ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 20 Ιούλη 2001
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΣΝΙΑ
Επιχείρηση σύλληψης του Κάρατζιτς

Δέκα κομάντος της SAS σκοτώθηκαν σε ανταλλαγή πυρών με σωματοφύλακές του, κατά πληροφορίες

ΝΑΤΟικό άρμα μάχης. Το ΝΑΤΟ «κυνηγά» τον Ράντοβαν Κάρατζιτς

Associated Press

ΝΑΤΟικό άρμα μάχης. Το ΝΑΤΟ «κυνηγά» τον Ράντοβαν Κάρατζιτς
ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ - ΣΚΕΠΑΝ ΠΟΛΙΕ.-

Πληροφορίες από τουλάχιστον τρεις διαφορετικές πηγές επισημαίνουν ότι βρίσκεται σε εξέλιξη, εδώ και τουλάχιστον μία εβδομάδα, επιχείρηση του ΝΑΤΟ για τη «σύλληψη» του Σερβοβόσνιου Ράντοβαν Κάρατζιτς, ο οποίος «καταζητείται» από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία, που εδρεύει στη Χάγη.

Υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του γιουγκοσλαβικού στρατού και Σερβοβόσνιοι αστυνομικοί λένε ότι η επιχείρηση έχει ξεκινήσει από την περασμένη Παρασκευή, 13η Ιουλίου, και θα ολοκληρωθεί το αργότερο σε ένα μήνα.

Οι αναφορές συμπίπτουν με τη στρατιωτική άσκηση του ΝΑΤΟ «Κέρβερος» στην ανατολική Βοσνία, που άρχισε την Τετάρτη και συνεχιζόταν χθες, και, παρά το ότι επισήμως δεν υπάρχει καμία σύνδεση των δύο γεγονότων, το Ασοσιέιτεντ Πρες τονίζει ότι η άσκηση «ενδυναμώνει τις εικασίες ότι ο Κάρατζιτς και ο στρατιωτικός του διοικητής την περίοδο του πολέμου, Ράτκο Μλάντιτς, δε θα συνεχίσουν να διαφεύγουν τη σύλληψη».

Την περασμένη Παρασκευή, ο λόρδος Τζορτζ Ρόμπερτσον, γγ του ΝΑΤΟ, προειδοποιούσε ότι «είναι ζήτημα ημερών» οι συλλήψεις των Κάρατζιτς και Μλάντιτς. Το πρωί της ίδιας ημέρας, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα Observer που επικαλείται «τρεις πηγές» της S-FOR στην Μπάνια Λούκα, μια «πολυεθνική ομάδα» ενεπλάκη σε ένοπλη σύγκρουση με «σωματοφύλακες του Κάρατζιτς», και σύμφωνα με αυτές τις πηγές τραυματίστηκαν δύο στρατιώτες του ΝΑΤΟ, με αποτέλεσμα η επιχείρηση να ακυρωθεί. Επισήμως η S-FOR αρνήθηκε ότι έγινε τέτοια επιχείρηση.

Ωστόσο, κατά τον δημοσιογράφο της εφημερίδας DaniΖέλικο Τσβιγιάνοβιτς και συνεργάτη της ηλεκτρονικής έκδοσης BALKAN CRISIS REPORT (#263, 18 Ιουλίου 2001) ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος της αστυνομίας που διατηρεί «καλές επαφές με τους σωματοφύλακες του Κάρατζιτς», όσο και ένας «υψηλόβαθμος αξιωματικός του στρατού στο Βελιγράδι» επιβεβαιώνουν ότι υπήρξε επιχείρηση. Σύμφωνα με τις πηγές αυτές, η επιχείρηση ήταν «η καλύτερα οργανωμένη» που έχει γίνει και σε αυτήν συμμετείχε μονάδα της βρετανικής Special Air Service (SAS - επίλεκτοι κομάντος), αλλά και της γερμανικής επίλεκτης μονάδας KSK.

Κατά τις πηγές αυτές, ο Κάρατζιτς προστατεύεται από μια «αξιοσέβαστη δύναμη 100 έως 130 έμπειρων πολεμιστών». Σύμφωνα με την εφημερίδα της Ποντγκόριτσα Dan (14 Ιουλίου), στην επιχείρηση που έγινε «σκοτώθηκαν 10 άνδρες της SAS και τραυματίστηκαν 2». Το βρετανικό υπουργείο Αμύνης το διέψευσε, αλλά ο τρόπος που το έκανε εγείρει πολλά ερωτηματικά: «Ποτέ δεν κάνουμε υποθέσεις σχετικά με τις δραστηριότητες των ειδικών δυνάμεων, για προφανείς λόγους», είπε εκπρόσωπός του, που συμπλήρωσε «μπορώ να πω ότι οποιαδήποτε αναφορά σε στρατιωτική επέμβαση για τη σύλληψη του Κάρατζιτς είναι ψευδείς υποθέσεις».

Και ο Βοσνιοσέρβος πρωθυπουργός, Μλάντεν Ιβανιτς, επιχείρησε να διασκεδάσει τις πληροφορίες αυτές. «Αν είχε συμβεί πράγματι κάτι, θα μου το είχαν πει σίγουρα», δήλωσε. Αναλυτές, πάντως, εκτιμούν πως ο Ιβανιτς θα «προτιμούσε» να κάνει το ΝΑΤΟ τη «βρώμικη δουλιά» της σύλληψης, παρά να τον παραδώσει ο ίδιος - αν και έχει πρωταγωνιστήσει σε διάφορες απόπειρες έκδοσής του.

Η SAS έχει εμπλακεί σε άλλες δύο επιχειρήσεις σύλληψης του Κάρατζιτς.

ΠΓΔΜ
Πέφτουν οι μάσκες...

ΣΚΟΠΙΑ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Τόσο σε επίπεδο «διπλωματίας», όσο και σε επίπεδο ασφαλείας, η κατάσταση επιδεινώθηκε ραγδαία χθες στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας.

Δύο εκρήξεις συγκλόνισαν το βράδυ της Τετάρτης προς Πέμπτη περιοχές της πρωτεύουσας της χώρας - η πρώτη στο εμπορικό κέντρο Τσαϊρτσάκα, σε μια συνοικία όπου ζουν κυρίως Αλβανοί, χωρίς τραυματισμούς, και η δεύτερη νωρίς το πρωί της Πέμπτης, στην ανατολική συνοικία Κίσελα Βόντα, με μια έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου (η κρατική τηλεόραση μίλησε για «χειροβομβίδες») που κόστισε τον τραυματισμό μιας γυναίκας, αν και δεν έγινε γνωστό πόσο σοβαρά.

Την ίδια ώρα, οι προσπάθειες πίεσης των διπλωματών να υπογραφεί από την αλβανική και σλαβομακεδονική ηγεσία μια «πολιτική συμφωνία» έδειχναν να αποτυγχάνουν, καθώς μετά το ξέσπασμα και το δριμύ «κατηγορώ» περί «χονδροειδούς επέμβασης», που εξαπέλυσε ο Σλαβομακεδόνας πρωθυπουργός Γκεοργκίεφσκι κατά των απεσταλμένων ΗΠΑ και ΕΕ, Πέρντιου και Λεοτάρ, ανακοινώθηκε ότι ο γγ του ΝΑΤΟ Ρόμπερτσον και ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Σολάνα«αναβάλλουν» την επίσκεψή τους στην πρωτεύουσα της ΠΓΔΜ. Οι δύο εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση, με την οποία εκφράζουν την «απογοήτευσή» τους για το γεγονός ότι οι κατηγορίες Γκεοργκίεφσκι γίνονται, ενώ «οι διεθνείς μεσολαβητές βρίσκονται στα Σκόπια με πρόσκληση της κυβέρνησης και αυτή είχε πληροφόρηση για όλες τις κινήσεις τους».

Παρά το ότι οι διαπραγματεύσεις κατά τον Πρόεδρο της ΠΓΔΜ Τράικοφσκι θα συνεχιστούν -«είναι καλύτερα να συζητάμε για 100 ημέρες παρά να διεξάγουμε έναν αιματηρό πόλεμο για 1 μέρα», σχολίασε ο ηγέτης των σοσιαλδημοκρατών Τσερβένκοφσκι - η αλβανική πλευρά αρνείται, πλέον, να συμμετάσχει στις συζητήσεις, εμμένοντας στο ότι «δέχεται» το σχέδιο των Πέρντιου - Λεοτάρ. Ο Τράικοφσκι είπε ότι αν η απειλή υλοποιηθεί θα πρόκειται για «τελεσίγραφο», που «δε θα ωφελήσει κανέναν». Διπλωμάτες μίλαγαν για «αναγκαίο πολιτικό θέατρο», ωστόσο το γεγονός ότι η 15ήμερη εκεχειρία κρατά μόλις και μετά βίας - χθες ο Εθνικός Απελευθερωτικός Στρατός προχώρησε σε τουλάχιστον τρεις απαγωγές και άνοιξε πυρ κατά αστυνομικών στο Τέτοβο - καθώς και το ότι ο διοικητής του επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων της ΠΓΔΜ έδωσε διαταγή στους άνδρες του να ανοίγουν πυρ, αν οι άνδρες του «νέου UCK» πλησιάζουν στα 200 μέτρα, απεικονίζει πολύ διαφορετικά πράγματα...

ΗΠΑ - ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Φοβού τον Μπους...

ΛΟΝΔΙΝΟ.-

Πρώτος σταθμός της δεύτερης ευρωπαϊκής περιοδείας του Αμερικανού Προέδρου Τζορτζ Ουόκερ Μπους και μάλιστα σε διάστημα ενός μήνα και 24 ώρες πριν την έναρξη της Συνόδου της «G8», η Γηραιά Αλβιόνα και πιο συγκεκριμένα η βρετανική πρωτεύουσα, το Λονδίνο, όπου ο Αμερικανός Πρόεδρος είχε την ευκαιρία για προσωπικές διαβουλεύσεις με τον Βρετανό πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ, για τη συνθήκη του Κιότο, την αντιπυραυλική άμυνα και τη Βόρειο Ιρλανδία.

Υπό την ηχώ των αντιρρήσεων πέραν του Ατλαντικού για την πολιτική που ακολουθεί το «βρέφος» Μπους και κυρίως των χτεσινών δηλώσεων του επικεφαλής της Γερουσίας, Δημοκρατικού Τομ Ντασλ, ότι η επιθετική πολιτική Μπους απομονώνει τις ΗΠΑ από τους παραδοσιακούς συμμάχους της στην Ευρώπη και την Ασία, αλλά και τις φωνές των Βρετανών διαδηλωτών που τον υποδέχτηκαν χτες έξω από τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, «επικηρύσσοντάς τον ως επικίνδυνο για τον πόλεμο άστρων», ο Αμερικανός Πρόεδρος συναντήθηκε χθες με τη βασίλισσα Ελισάβετ και αμέσως μετά με τον Βρετανό πρωθυπουργό, Τόνι Μπλερ.

Οι συνομιλίες μεταξύ τους, σύμφωνα με το πρακτορείο «Ρόιτερς», επικεντρώθηκαν σε δύο ακανθώδη θέματα, που θα βρεθούν αντιστοίχως και στις πρώτες θέσεις της ατζέντας των συνομιλιών της «G8», το πρωτόκολλο του Κιότο για το φαινόμενο του θερμοκηπίου και το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας, ενώ δεν έλειψαν και οι συνομιλίες για την έκρυθμη κατάσταση όπου επικρατεί στη Βόρειο Ιρλανδία. Αυτά ήταν και τα θέματα, για τα οποία συζήτησαν την Τετάρτη, ο Βρετανός πρωθυπουργός με τον Γάλλο ομόλογό του Λιονέλ Ζοσπέν, ο οποίος πραγματοποίησε επίσκεψη στο Λονδίνο. Στη διάρκεια της μιας ώρας συνάντησής τους, οι δύο άντρες ασχολήθηκαν επίσης με το μέλλον της Ενωμένης Ευρώπης, αλλά και την κατάσταση στα Βαλκάνια.

Ο Μπους θα αναχωρήσει σήμερα το πρωί για τη διάσκεψη της «G8» στη Γένοβα, κατά τη διάρκεια της οποίας αναμένεται ότι θα του ασκηθεί σκληρή κριτική για την απόρριψη της συνθήκης του Κιότο και την απόφασή του να συνεχίσει τις πιέσεις για την προώθηση του σχεδίου της αντιπυραυλικής άμυνας των ΗΠΑ.

Νέο αντιβαλλιστικό όπλο

Και όσοι θέλουν να του ασκήσουν πραγματικά κριτική, έχουν από χθες ακόμη ένα επιχείρημα, καθώς, όπως δήλωσαν στελέχη του υπουργείου Αμύνης των ΗΠΑ την Τετάρτη, οι ΗΠΑ επιθυμούν να δοκιμάσουν στο διάστημα ένα νέο αντιβαλλιστικό όπλο λέιζερ, που αναμένεται να στοιχίσει 4 δισ. δολάρια στα επόμενα 10 χρόνια.

Το πρόγραμμα, που είχε αντιμετωπιστεί με σκεπτικισμό από την προηγούμενη κυβέρνηση των Δημοκρατικών, γιατί εγκυμονεί τον κίνδυνο να ξανανοίξει το δρόμο του ανταγωνισμού των όπλων στο διάστημα, διεκδικεί σημαντικό μερίδιο από τον αμυντικό προϋπολογισμό που έχει ζητήσει ο Πρόεδρος Τζορτζ Μπους για το 2002. Το όπλο συνίσταται στην κατασκευή ενός λέιζερ από υδροφθόριο, προκειμένου να ελέγχονται και κατόπιν να διευθύνονται οι δέσμες των ακτίνων του όπλου εναντίον στόχων σε απόσταση μεγαλύτερης των 100 ναυτικών μιλίων.

Σύμφωνα με τον διευθυντή του προγράμματος, συνταγματάρχη Ουίλιαμ Μακ Κάσλαντ, το πρόγραμμα δεν αντίκειται στην Αντιβαλλιστική Συνθήκη ΑΒΜ του 1972, που απαγορεύει την εγκατάσταση στο διάστημα συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας. Σύμφωνα με τον ίδιο η επιχειρησιακή φάση του όπλου αυτού δεν προβλέπεται να ξεκινήσει πριν το 2020, ενώ η κατασκευή του, που υπολογίζεται να έχει τελειώσει έως το 2012 θα κοστίσει 4 δισ. δολάρια.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ