώνα διεκδικώντας την κάλυψη των αναγκών στη σχολική στέγη καθώς οι μαθητές στοιβάζονται σε 27άρια τμήματα και μόνο το 5% των φοιτητών του Πολυτεχνείου Κρήτης διαμένουν στις Φοιτητικές Εστίες, ενώ οι φοιτητές του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου δεν έχουν εστία, δεν υπάρχουν βιβλιοθήκη και λέσχη σίτισης στην πόλη, καθώς και ελεύθεροι χώροι για πολιτιστική δημιουργία.

Υπογράμμισε πως το Πολυτεχνείο Κρήτης ήθελε, στα πλαίσια αναθεώρησης του Γενικού Πολεοδομικού Κώδικα, να αλλάξει η επιτρεπόμενη χρήση από εκπαίδευση σε γενική κατοικία 1, για να επιτραπεί έτσι η χρήση ξενοδοχείου, κάτι που απορρίφθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο. Παράλληλα, ανέφερε ότι προκύπτουν ερωτήματα για την επάρκεια του σχεδιασμού των δειγματοληπτικών ελέγχων που θα γίνουν και ότι το υπουργείο πρέπει να προχωρήσει σε άμεση ανάκληση της απόφασης για εργασίες δειγματοληψίας στο κτίριο καθώς αυτές είναι για αλλαγή χρήσης γης.

Από την πλευρά της, η υπουργός Πολιτισμού είπε ότι δεν έχει εγκριθεί τέτοια μελέτη και πρόσθεσε, προσπαθώντας να δικαιολογήσει την αναγκαιότητα της άδειας δειγματοληψίας, πως δίδεται ανεξαρτήτως χρήσεων.

«Χρόνος Χώμα Νερό» της Β. Χατζοπούλου για 8 παραστάσεις

Για οχτώ παραστάσεις ανεβαίνει, από τις 11 Μάη, στο Θέατρο «Μπέλλος» (Κέκροπος 1, Πλάκα) η παράσταση «Χρόνος Χώμα Νερό» σε κείμενο - σκηνοθεσία Βίλιας Χατζοπούλου.

Ενας άντρας σε τρεις διαφορετικές ηλικίες: Νέος, μεσήλικας, γέρος.

Θα πρέπει, νωρίς, να πάρει μια δύσκολη απόφαση. Θα αποφασίσει, σύμφωνα με τις ανάγκες της νεότητάς του. Θα δοθεί με πάθος στην κατασκευή της μεγάλης εικόνας του. Θα θρέψει το τέρας της αλαζονείας. Θα απομακρυνθεί από τους ανθρώπους του. Θα πορευτεί αγνοώντας τις δεσμεύσεις και τις αντοχές των στενών σχέσεων. Οι σχέσεις αίματος δεν τον απασχολούν, όσο πασχίζει να δείξει πόσο ικανός είναι. «Μεταφέρονται στενοί δεσμοί μέσω του αίματος. Ακατάλυτοι. Δεν χαλαρώνουν. Δεν λύνονται αυτοί οι δεσμοί».

Ο χρόνος, περνώντας, θα αναλάβει το δύσκολο έργο. Θα αναδείξει τις στενές σχέσεις, τις σχέσεις αίματος, ως τις σχέσεις που μας πονούν βαθύτερα. «Μου αρέσει η ζωή γύρω από τα τραπέζια. Εκεί βρίσκεται η αργή και σίγουρη αγάπη των ανθρώπων στις δεμένες οικογένειες».

Εκείνος θα δει στη μεγάλη εικόνα τη ζωή να στενεύει. Και θα αναλογιστεί, με τα λόγια που γράφτηκαν γι' αυτόν.

«Ολος ο κύκλος, όλος ο χρόνος! Από το χρυσάφι της νεότητας, ως το χώμα της φθοράς».

Ερμηνεύουν: Σπύρος Ασημένιος, Μαρία Καλαμποκιά, Αλεξάνδρα Καρώνη, Αγγελική Μπούρα, Χρυσάνθη Παπαλεβέντη.

Παραστάσεις κάθε Σάββατο στις 18.00 και Κυριακή στις 21.00.

Προπώληση εισιτηρίων: more.com.

Τηλ: 210 3229889, 6948230899, 6979111413.

Εκθεση γραμματοσήμων με αφορμή τα 100 χρόνια από τον θάνατο του Λένιν

Αύριο Τετάρτη στις 7 το απόγευμα εγκαινιάζεται στο Πολιτιστικό Κέντρο «Παναιτώλιο» (πλατεία Παναιτωλίου, Νέα Ιωνία Αττικής) έκθεση γραμματοσήμων και άλλου αρχειακού υλικού από τη συλλογή του Θοδωρή Νικολάκη, όπως και κάποια εικαστικά έργα του ίδιου.

Η έκθεση γίνεται με αφορμή τα 100 χρόνια από τον θάνατο του Β. Ι. Λένιν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η έκθεση θα αποτελεί μια περιεκτική παρουσίαση της ζωής και του έργου του Λένιν, καθώς και της επίδρασης που άσκησε. Σημαντικό μέρος αυτού του πρωτότυπου υλικού εκτίθεται για πρώτη φορά και έχει ιδιαίτερο ιστορικό, εικαστικό και συλλεκτικό ενδιαφέρον.

Η έκθεση θα λειτουργήσει από αύριο Τετάρτη μέχρι την 1η Μάη, ώρες 10.00 - 13.00 και 18.00 - 21.00. Στις 25 Απρίλη θα λειτουργήσει μόνο πρωί και την 1η Μάη μόνο το απόγευμα.

Τη μέρα των εγκαινίων θα γίνει παρουσίαση του βιβλίου «Β. Ι. Λένιν - Η ζωή, το έργο και η επίδραση του μεγάλου επαναστάτη μέσα από τα γραμματόσημα». Θα μιλήσει ο Χρήστος Δημούλας.

ΕΝΩΣΗ ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΕΡ ΕΛΛΑΔΑΣ
«Εντεκα και Εικοσιένα»

Εκθεση φωτογραφίας για τα Τέμπη

Η Ενωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδας (ΕΦΕ) πραγματοποιεί φωτογραφική έκθεση με τίτλο «Εντεκα και Εικοσιένα», αφιερωμένη στο εγκληματικό σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών, η οποία θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά στην πόλη της Λάρισας, στον Πολυχώρο Τέχνης Εκδόσεων Πρεβέντη (Παρ. Φιλελλήνων 3).

Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 25 Απρίλη στις 8 μ.μ.

Η Ενωση Φωτορεπόρτερ - είναι πανελλαδικό σωματείο που τα μέλη της είναι επαγγελματίες φωτοειδησεογράφοι και εργάζονται στον κλάδο του Τύπου και ΜΜΕ - κάλεσε τους φωτορεπόρτερ που κάλυψαν αυτό το εγκληματικό σιδηροδρομικό δυστύχημα και τις μαζικές διαδηλώσεις που το ακολούθησαν σε όλη τη χώρα, να συμμετέχουν στην υλοποίηση μιας φωτογραφικής έκθεσης.

Οπως, άλλωστε, σημειώνει:

«Η έκθεση της ΕΦΕ με τίτλο "Εντεκα και Εικοσιένα" επιδιώκει να συμβάλει σε μια κοινή προσπάθεια που θα συναντηθεί με την τοπική κοινωνία, με σωματεία και με μαζικούς φορείς, αγρότες, φοιτητές και μαθητές της Θεσσαλίας, ώστε συλλογικά να μπει στο στόχαστρο η λογική του "πάμε και όπου βγει". Με την έκθεση αυτή η Ενωσή μας επιδιώκει να βάλει ένα λιθαράκι, ώστε τα συναισθήματα θλίψης και οργής να μετατραπούν σε γνώση για την ανάδειξη των διαχρονικών αιτιών, ώστε το έγκλημα αυτό να μην ξεχαστεί και να μην συγκαλυφθεί.

Να μετατραπούν σε αγώνα, ενάντια στις πρακτικές που αντιμετωπίζουν τις ανάγκες μας ως "κόστος" για τα κέρδη των λίγων».

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 25 Μάη.

ΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΕΣΗΕΑ
Παρουσίαση του βιβλίου «Εις μνήμην - Νίκος Καραντηνός»

Παρουσίαση του βιβλίου της Εύας Νικολαΐδου «Εις μνήμην - Νίκος Καραντηνός» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή» διοργανώνει το Μορφωτικό Ιδρυμα της ΕΣΗΕΑ, αύριο Τετάρτη 24 Απρίλη, στις 18.00, στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΕΣΗΕΑ «Γ. Καράντζας» (Ακαδημίας 20, 1ος όροφος).

Θα μιλήσουν οι: Γιώργος Λεονταρίτης, δημοσιογράφος. Περικλής Κουρμούλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και αρχισυντάκτης του «Ριζοσπάστη». Θεοχάρης Καραντηνός, δρ πολιτικός μηχανικός. Εύα Νικολαΐδου, δημοσιογράφος - συγγραφέας. Χαιρετισμό θα απευθύνει η Μαρία Αντωνιάδου, πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ και του Μορφωτικού Ιδρύματος.

«Anna & Margot» στη σκηνή

Εως τις 22 Μάη θα παίζεται στο Θέατρο «Βαφείο - Λάκης Καραλής» (Αγίου Ορους 16 & Κων/πόλεως 115, Βοτανικός) η παράσταση «Anna & Margot» της Κωνσταντίνας Ράικου, σε σκηνοθεσία Γιώργου Δρίβα.

Το έργο «Anna & Margot» είναι εμπνευσμένο από το «Ημερολόγιο της Αννας Φρανκ». Οι δύο χαρακτήρες, σ' ένα μεσοδιάστημα ζωής και θανάτου, βιώνουν την αναμονή και τον εγκλωβισμό, ενώ προβληματίζονται σχετικά με θεμελιώδη ζητήματα της ανθρώπινης φύσης. Σ' αυτόν τον «τόπο» οι δυο αδερφές, η 14χρονη Αννα και 17χρονη Μάργκοτ, μιλούν για τη ζωή τους πριν τον πόλεμο, για τη ζωή τους στο καταφύγιο, στα τρένα, στο στρατόπεδο...

Οπως αναφέρει, ανάμεσα σε άλλα, στο σκηνοθετικό του σημείωμα ο Γ. Δρίβας: «Το έργο συνομιλεί με το σήμερα με κειμενικές και σκηνοθετικές αναφορές τόσο σε σχέση με τους εγκλεισμούς και αποκλεισμούς στον σύγχρονο κόσμο όσο και με τους πολυετείς πολέμους που μαστίζουν την ανθρωπότητα, τους χιλιάδες πρόσφυγες που θάβονται σε θαλάσσιους τάφους ή κάτω από τα συντρίμμια των σπιτιών τους, με τους ανθρώπους που ανεβαίνουν σε τρένα με προορισμό τον θάνατο. Τα δυο κορίτσια θα μπορούσαν να είναι οποιεσδήποτε ψυχές βίωσαν ή βιώνουν ακόμη την αθλιότητα του πολέμου και την τραγωδία της προσφυγιάς...».

Παίζουν οι Κωνσταντίνα Ράικου και Φιλία Κανελλοπούλου.

Παραστάσεις κάθε Τετάρτη.

«Ζευγάρια στο σανίδι» από την Εύα Νικολαΐδου

Παρουσιάστηκε το πρωί της περασμένης Κυριακής στην ΕΣΗΕΑ η έκδοση «Ζευγάρια στο σανίδι» που κυκλοφόρησε με την «Εφημερίδα των Συντακτών» και στην οποία περιλαμβάνονται συνεντεύξεις καλλιτεχνών, δημιουργών που συνεργάστηκαν στο θέατρο, συνυπήρξαν στη θεατρική σκηνή. Τις συνεντεύξεις πήρε η δημοσιογράφος - συγγραφέας Εύα Νικολαΐδου.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκε και ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ