ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 16 Μάη 2024
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΛΟΒΑΚΙΑ - ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ
Σοβαρά τραυματισμένος ο Ρ. Φίτσο

Λίγο μετά την απόπειρα και τη σύλληψη του δράστη
Λίγο μετά την απόπειρα και τη σύλληψη του δράστη
Σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύεται ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο, επικεφαλής του κυβερνητικού συνασπισμού σοσιαλδημοκρατών και εθνικιστών, μετά την απόπειρα δολοφονίας του χθες το μεσημέρι στην πόλη Χάντλοβα, περίπου 150 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα Μπρατισλάβα. Νωρίτερα είχε πραγματοποιηθεί υπουργικό συμβούλιο και την ώρα που ο Φίτσο προσέγγισε πολίτες που του απηύθυναν τον λόγο, πυροβολήθηκε με τέσσερις σφαίρες στο στομάχι, στο πόδι και στο χέρι. Ο δράστης είναι ο 71χρονος συγγραφέας Γιουράι Τσίντουλα, από την πόλη Λέβιτσε, όπως ανέφεραν οι αρχές, και συνελήφθη λίγο μετά. Στις πρώτες δηλώσεις του είπε ότι προχώρησε στην πράξη του <γιατί διαφωνούσε με την πολιτική της κυβέρνησης>.

Ο 59χρονος Φίτσο μεταφέρθηκε αρχικά στο νοσοκομείο της Χάντλοβα και στη συνέχεια με ελικόπτερο σε αυτό της πλησιέστερης μεγάλης πόλης, Μπάνσκα Μπιστρίτσα, όπου εισήχθη στην Εντατική.

Ο Ρόμπερτ Φίτσο, για τρίτη φορά πρωθυπουργός της χώρας, εκλεγμένος έναν χρόνο πριν, είχε προγραμματίσει να περάσει έναν νέο νόμο για την ραδιοτηλεόραση, που έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις από τη νεοφιλελεύθερη αντιπολίτευση, που μάλιστα προγραμμάτιζε για χθες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, οι οποίες αναβλήθηκαν μετά την εξέλιξη με την απόπειρα δολοφονίας του πρωθυπουργού.

Ο Φίτσο, που στηρίζει τη συμμετοχή της χώρας σε ΕΕ και ΝΑΤΟ, αλλά και τη βοήθεια στην Ουκρανία, αρνείται την αποστολή στρατού και όπλων σε αυτήν, ενώ εκφράζει και ορισμένες διαφοροποιήσεις στην ευρωενωσιακή μεταναστευτική πολιτική. Επίσης εμφανίζεται από τα δυτικά ΜΜΕ ως «φιλορώσος» και θαυμαστής του Ρώσου Προέδρου Βλ. Πούτιν, όπως και ότι έχει πολύ καλές σχέσεις με τον Ούγγρο πρωθυπουργό Β. Ορμπαν.

Πολιτικοί αναλυτές στη Σλοβακία σημειώνουν ότι το τελευταίο διάστημα είχε οξυνθεί η αντιπαράθεση μεταξύ της αντιπολίτευσης και της κυβέρνησης σοσιαλδημοκρατών - εθνικιστών, πολλές φορές και με απειλές προς τον πρωθυπουργό, την οποία συντηρούσε και σημαντικό τμήμα των ΜΜΕ. Αμέσως μετά την απόπειρα, στελέχη του κόμματός του, «SMER-SD» (Κατεύθυνση - Σοσιαλδημοκρατία), μίλησαν ανοιχτά για «έναρξη πολέμου», ενώ κατηγόρησαν ευθέως διάφορα ΜΜΕ για «τον εμπρηστικό τους λόγο».

Πάντως την απόπειρα καταδίκασαν όλες οι πολιτικές δυνάμεις στη Σλοβακία, ενώ αντίστοιχα μηνύματα στάλθηκαν από κυβερνήσεις και πολιτικούς από όλο τον κόσμο, εκπροσώπους της ΕΕ, του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ, της Ρωσίας, καθώς και από εκπρόσωπο του γγ του ΟΗΕ.

ΚΙΝΑ
Σήμερα η επίσκεψη του Ρώσου Προέδρου

Διήμερες επίσημες επαφές στο Πεκίνο ξεκινά σήμερα ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, που σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση θα συζητήσει με τον Κινέζο ομόλογό του, Σι Τζινπίνγκ, για όλες τις διεθνείς εξελίξεις αλλά και θα υπογράψει σειρά συμφωνιών για επέκταση της διμερούς συνεργασίας, που όλα τα τελευταία χρόνια αναβαθμίζεται σε κρίσιμα πεδία.

Ο πρέσβης της Κίνας στη Μόσχα, Ζανγκ Χανούι, δήλωσε ότι «λαμβάνοντας την 75η επέτειο των διπλωματικών σχέσεων ως ευκαιρία, η Κίνα και η Ρωσία θα ενισχύσουν περαιτέρω τη στρατηγική συνεργασία, θα καλλιεργήσουν νέα δυναμική συνεργασίας και θα βοηθήσουν η μία την άλλη να επιτύχει ανάπτυξη και αναζωογόνηση. Οι δύο χώρες θα συνεχίσουν επίσης να ενισχύουν τη διεθνή πολυμερή συνεργασία, να ασκούν αληθινή πολυμερή προσέγγιση και να συνεισφέρουν στην ασφάλεια και τη σταθερότητα και των δύο χωρών (αλλά και άλλων) περιοχών και του κόσμου».

Ο Πούτιν φτάνει στο Πεκίνο σε μια περίοδο που οι εντάσεις ανάμεσα στην Κίνα και τις ΗΠΑ εντείνονται ξανά, όπως φάνηκε και με τις τεράστιες αυξήσεις (μέχρι και 100%) των δασμών σε εισαγωγές σημαντικών κινεζικών προϊόντων που ανακοίνωσε προχτές η κυβέρνηση Μπάιντεν. Την έντονη αντίδραση της Κίνας προκάλεσαν και οι κοινές ασκήσεις που αμερικανικά και ταϊβανέζικα πολεμικά πλοία έκαναν πριν από λίγες μέρες στον Δυτικό Ειρηνικό, χωρίς κάποια «επίσημη» ανακοίνωση. Αξιωματούχος των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων έκανε λόγο (ανώνυμα) στο «Ρόιτερς» για «μη προγραμματισμένες θαλάσσιες συναντήσεις», στις οποίες ενεπλάκησαν «πολλά στρατιωτικά μέσα».

Ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ, Γουάνγκ Γουενμπίν, κληθείς να σχολιάσει τις «συναντήσεις», είπε ότι «η Κίνα είναι σθεναρά αντίθετη στη στρατιωτική συνεργασία των ΗΠΑ με την Ταϊβάν» και προτρέποντας τις ΗΠΑ «να σταματήσουν τη λαθεμένη συμπεριφορά τους για στρατιωτική επαφή με την Ταϊβάν» κατέληξε ότι «η αναζήτηση της "ανεξαρτησίας της Ταϊβάν" θα αποτύχει».

Στο Πεκίνο και ο Νοτιοκορεάτης ΥΠΕΞ

Την ίδια στιγμή, το Πεκίνο μελετά πώς θα διευρύνει επαφές ακόμα και με τους στενότερους συμμάχους της Ουάσιγκτον στον Ινδο-Ειρηνικό.

Προχτές ολοκλήρωσε επίσημο ταξίδι στο Πεκίνο (μετά από έξι χρόνια) ο ΥΠΕΞ της Νότιας Κορέας Τσο ταε-γιουλ, με βασικό θέμα την προετοιμασία συνόδου, που έχει αποφασιστεί να γίνει τους επόμενους μήνες, των ηγετών Κίνας - Ιαπωνίας - Νότιας Κορέας.

Στη συνάντηση που είχε μαζί του ο Κινέζος ΥΠΕΞ, Γουάνγκ Γι, είπε μεταξύ άλλων ότι η υγιής και σταθερή ανάπτυξη των σχέσεων Κίνας - Νότιας Κορέας «αντιστοιχεί στην τάση της εποχής και στα θεμελιώδη συμφέροντα των δύο λαών», αναγνωρίζοντας ότι «οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι διμερείς σχέσεις έχουν αυξηθεί σημαντικά». Από τη μεριά του, ο Τσο είπε ότι η επίσκεψή του συνδέεται με «ένα σημαντικό πρώτο βήμα για τη δημιουργία νέας ώθησης στην ανάπτυξη των σχέσεων Νότιας Κορέας - Κίνας».

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, χτες έγινε γνωστό ότι Ιαπωνία και Ηνωμένες Πολιτείες υπέγραψαν συμβόλαιο για κοινή ανάπτυξη νέου τύπου πυραύλου ικανού να αναχαιτίζει υπερηχητικά όπλα, μέχρι το 2030. Το κόστος του συγκεκριμένου προγράμματος εκτιμάται ότι υπερβαίνει τα 3 δισεκατομμύρια δολάρια και συνδέεται και με τη μεγάλη αύξηση των στρατιωτικών δαπανών (διπλασιασμού τους ουσιαστικά) που από τη μεριά του ιεραρχεί ψηλά το Τόκιο, επενδύοντας και στη μεγάλη ανάπτυξη της στρατιωτικής τεχνολογίας που καταγράφεται στη χώρα τα τελευταία χρόνια.

ΒΟΡΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Το μέλλον μας είναι στην ΕΕ, λέει η Σιλιάνοφσκα

Ετοιμότητα για πλήρη συνεργασία με την αντιπροσωπεία της ΕΕ στα Σκόπια για την ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας εξέφρασε η νέα Πρόεδρος της χώρας, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα - Ντάβκοβα, σε συνάντηση που είχε με τον πρέσβη της ΕΕ στη χώρα, Ντέιβιντ Γκιρ.

Σύμφωνα με το πρακτορείο «MakFax», η (προερχόμενη από το VMRO - DPNE) νεοεκλεγείσα Πρόεδρος αναφέρθηκε στην ανάγκη για πρόοδο στις ενταξιακές συνομιλίες, καθώς η ένταξη στην ΕΕ αποτελεί όπως είπε στρατηγικό στόχο του κράτους και απόφαση της πλειοψηφίας των πολιτών της χώρας. Υποστήριξε δε ότι παρά το υψηλό επίπεδο ετοιμότητας από τις αρχές της χώρας και τη συσσωρευμένη εμπειρία που υπάρχει για την πρόοδο στις σχέσεις με τις Βρυξέλλες, αυτή είναι αναντίστοιχη με τις δυνατότητες, λόγω - σύμφωνα με το «MakFax» - πολιτικών συνθηκών και κινήσεων για τις οποίες ευθύνονται και ορισμένα κράτη - μέλη της ΕΕ.

Θυμίζουμε ότι η νέα Πρόεδρος προκάλεσε αντιδράσεις όταν στην ορκωμοσία της την Κυριακή δεν αναφέρθηκε στη χώρα ως Βόρεια Μακεδονία, όπως προβλέπει το νέο Σύνταγμα που εγκρίθηκε μετά την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών και την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ, παρακάμπτοντας το «Βόρεια».

Στα Σκόπια αναμένεται αυτές τις μέρες και η Αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδια για τη Δημόσια Διπλωματία, Λιζ Αλεν, η οποία από 12 μέχρι 20 Μάη έχει προγραμματίσει επαφές σε όλα τα Βαλκάνια.

Στο μεταξύ, οι πρωτεργάτες της ΝΑΤΟικής κοπής Συμφωνίας, Τσίπρας και Ζάεφ, σπεύδουν να υπερασπιστούν τους σχεδιασμούς τους, με τα ινστιτούτα τους να διοργανώνουν στις 17 και 18 Ιούνη στην Αθήνα Διεθνή Διάσκεψη «για την Ειρήνη και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη», με αφορμή τη συμπλήρωση 6 χρόνων από την υπογραφή της Συμφωνίας.

Παζάρι και με το Κόσοβο

Χτες η Αλεν συναντήθηκε στο Βελιγράδι με τον Σέρβο Πρόεδρο Αλεξάνταρ Βούτσιτς και - σύμφωνα με αμερικανική ανακοίνωση - «συζήτησαν παγκόσμια ζητήματα και την πρόοδο της Σερβίας προς μεγαλύτερη ένταξη στην ΕΕ, μεταξύ άλλων μέσω του Σχεδίου Ανάπτυξης των Δυτικών Βαλκανίων». Η Αμερικανίδα υφυπουργός «υπογράμμισε τη σημασία της συνεχούς προόδου προς εξομάλυνση των σχέσεων με το Κοσσυφοπέδιο, μέσω του Διαλόγου που διευκολύνει η ΕΕ», και «τόνισε τη σημασία της συνεχούς συνεργασίας για την αντιμετώπιση απειλών ενάντια στην ευρωπαϊκή και περιφερειακή σταθερότητα, όπως η επιθετικότητα της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και οι προσπάθειες του Κρεμλίνου να διαδώσει παραπληροφόρηση». Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις «ευκαιρίες για ενίσχυση των πολιτιστικών και εκπαιδευτικών δεσμών, μεταξύ άλλων μέσω του πρόσφατα ανακοινωθέντος Κέντρου Αμερικανικών Πόρων, που ανοίγει στο Βελιγράδι το 2025».

Στο μεταξύ, συνεχίζεται το παζάρι για τους όρους αναβάθμισης του προτεκτοράτου του Κοσόβου και τις προϋποθέσεις εξομάλυνσης των σχέσεών του με τη Σερβία. Θυμίζουμε ότι στα μέσα Απρίλη η κοινοβουλευτική συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης ενέκρινε την ένταξη του Κοσόβου σε αυτό, μετά από εισήγηση της Ντόρας Μπακογιάννη και με τη στήριξη και των άλλων ευρωατλαντικών κομμάτων, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, αναδεικνύοντας ξανά τον πρωταγωνιστικό ρόλο που έχει αναλάβει η ελληνική αστική τάξη στην ευρωατλαντική ενσωμάτωση των Βαλκανίων.

ΝΕΑ ΚΑΛΗΔΟΝΙΑ
Σκοτώθηκαν αυτόχθονες - συνεχίζονται οι διαδηλώσεις

Τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και εκατοντάδες άλλοι τραυματίστηκαν προχτές τη νύχτα στη Νέα Καληδονία, σύμφωνα με ανακοίνωση των αρχών και ενώ συνεχίζονται οι αντιδράσεις για τις αλλαγές στην εκλογική νομοθεσία που ενέκρινε η γαλλική Εθνοσυνέλευση (η περιοχή είναι υπερπόντια γαλλική κτήση, στα ανατολικά της Αυστραλίας).

Ο ύπατος αρμοστής (δηλαδή ο εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης), Λουί λε Φραν, δήλωσε ότι ζήτησε ενισχύσεις από τον στρατό, ενώ ήδη έχουν αναπτυχθεί δυνάμεις της χωροφυλακής, για να διαλύσουν τις κινητοποιήσεις και οδοφράγματα που στήνονται. Ακομα, συνεχίζεται η απαγόρευση της κυκλοφορίας και τα σχολεία παραμένουν κλειστά, όπως και το αεροδρόμιο στην πρωτεύουσα, Νουμεά. Η γαλλική Υπατη Αρμοστεία ανέπτυξε ειδικές δυνάμεις της χωροφυλακής, οι οποίες επιχείρησαν για να διαλύσουν τις κινητοποιήσεις και τα μπλόκα.

Οι τρεις νεκροί είναι αυτόχθονες Κανάκ, σύμφωνα με εκπρόσωπο του Προέδρου της Νέας Καληδονίας, Λουί Μαπού (επικεφαλής του κόμματος «Εθνική Ενωση για την Ανεξαρτησία»).

Από τη μεριά του, ο λε Φραν ισχυρίστηκε ότι σε βιομηχανική περιοχή όπου βρέθηκε ο ένας νεκρός ο πυροβολισμός δεν προήλθε από την αστυνομία, αλλά «από κάποιον που μάλλον υπερασπιζόταν τον εαυτό του».

Οι προτεινόμενες αλλαγές (που η γαλλική Βουλή ενέκρινε με 351 ψήφους υπέρ και 153 κατά) θα επιτρέψουν σε περισσότερους από τους Γάλλους κατοίκους στην Καληδονία να ψηφίζουν στις εκλογές, κάτι που οι αυτόχθονες επιμένουν ότι μεθοδεύεται για να αλλοιωθεί η αυξανόμενη υποστήριξη της ανεξαρτητοποίησης της περιοχής από τη Γαλλία. Θυμίζουμε ότι σε δημοψηφίσματα που έγιναν το 2018, το 2020 και το 2021 απορρίφθηκε η ανεξαρτητοποίηση της περιοχής. Στα δύο πρώτα η καταψήφιση της ανεξαρτητοποίησης ήταν οριακή (με ποσοστό γύρω στο 55%) ενώ στο τρίτο απείχαν εντελώς οι δυνάμεις που στηρίζουν την απόσχιση.

Ο Μαπού εκλέχτηκε το 2021 και είναι ο πρώτος επικεφαλής της τοπικής κυβέρνησης που υποστηρίζει ανοιχτά την ανεξαρτησία της περιοχής. Οι εκλογές για το τοπικό 54μελές Κοινοβούλιο («Εδαφικό Κογκρέσο»), που είχαν οριστεί αρχικά για τα τέλη Μάη, αναβλήθηκαν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ