ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 30 Απρίλη 2024
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
10 χρόνια από τη σφαγή στο «Σπίτι των Συνδικάτων» στην Οδησσό

REUTERS

Στις 7.45 μ.μ. της 2ας Μάη του 2014, το «101», η Γραμμή έκτακτων περιστατικών της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στην Ουκρανία, δέχεται το πρώτο τηλεφώνημα για πυρκαγιά στο «Σπίτι των Συνδικάτων» στην Οδησσό. Η πρώτη φάση της φωτιάς καταγράφηκε στον δεύτερο όροφο του κτιρίου, από μία βόμβα μολότοφ που έπεσε μέσα στο κτίριο από ένα παράθυρο.

Στα λεπτά που ακολούθησαν, τουλάχιστον 10 άνθρωποι πήδηξαν από τα παράθυρα του κτιρίου, προσπαθώντας να σωθούν από τις φλόγες. Οσοι επέζησαν, ξυλοκοπήθηκαν βάναυσα από φασίστες της οργάνωσης «Δεξιός Τομέας» και άλλα ακροδεξιά και νεοναζιστικά στοιχεία που είχαν αποκλείσει το κτίριο. Αρκετοί από τους επιζώντες της φωτιάς ξυλοκοπήθηκαν μέχρι θανάτου.

Στις 7.56 μ.μ. δίνεται η εντολή στο πρώτο πυροσβεστικό όχημα να κατευθυνθεί στο σημείο. Αν και ο πυροσβεστικός σταθμός βρίσκεται περίπου 500 μέτρα μακριά, το πρώτο όχημα θα φτάσει στις 8.14 μ.μ. Μέχρι περίπου τις 10 μ.μ. στο Κτίριο των Συνδικάτων κάηκαν ζωντανοί - σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία - 42 συνδικαλιστές και διαδηλωτές, ενώ σύμφωνα με ανεπίσημες αναφορές, οι νεκροί την ίδια ημέρα ξεπέρασαν τους 150 και οι τραυματίες ήταν πάνω από 200.

Στην επίσημη ιστοσελίδα του, ο «Δεξιός Τομέας» αποκάλεσε τη σφαγή της Οδησσού «μια λαμπερή σελίδα στην εθνική μας ιστορία», την οποία χαιρέτισαν και διάφοροι βουλευτές φασιστικών και ακροδεξιών μορφωμάτων, όπως η Ιρίνα Φαριόν του κόμματος «Svoboda».

Τα γεγονότα εκείνης της ημέρας ξεκίνησαν όταν περίπου 2.000 οργανωμένοι χούλιγκαν των ομάδων «Μέταλιστ» του Χαρκόβου και «Chernomorets» της Οδησσού, μαζί με φασίστες του «Δεξιού Τομέα» και άλλους, συγκεντρώθηκαν φορώντας κράνη και μάσκες, κρατώντας ασπίδες, τσεκούρια, ξύλινα και μεταλλικά στειλιάρια - κάποιοι ακόμα και πυροβόλα όπλα - και επιχείρησαν να διαλύσουν τις σκηνές των διαδηλωτών που αντιδρούσαν στην πραξικοπηματική κυβέρνηση.

Με την κάλυψη των Ευρωατλαντικών

Τα γεγονότα της Οδησσού αποτελούν ένα από τα πιο τραγικά εγκλήματα των εθνικιστών και φασιστών υποστηρικτών της κυβέρνησης του Κιέβου μετά το πραξικόπημα του «Μαϊντάν», το οποίο ανέτρεψε τον τότε Πρόεδρο της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς, με την άμεση επέμβαση των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, λίγους μήνες νωρίτερα.

Ακολούθησαν έντονες αντιδράσεις και μεγάλες λαϊκές διαμαρτυρίες, ιδιαίτερα στο ανατολικό τμήμα της χώρας και στην Κριμαία, όπου ο «Δεξιός Τομέας» ανέλαβε ρόλο «εκκαθαριστή», σε βάρος του λαϊκού πληθυσμού της περιοχής.

Για τους Ευρωατλαντικούς ωστόσο, γεγονότα όπως αυτό παρουσιάζονται ως μέρος της «δημοκρατικής επανάστασης» που έγινε στην Ουκρανία. Οι διώξεις που ακολούθησαν και οι εκκαθαριστικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στα ανατολικά όξυναν τους ανταγωνισμούς, επιτάχυναν τις εξελίξεις και τελικά κλιμάκωσαν τη σύγκρουση, ειδικά μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία.

Οι δυνάμεις που αναδείχθηκαν στο τιμόνι της διακυβέρνησης της Ουκρανίας, σε άμεση διασύνδεση με τον ευρωατλαντικό παράγοντα και με την υποστήριξη φασιστικών - ακροδεξιών κομμάτων και οργανώσεων, παρά τα στυγερά τους εγκλήματα, για τα οποία ακόμα και εκθέσεις του ΟΗΕ σημειώνουν ότι παραμένουν ατιμώρητα, δεν θεωρήθηκαν ποτέ «τρομοκράτες» από τους Ευρωατλαντικούς, αλλά «ήρωες» στον πόλεμο ενάντια στη Ρωσία.

Περιστατικά όπως αυτό, αλλά και οι γενοκτονικές επιχειρήσεις του ουκρανικού στρατού στα ανατολικά της Ουκρανίας, με την ανοιχτή στήριξη των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, που προωθούνταν ολοένα και περισσότερο στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία, αξιοποιήθηκαν από τη ρωσική αστική τάξη και την κυβέρνησή της για να ξεκινήσει η ιμπεριαλιστική εισβολή στην Ουκρανία, με πρόσχημα την «αποναζιστικοποίηση» και την «απελευθέρωση» των ρωσόφωνων πληθυσμών.

Η σωστή πλευρά...

Δέκα χρόνια μετά τα γεγονότα της Οδησσού και το πραξικόπημα του «Μαϊντάν» και 2 από την εισβολή της Ρωσίας, το αιματοκύλισμα των λαών της Ουκρανίας και της Ρωσίας στην κρεατομηχανή του ιμπεριαλιστικού πολέμου επιβεβαίωσε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν ξεκίνησε με την απαράδεκτη ρωσική εισβολή. Οτι οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί για το κέρδισμα της Ουκρανίας στη μια ή στην άλλη σφαίρα επιρροής μετά τις αντεπαναστατικές ανατροπές συσσώρευσαν καύσιμη ύλη που γρήγορα έγινε πυρκαγιά.

Και ότι η σωστή πλευρά της Ιστορίας δεν είναι με τους ιμπεριαλιστές, τους ανταγωνισμούς και τους πολέμους τους, αλλά με τους λαούς που επί 70 χρόνια ζούσαν αρμονικά και ευημερούσαν στην ίδια σοσιαλιστική πατρίδα.


ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Σε ποιον/-α ανήκει η δήλωση;

«Θα υπερασπιστούμε τα σύνορα, την κυριαρχία, την ελευθερία και στην Ευρώπη... Θέλουμε μια Ευρωπαϊκή Ενωση η οποία να κάνει λιγότερα πράγματα, αλλά πιο αποτελεσματικά. Θέλουμε μια Ενωση με εξωτερική πολιτική και πολιτική άμυνας, οι οποίες θα της χαρίσουν κεντρικό ρόλο σε όλες τις περιοχές με εστίες κρίσης. Θέλουμε να οικοδομηθεί ένας ευρωπαϊκός πυλώνας του ΝΑΤΟ, ώστε να υποστηριχθούν καλύτερα τα ευρωπαϊκά συμφέροντα, ιδίως στην νότια πλευρά της Ατλαντικής Συμμαχίας και στη Μεσόγειο. Θέλουμε να δημιουργηθούν ευρωπαϊκές αλυσίδες που να μας εφοδιάζουν με στρατηγικού χαρακτήρα πρώτες ύλες και, τέλος, πιστεύουμε ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί η δημογραφική πρόκληση».

Ποιος/-α θα μπορούσε να κάνει την παραπάνω δήλωση;

* * *

Θα μπορούσε μήπως να είναι ο καγκελάριος της Γερμανίας Ολαφ Σολτς; Θα μπορούσε, φυσικά. Είναι αυτός που ανά τακτά χρονικά διαστήματα ζητά να στέλνονται συνεχώς βαρέα όπλα στην Ουκρανία και προβάλλει συνεχώς το καθήκον της «πολεμικής προετοιμασίας για την ΕΕ». Ο Ολαφ συγκυβερνά με Οικολόγους - Πράσινους, είναι αυτό που συνηθίζουμε να λέμε σοσιαλδημοκράτης και κάποτε, στη χώρα μας, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ (ως όλον) διαφιλονικούσαν για το ποιος έχει τις καλύτερες σχέσεις μαζί του.

Θα μπορούσε μήπως να είναι ο Εμανουέλ Μακρόν; Θα μπορούσε, φυσικά. Είναι αυτός που μόλις χτες δήλωσε ότι τα πυρηνικά της Γαλλίας θα μπορούσαν να ενταχθούν σε ένα σχέδιο της ΕΕ για την αντιμετώπιση της Ρωσίας, πρωτοστατεί στην προσπάθεια για πιο «ενιαία, αποτελεσματική, γρήγορη» ΕΕ για το συμφέρον των μονοπωλιακών ομίλων της Γαλλίας, τσακίζει τον γαλλικό λαό με μια πολιτική που έχει πυροδοτήσει κινητοποιήσεις εκατομμυρίων εργατών και νεολαίας στη χώρα. Ο Μακρόν ήταν και είναι ένα «νέο υπόδειγμα πολιτικής», όπως έλεγαν μόλις πρωτοανέλαβε. Οχι γιατί ήταν εκλεκτός των τραπεζικών ομίλων, αλλά γιατί λάνσαρε το «ούτε δεξιά, ούτε αριστερά». Με τον Μακρόν έχει παραδοσιακά πολύ καλές σχέσεις όλο το αστικό πολιτικό σύστημα της χώρας μας, κυρίως γιατί έχει «όραμα για την Ευρώπη» και γιατί πάντα στάθηκε ως «βράχος» απέναντι στην άνοδο της ακροδεξιάς Λεπέν...

* * *

Θα μπορούσε να το έχει πει ο Κυρ. Μητσοτάκης; Θα μπορούσε, φυσικά. Αλλά μάλλον αποκλείεται εύκολα, αφού σίγουρα σε μια τέτοιου είδους δήλωση θα ενέτασσε και ότι η Ελλάδα πρωτοστατεί στην υπεράσπιση των συνόρων της Ευρώπης, στο να αναλαμβάνει την ηγεσία της μεγαλύτερης στρατιωτικής αποστολής της ΕΕ, στο να είναι ο ισχυρός, σταθερός και αξιόπιστος πυλώνας του ΝΑΤΟ στην Ανατ. Μεσόγειο, δαπανώντας το μεγαλύτερο ποσοστό του ΑΕΠ σε σχέση με τα υπόλοιπα κράτη - μέλη της ΕΕ για αμυντικές δαπάνες σχετικές με το ΝΑΤΟ. Θα πρόβαλλε δηλαδή λίγο περισσότερο και τι κάνει ήδη ως πρωτοπαλίκαρο των ΕΕ - ΝΑΤΟ στην περιοχή, έχοντας τη συναίνεση και των άλλων κομμάτων.

Θα μπορούσε να το έχει πει ο Στ. Κασσελάκης; Οχι, δεν θα μπορούσε. Αν και ως περιεχόμενο αυτή η δήλωση τον βρίσκει απολύτως σύμφωνο και έχει προβεί σε αντίστοιχες στο παρελθόν, πλέον ποτέ δεν αναφέρει τη λέξη ΝΑΤΟ μόνη της. Πάντα το προσδιορίζει ως «ιερό»...

Ομως, ήρθε η ώρα της αποκάλυψης. Τη δήλωση που παραθέσαμε έκανε η Τζόρτζια Μελόνι! Ναι, αυτή η «ακροδεξιά που απειλεί συθέμελα τις αξίες και τη δημοκρατία στην ΕΕ», όπως γραφόταν νυχθημερόν, κυρίως μόλις είχε εκλεγεί πρωθυπουργός της Ιταλίας. Αυτή που «όλες οι πολιτικές δυνάμεις πρέπει να προτάξουν απαντήσεις στα σύγχρονα ζητήματα της εποχής για να μην επιτρέψουν την άνοδο της ακροδεξιάς της Ευρώπης», όπως γράφεται και λέγεται από ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και άλλους σχετικά με αυτό το ζήτημα έντονα τώρα, μπροστά στις ευρωεκλογές.

* * *

Τι αποδεικνύεται όμως, ακόμα και με ακρίβεια κόμματος θα έλεγε κανείς; Για ποια ακροδεξιά ανησυχούν και πόσο μάλλον τι ακριβώς να αντιμετωπίσουν; Οι καλύτεροι χορηγοί της είναι. Από την άλλη, διάφοροι που παρουσιάζονται ως «αντισυστημικοί - αντισυμβατικοί» κ.λπ., που τάχα θα επιδιώξουν «ρήξεις προς το συμφέρον της χώρας και των ανθρώπων της», αποδεικνύεται και με την περίπτωση της Μελόνι πως ταυτόχρονα ηγούνται και στη διαμόρφωση των αντιδραστικών πολιτικών της ΕΕ και στις «διαπραγματεύσεις» που αφορούν αποκλειστικά τα συμφέροντα των ιταλικών μονοπωλιακών ομίλων.

Παρά τις επιμέρους διαφοροποιήσεις, τα ίδια λένε όλα τα λιβανιστήρια της ΕΕ, από όποια πλευρά του πολιτικού φάσματος κι αν είναι. «Περισσότερη ΕΕ, ενεργότερη εμπλοκή στις κρίσιμες γεωπολιτικές συγκρούσεις, στρατηγική αυτονομία» κ.λπ. τα αναμασούν «φιλελεύθεροι», «κεντρώοι», «υβρίδια», «νέα υποδείγματα», «ακροδεξιοί», «πράσινοι», «συντηρητικοί» κ.λπ. Και αν κάποιες φορές διαφοροποιούνται, πάντα αυτό σχετίζεται με την αντιπαράθεση για το ποια χώρα - μέλος, ποιος επιχειρηματικός κολοσσός θα βγει πιο ενισχυμένος σε έναν κόσμο που «βράζει και φλέγεται».

Ομοιος τον όμοιο αγαπά κι η κοπριά τα λάχανα, που λέει και η παροιμία...

(Αναδημοσιεύεται από το portal «902.gr»)



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ