ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 19 Ιούλη 2001
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΝΑΣΥΣΤΑΣΗ ΚΑΡΛΑΣ
Προχωρά κι αυτή με ... «βήματα χελώνας»!

Το καμπανάκι του κινδύνου κρούουν με επιστολή τους προς τους συναρμόδιους υπουργούς τα μέλη του ΤΕΕ Μαγνησίας

Τη στιγμή που την πεδιάδα της Θεσσαλίας «στεγνώνει» η λειψυδρία και έχει φέρει σε απόγνωση τους αγρότες, διαπιστώνεται ότι με «βήματα χελώνας» δεν προχωρά μόνο το έργο της εκτροπής του Αχελώου, αλλά και το έργο της ανασύστασης της Λίμνης Κάρλας, ελέω της κυβερνητικής αδιαφορίας.

Τις καθυστερήσεις αυτές στο έργο της Κάρλας διαπίστωσαν με τα μάτια τους στις 14 Ιούνη και τα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ Μαγνησίας, όταν πραγματοποίησαν ενημερωτική επίσκεψη στα εργοτάξια. Τις διατυπώνουν μάλιστα σε επιστολή που απέστειλαν προς τους υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ, Οικονομικών, Γεωργίας και Πολιτισμού, καλώντας τους να πάρουν άμεσα μέτρα. Οπως τονίζουν στην επιστολή, από την αυτοψία στα έργα και τη σχετική συζήτηση που έγινε με τις κατασκευαστικές εταιρίες και την επιβλέπουσα υπηρεσία, προέκυψε:

  • Οι εργασίες της υφιστάμενης εργολαβίας των έργων Α` Φάσης (Ταμιευτήρας, Συλλεκτήρες, Αντλιοστάσια), παρουσιάζουν υστέρηση με το συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα εκτέλεσης, ενώ η εκτίμηση των κατασκευαστικών εταιριών είναι ότι ήδη υπάρχει καθυστέρηση στην περαίωση του έργου τουλάχιστον ενός έτους, με την προϋπόθεση ότι δε θα εμφανιστούν νέα εμπόδια στην εκτέλεσή του!
  • Διαπιστώνεται επίσης μεγάλη καθυστέρηση στην ολοκλήρωση των απαλλοτριώσεων των εκτάσεων που καταλαμβάνονται από τον ταμιευτήρα και τους συλλεκτήρες. Συγκεκριμένα: Στο Νομό Μαγνησίας έχει μεν εκδοθεί η απόφαση του δικαστηρίου για τον καθορισμό της τιμής μονάδας των προς απαλλοτρίωση εκτάσεων, αλλά δεν έχει γίνει η αντίστοιχη κτηματογράφηση που είναι ευθύνη της Κτηματικής Υπηρεσίας Μαγνησίας. Στο Νομό Λάρισας έχει γίνει η κτηματογράφηση, αλλά δεν έχει εκδοθεί απόφαση του δικαστηρίου για τον καθορισμό τιμής μονάδας!
  • Διαπιστώθηκε ακόμη ότι οι αρχαιολογικές έρευνες, για τις οποίες εκτιμάται ότι θα διατεθεί ποσό 4-4,5 δισ. δρχ. από τις αντίστοιχες υπηρεσίες, προχωρούν με αργό ρυθμό και δεν επιτρέπουν τις κατασκευαστικές εταιρίες να αναπτύξουν τα εργοτάξιά τους κατά τον πλέον αποδοτικό τρόπο.
  • Διαπιστώθηκε επίσης ότι η Επιβλέπουσα Υπηρεσία των έργων Κάρλας πρέπει να στελεχωθεί με επιπλέον μηχανικούς και να έχει την απαιτούμενη διοικητική υποστήριξη, καθώς όπως τονίζεται στην επιστολή «σήμερα το ολιγομελές τεχνικό προσωπικό, παρά το ότι εργάζεται εξαντλητικά, δεν είναι δυνατόν να ανταποκριθεί στις ανάγκες των μεγάλων έργων της Κάρλας».
  • Εκτός από αυτά, στην επιστολή του ΤΕΕ Μαγνησίας επισημαίνεται ότι θα πρέπει να προχωρήσει η σύνταξη μιας σειράς μελετών για την ολοκλήρωση των έργων της Κάρλας και συγκεκριμένα: Μελέτη μεταφοράς νερού από τον Πηνειό προς τον ταμιευτήρα της Κάρλας. Μελέτη για τα κεντρικά αρδευτικά δίκτυα. Μελέτη άντλησης - μεταφοράς νερού προς το Πολεοδομικό Συγκρότημα Βόλου. Μελέτη οδοποιίας. Μελέτη οικομουσείου. Μελέτη εγκαταστάσεων αθλητικής δραστηριότητας κ.λπ.

«Πιστεύουμε - τονίζεται τέλος στην επιστολή προς τους συναρμόδιους υπουργούς - ότι θα προβείτε στις απαιτούμενες ενέργειες για την επίλυση όλων των παραπάνω προβλημάτων, ώστε το πρόγραμμα των έργων της Κάρλας να εξελιχτεί απρόσκοπτα και τα έργα της Κάρλας θα περαιωθούν στην προβλεπόμενη προθεσμία για την αντιμετώπιση των τεράστιων προβλημάτων λειψυδρίας και περιβάλλοντος που έχουν δημιουργηθεί στην ευρύτερη περιοχή».

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ
Αναστολή απόφασης για την Καρέτα - Καρέτα

Αναστολή μέχρι το τέλος Δεκέμβρη πήρε η χώρα μας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, όσον αφορά το θέμα της προστασίας του Κόλπου του Λαγανά της Ζακύνθου, περιοχή όπου φωλιάζει και γεννά τα αβγά της η θαλάσσια χελώνα Καρέτα - Καρέτα.

Σημειώνουμε ότι η χώρα μας είχε παραπεμφθεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο με την κατηγορία ότι μέχρι τον Αύγουστο του 1999 δεν είχε θεσπίσει τα απαραίτητα μέτρα προστασίας του βιότοπου της Καρέτα - Καρέτα. Το Δεκέμβρη του 1999 το ΥΠΕΧΩΔΕ εσπευσμένα θεσμοθέτησε με Προεδρικό Διάταγμα το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου που προέβλεπε τη δημιουργία Φορέα Διαχείρισής του.

Η Ελληνική Αντιπροσωπεία παρουσίασε ορισμένα δειλά βήματα που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια προς την κατεύθυνση της προστασίας της περιοχής (π.χ., σταδιακή απομάκρυνση παράνομων δραστηριοτήτων), με αποτέλεσμα το δικαστήριο να αναβάλει την απόφασή του έως το τέλος του Δεκέμβρη. Στο διάστημα αυτό και προκειμένου η χώρα μας να μην εισπράξει άλλη μία καταδικαστική απόφαση, όπως και με την υπόθεση Κουρουπητού, θα πρέπει να αποδείξει ότι το Προεδρικό Διάταγμα για το Θαλάσσιο Πάρκο εφαρμόζεται ικανοποιητικά...

ΚΤΗΜΑ ΟΜΟΡΦΟΚΚΛΗΣΙΑΣ
ΟΧΙ των κατοίκων στο γήπεδο

Την πλήρη αντίθεσή τους στην οποιαδήποτε προοπτική να μετατραπεί το κτήμα της Ομορφοκκλησιάς σε γήπεδο του Παναθηναϊκού και να τσιμεντοποιηθεί ένας ακόμη ελεύθερος χώρος, εκφράζουν με κοινή ανακοίνωσή τους σύλλογοι και κινήσεις για τη διάσωση του κτήματος.

Οπως υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση: «Δυστυχώς ο κ. υπουργός (σ.σ.: ΥΠΕΧΩΔΕ) συζητά εδώ και δύο χρόνια εν κρυπτώ και ερήμην των κατοίκων και των περιβαλλοντικών οργανώσεων της περιοχής, με την ΠΑΕ ΠΑΟ την ικανοποίηση του αιτήματος να αλλάξει η έδρα της ομάδας από τη Λ. Αλεξάνδρας και ως μια εκ των εναλλακτικών προτάσεων είναι και τα Τουρκοβούνια (Κτήμα Ομορφοκκλησιάς - Βεΐκου)».

Σε άλλο σημείο, επισημαίνεται ότι «κανείς υπουργός δεν έχει το δικαίωμα να περιορίζει τους ελεύθερους και μάλιστα χαρακτηρισμένους ως δασικούς χώρους που βρίσκονται στο δομημένο ιστό της Αθήνας, από τους οποίους αναπνέουν εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες της περιοχής και όχι μόνο αυτής». Αλλωστε, «οι εναπομείνασες ελεύθερες εκτάσεις, δασικές ή μη, είδος εν ανεπαρκεία στο λεκανοπέδιο της Αττικής, είναι το υπ' αριθμόν ένα δημόσιο αγαθό και δεν μπορεί κανείς να το εκχωρεί προς εκμετάλλευση σε ιδιωτικές ή άλλης μορφής επιχειρήσεις».

Η ανακοίνωση - την οποία προσυπογράφουν η Κίνηση Πολιτών Γαλατσίου, ο Σύλλογος Φίλοι του Δάσους Ν. Ιωνίας και Ν. Φιλαδέλφειας, ο Σύλλογος Περιβαλλοντικής Προστασίας Ψυχικού και Σύλλογος Προστασίας Ψυχικού και ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Φιλοθέης - καταλήγει: «Καλούμε τον υπουργό και τον υπεύθυνο για το δασικό πλούτο της χώρας κ. Ανωμερίτη να πάρει θέση πάνω στο ζήτημα, αλλά και τους δημάρχους και τα Δημοτικά Συμβούλια Γαλατσίου, Ν. Ιωνίας, Ψυχικού και Φιλοθέης να αποφασίσουν άμεσα για τις προκλητικές προτάσεις - σκέψεις, ευχές κι επιθυμίες του κ. Λαλιώτη και της επιχείρησης ΠΑΕ ΠΑΟ».

«Πράσινο φως» για το Σπίτι της Αρσης Βαρών

Κανονικά θα κατασκευαστεί το Σπίτι Αρσης Βαρών στη Νίκαια του Πειραιά μετά την απόρριψη από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) προσφυγής τριών κατασκευαστικών εταιριών, οι οποίες υποστήριζαν ότι αποκλείστηκαν από το διαγωνισμό λόγω μη τήρησης των προβλεπόμενων διαδικασιών και ότι παράνομα ανατέθηκε το έργο στην εταιρία ΑΒΑΞ ΑΕ. Το Δ' Τμήμα του ΣτΕ με τις αποφάσεις του 308-310/2001 απέρριψε τους ισχυρισμούς των τριών κοινοπραξιών. Ετσι, οι αγώνες άρσης βαρών της Ολυμπιάδας θα διεξαχθούν στο νέο κτίριο, ο αρχικός προϋπολογισμός του οποίου είναι 13,2 δισ. δραχμές χωρίς το ΦΠΑ.

Οι καθαρότερες ακτές μέσω... Ιντερνετ

Το Πρόγραμμα «Καθαρές Ακτές» - για δεύτερη φορά μέσα σε λιγότερο από δύο μήνες! - παρουσίασε χτες σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτης, ενώ αναφέρθηκε και στον ειδικό κόμβο του Ιντερνετ www.thalassa.gr που παρουσιάζει αναλυτικά τις παραλίες της χώρας μας και το οποίο από πέρσι που άρχισε να λειτουργεί έχει δεχτεί 300.000 επισκέπτες από 45 χώρες.

Σημειώνουμε ότι στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού και μετά από ψηφοφορία των επισκεπτών αναδείχτηκαν οι 15 καλύτερες παραλίες της χώρας μας που είναι κατά σειρά οι εξής: Μύρτος Κεφαλονιάς, Πόρτο Κατσίκι Λευκάδας, Κουκουναριές Σκιάθου, Φαλάσαρνα Χανίων, Φοινικόδασος Λασιθίου, Αγιος Προκόπης Νάξου, Αγία Κυριακή Μήλου, Κάθισμα Λευκάδας, Βατερά Λέσβου, Χρυσοπηγή Σίφνου, Περίσσα Σαντορίνης, Αγιος Νικόλαος Καρπάθου, Σχοινιάς Αττικής (μάλιστα αυτόν ακριβώς που θέλει να καταστρέψει το ΥΠΕΧΩΔΕ φτιάχνοντας κωπηλατοδρόμιο!..), Κοκοβάτος Ηλείας, Πετανοί Κεφαλονιάς, Μονολίθι Πρέβεζας και Μυλοπόταμος Πηλίου.

Κατά τα άλλα ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ επανέλαβε ότι το 2000 έγινε έλεγχος ποιότητας νερών σε 1.862 σημεία της χώρας, το 98% περίπου των οποίων βρέθηκαν κατάλληλα, ότι στο πλαίσιο του προγράμματος «Καθαρές Ακτές» διατέθηκαν την περίοδο 1994-2000 18,7 δισ. δρχ. και ότι το 2000 καθαρίστηκαν 1.025 χιλιόμετρα ακτών σε 27 νομούς και απομακρύνθηκαν 18.908 τόνοι σκουπιδιών.

Πυρκαγιά σε χημικό εργοστάσιο

Πυρκαγιά ξέσπασε στις 2.30 π.μ. της Τετάρτης στο εργοστάσιο δομικών και χημικών υλικών «Δομίλκο» στην οδό Φιλαδελφείας στην περιοχή του Κόκκινου Μύλου, από άγνωστη αιτία. Επί τόπου έσπευσε ισχυρή δύναμη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, που κατόρθωσε να περιορίσει και τελικά να σβήσει τη φωτιά, η οποία προκάλεσε μεγάλες υλικές ζημιές στο εργοστάσιο. Το ανακριτικό τμήμα της Πυροσβεστικής εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα.

ΤΕΔΚ ΛΕΣΒΟΥ
Προϋποθέσεις για τις «Διαδημοτικές Συνεργασίες».

Το θέμα του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών για τις «Διαδημοτικές συνεργασίες» συζήτησε σε πρόσφατη συνεδρίασή του το Διοικητικό Συμβούλιο της Τοπικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων νομού Λέσβου, σημειώνοντας ότι θα τις δεχτεί μόνο με τη νομοθετική εξασφάλιση συγκεκριμένων προϋποθέσεων που έθεσε.

Με βάση την απόφασή της, η ΤΕΔΚ νομού Λέσβου, θέτει τις παρακάτω πέντε προϋποθέσεις:

  • Να μπορούν να συνεργαστούν έστω και δύο δήμοι αν αποτελούν φυσιολογική γεωγραφική ενότητα ανεξάρτητα από τον πληθυσμό.
  • Καμία διαδημοτική συνεργασία να μην επιβληθεί αναγκαστικά ούτε στα νησιά. Ιδιαίτερα στη Λέσβο αν επιβληθεί ένα ΝΠΔΔ διαδημοτικής συνεργασίας θα αναπαραχθεί μια δυσκίνητη ΤΕΔΚ, ένα γραφειοκρατικό Δημόσιο Ταμείο και Αστυνομία, μηχανισμοί που αντί να εξυπηρετήσουν θα δυσκολέψουν τη λειτουργία των δήμων και τη ζωή των δημοτών.
  • Τα νέα ΝΠΔΔ διαδημοτικής συνεργασίας να λειτουργήσουν με νέους επιπρόσθετους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους και νέο προσωπικό. Οι προβλεπόμενες περικοπές εσόδων των δήμων και αποσπάσεις προσωπικού, μόνο δυσμενέστερες συνθήκες θα δημιουργήσουν.
  • Οι αρμοδιότητες των ΝΠΔΔ διαδημοτικής συνεργασίας να είναι τεχνική υπηρεσία, δημοτική αστυνομία που θα εφαρμόζει μόνο αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων και ταμειακή υπηρεσία ανάλογα με τις ανάγκες εξυπηρέτησης των δημοτών. Οι οποιεσδήποτε υπηρεσίες των ΝΠΔΔ δεν πρέπει να επιβαρύνουν τους δημότες με μετακινήσεις, γραφειοκρατία και νέες φορολογίες, αλλά να προωθούν διαδημοτικά έργα και καλύτερη προσφορά κοινωνικών υπηρεσιών.
  • Οι νέοι θεσμοί πρέπει να στηρίζονται στην εθελοντική συνεργασία με ουσιαστικά κίνητρα ανάπτυξης και να μην προωθούν υποχρεωτικά γραφειοκρατικά σχήματα που πολλαπλασιάζουν τα προβλήματα των δήμων και των δημοτών.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ