Πέμπτη 16 Μάη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΩΡΓΙΑ
«Χοντραίνει» η γεωπολιτική κόντρα γύρω από τον νόμο «περί ξένων πρακτόρων»

ΗΠΑ και ΕΕ απειλούν με κυρώσεις, διακοπή χρηματοδότησης και «επανεξέταση» των σχέσεων με την Τιφλίδα - Χαιρετίζει η Ρωσία

«Χοντραίνει» η γεωπολιτική κόντρα ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας στη Γεωργία με φόντο την υιοθέτηση του νομοσχεδίου «για τη διαφάνεια της ξένης επιρροής» από το Κοινοβούλιο της χώρας και τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που έχουν ξεσπάσει από τον Απρίλη.

Χιλιάδες διαδήλωσαν και προχτές βράδυ, αφότου εγκρίθηκε το νομοσχέδιο, ενώ 13 διαδηλωτές συνελήφθησαν.

Οι ΗΠΑ προειδοποίησαν ότι «αν υιοθετηθεί αυτή η νομοθεσία, θα αναγκαστούμε να επανεξετάσουμε θεμελιωδώς τις σχέσεις μας με τη Γεωργία», δήλωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Καρίν Ζαν - Πιερ.

Στελέχη του αμερικανικού ΥΠΕΞ έχουν σπεύσει το τελευταίο διάστημα στην Τιφλίδα, όπως ο υφυπουργός Εξωτερικών, Τζέιμς Ο' Μπράιεν, ο οποίος επισήμανε ότι η Ουάσιγκτον ενδέχεται να επιβάλει οικονομικές και ταξιδιωτικές κυρώσεις σε Γεωργιανούς αξιωματούχους, αν δεν γίνουν αλλαγές στο νομοσχέδιο ή αν ασκείται ...αστυνομική βία κατά των διαδηλωτών!

«Αν το νομοσχέδιο προχωρήσει χωρίς να συμμορφώνεται με τα ευρωπαϊκά πρότυπα και αυτή η ρητορική και η δυσφήμηση εναντίον των ΗΠΑ και άλλων εταίρων μας συνεχιστούν, πιστεύω ότι η σχέση μας κινδυνεύει», προειδοποίησε ο Ο' Μπράιεν, για να απειλήσει ευθέως ότι η «βοήθεια» των 390 εκατ. δολαρίων, που παρέχουν ετησίως οι ΗΠΑ στη Γεωργία, «θα επανεξεταστεί, αν θεωρηθούμε αντίπαλοι και όχι πλέον εταίροι».

Η Βρετανίδα υφυπουργός Εξωτερικών, Νουσράτ Γκάνι, ζήτησε από τη γεωργιανή κυβέρνηση «να αποσύρει το νομοσχέδιο», εκτιμώντας ότι «δεν συνάδει με τις δημοκρατικές αξίες μιας χώρας που επιθυμεί να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ».

Ο επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, και η Κομισιόν προέτρεψαν τις αρχές της Γεωργίας «να αποσύρουν τον νόμο, να διατηρήσουν τη δέσμευσή τους στην πορεία προς την ΕΕ» και δηλώνουν «στο πλευρό του γεωργιανού λαού και της επιλογής του υπέρ της δημοκρατίας και του ευρωπαϊκού μέλλοντος της Γεωργίας».

Η ΕΕ, η οποία έδωσε τον Δεκέμβρη στη Γεωργία καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας, έχει επισημάνει επανειλημμένα ότι το νομοσχέδιο θα αποτελέσει εμπόδιο στη διαδικασία εισδοχής.

Βάσει του νόμου, ΜΚΟ, ΜΜΕ και άλλοι οργανισμοί που λαμβάνουν περισσότερο από το 20% της χρηματοδότησής τους από το εξωτερικό, θα χαρακτηρίζονται «ξένων συμφερόντων».

Από την πλευρά της Ρωσίας, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, χαιρέτισε «την έντονη επιθυμία των Γεωργιανών αξιωματούχων να προστατεύσουν τη χώρα τους από οποιαδήποτε κατάφωρη παρέμβαση».

Το ρωσικό ΥΠΕΞ σχολίασε ότι τα «δυτικά» ΜΜΕ προβάλλουν τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στη Γεωργία, ενώ ταυτόχρονα «θάβουν» τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στην Αρμενία, όπου ο πρωθυπουργός, Νικόλ Πασινιάν, ακολουθεί τελευταία «φιλοδυτική» πορεία και απομακρύνεται από την επιρροή της Μόσχας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ