Παρασκευή 3 Μάη 2024 - Κυριακή 5 Μάη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
ΗΠΑ - ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ
Αγρια κρατική καταστολή των κινητοποιήσεων καταδίκης της σφαγής στη Γάζα

Συνεχίζουν τον αγώνα οι φοιτητές, με τη δύναμη της αλληλεγγύης και τη συμπαράσταση καθηγητών και εργαζομένων

Ουισκόνσιν

Wisconsin State Journal

Ουισκόνσιν
Με ένα όργιο κρατικής καταστολής, η τάχα... «προοδευτική» κυβέρνηση Μπάιντεν, έχοντας και την πλήρη στήριξη του Ρεπουμπλικάνου υποψήφιου Προέδρου Ντ. Τραμπ, επιχειρεί να χτυπήσει τις κινητοποιήσεις, που παρ' όλα αυτά δυναμώνουν στα πανεπιστήμια των ΗΠΑ, ενάντια στη σφαγή του Παλαιστινιακού λαού από το κράτος του Ισραήλ και στην πολύμορφη συνενοχή των ΗΠΑ και μιας σειράς αμερικανικών πανεπιστημίων στο έγκλημα.

Πάνω από 1.800 διαδηλωτές έχουν συλληφθεί από τις 18 Απρίλη έως την Πρωτομαγιά, με τον αριθμό των συλλήψεων να αυξάνει καθημερινά, ενώ τον γύρο του κόσμου κάνουν οι εικόνες από τις βάρβαρες επιθέσεις τις αστυνομίας μέσα σε πανεπιστημιουπόλεις εναντίον των αγωνιζόμενων φοιτητών, με βροχή πυροβολισμών με σφαίρες καουτσούκ, με δακρυγόνα, με ειδικές αστυνομικές δυνάμεις αρματωμένες από την κορφή ως τα νύχια, έφιππους αστυνομικούς να εφορμούν σε συγκεντρωμένα πλήθη, ακόμα και ελικόπτερα να συντονίζουν τις επιχειρήσεις...

Στο μέχρι τώρα αποκορύφωμα αυτής της καταστολής, τα ξημερώματα της Πέμπτης τεράστιες αστυνομικές δυνάμεις μετέτρεψαν το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια (UCLA) σε «εμπόλεμη ζώνη».

Απέναντι στη διοίκηση του πανεπιστημίου που χαρακτήρισε την κινητοποίηση «παράνομη» και κάλεσε σε επέμβαση της αστυνομίας, αγωνιζόμενοι φοιτητές είχαν συγκεντρωθεί στο Πανεπιστήμιο, φωνάζοντας «Λαός ενωμένος, ποτέ νικημένος!», με τη στήριξη πολλών εργαζομένων που έσπευσαν να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους, καθώς και καθηγητών.

Μάντισον

Wisconsin State Journal

Μάντισον
Σε δήλωσή του μέσα από τον καταυλισμό διαμαρτυρίας, ο πρόεδρος του Συνδικάτου Roofers Local 36 (μέλος της ΠΣΟ), Κλιφ Σμιθ, κατήγγειλε την κυβέρνηση που μοιράζει απλόχερα δισ. δολάρια για να στηρίξει το κράτος του Ισραήλ, αντί να τα διαθέσει για τη στέγαση, την παιδεία, την περίθαλψη και ό,τι άλλο χρειάζονται οι Αμερικανοί εργαζόμενοι...

Το έδαφος για την επιχείρηση καταστολής έστρωσε ομάδα «αντι-διαδηλωτών» με συνθήματα υπέρ του Ισραήλ, η οποία επιτέθηκε ενάντια στους φοιτητές με καδρόνια και εμπρηστικά μέσα, υπό την πλήρη ανοχή της αστυνομίας, η οποία λίγο αργότερα ξεκίνησε επέμβαση κατά των φοιτητών, στο όνομα της... «αποκατάστασης της τάξης».

Τις επόμενες ώρες, εκατοντάδες πάνοπλοι αστυνομικοί επιτέθηκαν κατά κύματα εναντίον της κινητοποίησης, έπνιξαν τον χώρο στα χημικά και άρχισαν να πυροβολούν σωρηδόν κατά φοιτητών με σφαίρες καουτσούκ (οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά τραύματα, έως και τύφλωση) και προχώρησαν σε πάνω από 130 συλλήψεις.

Τα ξημερώματα της Πρωτομαγιάς είχε προηγηθεί αντίστοιχη άγρια αστυνομική επίθεση εναντίον των αγωνιζόμενων φοιτητών στο πανεπιστήμιο Κολούμπια, ενώ οι επιθέσεις και οι συλλήψεις έχουν επεκταθεί πλέον σε δεκάδες πανεπιστήμια σε όλη τη χώρα.

Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι «χέρι - χέρι» στο όργιο αυταρχισμού

Βροχή από σφαίρες καουτσούκ στο UCLA
Βροχή από σφαίρες καουτσούκ στο UCLA
Το χτύπημα των κινητοποιήσεων καταδίκης της σφαγής στη Γάζα εντείνεται με τη διακομματική υποστήριξη Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων.

Μεσοβδόμαδα, η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε - με ψήφους Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων - τη διεύρυνση του ορισμού του «αντισημιτισμού» που χρησιμοποιεί το υπουργείο Παιδείας.

Στο πλαίσιο της λαθροχειρίας που βαφτίζει «αντισημιτισμό» την καταγγελία της γενοκτονίας του παλαιστινιακού λαού, προμηνύεται παραπέρα κλιμάκωση της καταστολής εναντίον όσων αντιστέκονται στο μακελειό.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε προκλητικά ότι «δεν είμαστε ένα αυταρχικό κράτος που φιμώνει τους ανθρώπους και καταστέλλει τη διαφωνία» (!), αλλά «πρέπει να επικρατήσει η τάξη», να «τηρείται ο νόμος» και να μην «προκαλείται χάος», ενώ ο Ντ. Τραμπ έσπευσε να δηλώσει ότι «ήταν ωραίο πράγμα να βλέπεις» τους αστυνομικούς της Νέας Υόρκης να κάνουν έφοδο στο πανεπιστήμιο Κολούμπια...

Ο αγώνας συνεχίζεται με τη δύναμη της αλληλεγγύης

Παρά το ρεσιτάλ καταστολής και συκοφαντίας, οι κινητοποιήσεις συνεχίζονται και επεκτείνονται, με τη δύναμη της αλληλεγγύης.

Στη Νέα Υόρκη, λίγες ώρες μετά την αστυνομική εισβολή στο πανεπιστήμιο Κολούμπια, η διαδήλωση που έγινε για την Εργατική Πρωτομαγιά στην πλατεία Φόλεϊ, «ντύθηκε» με συνθήματα αλληλεγγύης στον αγωνιζόμενο λαό της Παλαιστίνης και συμπαράστασης στους αγωνιζόμενους φοιτητές.

Στο ίδιο το UCLA στο Λος Αντζελες, μετά την αστυνομική επίθεση, η πανεπιστημιούπολη συνέχιζε να δονείται από συνθήματα συνέχισης του αγώνα, όπως «We will not rest!».

Στο πλευρό των φοιτητών βρέθηκαν και αρκετοί καθηγητές του ιδρύματος. Λίγη ώρα πριν την επίθεση της αστυνομίας, ο αναπληρωτής καθηγητής στο UCLA Γκρέιμ Μπλέιρ, μαζί με άλλους 14 συναδέλφους, συγκροτούσαν μια αλυσίδα «για να στηρίξουμε το δικαίωμα των φοιτητών να διαδηλώσουν ειρηνικά», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά στο CNN, αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα πως όσοι ακαδημαϊκοί στηρίζουν τις κινητοποιήσεις κινδυνεύουν να συλληφθούν και οι ίδιοι...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ