Τετάρτη 22 Μάη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
ΙΡΑΝ
Στις 28 Ιούνη οι εκλογές για νέο Πρόεδρο

Αιχμές της Μόσχας για τις αμερικανικές κυρώσεις

Στις 28 Ιούνη ορίστηκαν οι εκλογές για ανάδειξη νέου Προέδρου στο Ιράν μετά τον θάνατο του Εμπραχίμ Ραϊσί, που σκοτώθηκε μαζί με τον ΥΠΕΞ, Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν, και άλλους αξιωματούχους, κατά τη συντριβή ελικοπτέρου την Κυριακή.

Οι τελετές για την κηδεία του Ραϊσί ξεκίνησαν χθες από την πόλη Ταμπρίζ, πρωτεύουσα της επαρχίας του Ανατολικού Αζερμπαϊτζάν, όπου συνετρίβη το ελικόπτερο της ιρανικής αντιπροσωπείας, επιστρέφοντας από τελετή εγκαινίων ενός φράγματος στα σύνορα Ιράν - Αζερμπαϊτζάν.

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σ. Λαβρόφ, σχολιάζοντας τη συντριβή ελικοπτέρου κατηγόρησε τις αμερικανικές κυρώσεις, λέγοντας ότι επιδείνωσαν την ασφάλεια της αεροπλοΐας.

Η ιρανική αντιπροσωπεία φέρεται να επέβαινε σε αμερικανικής κατασκευής ελικόπτερο «Bell 212» και δεκάδες αμερικανικές κυρώσεις δυσκολεύουν το Ιράν να αποκτήσει εξαρτήματα ή να αναβαθμίσει τα αεροσκάφη του.

«Οι Αμερικανοί το αποκηρύσσουν αυτό, αλλά η αλήθεια είναι ότι άλλες χώρες σε βάρος των οποίων οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν κυρώσεις δεν λαμβάνουν ανταλλακτικά για αμερικανικό εξοπλισμό, μεταξύ άλλων και για την αεροπορία», είπε ο Λαβρόφ. «Μιλάμε για τη σκόπιμη πρόκληση βλάβης σε απλούς πολίτες που χρησιμοποιούν αυτά τα μεταφορικά μέσα, και όταν δεν δίδονται ανταλλακτικά, αυτό συνδέεται άμεσα με υποβάθμιση στο επίπεδο της ασφάλειας», συμπλήρωσε.

Ο Ισραηλινός πρέσβης στον ΟΗΕ Γκ. Ερντάν επέκρινε έντονα την τήρηση ενός λεπτού σιγής στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για τον Πρόεδρο και τον ΥΠΕΞ του Ιράν, κάνοντας λόγο για «ντροπή».

Μετά την Ταμπρίζ η σορός του Ραϊσί θα μεταφερθεί στην πόλη Κομ, που θεωρείται ιερή, νότια της Τεχεράνης, προτού αναχωρήσει για την πρωτεύουσα. Αύριο Πέμπτη το πρωί θα μεταφερθεί στην επαρχία του Νότιου Χορασάν και στη συνέχεια στη γενέτειρά του, Μασχάντ, όπου θα ταφεί το βράδυ.

Συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν στην Τεχεράνη και σε διάφορες ακόμα πόλεις, ως φόρος τιμής στον Ραϊσί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ