ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 3 Μάη 2024 - Κυριακή 5 Μάη 2024
Σελ. /40
ΗΠΑ - ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ
Αγρια κρατική καταστολή των κινητοποιήσεων καταδίκης της σφαγής στη Γάζα

Συνεχίζουν τον αγώνα οι φοιτητές, με τη δύναμη της αλληλεγγύης και τη συμπαράσταση καθηγητών και εργαζομένων

Ουισκόνσιν

Wisconsin State Journal

Ουισκόνσιν
Με ένα όργιο κρατικής καταστολής, η τάχα... «προοδευτική» κυβέρνηση Μπάιντεν, έχοντας και την πλήρη στήριξη του Ρεπουμπλικάνου υποψήφιου Προέδρου Ντ. Τραμπ, επιχειρεί να χτυπήσει τις κινητοποιήσεις, που παρ' όλα αυτά δυναμώνουν στα πανεπιστήμια των ΗΠΑ, ενάντια στη σφαγή του Παλαιστινιακού λαού από το κράτος του Ισραήλ και στην πολύμορφη συνενοχή των ΗΠΑ και μιας σειράς αμερικανικών πανεπιστημίων στο έγκλημα.

Πάνω από 1.800 διαδηλωτές έχουν συλληφθεί από τις 18 Απρίλη έως την Πρωτομαγιά, με τον αριθμό των συλλήψεων να αυξάνει καθημερινά, ενώ τον γύρο του κόσμου κάνουν οι εικόνες από τις βάρβαρες επιθέσεις τις αστυνομίας μέσα σε πανεπιστημιουπόλεις εναντίον των αγωνιζόμενων φοιτητών, με βροχή πυροβολισμών με σφαίρες καουτσούκ, με δακρυγόνα, με ειδικές αστυνομικές δυνάμεις αρματωμένες από την κορφή ως τα νύχια, έφιππους αστυνομικούς να εφορμούν σε συγκεντρωμένα πλήθη, ακόμα και ελικόπτερα να συντονίζουν τις επιχειρήσεις...

Στο μέχρι τώρα αποκορύφωμα αυτής της καταστολής, τα ξημερώματα της Πέμπτης τεράστιες αστυνομικές δυνάμεις μετέτρεψαν το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια (UCLA) σε «εμπόλεμη ζώνη».

Απέναντι στη διοίκηση του πανεπιστημίου που χαρακτήρισε την κινητοποίηση «παράνομη» και κάλεσε σε επέμβαση της αστυνομίας, αγωνιζόμενοι φοιτητές είχαν συγκεντρωθεί στο Πανεπιστήμιο, φωνάζοντας «Λαός ενωμένος, ποτέ νικημένος!», με τη στήριξη πολλών εργαζομένων που έσπευσαν να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους, καθώς και καθηγητών.

Μάντισον

Wisconsin State Journal

Μάντισον
Σε δήλωσή του μέσα από τον καταυλισμό διαμαρτυρίας, ο πρόεδρος του Συνδικάτου Roofers Local 36 (μέλος της ΠΣΟ), Κλιφ Σμιθ, κατήγγειλε την κυβέρνηση που μοιράζει απλόχερα δισ. δολάρια για να στηρίξει το κράτος του Ισραήλ, αντί να τα διαθέσει για τη στέγαση, την παιδεία, την περίθαλψη και ό,τι άλλο χρειάζονται οι Αμερικανοί εργαζόμενοι...

Το έδαφος για την επιχείρηση καταστολής έστρωσε ομάδα «αντι-διαδηλωτών» με συνθήματα υπέρ του Ισραήλ, η οποία επιτέθηκε ενάντια στους φοιτητές με καδρόνια και εμπρηστικά μέσα, υπό την πλήρη ανοχή της αστυνομίας, η οποία λίγο αργότερα ξεκίνησε επέμβαση κατά των φοιτητών, στο όνομα της... «αποκατάστασης της τάξης».

Τις επόμενες ώρες, εκατοντάδες πάνοπλοι αστυνομικοί επιτέθηκαν κατά κύματα εναντίον της κινητοποίησης, έπνιξαν τον χώρο στα χημικά και άρχισαν να πυροβολούν σωρηδόν κατά φοιτητών με σφαίρες καουτσούκ (οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά τραύματα, έως και τύφλωση) και προχώρησαν σε πάνω από 130 συλλήψεις.

Τα ξημερώματα της Πρωτομαγιάς είχε προηγηθεί αντίστοιχη άγρια αστυνομική επίθεση εναντίον των αγωνιζόμενων φοιτητών στο πανεπιστήμιο Κολούμπια, ενώ οι επιθέσεις και οι συλλήψεις έχουν επεκταθεί πλέον σε δεκάδες πανεπιστήμια σε όλη τη χώρα.

Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι «χέρι - χέρι» στο όργιο αυταρχισμού

Βροχή από σφαίρες καουτσούκ στο UCLA
Βροχή από σφαίρες καουτσούκ στο UCLA
Το χτύπημα των κινητοποιήσεων καταδίκης της σφαγής στη Γάζα εντείνεται με τη διακομματική υποστήριξη Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων.

Μεσοβδόμαδα, η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε - με ψήφους Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων - τη διεύρυνση του ορισμού του «αντισημιτισμού» που χρησιμοποιεί το υπουργείο Παιδείας.

Στο πλαίσιο της λαθροχειρίας που βαφτίζει «αντισημιτισμό» την καταγγελία της γενοκτονίας του παλαιστινιακού λαού, προμηνύεται παραπέρα κλιμάκωση της καταστολής εναντίον όσων αντιστέκονται στο μακελειό.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε προκλητικά ότι «δεν είμαστε ένα αυταρχικό κράτος που φιμώνει τους ανθρώπους και καταστέλλει τη διαφωνία» (!), αλλά «πρέπει να επικρατήσει η τάξη», να «τηρείται ο νόμος» και να μην «προκαλείται χάος», ενώ ο Ντ. Τραμπ έσπευσε να δηλώσει ότι «ήταν ωραίο πράγμα να βλέπεις» τους αστυνομικούς της Νέας Υόρκης να κάνουν έφοδο στο πανεπιστήμιο Κολούμπια...

Ο αγώνας συνεχίζεται με τη δύναμη της αλληλεγγύης

Παρά το ρεσιτάλ καταστολής και συκοφαντίας, οι κινητοποιήσεις συνεχίζονται και επεκτείνονται, με τη δύναμη της αλληλεγγύης.

Στη Νέα Υόρκη, λίγες ώρες μετά την αστυνομική εισβολή στο πανεπιστήμιο Κολούμπια, η διαδήλωση που έγινε για την Εργατική Πρωτομαγιά στην πλατεία Φόλεϊ, «ντύθηκε» με συνθήματα αλληλεγγύης στον αγωνιζόμενο λαό της Παλαιστίνης και συμπαράστασης στους αγωνιζόμενους φοιτητές.

Στο ίδιο το UCLA στο Λος Αντζελες, μετά την αστυνομική επίθεση, η πανεπιστημιούπολη συνέχιζε να δονείται από συνθήματα συνέχισης του αγώνα, όπως «We will not rest!».

Στο πλευρό των φοιτητών βρέθηκαν και αρκετοί καθηγητές του ιδρύματος. Λίγη ώρα πριν την επίθεση της αστυνομίας, ο αναπληρωτής καθηγητής στο UCLA Γκρέιμ Μπλέιρ, μαζί με άλλους 14 συναδέλφους, συγκροτούσαν μια αλυσίδα «για να στηρίξουμε το δικαίωμα των φοιτητών να διαδηλώσουν ειρηνικά», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά στο CNN, αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα πως όσοι ακαδημαϊκοί στηρίζουν τις κινητοποιήσεις κινδυνεύουν να συλληφθούν και οι ίδιοι...

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΧΩΡΕΣ
«Ενωμένοι κατά της γενοκτονίας!»

Κινητοποιήσεις φοιτητών και στη Βρετανία
Κινητοποιήσεις φοιτητών και στη Βρετανία
Κινητοποιήσεις αλληλεγγύης στους αγωνιζόμενους φοιτητές στις ΗΠΑ και κατά της σφαγής στην Παλαιστίνη από το κράτος του Ισραήλ επεκτείνονται και σε άλλες χώρες.

Μετά τη Γαλλία, όπου τις προηγούμενες μέρες πραγματοποιήθηκαν κινητοποιήσεις σε σχολές στο Παρίσι, μια σειρά πανεπιστήμια και στη Βρετανία γέμισαν διαδηλωτές και πανό κατά του πολέμου και της στήριξης που προσφέρουν στο Ισραήλ βρετανικά ιδρύματα.

Μεταξύ άλλων, φοιτητές του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ καταγγέλλουν τη συνεργασία του με την «BAE Systems» και άλλες εταιρείες όπλων, ζητώντας επίσης να διακόψει τους δεσμούς του με το Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ και το Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ, να σταματήσει κάθε «ανήθικη έρευνα».

Στο Σέφιλντ πραγματοποίησαν κινητοποίηση εργαζόμενοι, φοιτητές και πτυχιούχοι από τα Πανεπιστήμια Sheffield και Sheffield Hallam, ενώ και στο Νιουκάστλ φοιτητές προχώρησαν σε κατασκήνωση και συγκεντρώσεις, διαμαρτυρόμενοι για τη συνεργασία του Πανεπιστημίου της πόλης με τη «Leonardo SpA», εταιρεία που όπως εξηγούν είναι υπεύθυνη για την παραγωγή του συστήματος στόχευσης λέιζερ για τα μαχητικά αεροσκάφη F-35 που χρησιμοποιεί το Ισραήλ στη Γάζα.

Αντίστοιχα, κινητοποιήσεις οργανώθηκαν στο Λιντς και στο Μπρίστολ, ενώ στο Πανεπιστήμιο του Γιορκ οι έντονες πιέσεις και διαμαρτυρίες φοιτητών και προσωπικού από την αρχή του πολέμου ανάγκασαν τη διοίκηση να αποχωρήσει από «επενδύσεις σε εταιρείες που κατασκευάζουν ή πωλούν κυρίως όπλα και προϊόντα ή υπηρεσίες που σχετίζονται με την άμυνα».

Αλλά και στην Αυστραλία, εκτός από Σίδνεϊ και Μελβούρνη κινητοποιήσεις φοιτητών οργανώνονταν την Παρασκευή και σε Αδελαΐδα, Περθ κ.α.

Στη Γάζα χαιρετίζουν τους «γενναίους φοιτητές» των ΗΠΑ

Παρά τη λυσσασμένη προσπάθεια να τους φιμώσουν, το μήνυμα των Αμερικανών φοιτητών συνεχίζει να φτάνει στον λαό της Γάζας, που εκφράζει την ευγνωμοσύνη του.

Οπως έγινε προ ημερών έξω από προσφυγικούς καταυλισμούς, νέα συγκέντρωση έγινε την Πέμπτη και στην πολύπαθη πόλη Ντέιρ Αλ Μπαλάχ, μπροστά στα συντρίμμια του Νοσοκομείου «Αλ Ακσα». Γιατροί, νοσοκόμες, άλλοι εργαζόμενοι μαζί με ασθενείς διαδήλωσαν με συνθήματα όπως «Ενωμένοι κατά της γενοκτονίας», «Πρέπει να πάψει ο σκοτωμός παιδιών», «Συνεχίστε να παλεύετε για δικαιοσύνη!».

Γιατροί δήλωναν στο CNN την τεράστια συγκίνησή τους από τα πλάνα με τις διαδηλώσεις υπέρ του Παλαιστινιακού λαού σε άλλες χώρες, γιατί «αυτό σημαίνει ότι σε όλο τον κόσμο υπάρχουν άνθρωποι που γνωρίζουν τι γίνεται τώρα στη Λωρίδα της Γάζας...».

Μανάδες νοσηλευόμενων δήλωναν ευγνωμοσύνη για τους «γενναίους φοιτητές» των αμερικανικών πανεπιστημίων, σχολιάζοντας μάλιστα ότι «αραβικές χώρες δεν νοιάστηκαν για μας, ενώ οι Αμερικανοί φοιτητές ένιωσαν το αίμα μας που σκορπάει, τα κτίριά μας που καταρρέουν, τα παιδιά μας που καταστράφηκαν... Χίλια ευχαριστώ για εκείνους...».

ΕΚΛΕΓΜΕΝΟΙ ΜΕ ΤΗΝ «ΠΑΝΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΗ ΚΣ»
Το δίκιο θα νικήσει τη βάρβαρη καταστολή!

Οι φοιτητές της Ελλάδας στο πλευρό των αγωνιζόμενων φοιτητών στις ΗΠΑ

Οι εκλεγμένοι με την «Πανσπουδαστική ΚΣ» στους φοιτητικούς συλλόγους καταγγέλλουν την καταστολή στα αμερικανικά πανεπιστήμια ενάντια στους φοιτητές, που δίκαια διαδηλώνουν για να σταματήσει η σφαγή του λαού της Παλαιστίνης και έχουν τη στήριξη της πανεπιστημιακής κοινότητας.

Στην καταγγελία αναφέρεται:

«Η κυβέρνηση των ΗΠΑ, μετά από μέρες καταστολής και συκοφαντίας απέναντι στον φοιτητικό ξεσηκωμό σε δεκάδες πανεπιστήμια των ΗΠΑ, επιλέγει ξημερώματα Πρωτομαγιάς να ξεκινήσει αυτήν τη μεγάλη αστυνομική επιχείρηση με επίλεκτες δυνάμεις καταστολής, αντιμετωπίζοντας τους φοιτητές σαν τρομοκράτες! Οι απαράδεκτες εικόνες, οι ξυλοδαρμοί και οι μαζικές συλλήψεις φοιτητών που αμφισβητούν την πολιτική της κυβέρνησης, για πολλοστή φορά ξεγυμνώνουν τα περί "δημοκρατίας και ελευθερίας" στη μητρόπολη του καπιταλισμού.

Τρέμουν γιατί μεγαλώνει το κύμα καταδίκης της πολιτικής της κυβέρνησης των ΗΠΑ, που χρηματοδοτεί αδρά και στηρίζει το κράτος - δολοφόνο Ισραήλ. Οι φοιτητές διεκδικούν αποφασιστικά να σταματήσει κάθε συνεργασία των ιδρυμάτων με κατασκευαστές όπλων που συνεργάζονται με το Ισραήλ.

Μόνο οργή προκαλεί η απάντηση της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Γέιλ στο συγκεκριμένο αίτημα, αφού υποστηρίζει ότι δεν παραβιάζεται από τα μονοπώλια των όπλων "το όριο σοβαρού κοινωνικού πλήγματος". Αυτό είναι το πανεπιστήμιο της επιχειρηματικής μπίζνας, που για τα κέρδη των ομίλων δεν βλέπει "σοβαρό πλήγμα" στους 40.000 νεκρούς και παιδιά Παλαιστίνιους! Αυτή εξάλλου είναι και η πολιτική της ΕΕ, που στηρίζει το κράτος - δολοφόνο Ισραήλ.

Οι αγώνες των φοιτητών, το φοιτητικό κίνημα σε όλο τον κόσμο έχει δυναμική! Οση καταστολή κι αν επιστρατεύσουν, οι αγώνες μας θα φουντώσουν, όπως γίνεται αυτές τις μέρες και σε δεκάδες άλλες πανεπιστημιουπόλεις στις ΗΠΑ, στη Βρετανία και αλλού.

Τους τελευταίους μήνες στη χώρα μας, στις ΗΠΑ, στη Γαλλία, στην Αργεντινή, στο Μεξικό, στη Βρετανία και αλλού οι φοιτητές διαδηλώνουν μαζικά. Οι καταλήψεις και οι κινητοποιήσεις δεν είναι τελικά "ελληνικό φαινόμενο", όπως αναμασούσαν διάφοροι δημοσιολόγοι. Οπως αντίστοιχα και η καταστολή, αφού οι κυβερνήσεις ανά τον κόσμο την επιστρατεύουν απέναντι στους δίκαιους αγώνες των φοιτητών.

Οπως και την ημέρα της Εργατικής Πρωτομαγιάς, το μήνυμα των εργατών και των φοιτητών που διαδηλώνουν μαζικά σε όλο τον κόσμο θα ακουστεί δυνατά: "FREE PALESTINE", "Καμία εμπλοκή στους πολέμους των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ".

Και στη χώρα μας δυναμώνουμε την αλληλεγγύη στους λαούς όλου του κόσμου! Απαιτούμε να σταματήσει η εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ!

Φοιτητές του Columbia, οι φοιτητές στην Ελλάδα είμαστε μαζί σας!

Το δίκιο θα νικήσει τη βάρβαρη καταστολή!».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ