ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 2 Μάη 2024
Σελ. /32
ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Οι αγρότες έχουν την ευκαιρία τιμωρίας της ΕΕ και των κομμάτων που την υπηρετούν

«Αυτοί που το 2020 και το 2021 ψήφισαν πανηγυρίζοντας την ΚΑΠ 2023 - 2027, της οποίας η εφαρμογή ξεσήκωσε την αγροτιά σε όλα τα μήκη και πλάτη της ΕΕ, οι ευρωβουλευτές (νυν και υποψήφιοι) των ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ (και οι της Νέας Αριστεράς σήμερα) - Ελληνικής Λύσης του Βελόπουλου (που πέρα από επιστολές πουλά και αντισυστημισμό), ήρθαν να μας μιλήσουν για τις "προκλήσεις" που αντιμετωπίζουν οι αγροτοπαραγωγοί. Αυτοί που διαχρονικά λοιδόρησαν - έθαψαν - κατέστειλαν τις αγροτικές κινητοποιήσεις, σήμερα "παινεύουν" τις διεκδικήσεις των αγροτών για να τις διαστρεβλώσουν και τελικά να τις θάψουν», αναφέρει η ΤΕ Μεσσηνίας του ΚΚΕ για τις δηλώσεις υποψήφιων ευρωβουλευτών αυτών των κομμάτων στο συνέδριο «GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ», που πραγματοποιήθηκε στην Καλαμάτα.

Στέκεται στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι βιοπαλαιστές αγροτοκτηνοτρόφοι και επισημαίνει: «Οι αθρόες εισαγωγές, που όλοι οι παραπάνω κάνουν ότι τις ανακάλυψαν σήμερα, το αυξημένο κόστος παραγωγής, λόγω και της δήθεν "πράσινης" πολιτικής της ΕΕ που όλοι μαζί ψήφισαν και εφαρμόζουν, η φοροληστεία του κράτους, οι εκβιασμοί των μεγαλεμπόρων, τυποποιητών και εξαγωγέων: Αυτή είναι η πολιτική της ΕΕ και όλων διαχρονικά των κυβερνήσεων στην Ελλάδα. Η πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ σήμερα και παλιότερα του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ και όλων των "συμπληρωμάτων" τους.

Οσο για το μπαγιάτικο επιχείρημά τους περί επιδοτήσεων, σήμερα πλέον όχι μόνο οι μικροί αλλά και οι μεσαίοι αγρότες στη χώρα μας αντιλαμβάνονται πολύ καλά ότι αυτές δίνονται όχι μόνο στην ΕΕ αλλά και στις ΗΠΑ, στη Βραζιλία κ.α., για να μπορούν οι εμποροβιομήχανοι να επιβάλλουν χαμηλές τιμές στα προϊόντα των αγροτών και να εξασφαλίζουν με αυτόν τον τρόπο πάμφθηνες πρώτες ύλες από τις οποίες θησαυρίζουν πουλώντας τα μεταποιημένα και μη προϊόντα τους πανάκριβα στη λαϊκή κατανάλωση. Οι επιδοτήσεις δεν είναι "δώρο", όπως παρουσιάζεται. Τα ταμεία της ΕΕ γεμίζουν από την εισφορά κάθε κρατικού προϋπολογισμού, όπως και αυτού της Ελλάδας, που προβλέπει έσοδα προερχόμενα κατά 95% από το χαράτσωμα εργαζομένων, επαγγελματιών και αγροτών και μόνο κατά 5% από τη φορολόγηση των καπιταλιστών».

Σημειώνοντας ότι όσοι σήμερα «το παίζουν "αθώες περιστερές" περί ΚΑΠ και ΕΕ» ξέρουν ότι είναι δικά τους αποτελέσματα το ότι η Ελλάδα από πλεονασματική έγινε ελλειμματική σε μια σειρά από προϊόντα, οι ποσοστώσεις, τα θαψίματα, τα πρόστιμα συνυπευθυνότητας, που έφεραν τη συρρίκνωση της παραγωγής σε μια σειρά κλάδων (με κριτήριο την κερδοφορία των μονοπωλίων της μεταποίησης και της εμπορίας αγροτικών προϊόντων), αλλά και ξεκλήρισμα χιλιάδων αγροτικών νοικοκυριών με μείωση των αγροτικών εκμεταλλεύσεων στην Ελλάδα, προσθέτει:

«Ολα αυτά τα χρόνια δεν έχασαν όλοι! Την ίδια περίοδο που η πλειοψηφία των αγροτών έχανε, ενισχύθηκαν η αύξηση των εξαγωγών και η λεγόμενη εξωστρέφεια της κερδοφορίας των ομίλων που δραστηριοποιούνται στον αγροδιατροφικό τομέα και εμφανίζουν κάθε χρόνο κέρδη - ρεκόρ».

Καλεί τους αγρότες να αξιοποιήσουν την πείρα τους, σημειώνοντας ότι μόνη κερδισμένη για τους ίδιους ψήφος μπροστά και στις ευρωεκλογές είναι αυτή στο ΚΚΕ, εξηγώντας: «Γιατί όταν όλοι οι άλλοι προπαγάνδιζαν τα "χρυσά κουτάλια", το ΚΚΕ με ευθύνη προειδοποίησε έγκαιρα τον λαό για τον αντιλαϊκό χαρακτήρα της ΕΕ. Γιατί ακόμα πιο δυνατό ΚΚΕ θα δώσει δύναμη στις διεκδικήσεις των αγροτών, στις οποίες το Κόμμα και όλες του οι δυνάμεις δίνουν τον καλύτερο εαυτό. Για να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματα: Για μείωση του κόστους παραγωγής, εγγυημένες τιμές στα προϊόντα, για αποζημιώσεις στο 100% των ζημιών, για έργα υποδομής και πρόληψης φυσικών καταστροφών, για σχολεία και δομές Υγείας σε όλη την ύπαιθρο».

Τονίζει ότι το ΚΚΕ δεν συνηγορεί σε κανενός είδους αυταπάτες μιας «καλύτερης ΚΑΠ» και καταλήγει: «Οι αγρότες στις ευρωεκλογές έχουν την ευκαιρία να στείλουν μήνυμα τιμωρίας σε ΕΕ, ΝΔ, όσους κυβέρνησαν και όσους λέρωσαν τα χέρια τους ψηφίζοντας την ΚΑΠ και τις αναθεωρήσεις της».

ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΟΜΠΟΥΛΙΔΗΣ
Υπάρχει άλλος δρόμος για τους εργαζόμενους, αυτός του αγώνα και της ενίσχυσης του ΚΚΕ

Στο εργοστάσιο της ΜΕΒΓΑΛ στα Κουφάλια Θεσσαλονίκης περιόδευσε κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Βασίλη Τομπουλίδη, υποψήφιο ευρωβουλευτή του Κόμματος, στο πλαίσιο του μεγάλου πολιτικού ανοίγματος ώστε το μήνυμα «Πολύ πιο δυνατό ΚΚΕ για πανευρωπαϊκή αντεπίθεση» να φτάσει σε όλους τους εργαζόμενους σε κάθε χώρο δουλειάς.

Τις συζητήσεις με εργαζόμενους απασχόλησε η ανάγκη τιμωρίας των ενόχων για το έγκλημα στα Τέμπη, που επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά τη λαϊκή απαίτηση το έγκλημα αυτό να μη συγκαλυφθεί, την ίδια περίοδο μάλιστα που βγήκε η απαράδεκτη και προσβλητική για τους νεκρούς απόφαση για το Μάτι, η οποία βασίζεται στη λογική του «ανθρώπινου λάθους» και αξιοποιείται για να συγκαλύψει τα εγκλήματα κατά του λαού. Επίσης, με βάση τα παραπάνω αλλά και συνολικά από τη συζήτηση αναδείχθηκε η ανάγκη ισχυρής αντιπολίτευσης απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ.

Στις παρεμβάσεις του ο Β. Τομπουλίδης ανέδειξε ότι σε μια σειρά φαινόμενα, όπως η ακρίβεια, οι εργαζόμενοι ζουν τις επιπτώσεις και τα αποτελέσματα της ίδιας της πολιτικής της ΕΕ για τη λεγόμενη «πράσινη μετάβαση», την ενεργή εμπλοκή - συμμετοχή στους πολέμους, που στηρίζουν και ψηφίζουν στην Ευρωβουλή όλα τα υπόλοιπα κόμματα, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ 1 και 2, ΠΑΣΟΚ, Ελληνική Λύση. Γι' αυτό χρειάζεται πολύ πιο δυνατό ΚΚΕ στην Ευρωβουλή, ώστε να ενισχυθεί το ρεύμα αμφισβήτησης απέναντι στην κυρίαρχη πολιτική, να μπουν περισσότερα εμπόδια σε αντιλαϊκά μέτρα και αποφάσεις, να ανοίξει ο δρόμος της ενίσχυσης του αγώνα για μια κοινωνία όπου η τεχνολογία και η επιστήμη θα αξιοποιούνται για την κάλυψη των σύγχρονων λαϊκών αναγκών, όπου ο πλούτος που παράγεται θα ανήκει στους παραγωγούς του, τους εργαζόμενους.

Με αφορμή τα παραπάνω ο Β. Τομπουλίδης σχολίασε ότι στον κλάδο των Τροφίμων οι 25 μεγαλύτερες εταιρείες στην Κεντρική Μακεδονία μόνο το 2022 είχαν 300 εκατ. κέρδη, την ίδια ώρα που οι μισθοί παραμένουν καθηλωμένοι και αδυνατούν να καλύψουν την ακρίβεια, να αντεπεξέλθουν στο αυξημένο κόστος μιας σειράς πλευρών της ζωής, που έχει να κάνει και με την εμπορευματοποιημένη Υγεία και Παιδεία. Κλείνοντας τις παρεμβάσεις του τόνισε την ανάγκη να μη δώσουν οι εργαζόμενοι συγχωροχάρτι στην αντιλαϊκή πολιτική αλλά «να το τολμήσουμε, ακόμα κι αν δεν το έχουμε ξανακάνει, να στηρίξουμε τη μόνη δύναμη, στην ουσία, που είναι στον αντίποδα αυτής της πολιτικής, είναι με την Ευρώπη των εργατών, των αγροτών, των λαών».

ΤΙΝΑ ΚΟΥΖΙΑΚΗ
Περιοδεία σε εργασιακούς χώρους στο Αργος Ορεστικό

Περιοδεία σε εργασιακούς χώρους στο Αργος Ορεστικό της Καστοριάς πραγματοποίησε η Τίνα Κουζιάκη, υποψήφια ευρωβουλευτής με το ΚΚΕ. Κάλεσε τους εργαζόμενους να μη δώσουν συγχωροχάρτι σε αυτήν την πολιτική που έχει οδηγήσει σε ασφυξία τον ελληνικό λαό. Να ενισχύσουν το ΚΚΕ, δυναμώνοντας το ρεύμα αμφισβήτησης της κυρίαρχης πολιτικής και της κυβέρνησης της ΝΔ, αλλά και της πολιτικής της ΕΕ, που στηρίζουν όλα τα άλλα κόμματα.

Αρχικά επισκέφτηκε το αμαξοστάσιο του δήμου Αργους Ορεστικού, όπου ανέδειξε στους εργαζόμενους ότι το ΚΚΕ μπορεί να αποτελέσει πραγματική εργατική - λαϊκή αντιπολίτευση ακριβώς επειδή δεν έχει δεσμεύσεις στην ΕΕ και την πολιτική της, την οποία η κυβέρνηση της ΝΔ συνδιαμορφώνει και υλοποιεί με τα υπόλοιπα κόμματα, δεδομένου ότι π.χ. ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ έχουν ταυτιστεί στο 70% των ψηφοφοριών, ενώ μόνο ΝΔ - ΠΑΣΟΚ έχουν στηρίξει από κοινού το 93% της αντιλαϊκής ευρωπαϊκής πολιτικής και ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ το 75%.

Στη συνέχεια βρέθηκε στο Κέντρο Υγείας Αργους Ορεστικού. Στη συζήτηση που έγινε με το προσωπικό κυριάρχησαν τα προβλήματα της υποχρηματοδότησης και της έλλειψης προσωπικού, όπως γενικών ιατρών και παθολόγων, η μονιμοποίηση των συμβασιούχων και επικουρικών υγειονομικών, η οριακή λειτουργία του Ακτινολογικού, που φανερώνουν τη διαλυμένη εικόνα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Αναδείχθηκε ότι η εικόνα αυτή δεν είναι ελληνικό φαινόμενο, αλλά κατευθύνσεις της ΕΕ στην Υγεία, με τις οποίες συμφωνούν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και Ελληνική Λύση. Κατευθύνσεις που εμπορευματοποιούν ακόμα περισσότερο τις υπηρεσίες Υγείας, μειώνοντας τη χρηματοδότηση της Υγείας από τον κρατικό προϋπολογισμό, καθιστώντας έτσι τους ασθενείς πελάτες και συνάμα ανοίγοντας πεδίο δόξης λαμπρό για τους ιδιώτες.

Τέλος, επισκέφτηκε το πολύπαθο Κέντρο Φυσικής και Ιατρικής Αποκατάστασης, όπου ανέδειξε τους σχεδιασμούς για ΣΔΙΤ και σε αυτό το κομμάτι της ιατρικής περίθαλψης. Την ίδια ώρα που μπορεί να λειτουργεί πλήρες στελεχωμένο, σε 24ωρη βάση για τις ανάγκες του λαού, το ΚΕΦΙΑΠ υπολειτουργεί, με κλειστή όλη τη μονάδα της νοσηλείας, ώστε να αφήσει χώρο στα ιδιωτικά κοράκια, με τη σφραγίδα όλων των παραπάνω κομμάτων. Η Τ. Κουζιάκη κάλεσε τον λαό της περιοχής και τους υγειονομικούς να παλέψουν ώστε το Κέντρο να λειτουργήσει πλήρως, χωρίς καμία σκέψη για ένταξή του στον «ιατρικό τουρισμό», που ουσιαστικά θα βάλει τιμοκατάλογο στους ασθενείς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ