ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 21 Μάη 2024
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΑ ΤΕΜΠΗ
Νέα ερωτήματα από την επικαιροποιημένη έκθεση των πραγματογνωμόνων

INTIME NEWS

Νέα επικαιροποιημένη έκθεση 75 σελίδων κατέθεσαν στον εφέτη - ειδικό ανακριτή που χειρίζεται την υπόθεση οι τεχνικοί σύμβουλοι τους οποίους έχουν ορίσει συγγενείς των θυμάτων από το έγκλημα των Τεμπών (τη μετωπική σύγκρουση τρένων στις 28/2/2023).

Η επικαιροποιημένη έκθεση προσθέτει νέα αποκαλυπτικά στοιχεία σχετικά με το φορτίο της εμπορικής αμαξοστοιχίας, αλλά και με τις συνθήκες υπό τις οποίες έγινε η φόρτωση των εμπορευματοκιβωτίων σε αυτή. Ταυτόχρονα, υπάρχουν μια σειρά επισημάνσεις αναφορικά με τις αιτίες που οδήγησαν στον τραγικό θάνατο 57 ανθρώπων και στον τραυματισμό δεκάδων άλλων, αλλά και για τους χειρισμούς που έγιναν μετά το έγκλημα ώστε να συλλεχθούν όλα τα απαραίτητα στοιχεία.

Η έκθεση των τεχνικών συμβούλων φέρεται να σημειώνει ότι «από την έρευνα των ειδικών επιστημόνων και τις μετρήσεις που έκαναν με τον τρόπο που περιγράφουν, τεκμαίρεται η μεταφορά 12 - 15 τόνων εύφλεκτων υγρών διαλυτών, οι οποίοι και ευθύνονται για τη δημιουργία της πυρκαγιάς που κατέστη εκ των πραγμάτων η αιτία για τον θάνατο αποδεδειγμένα πλέον τουλάχιστον 16 εκ των επιβατών».

Επίσης, ξεχωριστά στο κείμενο καταγράφεται το ζήτημα της φόρτωσης των λαμαρινών στα βαγόνια της εμπορικής αμαξοστοιχίας, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι η κακή αρχική τους φόρτωση επιβάρυνε «στο χειρότερο τις συνέπειες του ατυχήματος, αφού σε πολλά σημεία εμβόλισαν τα βαγόνια της επιβατικής, αλλά πιθανότατα εμβόλισαν και τα δοχεία μεταφοράς εύφλεκτων, ελευθερώνοντας το υγρό, με τις περιγραφόμενες παραπάνω συνέπειες».

Ενα κρίσιμο στοιχείο που σημειώνεται στην έκθεση, σχετικά με τις ενέργειες των υπευθύνων ώστε να διασφαλίσουν την έγκαιρη και ολοκληρωμένη συγκέντρωση στοιχείων μετά το έγκλημα, είναι πως «από έγγραφο της εταιρείας security, που μεταξύ άλλων είχε την αρμοδιότητα χειρισμού των καμερών καταγραφής στους σταθμούς του σιδηρόδρομου, διαπιστώνεται ότι ενώ ζητήθηκε παράταση του χρονικού διαστήματος πέραν των 15 ημερών για διατήρηση του βιντεοσκοπικού υλικού στους σταθμούς διαδρομής από Αθήνα μέχρι Λάρισα, δεν ζητήθηκε το ίδιο για τους σταθμούς από Θεσσαλονίκη προς Λάρισα, προκειμένου να ελεγχθεί η κίνηση και η αρχική σύνθεση της εμπορικής αμαξοστοιχίας».

Ο ανακριτής της υπόθεσης περιμένει από τις επίσημες πραγματογνωμοσύνες τις απαντήσεις στα ερωτήματα που έχουν θέσει οι συγγενείς των θυμάτων. Υπενθυμίζεται ότι ο εφέτης - ανακριτής προχώρησε προ διμήνου σε διαδοχικές ενέργειες διορισμού νέου πραγματογνώμονα, ειδικού στα έλαια και στα καύσιμα, καθώς και σε εντολές για πραγματοποίηση νέων δειγματοληψιών και χημικών αναλύσεων σε αδρανή υλικά που είχαν απομακρυνθεί από τον τόπο του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών, προκειμένου να εξεταστούν όλες οι πτυχές της υπόθεσης και να μην αιωρούνται αναπάντητα ερωτήματα.

Παράλληλα αναμένονται και οι απαντήσεις για τα 15 cd στα οποία είχαν αρχικά αποθηκευτεί τα βίντεο από τις κάμερες ασφαλείας στους σταθμούς από όπου διήλθε η εμπορική αμαξοστοιχία, από εξειδικευμένο εργαστήριο στην Αγγλία. Θα γίνει προσπάθεια ανάκτησης του υλικού που έχει διαγραφεί, προκειμένου, ει δυνατόν, να προκύψουν επιπλέον στοιχεία για τα φορτία της εμπορικής αμαξοστοιχίας.

ΛΑΜΙΑ
Μεγάλη φωτιά σε εταιρεία τροφίμων που ενέχεται στην ομαδική δηλητηρίαση μαθητών

Μεγάλης έκτασης πυρκαγιά στις εγκαταστάσεις της εταιρείας τροφίμων «Γιαννίτσης ΑΕ» στη Βιομηχανική Περιοχή (ΒΙΠΕ) της Λαμίας σημειώθηκε το βράδυ της Κυριακής 19 Μάη.

Διερευνάται ο τρόπος που ξεκίνησε η πυρκαγιά από τον χώρο των αποθηκών πήρε γρήγορα μεγάλες διαστάσεις, ενώ εκείνη τη στιγμή δεν υπήρχαν εργαζόμενοι στις εγκαταστάσεις.

Πρόκειται για την επιχείρηση που εμπλέκεται στην υπόθεση, μετά την καταγγελία γονέων, ομαδικής τροφικής δηλητηρίασης τουλάχιστον 63 μαθητών 7 δημοτικών σχολείων της Λαμίας, που κατανάλωσαν σχολικά γεύματα τις προηγούμενες μέρες.

Στην κατάσβεση συμμετείχαν ισχυρή πυροσβεστική δύναμη από τη Στερεά και τη Θεσσαλία, καθώς επίσης υδροφόρες και μηχανήματα έργου του δήμου Λαμιέων, που έδωσαν ολονύχτια μάχη με τις φλόγες. Η φωτιά εξαπλώθηκε γρήγορα στους χώρους της αποθήκης, αλλά και σε οχήματα που βρίσκονταν παρκαρισμένα εκεί, ενώ υπήρχαν συνεχείς εκρήξεις από εύφλεκτα υλικά. Επίσης η φωτιά επεκτάθηκε και έκαψε τον χώρο που στεγάζονταν τα γραφεία της επιχείρησης. Σύμφωνα με την εικόνα που παρουσίαζαν οι εγκαταστάσεις χτες το πρωί και διαρροές των ιδιοκτητών της επιχείρησης, από τη φωτιά γλίτωσε το τμήμα που στεγάζεται η μονάδα παραγωγής, καθώς και εμπορεύματα που βρίσκονταν φορτωμένα σε φορτηγά για παράδοση.

Για την υπόθεση παραγγελία προς την διευθύνουσα της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Λαμίας έδωσε χτες η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γεωργία Αδειλίνη, για «να διερευνηθούν τα αίτια της πυρκαγιάς που, σύμφωνα με δημοσιεύματα του ηλεκτρονικού Τύπου, κατέστρεψε την Κυριακή 19-5-2024 ολοσχερώς το εργοστάσιο της εταιρείας (...) στη βιομηχανική περιοχή της Λαμίας σε συνάρτηση με το γεγονός της εμπλοκής του συγκεκριμένου εργοστασίου με τα σχολικά γεύματα που οδήγησαν στο νοσοκομείο μαθητές δημοτικών σχολείων, λόγω μαζικής τροφικής δηλητηρίασης».

ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΚΑΙ ΦΟΡΕΙΣ ΤΗΣ ΚΑΡΥΣΤΟΥ
Οχι άλλα αιολικά στα βουνά μας

«Οχι άλλα αιολικά στης Καρύστου τα βουνά», βροντοφώναξε για μια ακόμη φορά ο λαός της περιοχής, με μαζικές και δυναμικές κινητοποιήσεις ενάντια στην εγκατάσταση νέου αιολικού σταθμού.

Συγκεκριμένα, την Τετάρτη 15 Μάη, κάτοικοι και εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων από την περιοχή της Καρύστου συγκεντρώθηκαν μαζικά μπροστά από το δημαρχείο και με συνθήματα όπως «Η πράσινη ανάπτυξη δεν μας παραμυθιάζει, φτωχαίνει τον λαό και τα βουνά ρημάζει» και «Οχι άλλα αιολικά στης Καρύστου τα βουνά», εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην περαιτέρω επέκταση των αιολικών σταθμών στην περιοχή. Τα καταστήματα της Καρύστου έμειναν κλειστά μέχρι τις 10.30 το πρωί, συμμετέχοντας στην κινητοποίηση.

Την ίδια ώρα στα Δικαστήρια Χαλκίδας συζητήθηκαν τα ασφαλιστικά μέτρα ενάντια στην εγκατάσταση ανεμολογικού ιστού στη θέση Κούρμαλη, στην περιοχή Λυκόρεμα του δήμου Καρύστου, που έχουν καταθέσει σύλλογοι, φορείς και δήμος Καρύστου, με το δικαστήριο να διατηρεί την προσωρινή διαταγή παύσης εργασιών μέχρι την έκδοση της απόφασης. Στα Δικαστήρια Χαλκίδας βρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία κατοίκων, εκπροσώπων συλλόγων και φορέων πραγματοποιώντας δυναμική συγκέντρωση, όπου συμμετείχαν και οι Στέφανος Μουτουσίδης και Δημήτρης Παρασκευάς, εκλεγμένοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς και στο Δημοτικό Συμβούλιο Καρύστου αντίστοιχα.

Σε κοινή τους δήλωση εκφράζουν τη στήριξη της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο δίκαιο αίτημα των κατοίκων και σημειώνουν ότι ο λαός της Καρύστου «πληρώνει ήδη βαρύ τίμημα από την πολιτική της "πράσινης μετάβασης" της ΕΕ, καθώς είναι ο πρώτος σε εγκατεστημένη αιολική ισχύ σε ολόκληρη τη χώρα με περισσότερες από 600 ανεμογεννήτριες» και τονίζουν ότι «οι κινητοποιήσεις των κατοίκων και φορέων της Καρύστου δείχνουν τον δρόμο που μπορεί να βάλει εμπόδια στη συνέχιση αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής».

ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΣΤΗ ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Δομή φασιστικής οργάνωσης

Με την κατάθεση του πρώην δημάρχου Αθηναίων, Γιώργου Καμίνη, συνεχίστηκε την Παρασκευή η δίκη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή. Αναφέρθηκε στα όσα έγιναν στις 2 Μάη 2013, μετά την απαγόρευση του ρατσιστικού «συσσιτίου μόνο για Ελληνες» της Χρυσής Αυγής στο Σύνταγμα. Τότε οι χρυσαυγίτες, με επικεφαλής τον Γ. Γερμενή (γνωστό ως «Καιάδα»), εξοργισμένοι προσπάθησαν να εισβάλουν στην υπηρεσία του δήμου στον Σταθμό Λαρίσης και να επιτεθούν στον δήμαρχο. Μάλιστα ο Γερμενής έχει καταγραφεί σε βίντεο να οπλοφορεί και να χτυπάει ένα δωδεκάχρονο κορίτσι που είχε έρθει, όπως και άλλα παιδιά, για να πάρει πασχαλινά δώρα. Περιγράφοντας συγκεκριμένα τα όσα συνέβησαν, ο μάρτυρας επανέλαβε ότι ο Γερμενής είχε εισέλθει στον Κόμβο Αλληλοβοήθειας (υπηρεσία του δήμου), επικαλούμενος τη βουλευτική του ιδιότητα. Εκ των υστέρων δε ο πρώην δήμαρχος πληροφορήθηκε ότι είχε έρθει ομάδα χρυσαυγιτών, με κράνη και ρόπαλα, που ήταν έτοιμοι να μπουν, αλλά εμποδίστηκαν από τις αστυνομικές δυνάμεις: «Υπάρχει οργανωμένη δομή, που είναι σε θέση να οργανώνει και να εκτελεί επιθέσεις απέναντι σε συγκεκριμένα πρόσωπα. Υπήρχε οργανωμένο σχέδιο να εισέλθουν στον Κόμβο».

Ο μάρτυρας κατέθεσε ότι όχι μόνο δεν καταδίκασε η ηγεσία της Χρυσής Αυγής την επίθεση που υπέστη, αλλά σε δηλώσεις του ο αρχηγός της «μου "μήνυσε" να προσέχω πάρα πολύ όταν κυκλοφορώ εφεξής στην Αθήνα»... Υπογράμμισε ότι η ΧΑ αποτελεί εγκληματική οργάνωση με ναζιστική ιδεολογία, με αρχηγό τον Μιχαλολιάκο, μετέρχεται τη βία, έχει ρατσιστικό λόγο και κηρύσσει το μίσος απέναντι σε ανθρώπους με διαφορετικό χρώμα δέρματος. Θύμισε τον ναζιστικό χαιρετισμό του Μιχαλολιάκου στο Δημοτικό Συμβούλιο, καθώς και τις δηλώσεις της Σκορδέλη (στελέχους της Χρυσής Αυγής) στο Δημοτικό Συμβούλιο - όπου εμφανιζόταν ως «αγανακτισμένη κάτοικος» - ότι «οι μετανάστες είναι κατσαρίδες». Επίσης αναφέρθηκε στα πογκρόμ που διοργάνωνε η Χρυσή Αυγή εναντίον μεταναστών» την περίοδο 2011 - 2013.

Απεργία πείνας ξεκίνησε ο Ν. Μαζιώτης

Απεργία πείνας ξεκίνησε από τις 14/5 ο κρατούμενος Νίκος Μαζιώτης, διαμαρτυρόμενος για τις συνθήκες περίθαλψης των κρατουμένων στις Φυλακές Δομοκού. Ο καταδικασμένος για τη δράση του «Επαναστατικού Αγώνα» γνωστοποιεί την απόφασή του με επιστολή, που αναφέρεται στα προβλήματα και τις ελλείψεις ιατρικού προσωπικού στις φυλακές αλλά και τη στάση των διοικούντων και της φρουράς, οι οποίοι αναγκάζουν και τον ίδιο και άλλους κρατούμενους σε εξευτελιστικούς ελέγχους (με αφαίρεση όλων των ρούχων) όταν χρειάζεται να μεταφερθούν για ιατρικούς λόγους εκτός φυλακών. Ζητάει να σταματήσει αυτός ο αναξιοπρεπής και εξευτελιστικός τρόπος έρευνας, για να μεταφερθεί στο Νοσοκομείο Λαμίας για το πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ