ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 21 Μάη 2024
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΕΡΓΟΤΑΞΙΑ ΤΟΥ ΜΕΤΡΟ
Με επαναλαμβανόμενες 24ωρες απεργίες απαιτούν αυξήσεις

Καθολική η συμμετοχή χθες, με μαζική συγκέντρωση | Από σήμερα η συνέχεια σε κάθε εργοτάξιο

Με καθολική συμμετοχή συμμετείχαν στη χθεσινή πρώτη 24ωρη απεργία οι εργαζόμενοι της «ΑΒΑΞ» στα εργοτάξια του Μετρό της Αθήνας. Και με μαζική συγκέντρωση στο πλαίσιο των επαναλαμβανόμενων απεργιών, τις οποίες αποφάσισαν σε μαζικές συνελεύσεις στα κεντρικά εργοτάξια όπου βρίσκονται οι δύο μετροπόντικες, στη Βεΐκου και στην Κατεχάκη, διεκδικούν ουσιαστικές αυξήσεις στα μεροκάματα.

Στη διάρκεια της κινητοποίησης προχώρησαν σε συμβολικό αποκλεισμό μιας λωρίδας κυκλοφορίας της λεωφόρου Κατεχάκη, στο ρεύμα προς Αθήνα, και ανάρτησαν πανό με τα αιτήματά τους στην πεζογέφυρα. Ακόμα, αποφάσισαν τη σημερινή, δεύτερη μέρα απεργίας να πραγματοποιήσουν νέα συγκέντρωση στο εργοτάξιο του Μετρό στην πλατεία Κολωνακίου.

Στο πλευρό τους βρέθηκε αντιπροσωπεία του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας αποτελούμενη από τον Κώστα Ζιώγα, αντιπρόεδρο, τον Παναγιώτη Γολεγό, μέλος της κεντρικής διοίκησης και εργαζόμενο στα εργοτάξια της «ΑΒΑΞ», και τον Ηλία Τσιμπουκάκη, πρόεδρο του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών (ΣΜΤ).

Στην κινητοποίηση μίλησε ο Βασίλης Κλουβάτος, πρόεδρος του επιχειρησιακού Σωματείου Εργαζομένων στα εργοτάξια του Μετρό. Επίσης, ο Κώστας Ζιώγας κάλεσε τους εργαζόμενους να μην υποκύψουν στις πιέσεις που ασκεί η εργοδοσία για να σπάσει την απεργία, και να κλιμακώσουν τον αγώνα τους μέχρι να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματά τους. Να σημειωθεί πως την επιτυχία της απεργίας δείχνει και το γεγονός ότι μέχρι τώρα οι απεργοσπαστικές μεθοδεύσεις της εργοδοσίας έχουν πέσει στο κενό.

Ανάρτηση πανό στη μεγάλη πεζογέφυρα της Κατεχάκη
Ανάρτηση πανό στη μεγάλη πεζογέφυρα της Κατεχάκη
Οι εργαζόμενοι απαιτούν: 15% αυξήσεις σε μισθούς και μεροκάματα, 10% επίδομα υπόγειων εργασιών, 5ήμερο - 8ωρο, μέτρα υγείας και ασφάλειας. Τονίζουν ότι δεν θα ανεχτούν να δουλεύουν 12ωρα - 13ωρα και 6ήμερα, με άθλιες συνθήκες εργασίας, στο λιοπύρι ή στο βάθος μιας «γαλαρίας», την ίδια στιγμή που βλέπουν τους κατασκευαστικούς ομίλους προκλητικά να ανακοινώνουν τα νέα ρεκόρ κερδών, τα οποία σπάνε το ένα μετά το άλλο.

Ο αγώνας σας είναι αγώνας όλου του κλάδου

Τον πολύμηνο αυτόν αγώνα των εργαζομένων χαιρετίζει το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, τονίζοντας ότι πρόκειται για αγώνα όλου του κλάδου: «Είμαστε βέβαιοι ότι θα σπάσει την αδιαλλαξία της εργοδοσίας, όπως έσπασαν η μοιρολατρία και ο φόβος. Είστε ήδη νικητές! Γιατί κατακτήσατε την ενότητα και συνεχίζετε να δίνετε παλικαρίσια απεργιακή μάχη. Ο αγώνας σας έχει "βγει" από την περίφραξη του εργοταξίου και έχει γίνει ήδη γνωστός σε όλα τα εργοτάξια και στα γιαπιά της Αττικής. Η μάχη αυτή μπορεί και πρέπει να δώσει τη σκυτάλη σε όλους τους εργαζόμενους στα μικρά και στα μεγάλα έργα. Να ατσαλώσει τον κλάδο για σκληρή αναμέτρηση με κυβέρνηση και εργοδοσία. Ωστε να βγούμε νικητές έχοντας κατακτήσει αξιοπρεπείς μισθούς, ανθρώπινα ωράρια και χωρίς να φοβόμαστε αν δεν θα γυρίσουμε το μεσημέρι σπίτι μας!».

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Οι αρχαιρεσίες να δώσουν το έναυσμα για πιο μαζικούς αγώνες

Από τη Γενική Συνέλευση
Από τη Γενική Συνέλευση
Με στόχο να μετρήσει εγγραφές νέων μελών από τα μεγάλα εργοτάξια και τα μικρότερα οικοδομικά έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη, να ενισχυθεί μέσα από τις αρχαιρεσίες που θα γίνουν μέσα στον Ιούνη, αλλά και να βρεθεί με περισσότερες δυνάμεις στις μάχες του επόμενου διαστήματος, το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας πραγματοποίησε την εκλογοαπολογιστική Γενική του Συνέλευση το πρωί της Κυριακής.

Με παρακαταθήκη τον πλούσιο απολογισμό της δράσης του τα προηγούμενα τρία χρόνια, το Συνδικάτο σχεδιάζει την κλιμάκωση του αγωνιστικού του βηματισμού, με προμετωπίδα των διεκδικήσεών του την υπογραφή νέας κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Παράλληλα, τιμά την 40ή επέτειο ίδρυσής του, αντλώντας δύναμη από την πείρα της πάλης των οικοδόμων. «Οι αρχαιρεσίες του Συνδικάτου δεν είναι μια τυπική διαδικασία αλλά σταθμός στην κλιμάκωση της πάλης μας, για την ενίσχυση των δεσμών με τον κλάδο, το έναυσμα για νέους ελπιδοφόρους και μεγάλους ταξικούς αγώνες», τόνισε στην εισηγητική του ομιλία ο πρόεδρος του Συνδικάτου, Παναγιώτης Γάκιας.

Τόσο η εισήγηση όσο και οι ομιλίες που ακολούθησαν σκιαγράφησαν το τοπίο που έχει διαμορφωθεί σήμερα στον κλάδο: Η οικοδομική δραστηριότητα από το 2021 έχει σταθεροποιηθεί σε υψηλά επίπεδα για την Αττική. Αυτό μεταφράζεται για τους εργαζόμενους σε μεγάλη εντατικοποίηση, μέσα από την οποία τα μεροκάματα κρατιούνται καθηλωμένα σε χαμηλά επίπεδα. «Πολλή δουλειά, λίγα λεφτά», είναι η κοινή διαπίστωση των οικοδόμων που καταγγέλλουν ότι δουλεύουν «του σκοτωμού», 9, 10 και 12 ώρες, και πάλι «δεν βγαίνουν», το μεροκάματο δεν φτάνει για να καλύψουν το ενοίκιο, τους λογαριασμούς, το κόστος ζωής που έχει εκτιναχθεί.

Στα χαμηλά μεροκάματα προστίθενται η «κλοπή» του ενσήμου και της Ασφάλισης αλλά και οι περικοπές στα μέτρα για την υγεία και ασφάλεια στους χώρους δουλειάς. Μάλιστα, τα παραπάνω έχουν οδηγήσει σε 23 νεκρούς στους χώρους δουλειάς μέσα στο 2023 ενώ για το 2024 ο κλάδος ήδη μετρά 12 νεκρούς σε εργατικά «ατυχήματα».

Στο έδαφος αυτό, το Συνδικάτο έδωσε τα προηγούμενα χρόνια τη μάχη των κλαδικών απεργιών, πάλεψε για μέτρα προστασίας στα γιαπιά και τα εργοτάξια, για αυξήσεις στα μεροκάματα, για την υποχρεωτικότητα της Σύμβασης. Παράλληλα, βρέθηκε και συνεχίζει να στηρίζει τις απεργιακές και άλλες κινητοποιήσεις σε επιμέρους εργοτάξια (π.χ. εργοτάξια της ΙΝΤΡΑΚΑΤ, της κατασκευής της γραμμής 4 του μετρό). Στην κατεύθυνση αυτή, μεταφέρθηκε η στήριξη στον αγώνα στα εργοτάξια της «ΑΒΑΞ» στην κατασκευή του μετρό, που συνεχίζεται με επαναλαμβανόμενες 24ωρες απεργίες (βλ. πάνω). Ξεχωριστή θέση στον απολογισμό έχουν ακόμα η δημιουργία επιχειρησιακού Σωματείου στο εμβληματικό εργοτάξιο του Ελληνικού, οι δράσεις που έχει ήδη οργανώσει για τους όρους δουλειάς, η παρέμβαση με την οποία έβαλε φρένο στην προσπάθεια της εργοδοσίας να απολύσει τρία ιδρυτικά του μέλη.

«Τέτοιους αγώνες χρειαζόμαστε, τέτοιους αγώνες θέλουμε ώστε να γίνουν περισσότερες οι εστίες αντίστασης στον κλάδο και σε άλλα εργοτάξια και γιαπιά», τόνισε ο πρόεδρος του Συνδικάτου. Οπως εξήγησε, το δυνάμωμα του Συνδικάτου και μέσω των αρχαιρεσιών «μπορεί να είναι και ένα επιπλέον όπλο στη φαρέτρα μας στις διαπραγματεύσεις για την υπογραφή της νέας ΣΣΕ».

«Για να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στη Σύμβαση, είναι προϋπόθεση η μαζικοποίηση του Συνδικάτου, η συσπείρωση δυνάμεων, η κινητοποίηση των συναδέλφων», επισήμανε ο Βάλσαμος Συρίγος, γραμματέας της Ομοσπονδίας Οικοδόμων, στην παρέμβασή του.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
Απεργούν σήμερα για καλύτερους μισθούς και όρους εργασίας

Σε απεργία προχωρούν σήμερα οι εργαζόμενοι σε ολόκληρο τον δημόσιο τομέα, διεκδικώντας αυξήσεις στους μισθούς, επαναφορά δικαιωμάτων που περικόπηκαν τα προηγούμενα χρόνια και προσλήψεις προσωπικού για τη στελέχωση των αποδεκατισμένων υπηρεσιών.

Ομοσπονδίες και πρωτοβάθμια σωματεία στην Αττική οργανώνουν την απεργία και καλούν σε απεργιακή συγκέντρωση στις 10 π.μ. στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (Πανεπιστημίου 37).

Στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της απεργίας οργανώνεται συγκέντρωση στις 10.30 π.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου. Συγκεντρώσεις θα γίνουν επίσης σε: Πάτρα, στις 10.30 π.μ. στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (πρ. Ολγας). Πρέβεζα, στις 12 μ. στο νοσοκομείο. Πύργο, στις 10 π.μ. στην πλατεία Δικαστηρίων. Κοζάνη, στις 10 π.μ. στην πύλη του Μαμάτσειου Νοσοκομείου. Και Λήμνο, στις 11 π.μ. στην πλατεία ΟΤΕ.

Οι μισθοί, αναφέρουν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις του Δημοσίου, είναι μειωμένοι κατά 40% σε σύγκριση με το 2009, ενώ το κόστος ζωής έχει εκτιναχθεί. Στο πλαίσιο αυτό καλούν τους εργαζόμενους να απαντήσουν στην κοροϊδία της κυβέρνησης, που αντί για πραγματικές αυξήσεις και μέτρα προστασίας από την ακρίβεια διαφημίζει τα «μπόνους» στους δημοσίους υπαλλήλους. Διεκδικούν μεταξύ άλλων: Να επανέλθουν ο 13ος και ο 14ος μισθός, να καταργηθεί το χαράτσι της εισφοράς αλληλεγγύης, να αυξηθεί και να επεκταθεί το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, να αυξηθεί το αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ, να καταργηθεί το αντιδραστικό πλαίσιο της «αξιολόγησης».

ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΣΤΗΝ «ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ»
Πάνω από 600 μεταλλωρύχοι αποφάσισαν τη συνέχιση των κινητοποιήσεων

Αγωνιστικές απεργιακές κινητοποιήσεις αποφάσισαν οι εργαζόμενοι στην «Ελληνικός Χρυσός» μέσα από μαζική Γενική Συνέλευση που πραγματοποίησαν χθες στη Μεγάλη Παναγία Χαλκιδικής. Μια μαχητική διαδικασία, όπου συμμετείχαν περισσότεροι από 600 μεταλλωρύχοι.

Μετά τη μεγαλειώδη απεργιακή τους κινητοποίηση στις 17 Απρίλη, οι μεταλλωρύχοι προχωρούν στην επόμενη φάση του αγώνα τους, απαντώντας στην αδιαλλαξία από την πλευρά της εταιρείας, που ζητάει από τους μεταλλωρύχους να υπογράψουν επιχειρησιακή Σύμβαση με 12ωρη εργασία και κατάργηση όλων των επίσημων αργιών.

Μετά τις τοποθετήσεις στη συνέλευση πραγματοποιήθηκε ψηφοφορία για κήρυξη στάσεων εργασίας και απεργιακών κινητοποιήσεων, κάτι που το Σώμα ενέκρινε με συντριπτική πλειοψηφία 97%!

Τις επόμενες μέρες προγραμματίζονται και τα επόμενα αγωνιστικά βήματα, με τους εργαζόμενους να διαμηνύουν ότι δεν κάνουν βήμα πίσω.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ