Παρασκευή 3 Μάη 2024 - Κυριακή 5 Μάη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 37
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Αφαιρείται άλλο ένα μνημείο της σοβιετικής εποχής

Ενα ακόμα σοβιετικό μνημείο άρχισε να αποσυναρμολογείται στο Κίεβο, στο πλαίσιο της «αποκομμουνιστικοποίησης» που προωθεί η αντιδραστική κυβέρνηση Ζελένσκι και της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης με τη Ρωσία.

«Οι δημοτικές υπηρεσίες του Κιέβου άρχισαν να αποσυναρμολογούν το μνημείο για τη Συνθήκη του Περεγιασλάβ», μνημείο της σοβιετικής εποχής από κόκκινο γρανίτη, προς τιμήν της φιλίας μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας. Θα πάρει αρκετές μέρες για να αποσυναρμολογηθεί εντελώς, καθώς αποτελείται από περίπου 20 στοιχεία.

Το μνημείο ήταν εγκατεστημένο σε πάρκο στο κέντρο του Κιέβου και ήταν μέρος εμβληματικού μνημείου που υμνούσε «τη φιλία μεταξύ των δύο λαών», του ουκρανικού και του ρωσικού. Τα αγάλματα ζυγίζουν 6 με 7 τόνους και θα μετεγκατασταθούν σε μουσείο αεροπορίας στο Κίεβο.

Μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, το Δημοτικό Συμβούλιο του Κιέβου μετονόμασε την ατσάλινη αψίδα 35 μέτρων πάνω από τα αγάλματα σε Αψίδα Ελευθερίας του ουκρανικού λαού, από Αψίδα Φιλίας μεταξύ των λαών. Οι αρχές εξάλλου αφαίρεσαν δύο ορειχάλκινες φιγούρες - οι οποίες παρουσίαζαν δύο εργάτες, έναν Ρώσο και έναν Ουκρανό - κάτω από την αψίδα τον Απρίλη του 2022.

Η Ουκρανία ακολουθεί εδώ και χρόνια μια πολιτική διάλυσης σοβιετικών μνημείων, ενώ έχει μετονομάσει πολλές πόλεις, δίνοντάς τους την ονομασία που είχαν πριν το 1917 και την Οκτωβριανή Επανάσταση. Πέρυσι ψήφισε νόμο «αποαποικιοποίησης», με στόχο να μετονομάσει δρόμους και να γκρεμίσει μνημεία που συνδέονται με τη Ρωσία. Ενδεικτικά, στο Κίεβο κεντρική πλατεία με το όνομα «Λέων Τολστόι» λέγεται πλέον «πλατεία Ουκρανών Ηρώων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ