ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Μάη 2024
Σελ. /32
Από το πρωί τα πανεπιστήμια μετατράπηκαν σε κέντρα αγώνα και αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη

ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ
ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ
Πολύμορφες δράσεις μέσα και έξω από τις σχολές τους πραγματοποίησαν από το πρωί χτες φοιτητικοί σύλλογοι της Αθήνας, προετοιμάζοντας την ολονύκτια διαμαρτυρία ενάντια στη σφαγή του Παλαιστινιακού λαού.

Τα Προπύλαια στολίστηκαν από το πρωί με ένα πανό που έστειλε παγκόσμιο μήνυμα: «This genocide bears the stamp of the USA - EU - Israel - No to the involvement of Greece! Free Palestine!» («Αυτή η γενοκτονία φέρει τη σφραγίδα ΗΠΑ - ΕΕ - Ισραήλ - Οχι στην εμπλοκή της Ελλάδας! Ελεύθερη Παλαιστίνη!»).

Αντίστοιχα δράσεις αναπτύχθηκαν σε όλες τις μεγάλες σχολές της Αττικής.

«Καθώς πας σήμερα για μάθημα θυμήσου ότι... στη Γάζα δεν έχουν απομείνει πανεπιστήμια», ήταν το ανατριχιαστικό μήνυμα της «Πανσπουδαστικής ΚΣ» που δέσποζε το πρωί στη Σόλωνος, στο κτίριο της Νομικής, ενώ λίγο παρακάτω, οι Φοιτητικοί Σύλλογοι των Παιδαγωγικών, ζητώντας λευτεριά στην Παλαιστίνη, θύμιζαν τους στίχους του Λειβαδίτη: «Αν θέλεις να λέγεσαι άνθρωπος δεν θα πάψεις ούτε στιγμή να αγωνίζεσαι για την ειρήνη και για το δίκιο»...

Στο Πάντειο φοιτητές συγκεντρώθηκαν κρατώντας παλαιστινιακές σημαίες, όπως και στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, όπου ζωγράφισαν και τα σκαλιά της εισόδου της σχολής με τα χρώματα της παλαιστινιακής σημαίας, καταγγέλλοντας την κλιμάκωση της γενοκτονίας του Παλαιστινιακού λαού. Στη Φιλοσοφική του ΕΚΠΑ από το πρωί σε κάθε αμφιθέατρο γίνονταν ανακοινώσεις σε όλα τα μαθήματα, ενώ στο «αίθριο» της σχολής φοιτητές έφτιαξαν και κράτησαν ένα μεγάλο πανό με την παλαιστινιακή σημαία καλώντας στην ολονύχτια διαμαρτυρία. Αντίστοιχα σε Ιατρική, Οδοντιατρική και Νοσηλευτική το μήνυμα των φοιτητών που συγκεντρώθηκαν σε προαύλια των σχολών τους ήταν: «Ησυχία κάνουμε όταν τα παιδιά κοιμούνται, όχι όταν τα σκοτώνουν!». Η σημαία της Παλαιστίνης υψώθηκε και στο κτίριο του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, ενώ στο Πανεπιστήμιο Πειραιά οι φοιτητές με πανό, παλαιστινιακές σημαίες και καπνογόνα απαίτησαν: «Αλληλεγγύη στον λαό της Παλαιστίνης - Καμιά στήριξη στο κράτος - δολοφόνο Ισραήλ!». Στη δε Πολυτεχνειούπολη αναπτύχθηκε το πρωί μια αυθόρμητη πορεία φοιτητών που διατράνωσαν ότι από την Ελλάδα μέχρι την Αμερική οι φοιτητές βρίσκονται στη σωστή πλευρά της Ιστορίας και απαίτησαν: Καμιά εμπλοκή της χώρας στη σφαγή!

ΙΑΤΡΙΚΗ
ΙΑΤΡΙΚΗ
Πέρα από τις σχολές, όμως, οι φοιτητές βρέθηκαν από το πρωί στο πόδι με εξορμήσεις στους σταθμούς του μετρό και σε κεντρικά σημεία της πόλης καλώντας στη μεγάλη ολονύχτια διαμαρτυρία.

Σε άλλες πόλεις

Με πανό στα χρώματα της παλαιστινιακής σημαίας «στόλισαν» από το πρωί χτες οι φοιτητές τα κτίρια των πανεπιστημίων της Θεσσαλονίκης, ΑΠΘ, ΠΑΜΑΚ και ΔΙΠΑΕ, δηλώνοντας πως οι φοιτητές στέκονται στη σωστή πλευρά της Ιστορίας και στηλιτεύοντας ότι τα πτώματα παιδιών είναι εικόνες από τη φρίκη των πολέμων των ιμπεριαλιστών.

Τις ευθύνες ΗΠΑ - ΕΕ - Ισραήλ για τη γενοκτονία των Παλαιστινίων αναδεικνύει το γιγαντοπανό που κρέμασαν οι φοιτητικοί σύλλογοι στην είσοδο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ενώ παράλληλα έκαναν ενημερώσεις από το πρωί χτες σε όλα τα έτη και τα εργαστήρια του ιδρύματος, καλώντας στη βραδινή συγκέντρωση που διοργανώνουν σήμερα, Τρίτη, στις 19.00, στο δημαρχείο Ιωαννίνων, μαζί με το Εργατικό Κέντρο της πόλης.

Χαιρετιστήριο μήνυμα στους φοιτητές, που από το πρωί χτες μετέτρεψαν κάθε πανεπιστήμιο της χώρας σε μια διαδήλωση... με την Παλαιστίνη ως τη λευτεριά, εξέδωσε η Εκτελεστική Γραμματεία του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ).


ΠΑΔΑ
ΠΑΔΑ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

ΓΙΑΝΝΕΝΑ
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥΠΟΛΗ
ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥΠΟΛΗ

ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗ ΑΘΗΝΑΣ
ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗ ΑΘΗΝΑΣ

ΕΚΛΕΓΜΕΝΟΙ ΜΕ ΤΗΝ «ΠΑΝΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ»
Η ΔΑΠ στηρίζει τη γενοκτονία του λαού της Παλαιστίνης

Για τη στάση της κυβερνητικής παράταξης στους φοιτητικούς συλλόγους

«Αίσχος! Η ΔΑΠ στηρίζει τη γενοκτονία του λαού της Παλαιστίνης!» τονίζουν οι εκλεγμένοι με την «Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας» στους φοιτητικούς συλλόγους, με αφορμή τη στάση της κυβερνητικής παράταξης, ΔΑΠ - ΝΔΦΚ, απέναντι στη χτεσινή διαμαρτυρία στα Προπύλαια ενάντια στη σφαγή στη Γάζα. Σημειώνουν μεταξύ άλλων:

«Τη στιγμή που όλος ο πλανήτης παρακολουθεί συγκλονισμένος τη γενοκτονία του λαού της Παλαιστίνης από το κράτος - δολοφόνο Ισραήλ με τη στήριξη των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, οι εκλεγμένοι με την "Πανσπουδαστική ΚΣ" καλέσαμε όλους τους φοιτητικούς συλλόγους να οργανώσουμε μια μεγάλη ολονύκτια διαμαρτυρία ενάντια στη γενοκτονία μπροστά από την Πρυτανεία του ΕΚΠΑ. Μπροστά σε αυτά τα συγκλονιστικά γεγονότα, η ΔΑΠ στηρίζει τη γενοκτονία του λαού της Παλαιστίνης, καταψηφίζοντας τη διοργάνωση διαμαρτυρίας, απέχοντας αλλού από τη συζήτηση στα Διοικητικά Συμβούλια, στηρίζοντας παντού την εμπλοκή της χώρας μας στη σφαγή!».

Ακόμα, οι εκλεγμένοι με την «Πανσπουδαστική ΚΣ» τονίζουν: «Η ξεφτίλα δεν έχει πάτο για την παράταξη της ΝΔ! Μάλιστα η ΔΑΠ αξιοποιεί την απαράδεκτη στάση και των υπόλοιπων παρατάξεων όπως η ΠΑΣΠ και τα ΕΑΑΚ, που σε πολλούς συλλόγους αποφεύγουν εδώ και μέρες να τοποθετηθούν. Οπου εμφανίστηκαν, με την τοποθέτησή τους δίνουν το καλύτερο άλλοθι στην κυβέρνηση της ΝΔ αθωώνοντας τις ευθύνες των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ. Οπως η ΠΑΣΠ, που ζήτησε να μην καταγγείλουν οι φοιτητές την ΕΕ και την κυβέρνηση της χώρας (!), λες και οι βόμβες πέφτουν μόνες τους από τον ουρανό, λες και δεν υπάρχουν ένοχοι που ξεκληρίζουν έναν ολόκληρο λαό και χαρακτηρίζοντας "αμυντικές συμφωνίες" (!) τις αποφάσεις που εμπλέκουν τη χώρα στον πόλεμο!

`Η, από την άλλη, όπως οι δυνάμεις των ΕΑΑΚ που χαρακτηρίζουν "αμέτοχες" τις ΗΠΑ και τις χώρες της ΕΕ (!), αυτούς δηλαδή που στηρίζουν με δισεκατομμύρια και όπλα το κράτος - δολοφόνο Ισραήλ φτάνοντας στο σημείο να τους καλούν να αναλάβουν δράση. Η ΔΑΠ ακόμα μια φορά βρίσκεται στην ντροπιαστική θέση να στηρίζει τους δολοφόνους ενός λαού που μετράει ήδη κοντά στους 40.000 νεκρούς! Οι φοιτητές δεν είμαστε σαν τα μούτρα τους! Τώρα καταγράφεται στην Ιστορία του 21ου αιώνα μια σύγχρονη γενοκτονία με τη στήριξη των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ! Οι λαοί όλου του κόσμου διαδηλώνουν για να σταματήσει η γενοκτονία! Εκεί είναι η θέση του κάθε φοιτητή και φοιτήτριας που θέλει να λέγεται άνθρωπος. Που "θέλει τα παιδιά όλου του κόσμου να γελάνε και όχι να κλαίνε φοβούμενα τον θάνατο"!».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ