Πέμπτη 16 Μάη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΝΑ
Σήμερα η επίσκεψη του Ρώσου Προέδρου

Διήμερες επίσημες επαφές στο Πεκίνο ξεκινά σήμερα ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, που σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση θα συζητήσει με τον Κινέζο ομόλογό του, Σι Τζινπίνγκ, για όλες τις διεθνείς εξελίξεις αλλά και θα υπογράψει σειρά συμφωνιών για επέκταση της διμερούς συνεργασίας, που όλα τα τελευταία χρόνια αναβαθμίζεται σε κρίσιμα πεδία.

Ο πρέσβης της Κίνας στη Μόσχα, Ζανγκ Χανούι, δήλωσε ότι «λαμβάνοντας την 75η επέτειο των διπλωματικών σχέσεων ως ευκαιρία, η Κίνα και η Ρωσία θα ενισχύσουν περαιτέρω τη στρατηγική συνεργασία, θα καλλιεργήσουν νέα δυναμική συνεργασίας και θα βοηθήσουν η μία την άλλη να επιτύχει ανάπτυξη και αναζωογόνηση. Οι δύο χώρες θα συνεχίσουν επίσης να ενισχύουν τη διεθνή πολυμερή συνεργασία, να ασκούν αληθινή πολυμερή προσέγγιση και να συνεισφέρουν στην ασφάλεια και τη σταθερότητα και των δύο χωρών (αλλά και άλλων) περιοχών και του κόσμου».

Ο Πούτιν φτάνει στο Πεκίνο σε μια περίοδο που οι εντάσεις ανάμεσα στην Κίνα και τις ΗΠΑ εντείνονται ξανά, όπως φάνηκε και με τις τεράστιες αυξήσεις (μέχρι και 100%) των δασμών σε εισαγωγές σημαντικών κινεζικών προϊόντων που ανακοίνωσε προχτές η κυβέρνηση Μπάιντεν. Την έντονη αντίδραση της Κίνας προκάλεσαν και οι κοινές ασκήσεις που αμερικανικά και ταϊβανέζικα πολεμικά πλοία έκαναν πριν από λίγες μέρες στον Δυτικό Ειρηνικό, χωρίς κάποια «επίσημη» ανακοίνωση. Αξιωματούχος των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων έκανε λόγο (ανώνυμα) στο «Ρόιτερς» για «μη προγραμματισμένες θαλάσσιες συναντήσεις», στις οποίες ενεπλάκησαν «πολλά στρατιωτικά μέσα».

Ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ, Γουάνγκ Γουενμπίν, κληθείς να σχολιάσει τις «συναντήσεις», είπε ότι «η Κίνα είναι σθεναρά αντίθετη στη στρατιωτική συνεργασία των ΗΠΑ με την Ταϊβάν» και προτρέποντας τις ΗΠΑ «να σταματήσουν τη λαθεμένη συμπεριφορά τους για στρατιωτική επαφή με την Ταϊβάν» κατέληξε ότι «η αναζήτηση της "ανεξαρτησίας της Ταϊβάν" θα αποτύχει».

Στο Πεκίνο και ο Νοτιοκορεάτης ΥΠΕΞ

Την ίδια στιγμή, το Πεκίνο μελετά πώς θα διευρύνει επαφές ακόμα και με τους στενότερους συμμάχους της Ουάσιγκτον στον Ινδο-Ειρηνικό.

Προχτές ολοκλήρωσε επίσημο ταξίδι στο Πεκίνο (μετά από έξι χρόνια) ο ΥΠΕΞ της Νότιας Κορέας Τσο ταε-γιουλ, με βασικό θέμα την προετοιμασία συνόδου, που έχει αποφασιστεί να γίνει τους επόμενους μήνες, των ηγετών Κίνας - Ιαπωνίας - Νότιας Κορέας.

Στη συνάντηση που είχε μαζί του ο Κινέζος ΥΠΕΞ, Γουάνγκ Γι, είπε μεταξύ άλλων ότι η υγιής και σταθερή ανάπτυξη των σχέσεων Κίνας - Νότιας Κορέας «αντιστοιχεί στην τάση της εποχής και στα θεμελιώδη συμφέροντα των δύο λαών», αναγνωρίζοντας ότι «οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι διμερείς σχέσεις έχουν αυξηθεί σημαντικά». Από τη μεριά του, ο Τσο είπε ότι η επίσκεψή του συνδέεται με «ένα σημαντικό πρώτο βήμα για τη δημιουργία νέας ώθησης στην ανάπτυξη των σχέσεων Νότιας Κορέας - Κίνας».

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, χτες έγινε γνωστό ότι Ιαπωνία και Ηνωμένες Πολιτείες υπέγραψαν συμβόλαιο για κοινή ανάπτυξη νέου τύπου πυραύλου ικανού να αναχαιτίζει υπερηχητικά όπλα, μέχρι το 2030. Το κόστος του συγκεκριμένου προγράμματος εκτιμάται ότι υπερβαίνει τα 3 δισεκατομμύρια δολάρια και συνδέεται και με τη μεγάλη αύξηση των στρατιωτικών δαπανών (διπλασιασμού τους ουσιαστικά) που από τη μεριά του ιεραρχεί ψηλά το Τόκιο, επενδύοντας και στη μεγάλη ανάπτυξη της στρατιωτικής τεχνολογίας που καταγράφεται στη χώρα τα τελευταία χρόνια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ