ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 22 Μάη 2024
Σελ. /28
ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΟΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΟ ΛΑΟ
Συνεχίζονται με πολυμορφία οι διαμαρτυρίες ενάντια στη σφαγή

Συντονισμένη μαζική παρέμβαση αποφοίτων σε τελετή του Πανεπιστημίου Γέιλ στις ΗΠΑ

ΓΕΡΜΑΝΙΑ - Βερολίνο

Copyright 2024 The Associated

ΓΕΡΜΑΝΙΑ - Βερολίνο
Αποφασιστικά και πολύμορφα συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό και οι διαμαρτυρίες κατά του κράτους - δολοφόνου και των συνεργών του, με τους φοιτητές πανεπιστημίων σε πολλές χώρες να εξακολουθούν να δίνουν τον τόνο.

Στις ΗΠΑ κυριαρχούν πολύμορφες διαμαρτυρίες στις τελετές αποφοίτησης που αυτήν την περίοδο γίνονται σε διάφορα πανεπιστήμια: Τον γύρο του κόσμου έκαναν πλάνα από την τελετή στο Morehouse College της Ατλάντα (εκεί φοίτησε ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ), όπου φοιτητές γύρισαν επιδεικτικά την πλάτη τους στο βήμα όταν έκανε παρέμβαση ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ο οποίος μάλιστα είχε το θράσος να δηλώσει υπέρ των «ειρηνικών και μη βίαιων διαδηλώσεων» και να ισχυριστεί ότι «οι φωνές σας θα πρέπει να ακουστούν»... Φοιτητές ύψωσαν παλαιστινιακές σημαίες και άπλωσαν στις ωμοπλάτες τους την παραδοσιακή παλαιστινιακή μαντίλα. Μάλιστα ο αριστούχος απόφοιτος που κλήθηκε να εκφωνήσει τον αποχαιρετιστήριο λόγο καταχειροκροτήθηκε όταν κάλεσε σε άμεση και μόνιμη κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

Αλλά και στο Πανεπιστήμιο Γέιλ, μετά τις σημαντικές κινητοποιήσεις του προηγούμενου διαστήματος και το όργιο καταστολής, απόφοιτοι πραγματοποίησαν διαμαρτυρία και στη συνέχεια αποχώρησαν από την αντίστοιχη τελετή, διαμαρτυρόμενοι για τη σφαγή στη Γάζα και τους δεσμούς του Γέιλ με κατασκευαστές όπλων. Μια σειρά απόφοιτοι φορούσαν γάντια βουτηγμένα σε κόκκινη μπογιά, φωνάζοντας «Yale, Yale your hands are red - 40.000 people dead» («Γέιλ, Γέιλ, τα χέρια σου είναι βαμμένα κόκκινα - 40.000 άνθρωποι νεκροί»). Με πλακάτ και συνθήματα απαίτησαν να αποσυρθούν οι κατηγορίες εναντίον συλληφθέντων σε προηγούμενες κινητοποιήσεις, ενώ στη συνέχεια δεκάδες φοιτητές αποχώρησαν από την τελετή, κρατώντας παλαιστινιακές σημαίες και πλακάτ με συνθήματα όπως «Βιβλία, όχι βόμβες!» και «Απο-επενδύστε από τον πόλεμο!».

ΗΠΑ - Πανεπιστήμιο Γέιλ
ΗΠΑ - Πανεπιστήμιο Γέιλ
Χθες, στο μεταξύ, μέλη γυναικείας οργάνωσης πραγματοποίησαν διαμαρτυρία εναντίον του Αμερικανού ΥΠΕΞ, Αντ. Μπλίνκεν, μέσα στο Κογκρέσο, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας. Διακόπτοντας πολλές φορές την ομιλία του, κατήγγειλαν ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει το αίμα 40.000 Παλαιστινίων στα χέρια της, ενώ αστυνομικές δυνάμεις έσπευσαν να απομακρύνουν τους διαδηλωτές και να τους περάσουν χειροπέδες...

Οι κινητοποιήσεις συνεχίζονται και στη Γερμανία, παρά την τρομοκράτηση και καταστολή στην οποία επιδίδεται και η «προοδευτική» κυβέρνηση Σολτς. Ενδεικτικά ήταν τα πλάνα από την αντιμετώπιση διαδηλωτών στο Βερολίνο...

Στη Βαρκελώνη της Ισπανίας διαδηλωτές ξάπλωσαν σε κεντρικούς δρόμους, αναπαριστώντας τα δεκάδες χιλιάδες θύματα των ανελέητων βομβαρδισμών στη Γάζα.

Ισραήλ: Ακαδημαϊκοί και εργαζόμενοι στα πανεπιστήμια απαιτούν τερματισμό του πολέμου

Την ίδια ώρα οι αντιπολεμικές διαμαρτυρίες ενισχύονται και στο ίδιο το Ισραήλ, παρά τις πολύ αντίξοες συνθήκες.

Πάνω από 1.400 πανεπιστημιακοί και διοικητικοί υπάλληλοι πανεπιστημίων του Ισραήλ υπογράφουν κοινή επιστολή απαιτώντας από την κυβέρνηση να σταματήσει τον πόλεμο στη Γάζα και να φέρει πίσω τους Ισραηλινούς ομήρους.

ΗΠΑ - Από τη διαμαρτυρία μέσα στο Κογκρέσο την ώρα της ομιλίας του Μπλίνκεν

Copyright 2024 The Associated

ΗΠΑ - Από τη διαμαρτυρία μέσα στο Κογκρέσο την ώρα της ομιλίας του Μπλίνκεν
Μεταξύ άλλων επισημαίνουν ότι η συνέχιση του πολέμου «προκαλεί τεράστιο κακό στους αμάχους στη Γάζα, πείνα και ανεπανάληπτη καταστροφή υποδομών», ενώ ταυτόχρονα προκαλεί «πολλές απώλειες Ισραηλινές, ψυχικές βλάβες σε εκατοντάδες χιλιάδες, τεράστια οικονομική ζημιά».


ΙΡΑΝ
Στις 28 Ιούνη οι εκλογές για νέο Πρόεδρο

Αιχμές της Μόσχας για τις αμερικανικές κυρώσεις

Στις 28 Ιούνη ορίστηκαν οι εκλογές για ανάδειξη νέου Προέδρου στο Ιράν μετά τον θάνατο του Εμπραχίμ Ραϊσί, που σκοτώθηκε μαζί με τον ΥΠΕΞ, Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν, και άλλους αξιωματούχους, κατά τη συντριβή ελικοπτέρου την Κυριακή.

Οι τελετές για την κηδεία του Ραϊσί ξεκίνησαν χθες από την πόλη Ταμπρίζ, πρωτεύουσα της επαρχίας του Ανατολικού Αζερμπαϊτζάν, όπου συνετρίβη το ελικόπτερο της ιρανικής αντιπροσωπείας, επιστρέφοντας από τελετή εγκαινίων ενός φράγματος στα σύνορα Ιράν - Αζερμπαϊτζάν.

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σ. Λαβρόφ, σχολιάζοντας τη συντριβή ελικοπτέρου κατηγόρησε τις αμερικανικές κυρώσεις, λέγοντας ότι επιδείνωσαν την ασφάλεια της αεροπλοΐας.

Η ιρανική αντιπροσωπεία φέρεται να επέβαινε σε αμερικανικής κατασκευής ελικόπτερο «Bell 212» και δεκάδες αμερικανικές κυρώσεις δυσκολεύουν το Ιράν να αποκτήσει εξαρτήματα ή να αναβαθμίσει τα αεροσκάφη του.

«Οι Αμερικανοί το αποκηρύσσουν αυτό, αλλά η αλήθεια είναι ότι άλλες χώρες σε βάρος των οποίων οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν κυρώσεις δεν λαμβάνουν ανταλλακτικά για αμερικανικό εξοπλισμό, μεταξύ άλλων και για την αεροπορία», είπε ο Λαβρόφ. «Μιλάμε για τη σκόπιμη πρόκληση βλάβης σε απλούς πολίτες που χρησιμοποιούν αυτά τα μεταφορικά μέσα, και όταν δεν δίδονται ανταλλακτικά, αυτό συνδέεται άμεσα με υποβάθμιση στο επίπεδο της ασφάλειας», συμπλήρωσε.

Ο Ισραηλινός πρέσβης στον ΟΗΕ Γκ. Ερντάν επέκρινε έντονα την τήρηση ενός λεπτού σιγής στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για τον Πρόεδρο και τον ΥΠΕΞ του Ιράν, κάνοντας λόγο για «ντροπή».

Μετά την Ταμπρίζ η σορός του Ραϊσί θα μεταφερθεί στην πόλη Κομ, που θεωρείται ιερή, νότια της Τεχεράνης, προτού αναχωρήσει για την πρωτεύουσα. Αύριο Πέμπτη το πρωί θα μεταφερθεί στην επαρχία του Νότιου Χορασάν και στη συνέχεια στη γενέτειρά του, Μασχάντ, όπου θα ταφεί το βράδυ.

Συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν στην Τεχεράνη και σε διάφορες ακόμα πόλεις, ως φόρος τιμής στον Ραϊσί.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ