ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 25 Απρίλη 2024
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Παρεμβάσεις της «Λαϊκής Συσπείρωσης» για δυσοσμία και ασφάλεια εργαζομένων

Τα προβλήματα δυσοσμίας στον δήμο Κορδελιού - Ευόσμου από τη δραστηριότητα των ΕΛΠΕ που παραμένουν και την επικινδυνότητα εργασίας στο αλσύλλιο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (Βίλα Αλλατίνι), με αφορμή την πτώση δύο πεύκων, ανέδειξε η «Λαϊκή Συσπείρωση» με Ερωτήσεις που κατέθεσε στην ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Σχετικά με το σοβαρό ζήτημα της βιομηχανικής ρύπανσης και δυσοσμίας, το οποίο απασχολεί χρόνια τον λαό του δήμου Κορδελιού - Ευόσμου, αλλά και της ευρύτερης περιοχής, ο περιφερειακός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Σωτήρης Αβραμόπουλος ανέδειξε πως παρότι τα ΕΛΠΕ, που έχει πλέον τεκμηριωθεί ότι ευθύνονται για το συγκεκριμένο φαινόμενο, διατείνονται ότι έχουν ολοκληρώσει έργα (αναβάθμιση Κατεργασίας Υγρών Αποβλήτων, Εργο ανάκτησης αερίων πυρσού, μετεγκατάσταση Μονάδας Επεξεργασίας Ελαιώδους Λάσπης, Επεξεργασία παλιών σκαμμάτων ελαιωδών αποβλήτων) που θεωρητικά θα αντιμετώπιζαν αυτήν την κατάσταση, το πρόβλημα παραμένει. Το φαινόμενο της δυσοσμίας εξακολουθεί να είναι έντονο και σχεδόν καθημερινό. Κατάσταση που επιβεβαιώνει την αναποτελεσματικότητα των όσων μέτρων έχουν ληφθεί.

Τόνισε ότι η κύρια ευθύνη βρίσκεται στον μονοπωλιακό όμιλο και στις διαδοχικές κυβερνήσεις που δεν έχουν λύσει το ζήτημα. Παράλληλα ανέδειξε τις ευθύνες της διοίκησης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στο να επικρατήσει εφησυχασμός ότι το πρόβλημα είναι «διαχειρίσιμο» και «υπάρχει δυνατότητα να αντιμετωπιστεί» αλλά και έδωσε σύμφωνη γνώμη για επέκταση της δραστηριότητας μέσα στο βιομηχανικό συγκρότημα ενώ δεν είχε λυθεί το πρόβλημα.

Επιπλέον, τόνισε ότι με ευθύνη και του υπουργείου Περιβάλλοντος και της περιφερειακής αρχής καμία ενέργεια δεν έχει πραγματοποιηθεί για την ουσιαστική εκτίμηση της επικινδυνότητας για τους κατοίκους, όπως για πιθανές επιπτώσεις στην υγεία από έκθεση σε τοξικούς και καρκινογόνους ρύπους αλλά και στο ίδιο το περιβάλλον.

Ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Κώστας Γιουτίκας, επιδόθηκε στο κλασικό αφήγημα της «μη αρμοδιότητας», πετώντας το μπαλάκι στην ευθύνη του υπουργείου Περιβάλλοντος για τον έλεγχο των έργων της εταιρείας ΕΛΠΕ, ενώ παράλληλα υπεραμύνθηκε των πρωτοβουλιών της διοίκησης της Περιφέρειας όσον αφορά τη λειτουργία των σταθμών μέτρησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και τη νέα σύμβαση Περιφέρειας - δήμου - ΑΠΘ για να γίνουν πάλι μετρήσεις και να συγκριθούν με τα ευρήματα της προηγούμενης μελέτης.

Σε ό,τι αφορά την επικινδυνότητα εργασίας στο αλσύλλιο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ο περιφερειακός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Γιώργος Χαβατζάς, επικαλούμενος τα αποτελέσματα της αυτοψίας του Ινστιτούτου Δασικών Ερευνών που πραγματοποιήθηκε με αφορμή την πτώση δύο πεύκων, τόνισε την ανάγκη άμεσης λήψης όλων των απαραίτητων δασοκομικών χειρισμών ώστε να μην προκληθούν ζημιές και κινδυνέψουν ανθρώπινες ζωές. Το παραπάνω επιβεβαιώνεται και από την έκθεση του τεχνικού Ασφαλείας της Περιφέρειας, ο οποίος θεωρεί ότι «η επικινδυνότητα κρίνεται ιδιαίτερα υψηλή και γι' αυτό προτείνεται η προσωρινή παύση λειτουργίας του χώρου της Βίλας Αλλατίνη μέχρι την κοπή των δέντρων που έχουν κριθεί ακατάλληλα».

Ο αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Δικτύων, Πάρις Μπίλλιας, αρκέστηκε να πει ότι έχουν ληφθεί μέτρα, όπως η τοποθέτηση απαγορευτικής ταινίας, τα ενημερωτικά μηνύματα και η απαγόρευση εκδηλώσεων στον χώρο. Αποφεύγοντας να απαντήσει για την ανάγκη προσωρινής παύσης της λειτουργίας του χώρου για την ασφάλεια τόσο των πολιτών όσο και των εργαζομένων στην Περιφέρεια, ανέφερε ότι η έκθεση που έγινε κάνει λόγο για 15 επικίνδυνα δέντρα για τα οποία αναμένεται η απόφαση του Ινστιτούτου Δασικών Ερευνών για το αν θα προχωρήσει η κοπή τους.

Παράσταση διαμαρτυρίας στα δικαστήρια

Ο Σύλλογος Γυναικών Ευόσμου πραγματοποίησε χτες παράσταση διαμαρτυρίας στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης απαιτώντας καταδίκη των ΕΛΠΕ, ενώ ήταν προγραμματισμένη να εκδικαστεί η έφεση που άσκησαν τα ΕΛΠΕ ενάντια στην πρωτόδικη απόφαση με την οποία ο τότε πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Ε. Τσοτσορός, είχε καταδικαστεί σε ένα χρόνο φυλάκισης με τριετή αναστολή για υποβάθμιση του περιβάλλοντος. Η δίκη τελικά αναβλήθηκε για τις 25 Ιούνη, καθώς δεν παραβρέθηκε ο νομικός εκπρόσωπος του δήμου Κορδελιού - Ευόσμου. Εξέλιξη που γεννά ερωτήματα ως προς τη σκοπιμότητά της.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΒΟΡΕΙΟΥ ΜΕΝΙΔΙΟΥ
Δυναμική διαμαρτυρία για το δημοτικό χαράτσι

Από την παρέμβαση της Επιτροπής Αγώνα Κατοίκων
Από την παρέμβαση της Επιτροπής Αγώνα Κατοίκων
Συνέχεια στην πάλη τους δίνουν οι κάτοικοι πολλών περιοχών του βόρειου Μενιδίου, που συγκρότησαν Επιτροπή Αγώνα ενάντια στο χαράτσι πολλών χιλιάδων ευρώ που επιχειρεί να τους επιβάλει η δημοτική αρχή Μενιδίου (στηρίχθηκε από τη ΝΔ), με τη λεγόμενη εισφορά σε χρήμα για την ένταξη στο Σχέδιο Πόλης, που χρονολογείται από το 2010, δηλαδή 14 χρόνια πριν.

Αυτήν τους την απόφαση διατράνωσαν προχτές στο Δημοτικό Συμβούλιο Αχαρνών, καταγγέλλοντας και την απαράδεκτη τακτική της δημοτικής αρχής, που τους εμπαίζει εδώ και πάνω από 4 μήνες, με συνεχείς αναβολές της συζήτησης (4 μέχρι τώρα) αυτού του ζωτικού θέματος, που «καίει» εκατοντάδες λαϊκά νοικοκυριά. Με την πίεση που άσκησαν κατάφεραν να αποσπάσουν τη δέσμευση του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου ότι το θέμα θα έρθει ως τακτικό στην επόμενη συνεδρίαση.

Οι κάτοικοι των γειτονιών αυτών, που υπό βροχή συναντήθηκαν την Παρασκευή 19 Απρίλη στα Μεγάλα Σχοίνα, κατέληξαν σε ένα ψήφισμα διεκδίκησης που εκπρόσωπός τους παρουσίασε και στο Δημοτικό Συμβούλιο μαζί με την αγανάκτηση για τον χρόνιο εμπαιγμό τους.

Στο πλευρό των κατοίκων βρίσκεται η «Λαϊκή Συσπείρωση» Αχαρνών, που συνεχώς θέτει το ζήτημα μήνες τώρα, ενώ το ΚΚΕ έχει αναδείξει το θέμα στην Βουλή, αρχικά με Ερώτηση και στην συνέχεια με Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή Ανατολικής Αττικής Γ. Γκιόκα, και συμπαραστέκεται στα δίκαια αιτήματα των κατοίκων.

Στο ψήφισμα των κατοίκων σημειώνεται: «Οι κάτοικοι των Μεγάλων Σχοίνων, της Λαθέας και άλλων περιοχών του δήμου Αχαρνών, που συγκεντρωθήκαμε την Παρασκευή 19 Απρίλη το απόγευμα στα Μεγάλα Σχοίνα, δηλώνουμε την κατηγορηματική αντίθεσή μας στο νέο χαράτσι με χιλιάδες ευρώ που επιχειρεί να μας φορτώσει η δημοτική αρχή με τη λεγόμενη εισφορά σε χρήμα για την ένταξη στο Σχέδιο Πόλης που έγινε το 2010, δηλαδή πριν 14 χρόνια. Την ίδια ώρα που δεκαετίες πληρώνουμε υπέρογκα δημοτικά τέλη και άλλους τοπικούς φόρους, οι περιοχές μας παραμένουν χωρίς στοιχειώδεις υποδομές, όπως δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης. Στον 21ο αιώνα εξακολουθούμε να είμαστε με βόθρους που πληρώνουμε αδρά και "νερουλάδες", που συγκεντρώνονται σε όλο και μεγαλύτερες επιχειρήσεις».

Και προσθέτουν: «Αποφασίζουμε να συγκροτήσουμε μια Επιτροπή Αγώνα Κατοίκων και προγραμματίζουμε συγκέντρωση στον δήμο Αχαρνών για να διατρανώσουμε τα αιτήματά μας:

- Να παραγραφεί το χαράτσι για την εισφορά σε χρήμα, να επιστραφούν τα χρήματα σε όσους μπήκαν στη διαδικασία της καταβολής δόσεων.

- Μαζί με τους φορείς της πόλης, σωματεία, συλλόγους απαιτούμε μείωση των δημοτικών τελών για λαϊκά στρώματα (εργαζόμενους, μικρούς επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους) και αύξησή τους για μεγάλες επιχειρήσεις σούπερ μάρκετ, τράπεζες.

- Η δημοτική αρχή να διεκδικήσει - όπως κάνουν και άλλοι δήμοι στη χώρα - τη χρηματοδότηση που δικαιούται από τον κρατικό προϋπολογισμό, και όχι να καταφεύγει στην άγρια φορολογία των εργαζομένων, στη λογική της ανταποδοτικότητας».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Φιέστα για το θεαθήναι για την αντιπυρική περίοδο

Την ώρα που τα δασικά οικοσυστήματα αντιμετωπίζονται από την κυβέρνηση ως εμπόρευμα και όχι ως κοινωνικό αγαθό, με «πολιορκητικό κριό» το απαράδεκτο και δασοκτόνο νομοσχέδιο που θα αποτελέσει τον καταστροφέα των δασών, αφού εκχωρεί τη διαχείρισή τους στους ξυλοβιομήχανους και ξυλέμπορους με κρατική επιδότηση και με δημιουργία αγοράς ρύπων, ο πρωθυπουργός, Κυρ. Μητσοτάκης, και ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Β. Κικίλιας, παρουσίασαν προεκλογικά με πανηγυρικό τρόπο, χτες, το εξοπλιστικό πρόγραμμα «Αιγίς». Η σχετική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος».

Στις πολυδιαφημιζόμενες από την κυβέρνηση προμήθειες μέσω ευρωπαϊκών κονδυλίων, όπως αναλύονται στο πρόγραμμα «Αιγίς», που αφορά την πολιτική προστασία, στην καλύτερη περίπτωση οι πρώτες παραδόσεις για χρήση από το Πυροσβεστικό Σώμα των υπό προμήθεια οχημάτων, αεροσκαφών κ.λπ. θα είναι σε δύο έτη. Ενώ τίθεται και το ζήτημα κατά πόσο ο σχεδιασμός του εν λόγω προγράμματος καλύπτει τις πραγματικές ανάγκες της πρόληψης και της καταστολής των φυσικών καταστροφών ή ανταποκρίνεται σε ό,τι θέλει η αγορά. Χαρακτηριστικά, η σύμβαση που κυρώθηκε από τη Βουλή για την προμήθεια 7 Canadair DHC-515 αποτελεί περισσότερο δήλωση ενδιαφέροντος προς την παραγωγό εταιρεία, αφού η παραγωγή τους δεν είναι εξασφαλισμένη και εξαρτάται από το μέγεθος της συνολικής ζήτησης. Παράλληλα, από τους άξονες του προγράμματος δεν υπάρχει προκήρυξη θέσεων εργασίας για τα τεράστια κενά της Πυροσβεστικής (4.000) και της Δασικής Υπηρεσίας. Στην τελευταία, οι κενές θέσεις μόνιμου και ειδικευμένου επιστημονικού και λοιπού προσωπικού είναι κατά μέσο όρο το 70% των αναγκαίων. Λείπουν περίπου 1.500 θέσεις δασολόγων. Σήμερα υπηρετούν 550 περίπου. Λείπουν 10.000 δασεργάτες.

Ο πρωθυπουργός μπροστά στις ευρωεκλογές δεν παρέλειψε να τοποθετηθεί προεκλογικά, λέγοντας ότι «ο ίδιος ο τίτλος της Πολιτικής Προστασίας αποκτά ένα ουσιαστικό περιεχόμενο αποτυπώνοντας την ανάγκη της πολιτικής σταθερότητας, ώστε ο τόπος να συνεχίσει την ανοδική του τροχιά, με την κοινωνία να βηματίζει με σιγουριά ώστε να πλησιάσει ακόμα περισσότερο την Ευρώπη σε όλα τα επίπεδα».

Από κοινού με τον υπουργό Πολιτικής Προστασίας, Β. Κικίλια, προετοίμασαν το έδαφος για τυχόν αποτυχία αντιμετώπισης των πυρκαγιών τη φετινή αντιπυρική περίοδο, κάνοντας λόγο για άνυδρο και θερμό χειμώνα που σε συνδυασμό με τους... ανέμους δυσχεραίνει την κατάσταση και «μας υποχρεώνει να προετοιμαστούμε για μια δύσκολη αντιπυρική περίοδο. Εχουμε κάνει στο μέτρο του δυνατού ό,τι μπορούσαμε καλύτερο για να μας βρει το καλοκαίρι όσο το δυνατόν πιο προετοιμασμένους. Με περισσότερους πυροσβέστες (σ.σ. όταν τα οργανικά του ΠΣ είναι 4.000), δασοπυροσβέστες».

Οπως είπε στη συνέχεια, «δεν θα ακούσετε ποτέ από εμένα ότι "είμαστε πανέτοιμοι", αντίθετα θα λέμε ότι "κάνουμε το καλύτερο"». Πρόσθεσε ότι «η εμπειρία των περασμένων ετών μας δίνει δύναμη για την αντιπυρική περίοδο», κάνοντας τον ανήξερο για τα εκατομμύρια στρέμματα δασών και δασικών εκτάσεων που κάηκαν το 2021 και το 2023, τους νεκρούς, την καταστροφή των λαϊκών περιουσιών, την ολική δασική καταστροφή της Β. Εύβοιας.

Σκονισμένα «μέτρα προστασίας»

Δεν είναι μόνο τα αργά αντανακλαστικά των συναρμόδιων υπουργείων (Υγείας και Περιβάλλοντος), που θυμήθηκαν κατόπιν εορτής χθες, όταν ήδη υποχωρούσε η αφρικανική σκόνη, να ενημερώσουν για «την προστασία της δημόσιας υγείας», αλλά και το περιεχόμενο των οδηγιών που ακολούθησαν για την ενημέρωση του κοινού, με «μέτρα προφύλαξης» που στον πυρήνα τους δεν περιλαμβάνουν κανένα μέτρο, αλλά μπόλικες δόσεις ατομικής ευθύνης και συστάσεις του τύπου «μένουμε σπίτι». Ετσι, η κυβέρνηση «θυμήθηκε» τα άτομα αυξημένου κινδύνου, δηλαδή άτομα με αναπνευστικό πρόβλημα, καρδιοπαθείς, παιδιά, καθώς και τα άτομα άνω των 65 ετών, να τους ενημερώσει να αποφύγουν κάθε σωματική άσκηση - δραστηριότητα σε εξωτερικούς χώρους και την παραμονή τους σε εξωτερικούς χώρους, ενώ σε όσους έχουν άσθμα συνέστησε επικοινωνία με τον θεράποντα ιατρό. Ούτε ένα μέτρο προστασίας για τους εργαζόμενους που δουλεύουν σε εξωτερικούς χώρους, π.χ. για διανομείς που «χτυπάνε» 10ωρα στα μηχανάκια, για οικοδόμους και άλλες κατηγορίες. Ούτε κουβέντα ειδικά για εργαζόμενους που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και παρέμεναν εκτεθειμένοι, με την εργοδοσία να επικαλείται το ...ελεύθερο που της έδωσε η κυβέρνηση να κάνει ό,τι θέλει με το προσωπικό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ