Τρίτη 23 Απρίλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Να περιφρουρηθούν τα κτίρια στον Λόφο Καστέλι από την επιχειρούμενη εμπορευματοποίηση

Συζητήθηκε στη Βουλή η Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ

Να ανακληθεί άμεσα η απόφαση έγκρισης εργασιών δειγματοληψίας των κτιρίων στον Λόφο Καστέλι Χανίων και να περιφρουρηθούν τα εν λόγω κτίρια από την επιχειρούμενη εμπορευματοποίηση, ώστε να αξιοποιηθούν με ευθύνη του κράτους για την κάλυψη των αναγκών του λαού και της νεολαίας των Χανίων, όπως άλλωστε διεκδικούν, ζήτησε - κατά τη συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης του ΚΚΕ για το θέμα - ο βουλευτής του Κόμματος Μανώλης Συντυχάκης.

Σημείωσε ότι αγνοούνται πλήρως η πάνδημη θέληση του χανιώτικου λαού και της νεολαίας καθώς και οι πρόσφατες αποφάσεις του Περιφερειακού και του Δημοτικού Συμβουλίου για τον αντιλαϊκό σχεδιασμό μετατροπής των κτιρίων σε ξενοδοχείο. «Η κοινωνία των Χανίων, χρόνια τώρα, αντιτίθεται μαχητικά στην πολιτική επιλογή της κυβέρνησης και της πρυτανικής αρχής του Πολυτεχνείου για παράδοση σε ξενοδοχειακό όμιλο των, χαρακτηρισμένων ως νεότερου μνημείου, κτιρίων της 5ης Μεραρχίας στον Λόφο Καστέλι, 3.652 τ.μ.», είπε χαρακτηριστικά.

Αφού τόνισε ότι μία ιστορία 5.500 ετών παραδίδεται βορά στα επιχειρηματικά συμφέροντα και όχι στην κοινωνία των Χανίων, στάθηκε στην πρόσφατη επέμβαση της αστυνομίας στον χώρο, που έγινε παρουσία εκπροσώπου της εταιρείας «Belvedere». Την ίδια στιγμή, πρόσθεσε, που σχεδιάζεται η αλλαγή χρήσης σε ξενοδοχείο, στην πόλη μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικοί δίνουν έναν μεγάλο αγώνα διεκδικώντας την κάλυψη των αναγκών στη σχολική στέγη καθώς οι μαθητές στοιβάζονται σε 27άρια τμήματα και μόνο το 5% των φοιτητών του Πολυτεχνείου Κρήτης διαμένουν στις Φοιτητικές Εστίες, ενώ οι φοιτητές του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου δεν έχουν εστία, δεν υπάρχουν βιβλιοθήκη και λέσχη σίτισης στην πόλη, καθώς και ελεύθεροι χώροι για πολιτιστική δημιουργία.

Υπογράμμισε πως το Πολυτεχνείο Κρήτης ήθελε, στα πλαίσια αναθεώρησης του Γενικού Πολεοδομικού Κώδικα, να αλλάξει η επιτρεπόμενη χρήση από εκπαίδευση σε γενική κατοικία 1, για να επιτραπεί έτσι η χρήση ξενοδοχείου, κάτι που απορρίφθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο. Παράλληλα, ανέφερε ότι προκύπτουν ερωτήματα για την επάρκεια του σχεδιασμού των δειγματοληπτικών ελέγχων που θα γίνουν και ότι το υπουργείο πρέπει να προχωρήσει σε άμεση ανάκληση της απόφασης για εργασίες δειγματοληψίας στο κτίριο καθώς αυτές είναι για αλλαγή χρήσης γης.

Από την πλευρά της, η υπουργός Πολιτισμού είπε ότι δεν έχει εγκριθεί τέτοια μελέτη και πρόσθεσε, προσπαθώντας να δικαιολογήσει την αναγκαιότητα της άδειας δειγματοληψίας, πως δίδεται ανεξαρτήτως χρήσεων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οι υποδομές του ΕΜΠ να αξιοποιηθούν για τις ανάγκες των φοιτητών και όχι για τα επιχειρηματικά σχέδια (2021-08-18 00:00:00.0)
Το κτίριο της 5ης Μεραρχίας να αξιοποιηθεί για τις ανάγκες του λαού και της νεολαίας (2020-10-21 00:00:00.0)
Για την αξιοποίηση των κτιρίων του Πολυτεχνείου Κρήτης (2017-07-05 00:00:00.0)
Κοντά σε νεολιθικό οικισμό (2012-08-02 00:00:00.0)
Σημαντική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (2006-09-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ